| Pytanie. | ||||
zefti
Od: 2008-10-16 Posty: 1 |
18 kwietnia 2010 11:56 | |||
| Witam. Mam pytanie odnośnie czy może mnie skontrolowac straż PZW jesli stoje nad wodą z wędka ale nie uzbrojona i złożoną, tylko i wyłącznie stoje i patrze. | ||||
|
robert_ciarka Od: 2010-02-17 Posty: 139 |
19 kwietnia 2010 11:56 | |||
| Gdyby strażnik PSR spotkał cię w centrum miasta z wędką, lub w środku lasu, albo na łące i w takij sytuacji skontrolował Ciebie, to musiałby być on idiotą. Jednakże kiedy Ty stoisz nad wodą z wędką, ten sam strażnik jest czujnym i bystrym gościem, jeśli prosi o okazanie dokumentów uprawniających do łowienia ryb :-) | ||||
proton
Od: 2009-02-07 Posty: 399 |
19 kwietnia 2010 12:10 | |||
| Taki strażnik jest niedouczonym debilem. Może kontrolować tylko w trakcie łowienia ryb przez wędkarza. | ||||
|
19 kwietnia 2010 14:03 | |||
|
Douczony Protonie, w której Ustawie przeczytałeś, że Strażnik PSR może skontrolować wędkarza tylko wtedy gdy ma zarzucony zestaw do wody? Bo według Ciebie tylko wtedy można stwierdzić, że ktoś łowi wędką ryby. Może ktoś małorozgarnięty wychodziłby na spacer nad wodę z wędką, ale takiego przez kilkadziesiat lat spędzonych nad wodą nie spotkałem, jedynie samych wędkarzy. Poza tym wędka jest narzędziem połowu, tak samo jak siatka. To by było dopiero, gdyby nie można było skontrolować osoby, która nad woda niesie siatkę, bo przecież nią nie łowi.... |
||||
proton
19 kwietnia 2010 15:44 | |||
| Kol Robercie -Uważasz , że jak wędkarz łowi dozwoloną metodą na dwie wędki a obok leży kilka uzbrojonych wędek - to on jest kłusownikiem?. ( Chyba żadne zawody by się nie odbyły?). Czy jak masz coś w majtkach - to jesteś gwałcicielem ?. Takie kontrolowanie nad wodą ludzi z wędkami, którzy nie łowią - to beszczelne łamanie prawa przez kontrolujących. A zastraszanie i wyłudzanie mandatów karnych od ludzi nieobeznanych dokładnie w przepisach podpada pod prokuratora. | ||||
|
19 kwietnia 2010 16:20 | |||
Nie ma nic sensowniejszego niż wejść na dowolną stronę PSR i sprawdzić jakie ma prawo Strażnik PSR w trakcie wykonywania obowiązków służbowych. Poza tym strażnik SSR, również ma prawo sprawdzić dokumenty w takim przypadku. Jedno jest pewne, na żądanie Strażnika, musimy okazać się wymaganymi dokumentami uprawniającymi do połowu ryb. Zawsze można odmówić i sprawdzić jak działają Sądy. Polecam. |
||||
piotr_okrasa
Od: 2009-02-08 Posty: 605 |
19 kwietnia 2010 16:43 | |||
| Kol.Robercie wyobraż sobie że umówiłam się z wędkarzem nad wodą aby mu odsprzedać zbędny sprzęt wędkarski taki jaką jest wędka .a tu nagle wyłania się PSR i co wtedy bekłem i kaplica. Otóz jesteś w wielkim błędzie ja mogę nieść pod pachą tyle wędek ile udzwignę a PSR nic do tego jak nie będę łowił bądz posiadał wędki nie uzbrojone. Natomiast jeżeli będą wędki uzbrojone ale nie zarzucone to i będe przy nich stał to wtedy zachodzi podejrzenie że je wcześniej używałem łowiąc ryby. Reasumując, wędki jak narazie to nie telewizor bądz radio że trzeba mieć zezwolenie za ich posiadanie.Pozdrawiam | ||||
proton
19 kwietnia 2010 19:41 | |||
| Robercie - Widzę, że chciałbyś aby PZW stał się obozem ubezwłasnowolnionych a Ty jako kapo stojący nad prawem (przedewszystkim prawem człowieka i obywatela) wszystkich byś zgnoił. | ||||
piotr_okrasa
19 kwietnia 2010 20:07 | |||
| Robercie to co mi grozi jak będę miał wędkę pod pachą nie uzbrojoną na wodą i nie będę miał uprawnień do połowu. Nie krępuj się wal prosto z mostu ja siedzę głęboko w fotelu i nie powalę się ze śmiechu. Ile Ty masz lat, że bawisz się jeszcze w funkcjonariuszy mundurowych i na gwiazdkę dostałeś zapewne zestaw do zatrzymywania podejrzanych. Pozdrawiam i nie rekwiruj mi wędki nad wodą bez udowodnienia zę nią łapałem ryby, bo mogłem nią pasać gąski. | ||||
proton
19 kwietnia 2010 20:49 | |||
| Tak samo strażnik PSR ma prawo sprawdzić dokumenty nad wodą każdej osobie, która posiada przy sobie narzędzie do połowu ryb, i to bez względu na to, czy się to komuś podoba, czy też nie.
Tu kłania się RAPR par 9.1 "\'Wędkarz ŁOWIĄCY RYBY ma obowiązek poddać się kontroli....." Kiedy nie łowi nie jest wędkarzem. Staje się szarym człowiekiem i wszelkie kontrole mogą mu "skoczyć ...." . |
||||
bili
Od: 2009-11-12 Posty: 35 |
19 kwietnia 2010 21:34 | |||
| Ale panowie macie sił:) po co tyle tłumaczyć! można się przekonać w prosty sposób! na łowisku czy na ulicy,proszę uczynić tak jak pisze zainteresowany! sam ciekawy jestem jak PSR,SSR postąpi...i czy takie tłumaczenie o paseniu gąsek wystarczy:)jak się to skończy!....lecz wyrozumiałość ma swje granice! | ||||
|
19 kwietnia 2010 22:31 | |||
|
19 kwietnia 2010 22:38 | |||
Kolego Protonie. Wybaczam Ci, bo nawet nie wiesz co piszesz. Nerwy to zły doradca :-) |
||||
|
19 kwietnia 2010 22:55 | |||
Na gwizdkę jako dziecko dostałem swóją pierwszą wędkę, to był najlepszy prezent w moim życiu :-) |
||||
piotr_okrasa
20 kwietnia 2010 03:55 | |||
| Szanowny Robercie cieszę się że żę zaczełeś logicznie myśleć. Ja nie mam nic przeciwko PSR i cieszę się na ich widok. W tym roku byłem kila razy kontrolowany i niektórzy już mnie znają i ograniczają się tylko do miłej pogawędki bez kontroli dokumentów.Jednego razu jak byli,to moje dokumenty sprawdzili i wszystko było w porządku natomiast mój kolęga udał się na drzemkę do samochodu i mówię że jest tak zmęczony łapaniem ryb że lapiej go nie budzić ( wtedy nić nie brało) machneli ręką i poszli dalęj. Wiem że PSR to tylko ludzie spełniający swój obowiązek i przez tyle lat co ja łowię nie spotkałem się jeszcze z ich strony na niemiłe dociekliwości oraz złośliwość. Serdecznie pozdrawiam. | ||||
proton
20 kwietnia 2010 06:39 | |||
| Nerwowość wobec strażników PSR jest tylko do tych co niesumiennie wykonują pracę , nie znają swoich praw i obowiązków. Naginają prawo do własnego widzimisię i okazują apodyktyczną władzę w stosunku do kontrolowanych. Muszę przyznać , że ok 90 % kontroli jakie miałem i widziałem u innych przebiegała jak najbardziej prawidłowo. Widziałem i nawet interweniwałem podczas zatargów słownych - kiedy strażnicy wykonywali nieprawdłowo swoją pracę. Te ok 10% psuje wizerunek całej straży. Ale trzeba podchodzić do tego wybiórczo i nie uogólniać. Uczciwa straż jest b potrzebna. | ||||
|
20 kwietnia 2010 09:03 | |||
| Kolego Piotrze. Moje myślenie od początku tego tematu nie uległo zmianie, jest cały czas takie same. Są zasady i prawa, i nasza odpowiedzialność jak do nich podchodzimy. Nic więcej.
Pozdrawiam serdecznie |
||||
agatan
Od: 2010-03-02 Posty: 16 |
21 kwietnia 2010 14:39 | |||
| Uprawnienia strażników Państwowej
Straży Rybackiej <!--###### END tytul_artykulu MACRO ########--> <!--###### START artykul MACRO ########--> Uprawnienia strażników Państwowej Straży Rybackiej (wyciąg z ustawy z dnia 18 kwietnia 1985 roku o rybactwie śródlądowym – Dz.U. z 1999r. nr 66, poz. 750 z późn. zm.) Art 23. W czasie wykonywania czynności służbowych strażnik Państwowej Straży Rybackiej jest uprawniony do: 1) kontroli dokumentów uprawniających do połowu ryb u osób dokonujących połowu oraz dokumentów stwierdzających pochodzenie ryb u osób przetwarzających lub wprowadzających ryby do obrotu, 2) kontroli ilości masy i gatunków odłowionych ryb, przetwarzanych lub wprowadzanych do obrotu oraz przedmiotów służących do ich połowu, 3) zabezpieczenia porzuconych ryb i przedmiotów służących do ich połowu w wypadku niemożności ustalenia ich posiadacza, 4) żądania wyjaśnień i wykonywania czynności niezbędnych do przeprowadzania kontroli, a w wypadku uzasadnionego podejrzenia popełnienia przestępstwa lub wykroczenia: a) legitymowania osób podejrzanych w celu ustalenia ich tożsamości, b) odebrania za pokwitowaniem ryb i przedmiotów służących do ich połowu, z tym że ryby należy przekazać za pokwitowaniem uprawnionemu do rybactwa, a przedmioty zabezpieczyć, c) zatrzymywania za pokwitowaniem dokumentów, o których mowa w pkt 1, z tym że dokumenty te wraz z wnioskiem o ukaranie przekazuje się w terminie 7 dni właściwemu kolegium do spraw wykroczeń, d) kontroli środków transportowych w celu sprawdzenia zawartości ich ładunku w miejscach związanych z połowem ryb, e) przeszukiwania osób i pomieszczeń na zasadach określonych w Kodeksie postępowania karnego w celu znalezienia przedmiotów mogących stanowić dowód w sprawie lub podlegających przepadkowi, f) doprowadzenia do najbliższego komisariatu lub posterunku Policji osób, w stosunku do których zachodzi potrzeba podjęcia dalszych czynności wyjaśniających, 5) dokonywania czynności sprawdzających w postępowaniu w sprawach o wykroczenia określone w przepisach ustawy, udziału w tych sprawach w charakterze oskarżyciela publicznego oraz wnoszenia środków zaskarżenia od rozstrzygnięć zapadłych w kolegium do spraw wykroczeń, 6) nakładania grzywien w drodze mandatu karnego za wykroczenia określone w ustawie, 7) żądania niezbędnej pomocy od instytucji państwowych, zwracania się o taką pomoc do jednostek gospodarczych, organizacji społecznych, jak również w nagłych przypadkach do każdego obywatela o udzielenie doraźnej pomocy na zasadach określonych w przepisach o Policji, określających szczegółowo zasady żądania takiej pomocy, 8) wstępu i wjazdu: a) do pomieszczeń magazynowych i miejsc składowania ryb oraz na tereny obrębów hodowlanych, b) na tereny pozostające w administracji urzędów morskich, na tereny lasów, zakładów przemysłowych, ośrodków turystyczno-wypoczynkowych, gospodarstw rolnych w zakresie niezbędnym do prowadzenia kontroli na wodach przyległych do tych terenów, c) na wały przeciwpowodziowe, śluzy, tamy, na teren elektrowni, młynów i tartaków wodnych, przepompowni oraz innych urządzeń piętrzących wodę, z wyjątkiem terenów i obiektów Sił Zbrojnych, Straży Granicznej i Policji oraz innych szczególnego przeznaczenia chronionych tajemnicą państwową, 9) prowadzenia działań kontrolnych w miejscach wymienionych w pkt 8 bez konieczności uzyskania zgody ich właściciela lub użytkownika, 10) noszenia broni palnej krótkiej, broni gazowej i broni sygnałowej, 11) noszenia kajdanek i ręcznego miotacza gazu. |
||||
agatan
Od: 2010-03-02 Posty: 16 |
21 kwietnia 2010 14:40 | |||
| Art. 23a.
1. Strażnik Państwowej Straży Rybackiej może, wobec osób uniemożliwiających wykonywanie przez niego czynności określonych w ustawie, stosować środki przymusu bezpośredniego w postaci: 1) siły fizycznej, 2) psa służbowego, 3) kajdanek, 4) chemicznych środków obezwładniających w postaci ręcznego miotacza gazu, 5) broni gazowej. 2. Zastosowanie przez strażnika Państwowej Straży Rybackiej środków przymusu bezpośredniego, o których mowa w ust. 1, powinno odpowiadać potrzebom wynikającym z istniejącej sytuacji i zmierzać do podporządkowania się osoby wydanym poleceniom. 3. Jeżeli zastosowanie środków przymusu bezpośredniego, o których mowa w ust. 1, okazało się niewystarczające lub ich użycie ze względu na okoliczności danego zdarzenia nie jest możliwe, strażnik Państwowej Straży Rybackiej ma prawo użycia broni palnej w następujących wypadkach: 1) w celu odparcia bezpośredniego i bezprawnego zamachu na życie własne lub innej osoby, 2) przeciwko osobie, która usiłuje bezprawnie, przemocą odebrać broń palną strażnikowi lub innej osobie uprawnionej do posiadania broni palnej, 3) przeciwko osobie nie podporządkowującej się wezwaniu do natychmiastowego porzucenia broni lub innego niebezpiecznego narzędzia, którego użycie zagrozić może życiu lub zdrowiu strażnika albo innej osoby. 4. Użycie broni palnej powinno następować w sposób wyrządzający najmniejszą szkodę osobie, przeciwko której użyto broni, i nie może zmierzać do pozbawienia jej życia, a także narazić na niebezpieczeństwo utraty życia lub zdrowia innych osób. 5. Do wykonywania przez strażnika Państwowej Straży Rybackiej czynności, o których mowa w art. 23, a także do użycia przez niego środków przymusu, o których mowa w ust. 1 i 3, stosuje się odpowiednio przepisy o Policji. 6. Strażnikowi Państwowej Straży Rybackiej wykonującemu obowiązki przysługują uprawnienia określone odrębnymi przepisami odnoszącymi się do: 1) Straży Parku Narodowego - w zakresie przestrzegania przepisów o ochronie przyrody, 2) Państwowej Straży Łowieckiej - w zakresie zwalczania kłusownictwa, 3) strażników leśnych - w zakresie zwalczania szkodnictwa leśnego. 7. Czynności, o których mowa w ust. 1, powinny być wykonywane w sposób możliwie najmniej naruszający dobra osobiste osoby, w stosunku do której zostały podjęte. 8. Na sposób przeprowadzania czynności, o których mowa w ust.1 i w art. 23, przysługuje zażalenie do prokuratora. 9. Strażnicy Państwowej Straży Rybackiej przy wykonywaniu czynności służbowych korzystają z ochrony prawnej przewidzianej w przepisach Kodeksu karnego dla funkcjonariusza publicznego. 10. Minister właściwy do spraw rolnictwa w porozumieniu z ministrem właściwym do spraw wewnętrznych, w drodze rozporządzenia, określa szczegółowe zasady i warunki: 1) współdziałania Państwowej Straży Rybackiej z Policją, 2) posiadania, przechowywania i ewidencjonowania broni palnej, gazowej i sygnałowej oraz amunicji do niej i ręcznych miotaczy gazu, kajdanek oraz sprawowania przez Policję nadzoru w tym zakresie nad Strażą. |
||||
Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum