Logowanie

Zarejestruj się

Kary za wędkowanie na trzy wędki

Dodaj odpowiedź

Kary za wędkowanie na trzy wędki  
  misq23

Od: 2009-07-13

27 grudnia 2009 18:36  
Witam!

Nigdzie nie mogę znaleźć odpowiednich artykułów odnośnie mojego pytania, więc zwracam się z tym pytaniem do Was (jeśli jest taki artykuł to przepraszam, naprawdę szukałem ;-) ).
Jakiej wysokości jest kara za wędkowanie na trzy wędki, gdy dozwolone jest tylko wędkowanie na dwie?

Pozdrawiam,
misq23

Rafał Kostka

Od: 2009-12-23

28 grudnia 2009 10:02  
Nie wiem czy wciąż akualne ale czytałem ostatnio że 100 zł za każdą dodatkową wędkę. Jeżeli chodzi o łowienie ryb łososiowatych to 200zł.  

Rafał Kostka

Od: 2009-12-23

28 grudnia 2009 10:05  
Oczywiście jeśli chodzi o ryby łososiowate jest to kara za połów więcej niż jedną wędką.  

Przemysław Słotwiński

Od: 2009-11-26

29 grudnia 2009 16:54  
W taryfikatorze mandatow nie jest ujety polow na 3 wedki ryb innych niż łososiowatych(za polow lososiowatych na wiecej niz jedna wedke jest 200zl), jednak wiem że Policja naklada w takich przypadkach mandat w wysokosci od 50zl do 200 czyli tzw "widelki" , nie wiem na podstawie czego jest ten mandat nakladany :)  

Jerzy Kowalski

Od: 2008-11-20

30 grudnia 2009 11:21  
Kara grzywny w postępowaniu mandatowym jest nakładana na podstawie Ustawy, bo tylko na takiej podstawie może być nakładana. Mandat jest uproszczonym sposobem nakładania kary grzywny, przez uprawnione organy kontrolne. Niezaleznie od tego czy wymiar grzywny jest ujęty w taryfiktorze mandatów (załączniku do Rozporządzenia wydanego na podstawie wielu Ustaw) czy nie, wykroczenie pozostaje wykroczeniem, a zagrożenie karą nie zmienia się. Jeśli nie w formie mandatu, to rozpatrzenie sprawy o wykroczenie odbywa się przed sądem grodzkim, który oprócz kary grzywny ma inne środki karne do wykorzystania. Ustawa o rybactwie śródlądowym nie rozróżnia między łowieniem na więcej niż dwie wędki, oraz łowieniem łososiowatych na więcej niż jedną wędkę, umieszczając obie sytuacje w jednym punkcie Art.8, i jednakowo traktując je jako wykroczenie. Zgodnie z Ustawą o rybactwie śródlądowym, w której przepisach karnych o tym mowa, zagrożenia są nastepujące:
Art. 8. 1. Zabrania się połowu ryb:
(…)

11) więcej niż dwiema wędkami jednocześnie, a w wypadku ryb łososiowatych i lipieni - więcej niż jedną wędką,

Art. 27. 1. Kto:
(…)
2) dokonując amatorskiego połowu ryb narusza zakazy określone w art. 8 ust 1 (…) pkt 11-13,
(…)
- podlega karze grzywny.

2. W razie ukarania za wykroczenia wymienione w ust 1, sąd grodzki może orzec:
1) nawiązkę na rzecz pokrzywdzonego uprawnionego do rybactwa w wysokości do pięciokrotnej wartości przywłaszczonych ryb,
2) przepadek narzędzi i innych przedmiotów, które służyły lub były przeznaczone do popełnienia wykroczenia, a także przedmiotów pochodzących bezpośrednio lub pośrednio z wykroczenia,
3) zakaz amatorskiego połowu ryb na okres od 6 do 18 miesięcy.
3. W wypadku orzeczenia kary dodatkowej, o której mowa w ust 2 pkt 3, orzeka się o cofnięciu karty wędkarskiej lub karty łowiectwa podwodnego.
4. Orzeczenie o przepadku, o którym mowa w ust 2 pkt 2, może również dotyczyć przedmiotów nie stanowiących własności sprawcy.
5. Za czyny wymienione w ust 1, popełnione przez osobę niepełnoletnią posiadającą kartę wędkarską, na wniosek osób uprawnionych do kontroli, organ wydający cofa wydaną kartę do czasu uzyskania pełnoletności.

Pozdrawiam serdecznie
Jerzy Kowalski

misq23

30 grudnia 2009 12:14  
szczerze mówiąc, teraz to już się pogubiłem trochę... Za to wykroczenie sprawa jest kierowana zawsze do sądu grodzkiego ? I tam rozpatrzana jest wysokość grzywny i fakt czy sprzęt zostanie skonfiskowany czy może to być jednak w niektórych przypadkach forma mandatu ?  

Przemysław Słotwiński

Od: 2009-11-26

30 grudnia 2009 12:41  
Zależy która ze służb uprawnionych do kotroli ujawni to wykroczenie, jesli będą to PSR,Policja, Straż Miejska itp to otrzymasz mandat, jeśli SSR to pojdzie wniosek do sądu grodzkiego poniewaz SSR mandatów nakładać nie może, no i oczywiscie sąd grodzki będzie również wtedy gdy odmówisz przyjęcia mandatu ;)  

Jerzy Kowalski

30 grudnia 2009 13:06  
Słotwiński PrzemysławZależy która ze służb uprawnionych do kotroli ujawni to wykroczenie, jesli będą to PSR,Policja, Straż Miejska itp to otrzymasz mandat, jeśli SSR to pojdzie wniosek do sądu grodzkiego poniewaz SSR mandatów nakładać nie może, no i oczywiscie sąd grodzki będzie również wtedy gdy odmówisz przyjęcia mandatu ;)
 To nie całkiem tak ... ;-)
SSR nie ma uprawnień oskarzyciela publicznego, wiec nie może kierować spraw do sądu grodzkiego. Natomiast o tym czy policja albo PSR skieruje sprawę do sądu grodzkiego, czy odniesie się do niego w inny sposób, decydują okoliczności popełnienia wykroczenia.
Postępowanie mandatowe jest uproszczonym nakładaniem kary grzywny. Natomiast o tym, czy popełniający wykroczenie zostanie ukarany grzywną w postępowaniu mandatowym, czy też okoliczności popełnienia wykroczenia (na przykład podstawa do zastosowania środków karnych w postaci nawiązki na rzecz pokrzywdzonego, albo przepadku narzędzi połowu). W sytuacji zaistnienia takich okoliczności sprawa powinna zostać skierowana do rozpatrzenia przez sąd grodzki w odpowiednim trybie.
Zagadnienia dotyczące postępowania mandatowego w sprawach wykroczeń z ustawy rybackiej zostały w przystępny sposób opisane w artykule Cezarego Szczepaniaka w WW, dostepnym na stronie internetowej WW: http://www.ww.media.pl/?page=PArticleViewer&nid=991
Zachęcam też do zapoznania sie z pozostałymi częściami cyklu "Walka z kłusownictwem": http://www.ww.media.pl/?page=Structure&id=30
O sposobach postępowania w sprawach o wykroczenia napisałem kilka lat temu przeglądowy materiał na stronie NaMuche.pl: http://www.namuche.pl/uwolnij.php?mode=show&id=149
Pozdrawiam serdecznie
Jerzy Kowalski

Tomasz Idzikowski

Od: 2008-12-07

30 grudnia 2009 14:05  
29 grudnia 2009 RADA MINISTRÓW W MINISTERSTWIE ROLNICTWA I ROZWOJU WSI PRZYJEŁA PROJEKT USTAWY O ,,ZMIANIE USTAWY O RYBACTWIE ŚRÓDLĄDOWYM".

Mam nadzieje ,że przejdzie ona przez dalszą część legislacji i wejdzie w zycie.Może nie jest doskonała ,ale choć troche może będzie bardziej restrykcyjna wobec kłusowników.
Zmienią się również wysokości kar.

Jerzy Kowalski

31 grudnia 2009 15:02  
Ewentualne zmiany w Ustawie o rybactwie śródlądowym nie zmienią zasad stosowania przepisów karnych. Sam zakres możliwych kar i środków karnych niewiele zmieni, jeśli uprawnieni do rybactwa nie będą wykorzystywać możliwości  wynikajacych ze znajomości procedury postępowania w sprawach o wykroczenia i o przestępstwa kłusownictwa do zmieniania orzecznictwa i sposobu traktowania rybactwa. Wiele okręgów już uczestniczy w postępowaniach, uzyskując dobre efekty, a inne stopniowo idą w ich ślady.
Pozdrawiam serdecznie
Jerzy Kowalski

tomjas78

Od: 2009-08-23

09 stycznia 2010 16:18  
Normalny wędkarz nie powinien wogóle zadawać takich pytań (jak na początku tej dyskusji). Przepisy są przepisami i trzeba ich przestrzegać. Ode mnie jak by to zalezało to na początek 2000zł powinno być ,żeby się gość nauczył .  

misq23

10 stycznia 2010 10:42  
Według Ciebie osoba posiadająca kartę i opłacone składki powinna płacić 2000zł za jeden dodatkowy kij, natomiast osoby, które w ogóle nie mają opłaconych składek płaciłyby 200zł. Inteligentne..^^
Zresztą pytanie dotyczy nie Twojego zdania na ten temat tylko oficjalnych kar ustalonych przez PZW za takie coś, ponieważ zaciekawiło mnie to, gdyż nie ma tego wyraźnie ujętego w Regulaminie.

Przy okazji, dziękuję Forumowiczom za wypowiedzi w temacie :)
Pozdrawiam,
misq23

tomjas78

Od: 2009-08-23

10 stycznia 2010 19:04  
Kwota , którą podałem tyczy się wyłącznie kary , która powinna być nakładana , a nie kwota opłaconych składek . Wyeliminowac nieuczciwych wędkarzy można jedynie w taki sposób.  

arnie

Od: 2008-09-24

13 stycznia 2010 08:47  
misq23...
Zresztą pytanie dotyczy nie Twojego zdania na ten temat tylko oficjalnych kar ustalonych przez PZW za takie coś, ponieważ zaciekawiło mnie to, gdyż nie ma tego wyraźnie ujętego w Regulaminie.
Przy okazji, dziękuję Forumowiczom za wypowiedzi w temacie :)
Pozdrawiam,
misq23
 Kary za 3 wędki sa w statucie §16 a więc grozi upomnienie, nagana, zawieszenie w prawach członka

Dodaj odpowiedź

Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum

Ostatnio dodane wątki

Najnowsze posty

Najaktywniejsi