Logowanie

Zarejestruj się

Mietków ??

Dodaj odpowiedź

Mietków ??  
  Mariusz Słowiński

Od: 2009-09-28

28 września 2009 21:21  
Ze zbiornika w Mietkowie znowu spuszczana jest woda. A na stronach PZW nie ma o tym ani słowa :(. Powtarza się sytuacja z ubiegłego roku. Jak o czymś nie wiemy to o tym nie piszemy no chyba że się mylę :(  

jurekgg

Od: 2009-04-22

29 września 2009 13:45  
Skąd masz taką wiadomośc (informacje)?
Koledzy byli w piątek 25.09 i nic o tym nie mówili.
Na stronie http://www.pogodynka.pl/hydrobiuletyn.php nie zauważyłem żadnych niepokojących danych (a sprawdzam je niemal codziennie z innych wzgledów).
Jakaś niewielka ilość wody z Mietkowa musi wypływać aby Bystrzyca niewyschła poniżej :))
pozdrawiam
Jurek

Mariusz Słowiński

30 września 2009 06:52  
Jurku na Mietkowie bywam kilka razy w miesiącu. Przez ostatni miesiąc spuszczono około trzy metry wody. Ponadto gdyby nie interwencja wojewody, w związku z odbytymi regatami, już teraz nie można było by łowić. Kopalnia żwiru, tak jak w zeszłym roku, spuszcza wodę aby wydobyć kamienie z dna. Na dniach zostanie ogłoszony całkowity zakaz połowu, tak z brzegu jak i z łodzi. A nasze kochane PZW milczy :( A swoją drogą to ciekawe że Twoi koledzy nie zauważyli tak znacznego ubytku wody ?  

jaro422

Od: 2009-03-23

30 września 2009 08:11  
Jeśli linia brzegowa trochę się cofnęła to w końcu można spokojnie przejść brzegiem w poszukiwaniu stanowiska, miałem wątpliwą przyjemność przebywać tam w weekend majowy przy podniesionym stanie wody na maksa. Wzdłuż brzegu przejścia brak, a w miejscach gdzie do wody można było dojechać lub dojść sytuacja przypominała filmy przyrodnicze o życiu fok i lwów morskich, tylko te zwierzaczki mają w swoim ścisku większy spokój bo nie puszczają "muzyki" z samochodów i nie ustawiają rzędów grili.  

junior

Od: 2009-03-29

30 września 2009 12:38  
Sceny jak z filmów przyrodniczych, można tam oglądać w każdy weekend. Nawet ucieczka łodzia na wodę nie na wiele się zda, bo muzyka niesie się po całym zbiorniku. Do tego dodaj tony śmieci na brzegu i w wodzie i zarys całokształtu owego łowiska. We wrześniu PZW organizowało sprzątanie brzegów zbiornika. Nie wiem jaki skutek to przyniosło i nie wiem jak wygląda teraz to łowisko, ale jeśli nawet jest czyściej, to co z tego skoro razem ze śmieciami zniknęła też woda? Można najwyżej pospacerować, nie wyjmując kija z auta.  

jurekgg

30 września 2009 14:55  
Witam ponownie
No cóż niestety zoltan42 masz racje.
Popytałem trochę w koło i sprawy mają się tak, że woda ubywa narazie powoli a będzie ubywała znacznie szybciej.

Od 1 listopada zostanie wprowadzony zakaz połowu (prawdopodobnie również z brzegu) do kiedy to nie wiem, ale z łodzi to pewnie do 1 czerwca 2010.
Od tego czasu poziom wody ponownie zostanie obniżony do tego z 2007 roku tzn z ok 900 ha powierzchni pozostanie ok. 300 ha (co da w pionie ok. 7-8 m na moje "oko").
I po tych manewrach to już pewnie niewiele ryb zostanie na Mietkowie, ale kogo to tak naprawdę obchodzi?

RZGW stoi na stanowisku, że teren jest przedewszystkim kopalnią kruszywa a dopiero w dalszej kolejności akwenem do wędkarstwa, rekreacji, ornitologicznym itd, itp.

Powyższe informacje są nieoficjalne, bo oficjalnych nigdzie nie ma.

Mariusz Słowiński

01 października 2009 13:25  
do Jurekgg
Tylko tak się składa że wiele porozumień miedzyokręgowych jest nawiązanych dzięki zbiornikowi Mietków. Całkowity zakaz połowu na pewno wspomoże straż rybacką w ochronie ryb stłoczonych na niewielkim obszarze wody natomiast jeśli takie zamykanie zbiornika ma się powtarzać co drugi rok, to w niedalekiej przyszłości nie będzie więcej porozumień. Ponadto ciekawym jest, czy nie ma możliwości wybierania kamieni bez spuszczania wody. Zapewne jest ale pewnie dużo droższy, a ryby, kogo obchodzą ryby i wędkarze .......

jurekgg

01 października 2009 14:22  
Zoltan przecież, Ci co te porozumienia podpisują to już dawno na tych łowiskach ryb nie łowią, więc im to lotto czy będa one podpisywane czy też nie - to tak na marginesie.
Co do wydobycia kruszywa to przy niskim stanie wody będą robić tzw. odkrywkę a później eksploatacja złoża już z pod wody.

PIOTR KUŹMIŃSKI

Od: 2009-07-04

01 października 2009 22:27  
Panowie! porozumienia zawierane między Okręgami PZW w zakresie dostępu do wód użytkowanych przez PZW są niezgodne z postanowieniami Statutu PZW.
Patrz wątek na forum-przepisy PZW-dobra wiadomość.
Pozdrawiam.
P.K.

Mariusz Słowiński

02 października 2009 18:52  
Panowie, tak po prawdzie to nie chodzi o porozumienia, tylko o ryby. Stłoczone na tak małej wodzie są łatwym łupem dla kłusoli. A pamiętać trzeba że to kłusole pilnują straży a nie odwrotnie. Ponadto gdyby nie te regaty to pewnie już by było po sezonie i zakaz by obowiązywał a przecież jesień to pora na drapieżniki. Ale jak już pisałem wcześniej, kogo obchodzą ryby :( Zauważcie że na stronach portalu nie ma żadnej informacji o przeprowadzanych pracach. Pewnie znów na wiosnę napiszą że o wszystkim wiedzieli i mieli wszystko pod kontrolą. Jakoś nie mam przekonania co do ich sprawności .  

paweł mamczura

Od: 2012-03-11

10 kwietnia 2012 14:03  
na mietkowie juz można łapać, wody jest już dosyć wędkarze siedzą i czekaja na branie, tylko tam chyba ryby nie ma, po takim spuszczeniu wody to długo chyba nie będzie, wczoraj byłem zobaczyc nad wode mieszkam 7km od mietkowa lipa lipa i jeszcze raz lipa na mietkowie łapania już nie będzie i to długo chyba.  

Dodaj odpowiedź

Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum

Ostatnio dodane wątki

Najnowsze posty

Najaktywniejsi