| Zmiany statutowe PZW | ||||
Aleksander Domański
Od: 2011-11-08 Posty: 226 |
27 stycznia 2012 17:26 | |||
| Cytują fragment komunikatu „Nowelizacja Statutu PZW, podsumowania, przepisy sportowe i finansowe, opłatek
Aktualności | 2011-12-19 http://www.pzw.org.pl/zgpzw/wiadomosci/54500/60/nowelizacja_statutu_pzw_podsumowania_przepisy_sportowe_i_finanso W sprawach Statutu postanowiono kontynuować pracę do końca stycznia, by zebrać wnioski z ponownych konsultacji w okręgach PZW oraz uzyskać stanowisko Ministerstwo Sportu w sprawie statusu PZW jako polskiego związku sportowego zgodnie z Ustawą o sporcie, a także możliwości jej nowelizacji;” W związku z tym ,że chodzi o statut PZW to nie wyobrażam sobie braku konsultacji za pomocą tego forum. Proszę o informację związane z planowanymi zmianami. Myślę ,że nie będzie to martwy wątek. |
||||
Aleksander Domański
27 stycznia 2012 18:06 | |||
| Kolegom polecam stronę http://www.pzw.org.pl/home/wiadomosci/56300/60/propozycje_zmian_w_statucie_pzw
Chyba coś drgnęło do przodu. Kadencyjność ,zmniejszenie ilości okręgów to dobry kierunek . |
||||
|
jacekm71 Od: 2012-01-17 Posty: 9 |
30 stycznia 2012 13:20 | |||
| [url=../../../wiadomosci/56300/60/propozycje_zmian_w_statucie_pzw]http://www.pzw.org.pl/home/wiadomosci/56300/60/propozycje_zmian_w_statucie_pzw[/url] bardzo rzeczowy artykół kolegi Janusza Nyka,w pełni popieram jego postulaty,ciekaw jestem czy zg pzw zrobi to samo,w tym miejscu proszę o wypowiedz rzecznika zg pzw na temat w/w artykułu. | ||||
Aleksander Domański
30 stycznia 2012 21:10 | |||
| Cytuje dr. Janusza Nyka ". Istniejący dość powszechnie model porozumień międzyokręgowych, które nie pociągają za sobą żadnych przepływów gotówkowych( ani między okręgami , ani między wędkarzem a okręgiem) uważam za ułomny. Jeżeli ktoś mówi , że „tam” będę w ramach takiego porozumienia łowił ryby za darmo , to raczej myśli tylko o sobie a nie o kosztach które ponosi użytkownik tych wód. Nic nie ma za darmo. Trzeba ponieść koszty dzierżawy , zarybienia , ochrony , utrzymania porządku itd., a to rodzi koszty. I na dodatek powoduje na atrakcyjnych łowiskach presję wędkarską , nad którą trudno zapanować. Bardzo często nie jest wymagana ewidencja złowionych ryb na tych łowiskach od „ innych” , czyli wędkarzy z innych okręgów. A więc trzeba postawić pytanie o racjonalność takich działań. W tym wypadku problem absolutnie nie dotyczy tzw. łowisk specjalnych, gdzie zasady połowu ryb regulowane są innymi przepisami i regulaminami i wymuszone są dodatkowymi opłatami za prawo połowu ryb , niekoniecznie ich zabierania z łowiska specjalnego.
Jestem zdecydowanie przeciwny tzw. porozumieniom międzyokręgowym , które nie pociągają za sobą przepływu środków finansowych na rzecz użytkownika wód, na których wędkarz wędkuje i jestem za ewolucyjnym ale jasno określonym celem jakim jest łączenie się okręgów i zmniejszenie ich liczby. Ja ze swej strony chciał bym zwrócić uwagę na sprawę braku tak zwanego zezwolenia krajowego które to umożliwiły by wędkowanie na wodach PZW w skali kraju .To burzliwy temat na forach wędkarskich. Dziennik Ustaw z 23 października 2003 Nr 180 poz. 1766 Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 września 2003 r. w sprawie dokumentacji prowadzonej przez uprawnionego do rybactwa. Uprawniony do rybactwa ma obowiązek prowadzenia księgi gospodarczej i ewidencjonowania amatorskiego połowu ryb. Księga gospodarcza może być prowadzona w formie elektronicznej. Mam propozycję wprowadzenia dodatkowej składki ,tak zwanej KRAJOWEJ. .Stworzenia centralnej elektronicznej baza PZW ksiąg gospodarczych obwodów rybackich i na ich podstawie rozdział środków finansowych z tej składki Składka okręgowa ma pokrywać koszty okręgu. Składka krajowa miała by rekompensować koszty udostępnienie wód obwodu rybackiego innym wędkarzom z poza okręgu. Pieniążki wędrowały by za wędkarzem a podstawą rozliczenia był by rejestr połowów w danym obwodzie |
||||
jerzy53
Od: 2011-03-15 Posty: 82 |
02 lutego 2012 16:58 | |||
| Czytając wypowiedzi P.Nyka, aż ciśnie się na usta " A CO NA TO INNI KOLEDZY WYBRANI PRZEZ NAS DO WŁADZ KRAJOWYCH I OKRĘGOWYCH". Tylko jeden odważny? .... a może nierozważny? | ||||
Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum