| spining żywcem ??? | ||||
|
dssobek Od: 2009-02-25 Posty: 10 |
20 września 2009 21:16 | |||
| witam. mam szybkie pytanie. czy wyjscie w woderach na jezioro i przemieszczanie sie z zwycem wzdłuz brzegu(trzcin) mozna nazwac spiningiem?? bo ostatnio zostało mi to zarzucone przez "dziadków" jak i nieznajomosc regulaminu z tego wzgledu :/ dodam jeszce iz zywiec nie był"zwijany" a tylko przezucany co jakis czas w inną miejscówkę gdzie sobie pływa. prosze o szybką odpowiedz. | ||||
|
tomjas78 Od: 2009-08-23 Posty: 689 |
21 września 2009 13:06 | |||
|
Witam . Bardzo dobre pytanie . Jeżeli chodzi przepisy RAPR to jest to niedozwolone. Ale większośc spiningistów zaczyna łowic na system DRAGOVICA gdzie trudno stwierdzic czy jest zakładana jeszcze żywa , czy martwa rybka . Chociaż w w/w systemie przynęta jest ściągana . Tak samo sprawa się ma jezeli chodzi o DROP-SHOTA. W/g RAPR jako rodzaj prowadzenia przynęty jest zabroniona , a coraz bardziej rozpowszechnia się tą metodę . W twoim przypadku piszesz ,że żywiec pływa . Na niektórych zbiornikach jest to metoda dozwolona(klasyczna żywcówka) , a ogólnie zakazana. Ale wystarczy zdjąc spławik i obciążenie ,odpowiednio przezbroic żywca i zaczyna ścierac się przepis z metodą łowienia. Zresztą polecam system DRAGOVICA , jest bardzo skuteczny z uwagi na zastosowanie naturalnej rybki . Kompletne systemiki można kupic w sklepach wędkarskich. Pozdrawiam |
||||
Dariusz Dylewski
Od: 2007-11-14 Posty: 87 |
28 września 2009 20:20 | |||
|
Kolego polecam ponowne przeczytanie regulaminu APR a jeżeli go nie masz to proszę bardzo oto wyciąg z niego 6. ŁOWIENIE RYB DRAPIEŻNYCH § 5 1. Łowienie ryb drapieżnych, na przynęty naturalne, dozwolone jest równocześnie na dwie wędki. 2. Łowiąc ryby metodą spinningową lub trollingową wolno używać jednej wędki, uzbrojonej w jedną przynętę sztuczną. 3. Łowiąc ryby drapieŜne na przynęty sztuczne lub sztuczną muchę obowiązuje zachowanie następujących odległości pomiędzy wędkującymi: a/ łowiąc z brzegu - 30 m b/ łowiąc z łodzi lub brodząc - 50 m Punkt 1 zezwala na łowienie metodą na żywca, natomiast punkt 2 zabrania spiningowania z użyciem przynęty naturalnej, punkt ten mówi wyraźnie jaka ma być przynęta. |
||||
|
dssobek Od: 2009-02-25 Posty: 10 |
30 września 2009 15:56 | |||
| ja ten regulaminznam, tylko ze spiningowanie zywcem nie zostało mi zarzucone dlatego ze nim faktycznie spiningowałem. Powodem było to, ze stałem w woderach w jeziorze i zywca umiejscowilem sobie niedaleko trzcin na co padło własnie stwierdzenie ze spininguję.Wyjaśnieniem było to ,ze nie siedze z wedkami na brzegu tylko stoje sobie z jedną w wodzie i mam wodery i co kilkanaście czy kilkadziesiąt minut przechodze z moim zywcem w inne miejsce. | ||||
Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum