| Mandat za nieposiadanie karty | ||||
eva1j
Od: 2009-09-11 Posty: 1 |
11 września 2009 09:55 | |||
| Witam
Ponieważ jestem laikiem w tej kwestii, moje pytanie może wydać się komuś śmieszne. Ostatnio przebywałam ze znajomym nad wodą, gdy pojawiła się straż państwowa. Zarządali ode mnie karty, gdyż mój znajomy łowił na nieregulaminową ilość wędek. Nigdy takowych uprawnień nie posiadałam a ponadto nigdy nie łowiłam ryb. Siedziałam kilka metrów od wędek, a mimo to za brak karty ukarali mnie mandatem. W jaki sposób mam z tej sytuacji wybrnąć i jakie będą konsekwencje, jeśli nie opłacę kary? |
||||
|
tomjas78 Od: 2009-08-23 Posty: 689 |
11 września 2009 18:19 | |||
|
To tylko świadczy o negatywnym profesjonalizmie naszych strażników . Nie ma ich tam gdzie powinni byc. I nie opłacaj , skoro nie poinformowali cię o konsekwencjach. Tylko jeszcze jest kilka pytań ; czy miałeś przy sobie jakiś dokument tożsamości , z którego spisali twoje dane? Ile wogóle masz lat? Czy zarabiasz legalnie pieniądze i płacisz podatki? Jeżeli spisali twoje dane , a ty zarabiasz i płacisz podatki , a nie zapłacisz ,to wezmą ci z przyszłorocznego PIT-a . Jeżeli spisali cię , a nie zarabiasz , to obowiązek spada na twoich opiekunów prawnych (rodziców) A ile masz zapłacic tego mandatu? |
||||
|
11 września 2009 18:21 | |||
| A jak byś odmówił przyjęcia mandatu , co powinieneś uczynic. T o sprawa trafiła by do sądu grodzkiego i tam byś mógł rościc swoich praw. | ||||
jaro422
Od: 2009-03-23 Posty: 401 |
16 września 2009 13:40 | |||
|
Dlaczego doradzasz ludziom takie bzdury ? Weżmiesz na siebie odpowiedzialność w razie nieuregulowania przez tą panią mandatu w terminie? W końcu zasięgnęła porady na forum PZW a Ty jej tak doradziłeś. Poniesiesz odpowiedzialność za swoje słowa? |
||||
|
16 września 2009 14:03 | |||
|
Czytaj wszystko co pisze !!! 1) Strażnik ma obowiązek poinformowac o wszystkim 2)Nie wiadomo czy słusznie dostała ten mandat 3)Napisałem co będzie jeżeli nie zapłaci 4)Orzekanie czy dobrze w tym przypadku działał PSR nie jesteś ty tylko sąd. 5) Dla ciebie to niech najlepiej płacą wszyscy, czy są winni czy nie, ważne żeby wam kieszenie nabijac |
||||
jaro422
16 września 2009 14:12 | |||
<br /> Czytaj wszystko co pisze !!! <br />1) Strażnik ma obowiązek poinformowac o wszystkim <br />2)Nie wiadomo czy słusznie dostała ten mandat <br />3)Napisałem co będzie jeżeli nie zapłaci <br />4)Orzekanie czy dobrze w tym przypadku działał PSR nie jesteś ty tylko sąd. <br />5) Dla ciebie to niech najlepiej płacą wszyscy, czy są winni czy nie, ważne żeby wam kieszenie nabijac Ad4. Ja nie orzekam o prawidłowości pracy PSR w tym przypadku, to Ty to zrobiłeś a teraz próbujesz uciec od odpowidzialności, ale najgorsze jest to, że pleciesz bzdury, w ogóle się na tym nie znasz a próbujesz się autorytatywnie wypowiadać. Pograj lepiej w Snookera jak nikt nie widzi. |
||||
|
17 września 2009 13:17 | |||
<br /><br /> Czytaj wszystko co pisze !!! <br /><br />1) Strażnik ma obowiązek poinformowac o wszystkim <br /><br />2)Nie wiadomo czy słusznie dostała ten mandat <br /><br />3)Napisałem co będzie jeżeli nie zapłaci <br /><br />4)Orzekanie czy dobrze w tym przypadku działał PSR nie jesteś ty tylko sąd. <br /><br />5) Dla ciebie to niech najlepiej płacą wszyscy, czy są winni czy nie, ważne żeby wam kieszenie nabijac <br /> <br />Ad4. Ja nie orzekam o prawidłowości pracy PSR w tym przypadku, to Ty to zrobiłeś a teraz próbujesz uciec od odpowidzialności, ale najgorsze jest to, że pleciesz bzdury, w ogóle się na tym nie znasz a próbujesz się autorytatywnie wypowiadać. <br />Pograj lepiej w Snookera jak nikt nie widzi. Napisz konkretnie co tu jest bzdurą. Bo nie czytasz. |
||||
|
17 września 2009 13:19 | |||
| Jeżeli tylko (4 ) jest nie tak to przy pozostałym mam rację , bo sam wiesz ,że innej opcji nie ma , takie prawo w Polsce | ||||
jaro422
17 września 2009 13:51 | |||
| Dyskusja i wymiana poglądów z Tobą jest stratą czasu, nabijasz sobie tylko licznik wypisując bzdety, i wypowiadając sie w liczbie mnogiej. | ||||
|
17 września 2009 14:35 | |||
| o jakiej dyskusji ty mówisz ?. Nie znasz się i nawet nie potrafisz wskazc co z mojego postu jest bzdurą.
wszystko co napisałem jest prawdą. w/g prawa. |
||||
|
17 września 2009 14:49 | |||
| A o jakim ty liczniku mówisz? O wysłanych postach? Mogą se wyzerowac. Najpierw zobacz na swój, jeżeli juz zacząłeś ten temat. i innych.
A może tak byś się trochę zastanowił, bo podejrzewam ,że połowa twoich postów to była obrażaniem kogokolwiek. Zresztą w przeciwieństwie do ciebie przynajmniej je czytam. A jak bym chciał sobie jakiś licznik nabic. to zrobił bym to w godzine , ale nie takie moje intencje. |
||||
jaro422
17 września 2009 15:09 | |||
| Prosiłeś, więc prosze bardzo (cały czas mówimy o Twojej odpowiedzi w tym temacie, innych nie poruszam bo straciłbym tydzień a Ty i tak niereformowalny jesteś w swojej niewiedzy i ignorancji)
Bzdura pierwsza: To tylko świadczy o negatywnym profesjonalizmie naszych strażników . - co w/g Ciebie świadczy negatywnie ? to że skorzystali ze swoich uprawnień i zareagowali na połów ryb niezgodny z RAPR. ? Bzdura druga: Nie ma ich tam gdzie powinni być. - no zastanów się, a gdzie powinni być ? Byli, przeprowadzili kontrolę i zareagowali. Bzdura trzecia: I nie opłacaj , skoro nie poinformowali cię o konsekwencjach. - strażnicy niestety nie są od informowania co się stanie jeśli ktoś czegoś nie zrobi, mandaty trzeba płacić Bzdura czwarta: Jeżeli spisali twoje dane , a ty zarabiasz i płacisz podatki , a nie zapłacisz ,to wezmą ci z przyszłorocznego PIT-a . - z kwoty zwrotu nadpłaconego podatku wyszczególnionej w rozliczeniu rocznym za rok bierzący o ile wcześniej poborca podatkowy nie zastuka do drzwi Bzdura piąta: T o sprawa trafiła by do sądu grodzkiego i tam byś mógł rościc swoich praw. - praw się dochodzi a nie rości , rości się inne rzeczy Jak widzisz same bzdury od początku do końca, ręce opadają, prosiłeś - masz, ale prosze Cię nie odpisuj już mi. To na pewno znowu będą bzdury i motanie. |
||||
|
17 września 2009 18:32 | |||
<br /> <br />Bzdura pierwsza: <br /> <br />To tylko świadczy o negatywnym profesjonalizmie naszych strażników . - co w/g Ciebie świadczy negatywnie ? to że skorzystali ze swoich uprawnień i zareagowali na połów ryb niezgodny z RAPR. ? <br /> <br />Bzdura druga: <br /> <br />Nie ma ich tam gdzie powinni być. - no zastanów się, a gdzie powinni być ? Byli, przeprowadzili kontrolę i zareagowali. <br /> <br />Bzdura trzecia: <br /> <br />I nie opłacaj , skoro nie poinformowali cię o konsekwencjach. - strażnicy niestety nie są od informowania co się stanie jeśli ktoś czegoś nie zrobi, mandaty trzeba płacić <br /> <br />Bzdura czwarta: <br /> <br />Jeżeli spisali twoje dane , a ty zarabiasz i płacisz podatki , a nie zapłacisz ,to wezmą ci z przyszłorocznego PIT-a . - z kwoty zwrotu nadpłaconego podatku wyszczególnionej w rozliczeniu rocznym za rok bierzący o ile wcześniej poborca podatkowy nie zastuka do drzwi <br /> <br />Bzdura piąta: <br /> <br />T o sprawa trafiła by do sądu grodzkiego i tam byś mógł rościc swoich praw. - praw się dochodzi a nie rości , rości się inne rzeczy <br /> <br /> <br />Jak widzisz same bzdury od początku do końca, ręce opadają, prosiłeś - masz, ale prosze Cię nie odpisuj już mi. To na pewno znowu będą bzdury i motanie. A jednak ci odpisze bo ty totalne bzdury wypisujesz. 1) Osoba która dostała mandat, jak sama twierdzi siedziała ze swoim kolęgą na rybach . To jej kolega łowił nie zgodnie z przepisami , a nie ona . Strażnicy ślepi są? To jest właśnie brak profesjonalizmu. Z jakiej racji ona mandat dostała? 2) Nich się wezmą za prawdziwe problemy, łamania prawa nad wodą. Tak byli i skontrolowali i byc może nie słusznie ktoś mandat dostał . ( z opisu sytuacji tej osoby tak wynika ). Jeszcze jestem ciekawy na jaką kwotę ten mandat opiewał . 3) Tu to wogóle wypaliłeś. Funkcjonariusz , który zatrzymuje cie i daje ci mandat jest bezwzględnie zobowiązany do powiadomienia cię o skutkach nie przyjęcia mandatu. Jak sobie to wyobrażasz - funkcjonariusz chce dac mi mandat , a ja go nie przyjme i co? funkcjonariusz odejdzie odejdzie bez słowa ? - bzdura . 4) po prostu rozwinąłeś to co napisałem . Tak samo się dzieje jeżeli nie zapłacisz np: mandatu karnego wystawionego przez Policję. A poborca podatkowy może zapukac do drzwi jeżeli w danym roku podatkowym po rozliczeniu się z podatku nie rozliczyłeś się w trybie ustawowym z Urzędem Skarbowym (niedopłata ), 5) Tu się uczepiłes jednego słowa choc nie wiem czy do końca słusznie . Ale niech będzie dochodzic. A jeżeli już tak to rościł bym odszkodowania za nie prawnie wystawienie mandatu., kiedy juz bym doszedł swoich praw. |
||||
|
trout55 Od: 2009-02-20 Posty: 10 |
17 września 2009 22:51 | |||
| Tomjas, jak najbardziej masz rację. W życiu nie przyjąłbym mandatu, a później zaskarżyłbym PSR o naruszenie dóbr osobistych. Z resztą już kilka takich spraw miałem, skończonych w sądzie ( pozytywnie dla mnie oczywiście ). A wracając do przepisów odnośnie nie posiadania przy sobie dokumentów, to na dzień dzisiejszy sformułowane są tak, że jakikolwiek uprawniony kontrolujący może jedynie zażądać opuszczenia łowiska i nic ponadto. O jakichkolwiek mandatach nie może być nawet mowy. Nawet sprzętu zatrzymać nie może.
A swoją drogą martwi fakt, że wielu kontrolujących nie zna przepisów. Pozdrawiam. |
||||
|
18 września 2009 08:44 | |||
| Do trout55------------------------------------
Dlatego pisałem o braku profesjonalizmu przez funkcjonariuszy PSR. Ale niestety dla niektórych ( jaro ) takie rzeczy się w głowie nie mieszczą i brną tą samą drogą nieodpowiedzialności, chorej ideologi , i sumiennemu podporządkowaniu się władzy. Na tym forum piszą ludzie , którzy bronią tego całego systemu . Ja przez 25 lat jak wędkuję byłem kontrolowany 2!!!!!!! razy . A miejsca na Wiśle w których łowię są ogólnie dojezdne. Więc z mojego punktu widzenia ogólnie wszyscy Wisłę mają gdzieś(władze) . A kłusoli pełno. I nie tylko ja o tym pisałem . Znam wędkarzy starszych stażem ode mnie , którzy wogóle nigdy nie przeszli choc jednej kontroli. |
||||
|
18 września 2009 08:47 | |||
| A jeżeli chodzi o przepisy, to odnośnie mandatów karnych przecież w Polsce jest jedno prawo dla wszystkich . Czy to Policja zatrzymuję , czy też inny funkcjonariusz publiczny. Prawda? | ||||
Jerzy Kowalski
Od: 2008-11-20 Posty: 444 |
18 września 2009 18:17 | |||
| Panowie,
"Nakręcacie się", zupełnie niepotrzebnie, na "podłożu teoretycznym". W opisanej na początku sytuacji nie ma mowy o tym, że grzywną w postaci mandatu został ukarany łowiący na zbyt duża liczbę wędek. Tylko jego towarzyszka. Ciekawe dlaczego? Wydaje się, że sytuacja mogła być taka, że łowiący na zbyt wiele wędek mógł stwierdzić, chcąc uniknąc ukarania, że jedna należy do koleżanki. Gdyby straznik zapytał czy tak, a ona, "solidarnie" potwierdziła, to naturalnym, kolejnym pytaniem strażnika byłoby pytanie o posiadane uprawnień do połowu. W takiej sytuacji ten łowiący na nadmierną liczbę wędek zostałby "wybawiony", a ukaraniu podlegała "kłusowniczka" ... wtedy całkiem zasadnie ... Łowienie bez uprawnień jest wykroczeniem zagrozonym karą grzywny ... Gdyby skłusowane zostały ryby, a wtedy uprawniony do rybactwa mógłby dochodzić nawiązki (pięciokrotnej wartości skłusowanych ryb) to sprawa mogłaby (a nawet powinna) sie skończyć w sądzie grodzkim .... I to nie z powodu skargi na postepowanie strażników, ale w wyniku ich postępowania kontrolnego... Pozdrawiam serdecznie Jerzy Kowalski |
||||
|
18 września 2009 20:50 | |||
| Szanowny Panie Jerzy. Z całym szacunkiem, my się nie "nakręcamy", a ja na pewno nie na "podłożu teoretycznym". Wypowiadam się na podstawie tego, co przeczytałem w poście wiodącym. Przepisy znam doskonale, ponieważ nie robię w życiu niczego, nie będąc do tego przygotowanym. Według mnie osoba ta nie powinna być absolutnie nagabywana, może jedynie poproszona grzecznie o wyjaśnienie. Dzieki znajomości przepisów wygrałem cztery sprawy przeciwko PSR w sądzie grodzkim. Kontrolujący mnie strażnicy wykazali się kompletnym brakiem znajomości przepisów, nie wspominając o wątpliwej kulturze osobistej. Sam jestem członkiem SSR w swoim kole, dlatego ignorancja urzędników państwowych wywołuje u mnie takie reakcje.
Pozdrawiam serdecznie: Jacek Barański |
||||
Artur Zakrzewski
Od: 2009-01-26 Posty: 8 |
07 grudnia 2009 15:31 | |||
| Co wy tutaj piszecie za bzdury...........? Jesteś strażnikiem SSR a miałeś 4 sprawy przeciwko psr ????????.no to widzę jaki z Ciebie wędkarz .Sprawa druga za brak uprawnień do wędkowania jest mandat karny wysokości 200 zł zgodnie z taryfikatorem Art.27 .Jeżeli ktoś podpisze się pod mandatem nie można go anulować i mandat trzeba zapłacić , można odmówić przyjęcia mandatu a wtedy sprawa zostaje skierowana do sądu grodzkiego a tam oprócz kosztów mandatu dochodzą koszty rozprawy( tak apropo gdybys powiedział straży ze to nie twoje wędki to na 100% nie został by nałożony mandat). Atak na koniec to jednego czego nie lubie najbardziej to złodziei którzy okradają nasze wody i to nie tylko ciągnąc sieciami ale też łowiąc na kilka wędek czy bez stosownych uprawnień | ||||
okoniasty
Od: 2009-09-29 Posty: 24 |
08 grudnia 2009 01:21 | |||
| Wniosek. Pani Ewa powinna zmienić towarzysza swoich wypraw ;) | ||||
|
12 grudnia 2009 11:14 | |||
| Szanowny kolego arturzak
Po pierwsze, to proszę czytać posty ze zrozumieniem. Co i nnego kłusownictwo, a co innego brak brak kultury osobistej i znajomości przepisów przez kontrolujących. PSR jest powołana również do tego, by chronić wędkarzy opłacających składki. I tak jak od każdego organu kontrolującego, od niej również wymaga się odpowiedniego, zgodnego z przepisami, zachowania się nad wodą. A tak swoją drogą, ciekawe jak kolega by się zachował, gdyby łowił na dwie wędki i posiadał jeszcze dwie, gotowe do łowienia na brzegu, a przyszli by strażnicy PSR, zbluzgali i chcieli wystawić mandat za to, że łowi kolega na 4 wędki. Pozdrawiam: Jacek Barański |
||||
Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum