Logowanie

Zarejestruj się

Jaka interpretacja ??

Dodaj odpowiedź

Jaka interpretacja ??  
  Mariusz Słowiński

Od: 2009-09-28

29 września 2009 11:39  
Paragraf 3.4 podpunkt m stanowi iż "nie można obcinać głów rybom przed zakończeniem wędkowania". Otóż czy łowiąc z łodzi zwijam wędki i spakowany płynę do brzegu to jestem już po zakończeniu wędkowania czy też przed ??? Jak interpretować ten paragraf ??  

okoniasty

Od: 2009-09-29

29 września 2009 12:21  
Zgodnie z RAPR - 4. ZASADY WĘDKOWANIA § 3 wędka składa się z wędziska o długości min. 30 cm, linki i przynęty. Jeżeli np. odpiąłeś przynęty już nie mówimy o wędce, a co za tym idzie - wędkowaniu. Możesz zatem transportować ryby z obciętymi głowami.

Uwaga: to jest interpretacja przepisów na bazie logiki i każdy kto miał choćby minimalne doświadczenia prawnicze podzieli moje zdanie. Możesz mieć jednak problem spotykając działacza PZW. Tam reguły do których się odwołuję nie obowiązują ;)

Mariusz Słowiński

Od: 2009-09-28

30 września 2009 06:59  
Nie w tym rzecz, pytanie jest czysto akademickie, mające zwrócić uwagę na niedoskonałość przepisów. Natomiast interpretacja Twoja jak najbardziej potwierdza moje obawy, jak rybka nie ma wymiaru to urwiemy jej głowę i nikt się nie połapie ;) Myślę że warto o takich sprawach pisać bo w przyszłości może ktoś to doprecyzuje.  

Dodaj odpowiedź

Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum

Ostatnio dodane wątki

Najnowsze posty

Najaktywniejsi