Logowanie

Zarejestruj się

Zapomniałem karty wędkarskiej. Co robić

Dodaj odpowiedź

Zapomniałem karty wędkarskiej. Co robić  
  gniewomir

Od: 2009-04-23

28 maja 2009 11:28  
Dzień dobry,
Mam pytanie odnośnie karty wędkarskiej (składki mam opłacone). Jak można wyjaśnić sprawę w momencie gdy zapomnę zabrać ze sobą nad wodę karty wędkarskiej. Zdarza się nieraz zapomnieć biletu miesięcznego komunikacji miejskiej czy dokumentów uprawniających do komunikacji samochodem jednak te sprawy można wyjaśnić.
Czy w momencie gdy zapomnę karty wędkarskiej i wypisaniu przez uprawnionych do kontroli mandatu 200PLN za brak stosownego dokumentu mogę sprawę wyjaśnić ( na przykład zgłaszając się do okręgu PZW i okazując iż uprawnienia oraz opłaty wniosłem za wędkowanie.
Co się dzieje w momencie gdy karta wędkarska wraz z książeczką ze znaczkami na przykład wpadnie mi do wody? Czy musze wykupować nowe znaczki, zdawać egzamin oraz kartę wyrabiać od nowa czy po opłatach manipulacyjnych otrzymam drugi komplet dokumentów

jaro422

Od: 2009-03-23

28 maja 2009 12:15  
Nie napisałeś jeszcze ile masz lat. :))

Wszystkie takie sytuacje które wymieniłeś wyjaśnia się w trakcie kontroli a nie po czasie. Jeśli z jakiś powodów odkleiły Ci się znaczki z legitymacji i ich nie masz to zgłoś sie do skarbnika w Kole w którym dokonałeś opłat , jesteś na liście i powinieneś otrzymać stosowne zaświadczenie o dokonaniu opłat , drugich znaczków już nie dostaniesz chyba że chcesz za nie zapłacić.

gniewomir

28 maja 2009 12:36  
Chodzi mi o przypadek kiedy zapomnę dokumentów ( legitymacji i książeczki ze znaczkami). Jaka jest procedura? Czy dostaję mandat a następnie okazując w PZW katrę oraz książeczkę ze znaczkami mogę ten mandat anulować?  

junior

Od: 2009-03-29

28 maja 2009 14:12  
Nie da się tego anulować i żadne tłumaczenie nie pomoże.
Mój kolega miał taka przygodę nad Bugiem. Tez dostał 200 złotowy mandacik i tez wpadł na pomysł by to anulować. Pojechałem z nim do ZO Siedlce, bo tamtejsi strażnicy go ukarali. Nie pomogło jednak okazanie dokumentów z aktualnymi składkami. Wędkarz ma obowiązek posiadać dokumenty podczas wędkowania i nie ma różnicy czy ich tylko zapomniał czy po prostu ich nie posiada - kara jest taka sama.
Osobiście uważam, że to głupie, bo zapominając karty jesteś traktowany na równi z kłusownikiem, ale to niestety nie jedyny kontrowersyjny zapis w naszym RAPR.

Pozdrawiam

gniewomir

28 maja 2009 14:34  
Chyba to nie jest do konca zgodne z prawem. Idąc tym tropem gdy rano zapomnę dowody rejestracyjnego , prawka i ubezpieczenia a policja mnie złapie dostaje mandat i policja zabiera mi samochód na parking policyjny ...zabiera i tyle go zobacze.  

jaro422

Od: 2009-03-23

28 maja 2009 16:50  
Nie , nie jest tak , możesz go potem odebrać ale mandatu już nie anulujesz.
Wyolbrzymiasz problem który sam wymyśliłeś.
Podczas wędkowania masz mieć uprawniające Cię do tego dokumenty przy sobie, jeśli zapomnisz , to musisz się po nie wrócić, nie jest istotne że masz je w domu, chyba że strażnik będzie "ludzki" i się z nim dogadasz na póżniejsze okazanie ale w tym momencie kiedy wędkujesz nie posiadając przy sobie stosownych dokumentów popełniasz wykroczenie i mandat jak najbardziej jest tu na miejscu a anulować się go już nie da.
Porównywanie wędkowania beż uprawnień do prowadzenia samochodu bez dokumentów jest bez sensu.

Grzegorz Śliwiński

Od: 2009-05-27

29 maja 2009 00:16  
gniewomirChyba to nie jest do konca zgodne z prawem. Idąc tym tropem gdy rano zapomnę dowody rejestracyjnego , prawka i ubezpieczenia a policja mnie złapie dostaje mandat i policja zabiera mi samochód na parking policyjny ...zabiera i tyle go zobacze.

A co myślisz, że jest inaczej? A samochód odbierzesz z parkingu jak pokażesz papiery i zapłacisz za parking i holowanie.
I bardzo dobrze. To samo z kartą - regulamin mówi wyraźnie. Nie masz dokumentów - płacisz.

bogdanski

Od: 2009-01-30

29 maja 2009 08:28  
W myśl przepisów do uprawiania amatorskiego połowu ryb należy mieć PRZY SOBIE!!! kartę wędkarską oraz pozwolenie właściciela wody. Brak któregokolwiek z tych dokumentów jest podstawą do nałożenia grzywny w postaci mandatu karnego zgodnie z taryfikatorem za "połów ryb bez zezwolenia". W przypadku kierowców kodeks wykroczeń rozróżnia "brak uprawnień" art. 94 i "brak wymaganych dokumentów przy sobie" art. 95 i tutaj jest możliwość ratowania się. W przypadku wędkowania bez karty lub legitymacji PZW przy sobie jest możliwość anulowania mandatu, ale to zależy od interpretacji sądu przepisy, który mówi, że: "grzywnę w postaci mandatu karnego można anulować tylko, gdy została nałożona za czyn nie będący wykroczeniem". MANDAT MOŻE ANULOWAĆ TYLKO SĄD GRODZKI ZGODNIE Z WŁAŚCIWOŚCIĄ MIEJSCOWĄ!!! Czas na złożenie odwołania od mandatu jest na odwrocie druku mandatu. A prywatnie - lepiej nie zapominać.  

gniewomir

29 maja 2009 11:39  
Dziękuję za wyjaśnienie.  

Krzysztof Kaletka

Od: 2008-11-29

07 czerwca 2009 09:33  
Pewnie że każdemu może się zdarzyć, że ktoś zapomni karty wędkarskiej. Nikt nie jest nieomylny, ja też zapomniałem karty wędkarskiej ale dobrze że kontroli nie miałem. Dlatego też kartę wędkarską zawsze woże w skrzynce wędkarskiej  

Dodaj odpowiedź

Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum

Ostatnio dodane wątki

Najnowsze posty

Najaktywniejsi