| Kłusownicy.....co można im zrobić???!!! | ||||
Łukasz Rosik
Od: 2009-05-13 Posty: 9 |
19 maja 2009 22:38 | |||
| Witam. Zamieściłem ten wątek z takich o to niejasności z mojej strony. Mam pare pytań bo nierozumiem nie których rzeczy. Czy złapani kłusownicy moga być skarani przez prawo jeśli w danym czasie odbywa się tarło ryb danego gatunku i właśnie ci ludzie zastawiają sieci na tarliskach (objekt jest niczyi wprawdzie mowiac nikt się tym nie interesuje poza kilkunastoma wędkarzami którzy dbaja o to). Proszę o poradę i podpowiedź co robić z takimi ludźmi.....?? | ||||
Jerzy Kowalski
Od: 2008-11-20 Posty: 444 |
19 maja 2009 22:57 | |||
| Można doprowadzić do skazania za przestępstwo kłusownictwa. Coraz częściej i w coraz bardziej licznych miejscach użytkownicy rybaccy potrafią już to robić. Proszę przeczytać więcej w artykułach zamieszczonych tutaj: http://www.ww.media.pl/?page=Structure&id=30, a zwłaszcza cykl "Walka z kłusownictwem". Skuteczne wystepowanie przed sądem w sprawach o kłusownictwo najlepiej uzyskać we współpracy z fachowym prawnikiem. Na początku oczywiście trzeba kłusowników zlapać, przy udziale straży rybackiej, policji lub innych służb, zabezpieczając dowody przestepstwa oraz dokumentując poczynione przez kłusowników szkody. Potem trzeba te szkody dobrze wyliczyć, pilnować przebiegu postepowania oraz brać udział w procesie. Do tego wszystkiego jest uprawniony poszkodowany, czyli rybacki użytkownik wody, wystepujący jako oskarżyciel posiłkowy.
Powodzenia!!! Pozdrawiam serdecznie Jerzy Kowalski |
||||
Łukasz Rosik
01 czerwca 2009 10:23 | |||
| Nawet jeśli ta woda jest niczyja a ja jestem jednym z wędkarzy którzy tam łowią to mogę zaskarżać kłusowników?? | ||||
dariuszkrystosiak
Od: 2008-11-24 Posty: 566 |
01 czerwca 2009 19:26 | |||
|
A pewien jesteś tego że woda jest niczyja?Może to nie kłusownicy a dzierżawcy tej wody stawiają sieci? Rybacy posiadający jeziora w dzierżawie też stawiają sieci na tarliskach. |
||||
proton
Od: 2009-02-07 Posty: 399 |
01 czerwca 2009 20:41 | |||
| Jeżeli np.: właściciel wody zmarł i nie ma prawnych spadkobierców, dalsze prawo własności jest "zawieszone". Na takich wodach nie istnieje pojęcie kłusownictwa (odłów sieciowy, prądem itp.). Na takiej wodzie nie ma żadnych przepisów dotyczący połowu ryb. A jeśli ktoś uważa takie połowy za kłusownictwo- to tam łowiący wędkarz też jest kłusownikiem.
Pozdrawiam. |
||||
Jerzy Kowalski
02 czerwca 2009 16:18 | |||
| Szanowni Koledzy,
Jeszcze raz zachęcam do lektury artykułów Walka z kłusownictwem gdzie jest mowa o tym kto, w jakim trybie może występować w sprawach o kłusownictwo. Nie ma też takiego pojęcia jak "woda niczyja", bo albo jest to woda publiczna, albo w taki bądź inny sposób woda prywatna. W każdym przypadku obowiązują przepisy Ustawy Prawo wodne, Ustawy o rybactwie śódlądowym, oraz odpowiednich rozporządzeń .... Jeżeli w Ustawie jest zapis, że prawo do połowu ryb przysługuje konkretnym osobom fizycznym lub prawnym, albo osobom posiadającym ich upoważnienie, to każdy, kto nie spełnia tych warunków łowi niezgodnie z prawem, czyli popełnia wykroczenie lub przestepstwo kłusownictwa. Nic nie zostaje "zawieszone". ;-) Jeżeli nie ma od kogo uzyskać zezwolenia, to się zezwolenia nie posiada i ewentualne łowienie jest naruszeniem prawa. Pozdrawiam serdecznie Jerzy Kowalski |
||||
Łukasz Rosik
07 czerwca 2009 13:09 | |||
|
Kolego tak zgadzam sie z początkiem twojej wypowiedzi ale co do drugiej połowy niestety nie. Z tego co mi wiadomo to kłusownictwo jest karalne, jak by wszyscy wychodzili z takiego założenia co pan to populacja kłusoli by wzrosła dziesięciokrotnie. Niewiem jak Pan ale ja od dziecka traktuje kłusowników jako ludzi którzy niszczą przyrodę, i uznaje ich za wrogówa. I nie tłumaczy mi to ze jeśli to jest niczyje to wolno tam kłusować!! |
||||
Łukasz Rosik
07 czerwca 2009 13:13 | |||
|
Kolego to jest stare wyrąbisko po żwirowni. Kiedyś miała to jakaś spółka rolna ale od niedawna nalezy to do państwa. Dzierżawcy nie ma, jest to w jednym słowa znaczeniu niczyje. pzdr |
||||
dariuszkrystosiak
Od: 2008-11-24 Posty: 566 |
07 czerwca 2009 22:40 | |||
Łukasz,jeśli jest jak sam piszesz wyrąbisko to właśnie wszystko wyrąbią ;-))) Najprostszą drogą jest dowiedzieć się w gminie czyje to jest a jak widzisz nieprawidłowość zadzwoń do PSR. Niedaleko gdzie mam działkę są dwa wyrobiska od kilku lat nieeksploatowane,może się wydawać że bezpańskie a jak zapytałem to okazało się że jedno należy do Sp."Piaskarz" a drugie do JW Constraction. |
||||
|
tomaszokret Od: 2009-02-03 Posty: 447 |
08 czerwca 2009 22:25 | |||
| Do ŁUKASZ ROSIK: ale od niedawna należy to do państwa. Dzierżawcy nie ma, jest to w jednym słowa znaczeniu niczyje
No albo do państwa, albo niczyje... |
||||
bili
Od: 2009-11-12 Posty: 35 |
14 grudnia 2009 20:18 | |||
| Witam wszystkich! koledzy tak trzymać! tępić tych co niszczą....a co do porad pana Jerzego:)to możesz zaufać!!! człowiek - wie co mówi,pisze i zna się na tym co robi! może nie łatwo jest doprowadzić sprawę kłusownictwa do finału...ale złap kontakt ze strażnikami ...zobaczymy wszyscy jak się dalej sprawy potoczą!pozdrawiam... | ||||
|
Tomasz Idzikowski Od: 2008-12-07 Posty: 2 |
30 grudnia 2009 14:31 | |||
| Jeśli woda należy do państwa to obowiązuje ją ochrona prawna wynikająca z ustawy. tak więc łowić można tylko na dwie wędki,używać sieci może tylko uprawniona grupa rybacka z upoważnienia Gminy lub Wojewody [ osoby z władz terenu na którym się ona znajduje].
Napewno mały stawek nie podlega rybackim odłową i każde takie czynności powinny budzić zainteresowanie miejscowych,należy wezwać policje w sprawie podejżenia popełnienia przestępstwa-kłusownictwo nim jest, w celu kontroli osób dokonujących połów. [samo posiadanie sieci bez pozwolenia jest już wykroczeniem]. SSR |
||||
|
arnie Od: 2008-09-24 Posty: 465 |
02 stycznia 2010 13:45 | |||
Pozdrawiam. Skoro to juz jest woda skarbu państwa to obowiązują na niej przepisy ustway o rybactwie śródladowym. A zezwolenia na wędkowanie powinien wydac organ zarządzajacy. |
||||
Jerzy Kowalski
04 stycznia 2010 11:30 | |||
| Tak gwoli ścisłości, Ustawa o rybactwie śródlądowym nie odnosi się tylko do wód "państwowych" ... ;-)))
Art. 1. 1. Ustawa określa zasady i warunki ochrony, chowu, hodowli i zasady i warunki ochrony, chowu, hodowli i połowu ryb w powierzchniowych wodach śródlądowych, zwanych dalej ,,wodami", w wodach znajdujących się w urządzeniach wodnych oraz w obiektach przeznaczonych do chowu lub hodowli ryb. Art. 4. 1. Do chowu, hodowli i połowu ryb: 1) uprawiony jest: a) władający wodami w sztucznym zbiorniku wodnym przeznaczonym do chowu lub hodowli ryb i usytuowanym na publicznych śródlądowych wodach powierzchniowych płynących, b)właściciel albo posiadacz gruntów pod wodami stojącymi lub gruntów pod wodami, do których stosuje się odpowiednio art. 5 ust. 4 ustawy - Prawo wodne, c)właściciel albo posiadacz gruntów pod stawami rybnymi lub innymi urządzeniami w gospodarstwie rolnym przeznaczonymi do chowu lub hodowli ryb, 2) w obwodzie rybackim uprawniony jest organ administracji publicznej wykonujący uprawnienia właściciela wody w zakresie rybactwa śródlądowego albo osoba władająca obwodem rybackim na podstawie umowy zawartej z właściwym organem administracji publicznej - zwani dalej ,,uprawnionymi do rybactwa". Pozdrawiam serdecznie Jerzy Kowalski |
||||
|
05 stycznia 2010 11:55 | |||
| i w ramach uzupełnienia szczegółowe warunki uprawiania amatorskiego połowu ryb określa rozporzadzenie ministra rolnictwa i rozwoju wsi z dnia 12.11.2001r w sprawie hodowli ryb oraz warunków chowu, hodowli i połowu innych organizmów zywych. Rozporządzenie to jest na podstawie własnie ustawy o rybactwie śródladowym. | ||||
Miszawowa
Od: 2009-11-18 Posty: 30 |
01 lutego 2010 22:53 | |||
| Czy SSR może wlepiać mandaty lub sprzedawać pozwolenia do połowu? | ||||
|
02 lutego 2010 07:53 | |||
| SSR nie może nakładac kar w postaci mandatu karnego.
Strażnik jeżeli podpisał stosowną umowę z włascicielem wody może sprzedawać zezwolenia jak każda inna osoba. |
||||
stefan_stefan_stefan
Od: 2010-03-21 Posty: 5 |
21 marca 2010 20:10 | |||
| mam ochote podzilic sie pewna informacja a mianowicie. w tym roku bylem juz na rybach , na zimowisku barek kolo mostu milenijnego w e wroclawiu. rozmawialem z paroma wedkarzami i uzyskalem informacje ze prawdopodobnie dochodzi tam do klusownictwa przez pracownikow/ ochrony barek. ciekaw co z tym zrobice, czy jest szansa na jakas akcje hmmm | ||||
Paweł
Od: 2010-04-25 Posty: 1 |
25 kwietnia 2010 21:44 | |||
| Witam.Co roku w wakacje jestem na mazurach,nad jez.Sasek Wielki w zeszłym roku na jeziorze około 18 pojawił się kuter rybacki który zastawił sieci a panowie którzy nim przypłyneli łódeczka staneli koło czcin i z agregatu tłukli prądem w wodę.Nie wiele myśląc zadzwoniłem na policję i opowiedziałem o zdarzeniu i pan mi odpowiedział że to legalne i oni mają na to zezwolenie .Bardzo się zdziwiłem wiec z necie znalazłem jakieś towarzystwo pomocy zwierząt i Pan z którym rozmawiałem powiedział mi że ustawa tego zezwala i gdzieś się dowiedział że ryba ogłuszona prądem potem "orzywa" .Bzdura pomyślałem ? ok może dorosła ale co z małymi okazami ?To do cholery pytam na co my płacimy składki czy ktoś może się tym zaiteresuje? Nie dziwne że w tym kraju nie ma ryb?Że ośrodki wczasowe świecą pustkami? Może powiniśmy wystapić o 8 cód świata i ktoś to zmieni? Bo mazury są piękne ale co z tego jak nie ma tam ryb? | ||||
dvbs3
Od: 2011-11-26 Posty: 223 |
23 grudnia 2011 19:55 | |||
| Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum - nie ma zapisu zobowiązującego uczestnika forum do akceptowania głupoty administratora. Gdyby głupota
miała skrzydła to admin by fruwał jak gołębica. Grzegorz Kidawski musi odejść !!! Precz z cenzurą !!! Precz z reklamami i wyskakującym face !!! Administrator odblokuj wszystkich uczestników forum !!! albo będzie powtórka z rozrywki dvbs2 napisał ; 22 listopada 2011 11:03 Administrator - szukasz wrażeń ? - masz to załatwione - to teraz sobie posprzataj |
||||
Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum