Logowanie

Zarejestruj się

spining żywcem ???

Dodaj odpowiedź

spining żywcem ???  
  dssobek

Od: 2009-02-25

20 września 2009 21:16  
witam. mam szybkie pytanie. czy wyjscie w woderach na jezioro i przemieszczanie sie z zwycem wzdłuz brzegu(trzcin) mozna nazwac spiningiem?? bo ostatnio zostało mi to zarzucone przez "dziadków" jak i nieznajomosc regulaminu z tego wzgledu :/ dodam jeszce iz zywiec nie był"zwijany" a tylko przezucany co jakis czas w inną miejscówkę gdzie sobie pływa. prosze o szybką odpowiedz.  

tomjas78

Od: 2009-08-23

21 września 2009 13:06  
dssobekwitam. mam szybkie pytanie. czy wyjscie w woderach na jezioro i przemieszczanie sie z zwycem wzdłuz brzegu(trzcin) mozna nazwac spiningiem?? bo ostatnio zostało mi to zarzucone przez "dziadków" jak i nieznajomosc regulaminu z tego wzgledu :/ dodam jeszce iz zywiec nie był"zwijany" a tylko przezucany co jakis czas w inną miejscówkę gdzie sobie pływa. prosze o szybką odpowiedz.

Witam . Bardzo dobre pytanie .
Jeżeli chodzi przepisy RAPR to jest to niedozwolone. Ale większośc spiningistów zaczyna łowic na system
DRAGOVICA gdzie trudno stwierdzic czy jest zakładana jeszcze żywa , czy martwa rybka . Chociaż w w/w systemie przynęta jest ściągana . Tak samo sprawa się ma jezeli chodzi o DROP-SHOTA. W/g RAPR jako rodzaj prowadzenia przynęty jest zabroniona , a coraz bardziej rozpowszechnia się tą metodę .

W twoim przypadku piszesz ,że żywiec pływa . Na niektórych zbiornikach jest to metoda dozwolona(klasyczna żywcówka) , a ogólnie zakazana. Ale wystarczy zdjąc spławik i obciążenie ,odpowiednio przezbroic żywca i zaczyna ścierac się przepis z metodą łowienia.

Zresztą polecam system DRAGOVICA , jest bardzo skuteczny z uwagi na zastosowanie naturalnej rybki . Kompletne systemiki można kupic w sklepach wędkarskich.

Pozdrawiam

Dariusz Dylewski

Od: 2007-11-14

28 września 2009 20:20  
tomjas78
dssobekwitam. mam szybkie pytanie. czy wyjscie w woderach na jezioro i przemieszczanie sie z zwycem wzdłuz brzegu(trzcin) mozna nazwac spiningiem?? bo ostatnio zostało mi to zarzucone przez "dziadków" jak i nieznajomosc regulaminu z tego wzgledu :/ dodam jeszce iz zywiec nie był"zwijany" a tylko przezucany co jakis czas w inną miejscówkę gdzie sobie pływa. prosze o szybką odpowiedz.

<br />
<br />
<br /> Witam . Bardzo dobre pytanie .
<br /> Jeżeli chodzi przepisy RAPR to jest to niedozwolone. Ale większośc spiningistów zaczyna łowic na system
<br />DRAGOVICA gdzie trudno stwierdzic czy jest zakładana jeszcze żywa , czy martwa rybka . Chociaż w w/w systemie przynęta jest ściągana . Tak samo sprawa się ma jezeli chodzi o DROP-SHOTA. W/g RAPR jako rodzaj prowadzenia przynęty jest zabroniona , a coraz bardziej rozpowszechnia się tą metodę .
<br />
<br />W twoim przypadku piszesz ,że żywiec pływa . Na niektórych zbiornikach jest to metoda dozwolona(klasyczna żywcówka) , a ogólnie zakazana. Ale wystarczy zdjąc spławik i obciążenie ,odpowiednio przezbroic żywca i zaczyna ścierac się przepis z metodą łowienia.
<br />
<br /> Zresztą polecam system DRAGOVICA , jest bardzo skuteczny z uwagi na zastosowanie naturalnej rybki . Kompletne systemiki można kupic w sklepach wędkarskich.
<br />
<br />Pozdrawiam

Kolego polecam ponowne przeczytanie regulaminu APR a jeżeli go nie masz to proszę bardzo oto wyciąg z niego

6. ŁOWIENIE RYB DRAPIEŻNYCH
§ 5
1. Łowienie ryb drapieżnych, na przynęty naturalne, dozwolone jest równocześnie na
dwie wędki.
2. Łowiąc ryby metodą spinningową lub trollingową wolno używać jednej wędki,
uzbrojonej w jedną przynętę sztuczną.
3. Łowiąc ryby drapieŜne na przynęty sztuczne lub sztuczną muchę obowiązuje
zachowanie następujących odległości pomiędzy wędkującymi:
a/ łowiąc z brzegu - 30 m
b/ łowiąc z łodzi lub brodząc - 50 m

Punkt 1 zezwala na łowienie metodą na żywca, natomiast punkt 2 zabrania spiningowania z użyciem przynęty naturalnej, punkt ten mówi wyraźnie jaka ma być przynęta.

dssobek

Od: 2009-02-25

30 września 2009 15:56  
ja ten regulaminznam, tylko ze spiningowanie zywcem nie zostało mi zarzucone dlatego ze nim faktycznie spiningowałem. Powodem było to, ze stałem w woderach w jeziorze i zywca umiejscowilem sobie niedaleko trzcin na co padło własnie stwierdzenie ze spininguję.Wyjaśnieniem było to ,ze nie siedze z wedkami na brzegu tylko stoje sobie z jedną w wodzie i mam wodery i co kilkanaście czy kilkadziesiąt minut przechodze z moim zywcem w inne miejsce.  

Dodaj odpowiedź

Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum

Ostatnio dodane wątki

Najnowsze posty

Najaktywniejsi