Logowanie

Zarejestruj się

Podrywka

Dodaj odpowiedź

Podrywka  
  przemo109

Od: 2010-03-13

31 marca 2010 12:58  
Witam! Czy wreszcie jest dostępna podrywka? Jak słyszę od lat ponoć sprawa leży w Ministerstwie ,czy naprawdę taka organizacja jak PZW nie może nic poradzić w tej sprawie?!  

robert_ciarka

Od: 2010-02-17

31 marca 2010 23:21  
Zmiana Ustawy to proces i musi trwać. Nie sądzę by Ustawodawca nie przyklepał zapisu o amatorskim wykorzystaniu podrywki do łowienia żywych przynęt w trakcie amatorskiego połowu ryb. W projekcie nie było mowy o tym aby podrywką można było łowić inaczej. Co mam na myśli. W początkach moich połowów ryb drapieżnych dominowała żywcówka. Na niektórych łowiskach było trudno złowić żywce podrywką, więc łowiło się je na innym zbiorniku i dopiero przewoziło na docelowe łowisko. Rzecz w tym, że w trakcie takiego połowu żywca nie nosi się ze sobą wędzisk, bo i po co? Jednak według projektu Ustawy podrywkę będzie wolno używać tylko w trakcie połowu ryb na wędki. Nie wiem, czy takie ograniczenie do korzystania z podrywki ma sens, gdyż podrywki kłusownicze są monstrualnych rozmiarów w przeciwieństwie do podrywki, którą chcemy złowić przynętę.  

Kazimierz Wąsik

Od: 2008-12-04

01 kwietnia 2010 10:09  
Podrywki nadal nie wolno stosować. nie wolno też do przechowywania złowionych wędką żywców używać sadzyka!  

robert_ciarka

01 kwietnia 2010 10:34  
To prawda. Ryby wolno nam przechowywać w stanie żywym jedynie w siatce. Mnie o to głowa akurat nie boli, nie łowię na żywca :-))  

robert_ciarka

01 kwietnia 2010 10:46  
A swoją drogą nagminne jest noszenie ryb we wiadrach, czy też przechowywanie ich na łowisku w trakcie połowu w stanie żywym w tych że wiadrach, a nie w siatkach. Tu rodzi się pytanie. Czemu wprowadzając zapis w RAPR PZW dotyczący sposobu przechowywania żywych ryb w trakcie połowu, dopuszcza się aby PSR i SSR kompletnie nie zwracała na to uwagi??? Nie znam przypadku ukarania mandatem za złamanie tego bardzo ważnego przepisu o traktowaniu żywych ryb, a proceder jest uprawiany dość powszechnie chociażby teraz, wiosną, przy połowowach płoci na rzekach.  

proton

Od: 2009-02-07

01 kwietnia 2010 11:05  
Ryby w małych akwariach czują się mniej komfortowo niż żywczyki w wiadrach , a nikt nie ubolewa nad ich losem.  

Kazimierz Wąsik

01 kwietnia 2010 11:15  
Ja nie ubolewam. Napisałem tylko jakie w Polsce jest głupie prawo. A wogóle ktoś kto się znęca nad rybami w akwarium jest sadystą.  

jaro422

Od: 2009-03-23

01 kwietnia 2010 11:17  
Wąsik KazimierzJa nie ubolewam. Napisałem tylko jakie w Polsce jest głupie prawo. A wogóle ktoś kto się znęca nad rybami w akwarium jest sadystą.

Ktoś kto sie znęca nad koniem w stajni też jest sadystą:)

robert_ciarka

01 kwietnia 2010 11:20  
UPS! Dyskusja skręca na niebezpieczne tory.  

Kazimierz Wąsik

01 kwietnia 2010 11:23  
Wąsik KazimierzJa nie ubolewam. Napisałem tylko jakie w Polsce jest głupie prawo. A wogóle ktoś kto się znęca nad rybami w akwarium jest sadystą.
 Chodziło mi o trzymanie ryb w akwarium, większość akwariów to "instalacje" w których co jakiś czas rybki po prostu zdychają. Eufemicznie - sną.

jaro422

01 kwietnia 2010 11:37  
Wąsik Kazimierz
  Chodziło mi o trzymanie ryb w akwarium, większość akwariów to "instalacje" w których co jakiś czas rybki po prostu zdychają. Eufemicznie - sną.

Oczywiście , podobnie jak kanarki w klatkach, węże w terariach, konie w stajniach a w sadzykach żywczyki , szczególnie po całonocnych zasiadkach. Jak ktoś nie dba, to mu "efemicznie śnie".

jaro422

01 kwietnia 2010 12:00  
przemo109Witam! Czy wreszcie jest dostępna podrywka? Jak słyszę od lat ponoć sprawa leży w Ministerstwie ,czy naprawdę taka organizacja jak PZW nie może nic poradzić w tej sprawie?!

Nie sądze żeby w interesie PZW leżało przywrócenie powszechnego stosowania podrywki na wodach PZW, żywca można pozyskać za pomocą wędki, poza tym chyba ma wejść przepis który ma zabraniać węrowania z żywcem po zbiornikach. Będzie można wędkować na żywą rybkę tylko pozyskaną ze zbiornika na którym się wękuje, tak słyszałem.

szymon_2003

Od: 2009-01-07

01 kwietnia 2010 13:15  
znalazłem taki tekst cytat: 

Zapytanie nr 2026

do ministra rolnictwa i rozwoju wsi w sprawie możliwości stosowania podrywki przez wędkarzy

Szanowny Panie
Ministrze! Zgodnie z przepisem art. 7 ust. 1 ustawy z dnia 18 kwietnia 1985 r.
o rybactwie śródlądowym (DzU nr 21, poz. 91, z późn. zm.) za amatorski połów
ryb uważa się pozyskiwanie ich wędką lub kuszą. Co więcej, zgodnie z § 9 ust. 1
pkt 4 rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 12 listopada 2001
r. w sprawie połowu ryb oraz warunków chowu, hodowli i połowu innych organizmów
żyjących w wodzie (DzU nr 138, poz. 1559) podrywka jest rybackim narzędziem
połowowym. Zaś zgodnie z art. 20 ust. 1 cytowanej ustawy o rybactwie
śródlądowym rybackie narzędzia i urządzenia połowowe może posiadać wyłącznie
uprawniony do rybactwa, z wyjątkiem osób prowadzących działalność gospodarczą w
zakresie produkcji i obrotu tymi narzędziami i urządzeniami. Takie rozwiązanie
wyklucza możliwość stosowania podrywki przy amatorskim połowie ryb z użyciem
żywej przynęty. Dlatego też od dłuższego czasu środowisko wędkarzy postuluje
zmianę przepisów w tym zakresie i zakwalifikowanie podrywki jako narzędzia wędkarskiego.

Panie Ministrze,
czy rozważa Pan Minister skorzystanie z inicjatywy ustawodawczej i wystąpienie
z nowelizacją ustawy o rybactwie śródlądowym oraz zmianę przepisów wykonawczych
zgodnie z postulatami środowiska wędkarskiego? 

Z poważaniem                                                                                                                                        Poseł Bogdan
Lewandowski

Warszawa, dnia 28 lipca 2003 r.
ale odpowiedzi Pana ministra niestety nie znalazłem, może Szanownym Kolegom sie uda - może Koledzy dotrą do Pana Lewandowskiego i otrzymaja informację - co odpowiedzial minister . Pan Lewandowski od 2006 zasiada w sejmiku kujawsko-pomorskim.

piotr_okrasa

Od: 2009-02-08

01 kwietnia 2010 14:32  
Pan minister jakby zrozumiał swoją ustawę to by odpowiedział ,narazie pilnuje swoich diet i w dupie ma ustawę którą sam spłodził.Tak mają politycy RP ,a niektórzy mówią nawet ze to dziki kraj.Serdecznie pozdrawiam.  

jaro422

01 kwietnia 2010 14:52  
Bo to jest "dziki kraj", wystarczy spojrzeć na praktyki Polbanku, "w świetle prawa" młócą aż miło.  

robert_ciarka

01 kwietnia 2010 15:26  
Z drugiej strony, skoro Ustawa § 2.3. zabrania połowu przy użyciu żywej ryby jako przynęty, to podrywka wydaje się zbędna. Filet i tak lepiej zrobić z większej ryby złowionej na wędkę.  

jaro422

01 kwietnia 2010 15:31  
robert_ciarkaZ drugiej strony, skoro Ustawa § 2.3. zabrania połowu przy użyciu żywej ryby jako przynęty, to podrywka wydaje się zbędna. Filet i tak lepiej zrobić z większej ryby złowionej na wędkę.
A którą Ustawe Kolega cytuje, z którego roku?

robert_ciarka

01 kwietnia 2010 15:43  
jaro422
robert_ciarkaZ drugiej strony, skoro Ustawa § 2.3. zabrania połowu przy użyciu żywej ryby jako przynęty, to podrywka wydaje się zbędna. Filet i tak lepiej zrobić z większej ryby złowionej na wędkę.
 A którą Ustawe Kolega cytuje, z którego roku?

Taki prima aprilis ;-)
W 2003 roku usunięto pkt.3 z rozporządzenia.

przemo109

Od: 2010-03-13

01 kwietnia 2010 16:36  
Nad wodą widać za to wędkarzy próbujących złowić "żywca" na za duży haczyk, kaleczących  rybki w majestacie prawa! Ja uważam że gniotom prawnym należy powiedzieć NIE! Tylko chciałbym wiedzieć kiedy ostatnio władze PZW monitowały tą sprawę w ministerstwie?  

Antoni Kustusz - rzecznik prasowy ZG PZW

Od: 2008-10-01

05 kwietnia 2010 07:03  
Władze PZW monitują tę sprawę nieustannie, podobnie jak cały proces nowelizacji Ustawy o rybactwie śródlądowym. W projekcie tej Ustawy znalazł się zapis uznający podrywkę za narzędzie dopuszczone do uprawiania amatorskiego połowu ryb, a nie tylko, jak było dotychczas, do rybactwa zawodowego. Niestety projekt nowelizacji został przez rząd kilkanaście dni temu wycofany z Sejmu bez podania konkretnych przyczyn i sprawa znów została zatrzymana w toku postępowania legislacyjnego.  

piotr_okrasa

05 kwietnia 2010 09:01  
Nasz sznowny Rząd sam się zaplątał w sieć hazardową  i  przydałaby się PSR aby biedaków oswobodzić z matni w jaką wpadli ,wtedy w ramach rekompensaty zajeli by się sprawą podrywki.Coś za coś nic za darmo. Teraz tylko odroczenie i  odroczenie i tak w nieskończenie to jest specjał naszego Rządu.Wędkarzu na co liczysz licz na siebie, ustawy są po to aby je umiejętnie omijać bierz przykład z góry.Serdecznie pozdrawiam.  

piotr_okrasa

05 kwietnia 2010 12:37  
Panie Kustusz a przypomnij Pan internautom kto zmienił ustawe o stosowaniu podrywki którą wcześniej można było stosować.Wam profesjonalstom z PZW wszystko można wcisnąć  nawet nie broniąc swojego zdania .Tylko przytakiwac tak jest panie ministrze tak jest i przyjąc gniota.A teraz walczą o przywrócenie poprzedniej ustawy.Wstydził by się Pan o tym pisac zachowujesz się jak dziecko z piaskownicy oddaj mi podrywkę która pozwoliłem ci zabrać .Dlatego minister nie będzie rozmawiał z dziećmi i ma rację dając do zrozumienia że o swoje trzeba walczyć.Serdecznie pozdrawiam  

tomasz_p

Od: 2009-02-02

05 kwietnia 2010 15:36  
- rzecznik prasowy ZG PZW Antoni KustuszWładze PZW monitują tę sprawę nieustannie, podobnie jak cały proces nowelizacji Ustawy o rybactwie śródlądowym. W projekcie tej Ustawy znalazł się zapis uznający podrywkę za narzędzie dopuszczone do uprawiania amatorskiego połowu ryb, a nie tylko, jak było dotychczas, do rybactwa zawodowego. Niestety projekt nowelizacji został przez rząd kilkanaście dni temu wycofany z Sejmu bez podania konkretnych przyczyn i sprawa znów została zatrzymana w toku postępowania legislacyjnego.
 Inne siatki też by warto zalegalizować, bo na wędkę w waszych wodach tylko ryby rozmiaru żywca idzie złowić. Proponuję dla wedkarzy również wonton i drygawicę. Skoro zarządy PZW mogą odławiać co większe ryby siecią, wędkarzom pozostawiając narybek, to w tych nadmiernie obfitych w ryby łowiskach wędkarze też powinni sobie siateczkę zarzucić. Parędziesiąt złotych skłądek "ulgowych" i jakoś rodzinkę się wyżywi....

lesiuk

Od: 2010-05-07

07 maja 2010 07:51  
- rzecznik prasowy ZG PZW Antoni KustuszWładze PZW monitują tę sprawę nieustannie, podobnie jak cały proces nowelizacji Ustawy o rybactwie śródlądowym. W projekcie tej Ustawy znalazł się zapis uznający podrywkę za narzędzie dopuszczone do uprawiania amatorskiego połowu ryb, a nie tylko, jak było dotychczas, do rybactwa zawodowego. Niestety projekt nowelizacji został przez rząd kilkanaście dni temu wycofany z Sejmu bez podania konkretnych przyczyn i sprawa znów została zatrzymana w toku postępowania legislacyjnego.
Bardzo dobrze że PZW sprawę monitoruje bo przynajmniej jest chociaż jakieś światełko w tunelu. Chociaż jak się spojrzy ile lat ta sprawa się toczy to faktycznie ręce opadają.

Dariusz Dylewski

Od: 2007-11-14

30 maja 2010 16:02  
Nie tylko monitoruje ale też sprawdza czy naprawdę podrywka jest taka skuteczna

http://lodz.naszemiasto.pl/artykul/430524,prezes-zwiazku-wedkarskiego-klusowal-na-stawach,id,t.html

Dodaj odpowiedź

Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum

Ostatnio dodane wątki

Najnowsze posty

Najaktywniejsi