| Rejestry połowów | ||||
dariuszkrystosiak
Od: 2008-11-24 Posty: 566 |
14 maja 2009 21:51 | |||
| Bardzo dobrze że są,to dla mnie nie ulega wątpliwości ale czy jeśli mam opłacone składki w okręgu siedleckim to rejestr siedlecki mogę używać w 17 innych okręgach z którymi okręg ma porozumienie czy też muszę zaopatrzyć się w kolejnych 17 rejestrów? | ||||
jaro422
Od: 2009-03-23 Posty: 401 |
14 maja 2009 22:42 | |||
| Powinieneś o to zapytać w miejscu w którym dokonywałeś opłat, Okręgi mają różne ustalenia pomiędzy sobą w tym temacie. Na przykład wędkujący na terenie mojego Okręgu wędkarze innych Okręgów nie mają obowiązku zaopatrywania się w nasz rejestr, jest mało prawdopodobne że na koniec roku odeślą go na swój koszt do siedziby sąsiedniego Okręgu, więc w jakim celu mieliby go prowadzić? | ||||
dariuszkrystosiak
15 maja 2009 08:11 | |||
| Zapytałem u źródła,przecież to jest portal ZG więc chyba ktoś z ZG tutaj zagląda.
I nie chodzi tylko o okręg siedlecki ale o porozumienia wszystkich okręgów,Legnica ma chyba ponad 20 okręgów w porozumieniu a inne po kilka. |
||||
jaro422
15 maja 2009 11:02 | |||
| Możesz być pewien że "zaglądają" a nawet odpowiadają na posty.
To Okręgi zawierają pomiędzy sobą porozumienia i określają wszystkie związane z tym uwarunkowania. ZG tylko stworzył tę możliwość |
||||
jaro422
15 maja 2009 11:09 | |||
| To, że Okręg Legnica ma porozumienia z połową kraju nikogo nie dziwi, wszak sam ma tylko 2tys. ha wody.
Pozostaje tylko podziwiać prężność pracowników Okręgu w tym zakresie. |
||||
jaro422
15 maja 2009 11:15 | |||
| Na stronie Okręgu Legnica między innymi masz taki zapis:
"Wędkarze wędkujący na wodach Okręgu PZW Legnica w ramach zawartych porozumień międzyokręgowych zobowiązani są do rejestrowania połowów ryb na zasadach obowiązujących w Okręgu Legnica." Jeśli interesuje Cię sprawa rejestrów w pozostałych 16-tu Okręgach to zajrzych na ich strony internetowe. |
||||
dariuszkrystosiak
15 maja 2009 14:12 | |||
| Jaro,wiem że to okręgi podpisują porozumienia ale chyba centrala jest o tym informowana i powinna wiedzieć jak rozwiązać sprawę rejestrów.Strony okręgów?Nie rozśmieszaj mnie,zimą z nudów szperałem w necie i ze strony ZG wchodziłem na strony okręgów wyglądającę jak kopia strony ZG.Aktualizacja najstarsza miała prawie półtora roku (W-P ZO) a wiele aktualizowało 3-6 miesięcy wcześniej.
Mają też oczywiście niektóre okręgi swoje strony inne niż portal ZG ale tam z aktualizacjami nie wiele lepiej. Pytania dotyczące jakiś problemów pozostają bez odpowiedzi (ponownie W-P),strona Torunia nawet przyzwoicie wygląda gdyby się jeszcze zakładki otwierały np. Nasze Wody. Śmigaj teraz po 16 stronach i grzeb w historii jak nawet wyszukiwarki tematu tam nie ma a takie rzeczy jak porozumienia,wykaz wód,RAPR,ograniczenia limitów czy wymiary inne niż w RAPR-rze i telefony do PSR powinny mieć zakładki i najlepiej na czerwono. O takich luksusach jak forum na stronie to nawet nie ma co myśleć,a swoją drogą ciekawe dlaczego Zamość ma?A w czym Oni lepsi od innych? A jeśli chodzi o Legnicę to faktycznie muszą być działacze prężni i wartościowi. Odwrotnością jest Włocławsko-Płocki i Toruń gdzie chyba wcale porozumień nie ma albo jakieś szczątkowe. |
||||
|
Administrator Od: 2009-01-16 Posty: 93 |
15 maja 2009 14:19 | |||
| W związku z powyższym w prezentacji ZG PZW utworzono w menu "Nasze wiadomości" zakładkę "Porozumienia", która zawiera informacje o porozumieniach międzyokręgowych PZW.
http://www.pzw.org.pl/zgpzw/wiadomosci/lista/64/porozumienia Admin |
||||
dariuszkrystosiak
15 maja 2009 14:36 | |||
| Adminie,nie to żebym sie czepiał ale czy nie można by było tak że link się otwiera po kliknięciu?Bo tak to trzeba ręcznie wklepywać?Może dałoby się wprowadzić opcję "cytat"? | ||||
|
15 maja 2009 14:40 | |||
| Zmodyfikowałem również zakładkę w prezentacji ZG PZW "Porozumienia PZW""
Porozumienie Polskiego Związku Wędkarskiego Porozumienie międzyokręgowe Polskiego Związku Wędkarskiego http://www.pzw.org.pl/zgpzw/cms/480/porozumienia_pzw Admin |
||||
|
15 maja 2009 14:42 | |||
|
Edytor forum będzie zmodyfikowany, zautomatyzowany i rozszerzony. Admin |
||||
jaro422
15 maja 2009 15:15 | |||
| Dariuszu, poruszałeś kwestie rejestrów, nie porozumień, zagubiłeś się. | ||||
dariuszkrystosiak
15 maja 2009 18:57 | |||
|
Nie do końca.Porozumienia okręgów i rejestry tak jakby się łączą.A że w II część zeszło na porozumienia? Drugi temat zakładać?Wracając do rejestrów-chwała za wprowadzenie ale żeby było to przestrzegane a po obowiązkowym zdaniu rejestrów jakieś analizy tych połowów?Czy to tylko moje zachcianki? |
||||
jaro422
16 maja 2009 09:17 | |||
| Porozumienie Dolnośląskie wydaje na podstawie właśnie tych rejestrów całkiem pokażną publikacje, miałem przyjemność przeglądać dwa wydania. | ||||
Miszawowa
Od: 2009-11-18 Posty: 30 |
11 lutego 2010 20:58 | |||
| Witam
Bardzo prosiłbym o poradę czy podczas kontroli wędkarskiej mam obowiązek mieć wypisany rejestr połowu ryb przed przystąpieniem do wędkowania. Jeżeli tak to jakie grożą mi za to kary i jakie działanie może mieć SSR. Proszę o pomoc gdyż nie mogłem nigdzie znaleźć informacji w tym temacie, ewentualnie proszę o link gdzie znajdę odpowiedzi na moje pytanie. Dziękuję i pozdrawiam. |
||||
|
lechu9791 Od: 2009-06-29 Posty: 1 |
02 marca 2010 10:40 | |||
| Witam,
Jestem świeżo upieczonym członkiem PZW. Niestety, kiedy oplacałem składkę nie dostałem druku rejestru połowów (być może Pani, która wydała mi znaczki zapomniała o tym). Na stronie PZW Siedlce także nie ma takich druków do pobrania, ba, nawet nie ma żadnej informacji na temat rejestru. Dlaczego tak jest? Czy nie można by zrobić takiej zakładki z niezbędnymi informacjami dla członka PZW na początku sezonu wędkarskiego? Chodzi mi o coś takiego jak: wykaz wód okręgu, porozumienia, wszelkie obostrzenia regulaminu obowiązujące w nadchodzącym sezonie, druki rejestru i informacja o tym. To wiele by ułatwiło i zaoszczędziło kłopotów. Przecież chodzi o to, by cieszyć się sportem wędkarskim, a nie bać się, że gdzieś czegoś nie zauważyłem, nie przeczytałem itp. A co z tymi, którzy nie mają dostępu do internetu? |
||||
bili
Od: 2009-11-12 Posty: 35 |
02 marca 2010 21:55 | |||
| Witam! Oczywiście że wpis do rejestru powinien być wykonany w chwili ostatecznego wyboru miejsca na danym łowisku,przed rozpczęciem wędkwania-informacja powinna znajdować się zaraz na pierwszej stronie rejestru po otwarciu go. Natomiast pytanie o karę! może się to skończć Notatką Urzedową do danego koła,a tam już Sad Koleżeński rozpatrzy to,ogólnie jest to wymagane przez Okręg - co do SSR - lub inych kontrolujących,maja prawo to odnotować!jednak to już ostateczne posunięcie-(bo każdemu może się zapomnieć):) stosowane jest wpisywanie przez kontrolujących dany wpis do rejestru wędkarza z oraz nr. identyfikacyjny strażnika...dla czego!ano dla tego że są wędkarze którzy są wszech widzący i przy tym ordynarni w tosunku do kontrli-a nie wiedzą że ten wpis jest obowiązkowy!jest to inormacja dla kontrolująch że dany wędkarz ma to gdzieś-wtedy już nie pozostwia wyboru!...to tak ogólnie..:) proszę również wpis wykonywać długopisem:) a nie ołówkiem! pozdrawiam:) | ||||
szymon_2003
Od: 2009-01-07 Posty: 182 |
03 marca 2010 10:02 | |||
| Szanowny Pan Bili napisał -
" Witam! Oczywiście że wpis do rejestru powinien być wykonany w chwili ostatecznego wyboru miejsca na danym łowisku,przed rozpczęciem wędkwania-informacja powinna znajdować się zaraz na pierwszej stronie rejestru po otwarciu go." Pozwole sobie Pana zapytać - z jakich przepisów wynika taka OCZYWISTOŚĆ . a przy INFORMACJI to jest moze podana podstawa prawna o obowiązku wpisu przed rozpoczęciem wędkowania ??? Szanowny Panie Bili - Społeczna Straż Rybacka dziala na postawie regulaminu opracowanego przez STAROSTWA POWIATOWE , ktore to powołują SSR NA WNIOSEK PZW . Nie znalazłem w ŻADNYM regulaminie SSR upoważnienia do KONTROLI REJESTRÓW POŁOWU Po 2 - nie istnieje akt prawny który nakazuje dokonywac wpisów o miejscu wędkowania - nikt w PZW nie potrafi wskazac podstawy prawnej . Przed wielu laty istniał obowiazek dokonywania wpisów przed rozpoczeciem wedkowania - dotyczyło to Wędkowania na rzekach granicznych /Poprad i Dunajec / umowa ze Slowacja byla podpisana na szczeblu ministerstw a zapis powstał na wniosek STRAżY Granicznej -"inwigilacja " chodziło o kontrolę ruchu na granicy a nie o wędkowanie. Jestem za prowadzeniem rejestru polowu - REJESTRACJI złowionych i pzeznaczonych do zabrania z łowiska ryb Jestem przeciwny INWIGILACJI Wędkarzy - nazywa sie to - PRESJA wędkarzy na łowisko pozdrawiam jan kulczyński |
||||
bili
03 marca 2010 19:52 | |||
| - Na wodach PZW naterenie Dolnego Sląska wędkarz przed rozpoczęciem wędkowania jest zobowiązany wypełnić rubryki:data i nmer łowiska.Pozostałe rubryki wędkarz wypełnia na łowisku niezwłocznie po zakończeniu wędkowania". W przypadku nie wypełnienia rejestru połowu,wędarz popełnia wykroczenie naruszając paragraf 14 pkt 1 Statutu PZW.Wykroczenie podlega rozpatrzeniu przez Sad Kolerzeki.Przed wedkowaniem na wodach gorskich nalezy zapoznac sie z przepisami zawartymi w informatorze \'\'Wody Krainy Pstraga i Lipienia\'\'. Tak dokladnie jest napisane na pierwszej stronie okladki rejestru po otwarciu! kiedy bylem kontrolowany to zapytalem czy musze wypelniac od razu czy moge po za konczeniu wedkowania - wiec pokazano mi ta pierwsza strone,no i to tam pisze!moim zdaniem to troche jest klopot z tymi rejestrami - jedni maja takie same - inni tyklko takie na kartce A4 a jeszcze inni nie musza wszedzie wpisywac! wiec dla spokoju pisze! i nic nowego nie napisalem! tak tam pisze i jest nawet oparty na Statucie:)pozdrawiam :) | ||||
szymon_2003
03 marca 2010 20:06 | |||
| Szanowny Panie Bili - kiedyś na płocie bylo napisane- DUPA - chciałem pogłaskać i drzazga mi sie wbiła w rękę. Prosze nie cytowac co jest napisane w rejestrze połowow - bo bzdury są napisane - tylko proszę podać podstawę prawną tego zapisu . po 2 wczesniej napisał Pan o dokonywaniu przez strazników SSR wpisów w rejestrach - kto dał strażnikom SSR takie prawo - to jest przekroczenie uprawnień i kompetencji strażnika SSR. Żeby było smieszniej to znam nazwisko osoby która to wymysliła i wydała ustne polecenie dla strażników SSR ale o tym w następnym odcinku
pozdrawiam jan kulczyński |
||||
bili
03 marca 2010 20:24 | |||
| to tak jak na plakacie pisalo ,,gasnica do piwa :) nie jestem prawnikiem moze zapytac tego co to napisal! a o tych wpisach to co mam zabronic straznikom,niech pisza jak maja takie rozkazy :) | ||||
szymon_2003
03 marca 2010 23:32 | |||
| Dla przypomnienia - zgodnie z Uchwałą XXVII Krajowego Zjazdu
Delegatów PZW z dnia 26.10.2001 roku – II Gospodarka na wodach - pkt.5/ wprowadzeniu z dniem 1 stycznia2003 r. we wszystkich okręgach, w wodach o szczególnej presji wędkarskiej, obejmującej gatunki reofilne, drapieżne i łososiowate, rejestracji połowów wędkarskich w ramach realizacji wniosków pokontrolnych NIK, co powinno zapewnić zbilansowanie rybostanów w głównych akwenach użytkowanych przez PZW.. Materiały instruktażowe i sposób dokumentowania połowów opracuje Biuro ZG PZW – hm a do dnia dzisiejszego czyli do 03.03.2010 to Biuro ZG PZW już zdążyło cokolwiek opracować ??? a może ta uchwała została uchylona też nie mam wiedzy na ten temat. Administrator nie kasuj komentarzy |
||||
bili
04 marca 2010 17:01 | |||
| - to po co? drukuja takie informacje i czy te rejestry sa tak do konca legalne? jezeli ZG ustala jak one maja wygladac i co zawierac w tekscie to nie powinny tym samym byc jednakowe na caly kraj?czy to troche nie szkoda kasy! na to...:( ps.nie zlosc sie tak na mnie,ja tez chce zrozumiec co i gdzie!pozdrawiam...jak sie dowiesz czego panie szanowny:)to daj znac! podobalo mi sie to z Dup...:) | ||||
Miszawowa
Od: 2009-11-18 Posty: 30 |
04 marca 2010 19:32 | |||
| Witam
A nie można by było w rejestry wpisywać nazwy jezior bo przecież nie wszystkie jeziora są wpisane. I faktycznie powinno być to uregulowane czy SSR ma wpisywać kontrole czy to tylko bzdura. Pozdrawiam |
||||
szymon_2003
04 marca 2010 22:16 | |||
| to co na temat rejestrów połowu zamieszczono na stronie
http://www.pzw.org.pl/legnica/wiadomosci/27213/60/powrot_do_rejestrow_jednorocznych to jest kabaret . Cytat: Powrót do Rejestrów jednorocznych Aktualności | 2010-02-22 | Publikujący: Okręg PZW w Legnicy W dniu 8 listopada 2008 r. w Legnicy odbyło się spotkanie przedstawicieli Okręgów PZW Strefy Dolnośląskiej. W sprawach różnych dyskutowano na temat wieloletnich rejestrów połowów wędkarskich. Rejestry przez część wędkarzy nie są wypełniane, a "Zbiorcze zestawienia danych o połowach" oddawane są puste i często wypełniane przed samym wnoszeniem składek. Opracowujący analizę rejestrów nie mają możliwości weryfikowania informacji zawartych w "Zbiorczych zestawieniach" z danymi odnotowanymi w rejestrach. W trakcie dyskusji poruszono również procedurę przyjmowania od wędkarzy "Zestawień zbiorczych" oraz sposób egzekwowania przez SSR wpisów w rejestrach. Dyrektor Biura Zarządu Okręgu PZW we Wrocławiu - Kol. Karol Napopra zaproponował aby w połowie 2009 r. spotkać się na roboczo i opracować jednoroczny wzór rejestru i wprowadzić go do stosowania od 2010 r. Propozycja została przyjęta jednomyślnie. Spotkanie w tej sprawie odbyło się we wrześniu 2009 r. w Szczodrem. Na spotkaniu uzgodniono wzór jednorocznego "Obowiązkowego Rejestru Wędkowania i Połowu Ryb", który ma obowiązywać na terenie Okręgów PZW Dolnego Śląska od 2010 r. Na listopadowym spotkaniu Okręgów PZW Strefy Dolnośląskiej, które odbyło się w Strzegomiu, wzór jednorocznego rejestru został przyjęty. Nowy, jednoroczny "Obowiązkowy Rejestr Wędkowania i Połowy Ryb" obowiązuje Kolegów Wędkarzy na łowiskach Okręgów PZW Dolnego Śląska od dnia 1 stycznia 2010 r. |
||||
szymon_2003
04 marca 2010 22:22 | |||
| cytat : Obowiązkowy Rejestr Wędkowania i Połowy Ryb - a co
to za dokument ? Rozumię ze wszyscy uczestnicy spotkania w Srzegomiu cieszą się dobrym zdrowiem. Rejestr Wedkowania - kolejna parodia . nie istnieje ŻADNA podstawa prawna na temat rejestru WĘDKOWANIA . po 2 cytat : W trakcie dyskusji poruszono również procedurę przyjmowania od wędkarzy "Zestawień zbiorczych" oraz sposób egzekwowania przez SSR wpisów w rejestrach. to zapytam czy sposób egzekwowania przez SSR wpisów w rejestrach jest tajny ? jeżeli nie jest tajny to prosze Admnia o zamieszczenie takiej informacji z podaniem podstawy prawnej egzekwowania przez SSR wpisów w rejestrach Dla przypomnienia - Art. 24. 1. Rada powiatu, na wniosek starosty może utworzyć Społeczną Straż Rybacką albo wyrazić zgodę na utworzenie Społecznej Straży Rybackiej przez zainteresowane organizacje społeczne lub uprawnionych do rybactwa. 1a. Regulamin Społecznej Społecznej Straży Rybackiej uchwala rada powiatu. Panowie nie ośmieszajcie PZW pozdrawiam jan kulczyński Administrator nie kasuj komentarzy |
||||
piotr_okrasa
Od: 2009-02-08 Posty: 605 |
05 marca 2010 05:41 | |||
| Szanowni koledzy i dziaacze PZW jeżeli chdzi o rejestry połowów to jest wielka niewygoda dla wędkarzy. Mam kolęgę który przeniósł sie do okręgu legnickiego i bardzo fajnie , bo ma 21 okręgów z ktorymi podpisano porozumienia.Pytam go a jak jest z rejestrami i o zgrozo ,wyciąga plik rejestrów i mówi że to jeszcze nie wszystko bo na resztę czeka, bo zabrokło w chwili opłacania składek.Wtedy buchnełem śmiechem i pytam go czy kupił sobie plecak na rejestry.Według mnie dla okręgów posiadających szerokie porozumiena obejmujące niemal 2/3 Polski powinny być rejestry ogólnopolskie a nie okręgowe.Szanowni działacze okręgowi zbierzcie te wszystkie swoje rejestry , zszyjcie je do kupy i wyślijcie je na Twardą aby wprodukowali jeden rejestr na całą Polskę, może wtedy zrozumią jaki gniot został wyprodukowany. Pozdrawiam | ||||
WEDKARZ WEDKARSKI
Od: 2009-06-19 Posty: 153 |
05 marca 2010 11:28 | |||
| To na prawdę niegłupi pomysł, jedna książeczka i wykaz wszystkich numerów łowisk. Co prawda miałoby to objetośc pewna, ale na plecach kamizelki wedkarskiej jest duża kieszeń :)
Byłoby to raz do końca załatwione, a byłyby wreszcie wpisy z kazdego wedkowania bo dotychczas brak obowiazku rejestracji w innym okregu powoduje, ze dane z rejestrów sa kompletnie od czapy. |
||||
bili
05 marca 2010 20:39 | |||
| czesc! panowie...tak rejestry sa uciążliwe,przy najmniej w tej formie! faktem jest tez że nie sa wypełniane przez wedkarzy uczciwie! a za tem jak mozna wykonac obliczenia stanu ryb? troche to dziwne wszystko-wkoncu jezeli sa az tak obowiązkowe - to moim zdaniem powinno byc to jasno i czytelnie przedstawione na forum i we wszystkich kołach!od strony przydatnosci jak równiez prawnej! kazdy wedkarz powinien dokładnie być poinformowany o tym!przejrzyste paragrafy do egzekwowania wpisów.Troche sie zastanawiam ile czasu mi zajmie jak tak zeszyje sie tyle rejestrów razem:) ale tak powaznie....dobrze że cos drgneło! tylko czy to nie wychodzi na to samo. | ||||
jaro422
06 marca 2010 12:58 | |||
|
A Pan , Panie bili jest strażnikiem SSR poto, by eliminować niewłaściwe sytuacje, czy poto by je rozpowszechniać na forum ? |
||||
Antoni Kustusz - rzecznik prasowy ZG PZW
Od: 2008-10-01 Posty: 785 |
07 marca 2010 07:06 | |||
| W kwestii rejestrowania połowów wędkarskich rozstrzygające jest zrozumienie ich potrzeby dla gospodarki rybackiej w obwodzie rybackim, który stanowi aktualne nasze łowisko. Bez względu na to czy tego od nas wymaga okręg gospodarujący na danym obwodzie, to nasze połowy spowodowały określony skutek w tych wodach i powinny być odnotowane w naszym rejestrze. Po zdaniu rejestru, każdy gospodarz, oczywiście jeśli dobrze rozumie istotę tej pracy, dzieli wyniki połowów na te, które odnotowano na jego wodach, oraz na te, które dotyczą wod innych, a te ostatnie przesyła (przekazuje) do gospodarza tych wód. W ramach PZW jest to łatwiejsze, bo mamy porozumienia, mamy ZG PZW, który może pośredniczyć w tej sprawie, mamy także elektroniczny system opracowywania danych Aquarius, który pozwala takie dane zebrać i przekazać. Myślę, że jeszcze trochę potrwqa aby to działało całkowicie sprawnie, ale to musi byc, bo wędkarza ma obchodzić tylko jedno; złowiłem, to rejestruję, a o resztę niech się martwi gospodarz wód, bo on za te wody odpowiada i jemu są te dane niezbędne. | ||||
piotr_okrasa
Od: 2009-02-08 Posty: 605 |
24 kwietnia 2010 09:49 | |||
| Szanowny Panie Kustusz przedstaw mi Pan ustawę, że PSR ma obowiązek kontrolować rejestr połowu ryb.Wiem że Pan tego nie zrobisz bo za dużo wam depcze po piętach. Jeżeli wymaga to RZGW od PZW to niech sobie sam stworzy kontrolerów nad wodą ,bo PSR nie ma takiego obowiązku jakie im nadało PZW oraz RSGW. Szukajcie kozła ofiarnego na Twardej , bo na wiele kontroli jakich przebyłem wciskając im rejestr stwierdzili że dokument ten ich wcala nie obchodził.Gniot zawsze będzie gniotem a wy próbujecie go wcisnąć na siłe.Wiem że Pan Kustusz nie odpisze bo będzie tyłkiem powietrze łapał. Nawet nie ma w taryfikatorze kar PSR za jak to się mówi \'\'za niemanie , bądz niewypełnienie rejestru\'żadnej grzywny. Rejestry do lamusa i oprawić w gablocie na Twardej SErdecznie pozdrawiam | ||||
dvbs3
Od: 2011-11-26 Posty: 223 |
24 grudnia 2011 07:43 | |||
| Grzegorz Kidawski musi odejść !!!
Precz z cenzurą !!! Precz z reklamami i wyskakującym face !!! Administrator odblokuj wszystkich uczestników forum !!! albo będzie powtórka z rozrywki Administrator ta informacja musi zniknąć – nie bądź uparty Informacja Twoje konto jest zablokowane, prosimy skontaktować się z administratorem systemu. |
||||
nesto
Od: 2011-02-11 Posty: 5 |
04 stycznia 2012 11:54 | |||
| Cóż tutaj komentować?
Bzdura rodem z filmów Barei.. Sprawdzę jak zostały analizowane informację z tych rejestrów. Ciekawe jest to właśnie! |
||||
Antoni Kustusz - rzecznik prasowy ZG PZW
Od: 2008-10-01 Posty: 785 |
05 stycznia 2012 08:04 | |||
| Podstawą prawną do obowiązku wypełniania rejestrów połowów jest, po pierwsze, Ustawa o rybactwie śródlądowym z 24 wrzesnia 2010 r., ktora w par. 7 ust. 2a, stwierdza, że \',,
. Posiadanie zezwolenia, o którym mowa w ust. 2,(czyli zezwolenia na amatorski połów ryb -AK) potwierdza dokument wydawany przez uprawnionego do rybactwa w obwodzie rybackim określający podstawowe warunki uprawiania amatorskiego połowu ryb ustalone przez uprawnionego do rybactwa wynikające z potrzeby prowadzenia racjonalnej gospodarki rybackiej w tym obwodzie rybackim, uwzględniającej w szczególności wymiary gospodarcze, limity połowu, czas, miejsce i technikę połowu ryb. Zezwolenie może także wprowadzać warunek prowadzenia rejestru amatorskiego połowu ryb, a w przypadku wprowadzenia tego warunku, określać sposób prowadzenia tego rejestru.”, po drugie: RAPR, który w częsci II pkt. 1 stwierdza, że prawo do wędkowania w wodach uzytkowanych przez PZW mają członkowie PZW i osoby nie zrzeszone w PZW, posiadający kartę wędkarską, przestrzegający zasad ujętych w niniejszym Regulaminie, po uzyskaniu zezwolenia uprawnionego do rybactwa. Czyli bez zezwolenia nie ma łowienia, a skoro na wodach PZW rejestr połowow jest częscxią zezwolenia, to z mocy ustawy staje się dokumentem, który obowiązkowo trzeba mieć przy sobie w trakcie wędkowania. Takie dokumenty podlegają kontroli przez wszystkie służby uprawnione do kontroli przepisów ustawy o rybactwie śródlądowym, w tym przede wszystkim PSRyb. Rejestr nie wypełniony jest nieaktualny, więc jakby go nie było i w tym momencie pojawia się naruszenie przepisów. Więc aby w momencie kontroli posiadać przy sobie komplet aktualnych dokumentów trzeba rejestr po rozpoczęciu wędkowania zaktualizować poprzez wpis daty i miejsca wędkowania np. numerem łowiska oznakowanego w spisie łowisk. I to wszystko. |
||||
Aleksander Domański
Od: 2011-11-08 Posty: 226 |
05 stycznia 2012 12:36 | |||
| Przypominam kolegom ,że w dniu 24 września 2010 r. ustawodawca uchwalił zmianie ustawy o rybactwie śródlądowym http://prawo.legeo.pl/prawo/ustawa-z-dnia-24-wrzesnia-2010-r-o-zmianie-ustawy-o-rybactwie-srodladowym/
Ta ustawa wprowadziła : c) po ust. 2 dodaje się ust. 2a w brzmieniu: „2a. Posiadanie zezwolenia, o którym mowa w ust. 2, potwierdza dokument wydawany przez uprawnionego do rybactwa w obwodzie rybackim określający podstawowe warunki uprawiania amatorskiego połowu ryb ustalone przez uprawnionego do rybactwa wynikające z potrzeby prowadzenia racjonalnej gospodarki rybackiej w tym obwodzie rybackim, uwzględniającej w szczególności wymiary gospodarcze, limity połowu, czas, miejsce i technikę połowu ryb. Zezwolenie może także wprowadzać warunek prowadzenia rejestru amatorskiego połowu ryb, a w przypadku wprowadzenia tego warunku, określać sposób prowadzenia tego rejestru.”, Art. 27a. 1. Kto: b) nie posiada zezwolenia, o którym mowa w art. 7 ust. 2, bądź nie stosuje się DO WARUNKÓW ZEZWOLENIA.lub nie prowadzi rejestru amatorskiego połowu ryb, jeżeli zezwolenie zobowiązuje do jego prowadzenia, — podlega karze grzywny albo karze nagany. Czyli PSR została upoważniona przez ustawodawcę do nakładania grzywien albo udzielania nagan za nie stosuje się do warunków zezwolenia lub nie prowadzi rejestru amatorskiego połowu ryb. Dla mnie stwierdzenie ustawowe” jeżeli zezwolenie zobowiązuje do jego prowadzenia” jest niefortunne ,gdyż nie można prowadzić racjonalnej gospodarki wędkarsko-rybackiej bez wiedzy o presji i ubytkach ryb w danym obwodzie rybackim. Sprawę tą uregulowano w ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI w Dziennik Ustaw z 2003 r. Nr 180 poz. 1766 § 6. 1. Uprawniony do rybactwa prowadzi księgę gospodarczą w formie pisemnej albo w formie elektronicznej. 2. W przypadku prowadzenia księgi gospodarczej w formie elektronicznej, uprawniony do rybactwa dokonuje zapisu na elektronicznym nośniku informacji w sposób chroniący dane na nim zawarte przed zatarciem, zniekształceniem lub usunięciem pierwotnej treści zapisu oraz w sposób umożliwiający wydrukowanie ich w porządku chronologicznym. 3. Księga gospodarcza zawiera ewidencję: 1) połowu ryb i raków; 2) amatorskiego połowu ryb; 3) zarybień. |
||||
Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum