Logowanie

Zarejestruj się

klub wędkarski...

Dodaj odpowiedź

klub wędkarski...  
  Dyrekto

Od: 2008-12-31

05 lutego 2012 12:46  
prośba ! wraz z kilkoma znajomymi chcielibyśmy założyć swój własny klub wędkarski , nie koło a klub. czy sprawa oficjalnej egzystencji (w niestety naszej rzeczywistośći strukturalnej związku pzw) ma jakiekolwiek podłoże prawne? czy i gdzie znajdę odpowiednie przepisy do oficjalnej rejestracji takiego klubu ? itd itd... jeżeli ma ktoś odpowiednie informacje , może sam pan kustosz się wypowie będę zobowiązany ...pozdrawiam   

okij23

Od: 2011-01-24

05 lutego 2012 20:30  
załuzcie niezalezne stowarzyszenie wedkarskie to i ja sie zapisze i wielu innych pozd.  

Dyrekto

06 lutego 2012 17:04  
chętnie bym to uczynił i nie tylko ja , lecz niestety jako wielki "potentat" -, pzw ma swoje układy i dzierżwę na zbiorniki, cieki wodne, jeziora, dzierży w dłoni. trzeba mieć sporo "kapusty" by wygrac przetarg na określone wody a kwestia stowarzyszenia otwarta , tyle tylko że mozesz sobie założyć a im nie podskoczysz. tu  cały szkopuł dobrze wiedzą że taka sytuacja ma i mogłaby mieć miejsce więc kielczą się od ucha do ucha podtrzymując do dziś oszukańczą politykę prokomunistyczną ... ot czerwone pająki amen.  

Dyrekto

06 lutego 2012 20:12  
panie antoni ! moze pan odpowie!   

Lech Sulimierski

Od: 2009-04-24

06 lutego 2012 21:55  
najlepszym rozwiązaniem jest założenie Stowarzyszenia , zwanego dalej sportowym klubem wędkarskim aby to uczynić należy zorganizować zebranie założycielskie z wyborem komitetu założycielskiego , dalej klub aby zaistniał musi być min. 15 członków , wymagany jest statut przyjęty uchwałą przez zebranych oraz zarząd z komisją rewizyjną , komitet załozycielski dokonuje rejestracji klubu w siedzibie starosty bądż prezydenta / w zależności od siedziby klubu/ 
klub może mieć status stowarzyszenia bez działalności gospodarczej  , jedynie osobowość prawną
chcąc prowadzić działalność gospodarczą należy zarejestrować się w sądzie i otrzymać KRS
to tyle w największym skrócie

Antoni Kustusz - rzecznik prasowy ZG PZW

Od: 2008-10-01

07 lutego 2012 08:11  
Po pierwsze, co to jest klub wędkarski? Takiego pjecia nie ma, bo albo tworzy się klub sportowy dla uprawiania określonej dyscypliny sportu wędkarskiego, albo tworzy sie klub zainteresowań wędkarskich, który realizuje zainteresowania swoich założycieli w ramach koła PZW. Zgodnie z par. 52 pkt. 3 Statutu koła mogą tworzyć kluby zainteresowań wędkarskich i wiele takich klubów istnieje w strukturze PZW. Wystarczy wejśc na prezentacje kół PZW w naszym związkowym portalu. Przy tej okazji chciałby zauważyć, że namawianie kogoś do zakładania tworzystw wędkarskich na naszym portalu jest co najmniej niestosowne, jeśli nie zdradzieckie, a przypomne, że w PZW nadal obowiązuje par. 18 pkt. 4 Statutu, który mówi, że członek innej organizacji wędkarskiej działającej na terenie Rzeczypospolitej Polskiej nie może być członkiem władz i organów Związku.
Tak więc najpierw zastanówmy się co takiego chcemy powołać do życia, jakie ma ą być tego tworu cele i zadania, gdize chcemy je realizować i na jakich zasadach, a później szukajmy swego miejsca w PZW lub poza PZW. Cały czas pamietajmy przy tym o świętej zasadzie brydżowej, że sama zmiana miejsc szczęścia nie daje.

czaplasiwa

Od: 2008-12-12

07 lutego 2012 08:33  
Panie Antoni bez przesady. W polsce działa wiele Stowarzyszeń , które idąc ramię w ramię z PZW poprawiają jego tak obraz jak i kondycję. Wszystko zależy tylko czy w tych stowarzyszeniach PZW widzi wroga czy przyjaciela. Przed laty wrogiem było w okręgu krakowskim dla PZW było Krakowskie Towarzystwo Wędkarstwa Sportowego z którego PZW wykluczyło ze swoich szeregów wielu znanych i zasłużonych ludzi. Teraz jak widać / a znam kilka Stowarzyszeń/ można iść ręka w rękę, noga w nogę w tym samym kierunku dla dobra wędkarzy.  

Aleksander Domański

Od: 2011-11-08

07 lutego 2012 12:25  
Cytat "Cały czas pamietajmy przy tym o świętej zasadzie brydżowej, że sama zmiana miejsc szczęścia nie daje."
Chyba ,że usiądziemy zgodnie z wanną .

Dyrekto

07 lutego 2012 22:07  
panie kustosz czyżby się pan obawiał ? ... he he he czyli co, mam założyć klub czy tam stowarzyszenie i włazić komuś w cztery litery? nie o to mi chodzi.   .... a mimo to mam uczucie że uderzyłem w stół a nożyce się odezwały ... to ci numer . nie miałem pojęcia że aż tak rozjuszę czyjeś domniemania ..jestem wielki !ha ha ha jestem wielki .  panie antoni , proszę wstrzymać się od snucia domysłów i odpowiedzieć merytorycznie bo np. : moze pytam o to jak oficjalnie zalegalizować taki twór o którym wcześniej wspomniałem w strukturach organizacji pzw. - a pan z marszu walisz z grubej rury , czego się pan obawia że niby co? dzięki za niesatysfakcjonującą odp. może próba nr.2 będzie lepsza   

09 lutego 2012 08:22  
Aleś Kolego nadmuchał swoje ego. No, no, jestem pełen podziwu, ale przy tej okazji proszę pisać prawidlowo moje nazwisko, bo ja je tu wystawiam nie po to by sobie z niego robić jakieś przeróbki. Ja odpowiedziałem jak najbardziej merytorycznie, bo co to jest klub wędkarski wg Kolegi? Tego sie nie dowiedzialem, a w Statucie PZW jest jasna definicja, że jest to klub zainteresowań wędkarskich i że takie kluby mogą tworzyć koła PZW z własnej inicjatywy i wśród swoich członków. Więc o co chodzi?. O utworzenie własnego podmiotu prawnego o nazwie Klub Wędkarski ,,Złota rybka\'\' na przyklad? To przecież wolny kraj i można to zrobić zawsze, wystarczy poczytać Ustawę o stowrzyszeniach, tylko po co pytać o ścieżkę dojścia własnie na portalu PZW? Tylko po to by się pokazać? Więc proszę zejść ze mnie i raczej wejść w merytoryczny dyskurs, jak to na porządnym forum wypada.  

Dyrekto

09 lutego 2012 18:14  
<fieldset> </fieldset><fieldset>panie kustusz...</fieldset> sorry panie kustusz za przekrętkę i tak dalej brnie pan przeciw sobie... ja nie chcę tworzyć podmiotu gospodarczego ... jeżeli byłby pan na tyle inteligentny to po pierwszym poście już podałby pan co  i z czym się je . właśnie chodzi mi utworzenie klubu(na zasadach pzw po raz kolejny to piszę) i jaką on nazwę będzie nosił nic panu do tego .... merytorycznie pan odpowiedział > ciekawe kiedy , gdzie podał pan ustawę czy uchwałę czy jakiekolwiek odniesienie z którym mógłbym się zapoznać . teraz jedynie nadmienił pan że jest jakaś definicja w statucie i nic poza tym ... . wciska mi pan na siłę że chcę budować stowarzyszenie , a sugeruje się pan odpowiedzią jednego z powyższych kolegów . więc i ja napisałem ze się pewnie pan obawia  hehehehe , zabolało ? a moje ego trzyma się dobrze i wcale nie mam potrzeby go sobie nadmuchiwać  w przeciwieństwie do innych. po wtóre na pana nie wchodzę (mam inną orientacją), pokazywać to też nie zamierzam ... proponuję by wrócił pan do pierwszego postu i odpowiedział jak się należy nie wywołując haosu ... bo cały ten bajzel to nakręca w tej chwili pan panie antoni ..  

10 lutego 2012 08:27  
To, że Kolega zupełnie nie rozumie tej materii świadczy fakt, iż ja zupełnie prawidlowo i merytorycznie odpowiadając na pierwszy post sugeruję, iż chce Kolega powołać jakiś podmiot gospodarczy. To zupełnie nieporozumienie. Chodzi o osobowośc prawną tworzonego podmiotu i dobrze by było wiedzieć co Kolega rozumie pod pojęciem ,,własny klub wędkarski\'\'. Jeśli, tak jak odpowiedziałem, że to ma byc klub zainteresowań wędkarskich, to tworzy sie go w struktorze kół PZW. Jeśli ma to być klub sportowy, to zasady ich tworzenia określają przepisy Ustawy o sporcie i zasady sportu wędkarskiego PZW, które są dostępne w okregu PZW. Klubu sportowego poza strukturą PZW, jako polskiego związku sportowego posiadającego wyłączność na organizację krajowej  rywalizacji sportowej w dyscyplinie wędkarstwa sportowego właściwie nie ma sensu tworzyć, bo nie może on uczestniczyć w rywalizacji organizowanej przez PZW. Jeśli to ma być klub, jako stowarzyszenie to zasady ich tworzenie określa ustawa o stowarzyszeniach. Więc o jaki klub wędkarski chodzi? Może więc  zamiast wydziwiać i silić się na dowcipy zechce Kolega zastanowić się nad treścią zadanego pytania i zechce je zadać jeszcze raz.  

dariuszkrystosiak

Od: 2008-11-24

10 lutego 2012 08:41  
- rzecznik prasowy ZG PZW Antoni KustuszTo, że Kolega zupełnie nie rozumie ....ble,ble,ble.......................................................................................................Może więc  zamiast wydziwiać i silić się na dowcipy zechce Kolega zastanowić się nad treścią zadanego pytania i zechce je zadać jeszcze raz. ble,ble,ble..................
Ustawa, podmiot, rejestracja, akty prawne ble, ble ..............
A nie można ludzkim głosem? Podejrzewam że pytającemu chodziło nie o klub na zasadzie działalności gospodarczej tylko w ramach koła np. "klub łowców wymiarowych szczupaków" .

Aleksander Domański

10 lutego 2012 10:31  
klub wędkarski... czy sekcja.?
Ja też jestem zainteresowany stworzeniem sekcji o wspólnych zainteresowaniach wędkarskich. Zawiązała się nawet  grupą inicjatywna . Zarząd koła podjął nawet uchwałę w tej sprawie i zażądał :
1) Członkowie sekcji muszą  obligatoryjnie być  członkami Koła PZW, które tworzy sekcję.
2) Opracowanego Regulaminu Działania Sekcji.
3) Statutu Sekcji.
4) Planu  działania.
 Jesteśmy na etapie tworzenia regulaminu sekcji, trwają konsultacje .
Co do statutu to osobiście uważam ,ze już go mamy jako członkowie PZW .
Plan działania to oczywistość.
Punkt pierwszy jest niekorzystny dla celów jakie przyjęliśmy w sekcji. Sekcja powstaje na terenie miasta w którym to jest dużo kół . Jest wielu chętnych chcących realizować  cele sekcji ,ale nie chcących zmieniać barw Koła ?
Czy jest rozwiązanie  dla  tej sytuacji  w oparciu o statut PZW ?

Dyrekto

10 lutego 2012 17:50  
wreszcie ! 
dzięki kolego dariuszkrystosiak i kolego aleksandrze .. właśnie o to mi chodzi . co prawda moje droczenie z panem rzecznikiem antonim kustuszem nie powinno mieć miejsca ale tak się we mnie zagotowało że .... mój błąd przepraszam za upierdli...ość. tak więc czekam na odp. 
i małe pytanko panie aleksandrze czy pan dotarł do składu przepisów jak coś takiego założyć? jestem zainteresowany. ewentualnie udostępnię swój nr. telefonu ( ja zadzwonię) by to tak luźniej obgadać jak nie wyjaśni mi tego pan antoni ...pozdrawiam 

czaplasiwa

Od: 2008-12-12

10 lutego 2012 20:58  
Koledzy przerabiając to na własnej skórze doradzam utworzenie Klubu a nie Sekcji. 
Członkami Klubu mogą być członkowie innych kół co znacznie lepiej wpływa na działalność niż ograniczenie Sekcji do członków z jednego koła. W tym wypadku niektórzy nie chcą zmieniać kół z różnych względów.
Decyzja należy do Was. Życzę powodzenia i trzymam kciuki aby Wam się powiodło. 

Aleksander Domański

10 lutego 2012 21:22  
    Dyrekto Proszę bardzo.[url= http://www.pzw.org.pl/pliki/prezentacje/3/wiadomosci/43/pliki/regorgkola.pdf]
http://www.pzw.org.pl/pliki/prezentacje/3/wiadomosci/43/pliki/regorgkola.pdf[/url]
5. Zasady organizacji i funkcjonowania sekcji
Niestety na tym forum nie ma możliwości korespondenci prywatnej a szkoda.
Szukaj mnie na http://www.wedkarstwotv.pl/

Dyrekto

11 lutego 2012 14:21  
panie aleksandrze link dotyczy tylko w 100% mozliwośći założenia sekcji...(tak czy inaczej bardzo dziękuję) ja jednak mam znajomych z innych kół i tak jak pisał kol. czaplasiwa chcemy należeć , przypisać sobie przynależność do jednego klubu bez względu na to z jakiego koła się jest ....zgodnie z regulaminem organizacji koła  cyt :ZASADY ORGANIZACYJNE KOŁA §1 pkt9 , mówi że koło może tworzyć kluby ale to regulują odrębne przepisy ... i o te przepisy mi chodzi .... w ciągu dalszym regulaminu ich brak . są tylko reguły w przpadku sekcji ..
teraz panie aleksandrze czy może lepiej panie olek (olku) na wtv znalazłem tylko jednego alka ....60 to ty? wpisałem taki nick jak tutaj i jest jak jest ...ogólnie dzięki koledzy za zainteresowanie  i dalej będę wdzięczny za pomoc w ciągu dalszego poszukiwania ... pozdrawiam 

Aleksander Domański

11 lutego 2012 17:22  
http://www.wedkarstwotv.pl/spolecznosc/userprofile 197cm 120kg lub 130kg nie paniętam bo to zmienny parametr.:)  

Dodaj odpowiedź

Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum

Ostatnio dodane wątki

Najnowsze posty

Najaktywniejsi