Logowanie

Zarejestruj się

Czy możemy rozbić namiot nad wodą czy nie ?

Dodaj odpowiedź

Czy możemy rozbić namiot nad wodą czy nie ?  
  jackkier

Od: 2009-07-12

12 lipca 2009 13:58  
Witam brać wędkarską , w czwartek pojechałem nad wodę z zamiarem wędkowania przez parę dni zasiadka na karpia zbiornik jezioro Glinki Okręg Chełm wody PZW , znalazłem niezłą miejscówkę w lesie pogoda zróżnicowana raz deszcz raz słońce więc rozbiłem namiot w odległości ok 1 metra od wody .Następnego dnia przyszedł bardzo niemiły facet i oświadczył mi że muszę zapłacić za namiot i samochód ponieważ on wydzierżawił teren w koło zbiornika od gminy i jest to pole biwakowe teren nie ogrodzony i nie oznaczony Nie przyjechałem na żaden piknik czy biwak tylko na ryby !!!!!! Jakie są prawa Członków PZW w tej kwestii , co ze strefą przybrzeżną czy możemy rozbić namiot nad wodą czy nie ?  

gustav665

Od: 2009-04-14

12 lipca 2009 14:24  
jackkierWitam brać wędkarską , w czwartek pojechałem nad wodę z zamiarem wędkowania przez parę dni zasiadka na karpia zbiornik jezioro Glinki Okręg Chełm wody PZW , znalazłem niezłą miejscówkę w lesie pogoda zróżnicowana raz deszcz raz słońce więc rozbiłem namiot w odległości ok 1 metra od wody .Następnego dnia przyszedł bardzo niemiły facet i oświadczył mi że muszę zapłacić za namiot i samochód ponieważ on wydzierżawił teren w koło zbiornika od gminy i jest to pole biwakowe teren nie ogrodzony i nie oznaczony Nie przyjechałem na żaden piknik czy biwak tylko na ryby !!!!!! Jakie są prawa Członków PZW w tej kwestii , co ze strefą przybrzeżną czy możemy rozbić namiot nad wodą czy nie ?

wydaje mi sie ze do odleglosci 1,5m od brzegu mozna robic co sie komu podoba gdyz ten odcinek zawsze nalezy do pzw. jeśli ten teren nie byl oznakowany, ani ogrodzony to na 100% gosc nie ma prawa sie czepiac. moze jedynie przyniesc zaswiadczenei ze to jego teren i poprosic grzecznie o opuszczenie jego terenu.

jackkier

Od: 2009-07-12

12 lipca 2009 16:09  
Co do łowienia nie miał nic przeciwko , ale mam zwinąć namiot i siedzieć w samochodzie  

gustav665

Od: 2009-04-14

12 lipca 2009 16:13  
jackkierCo do łowienia nie miał nic przeciwko , ale mam zwinąć namiot i siedzieć w samochodzie

nie mial prawa zabronic lowienia, ; P

tomaszokret

Od: 2009-02-03

13 lipca 2009 10:47  
Do JACKKIER: Zasady obowiązujące na danym terenie ustala właściciel lub dzierżawca terenu. Jeśli człowiek wydzierżawił grunt to jego sprawa, czy pozwala komuś rozbijać namiot, czy nie. Wędkarze nie mają w tym względzie żadnych szczególnych praw.  

Adam Kowalik

Od: 2008-10-24

12 sierpnia 2009 09:58  
gustav665
jackkierWitam brać wędkarską , w czwartek pojechałem nad wodę z zamiarem wędkowania przez parę dni zasiadka na karpia zbiornik jezioro Glinki Okręg Chełm wody PZW , znalazłem niezłą miejscówkę w lesie pogoda zróżnicowana raz deszcz raz słońce więc rozbiłem namiot w odległości ok 1 metra od wody .Następnego dnia przyszedł bardzo niemiły facet i oświadczył mi że muszę zapłacić za namiot i samochód ponieważ on wydzierżawił teren w koło zbiornika od gminy i jest to pole biwakowe teren nie ogrodzony i nie oznaczony Nie przyjechałem na żaden piknik czy biwak tylko na ryby !!!!!! Jakie są prawa Członków PZW w tej kwestii , co ze strefą przybrzeżną czy możemy rozbić namiot nad wodą czy nie ?

<br />wydaje mi sie ze do odleglosci 1,5m od brzegu mozna robic co sie komu podoba gdyz ten odcinek zawsze nalezy do pzw. jeśli ten teren nie byl oznakowany, ani ogrodzony to na 100% gosc nie ma prawa sie czepiac. moze jedynie przyniesc zaswiadczenei ze to jego teren i poprosic grzecznie o opuszczenie jego terenu.

Te 1,5 metra dotyczy wód powierzchniowych płynących należących do skarbu Państwa (Ustawa Prawo Wodne). Art. 27. 1. Zabrania się grodzenia nieruchomości przyległych do powierzchniowych wód publicznych w odległości mniejszej niż 1,5 m od linii brzegu, a także zakazywania lub uniemożliwiania przechodzenia przez ten obszar.
Więc dotyczy to tylko prawa przejścia i nie daje prawa do biwakowania.

Dodaj odpowiedź

Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum

Ostatnio dodane wątki

Najnowsze posty

Najaktywniejsi