| korelacja trzech Praw | ||||
andy1
Od: 2010-04-12 Posty: 4 |
28 kwietnia 2010 10:25 | |||
| interesujące mnie jezioro (PZW) jest położone blisko drogi utwardzonej lecz dostęp do niego możliwy jest po przejechaniu ok 200 m "leśnym duktem"często użytkowanym przez różne służby a dalej jest tzw OBWODNICA wokół jeziora biegnąca tuż przy wodzie (ok5-7m) jest też sporo miejsca do zaparkowania- jestem inwalidą narządów ruchu i korzystając z uprawnień "karty parkingowej"wjechałem w tą obwodnicę przez co miałem \'DŁUGĄ ROZMOWE" ze służbą leśną zakończoną PATEM
W związku z powyższym mam pytanie- jak się ma od strony prawnej (prawo wodne, leśne i drogowe) powyższa sytuacja 1. wg prawa wodnego najbliższa ziemia wokół zbiornika wodnego jest ogólnodostępna szczególnie dla wędkarzy 2. prawo leśne zabrania wjazdu NA TERENY LEŚNE 3.prawo drogowe daje możliwość wjazdu w drogi zamknięte dla posiadaczy tzw "karty parkingowej" jak połączyć poszczególne "prawa" i kto miał rację ja czy leśnik bo on tym razem dał sobie spokój twierdząc, że to dla niego za "trudne"(ale następnym razem może nie być już tak wyrozumiały) |
||||
szymon_2003
Od: 2009-01-07 Posty: 182 |
28 kwietnia 2010 11:22 | |||
| Korelacji nie ma żadnej bo być nie może
W ustawie o lasach sformułowano to w sposób jednoznaczny: Art. 29. ust. 1. Ruch pojazdem silnikowym, zaprzęgowym i motorowerem w lesie dozwolony jest jedynie drogami publicznymi, natomiast drogami leśnymi jest dozwolony tylko wtedy, gdy są one oznakowane drogowskazami dopuszczającymi ruch po tych drogach, Ust. 2. Postój pojazdów, o których mowa w ust. 1, na drogach leśnych jest dozwolony wyłącznie w miejscach oznakowanych. I do kompletu – właściwy przepis kodeksu wykroczeń: Art. 161. Kto, nie będąc do tego uprawniony albo bez zgody właściciela lub posiadacza lasu, wjeżdża pojazdem silnikowym, zaprzęgowym lub motorowerem do nie należącego do niego lasu w miejscu, w którym jest to niedozwolone, albo pozostawia taki pojazd w lesie w miejscu do tego nie przeznaczonym, podlega karze grzywny. Kodeks drogowy Art. 8. 1. Osoba niepełnosprawna o obniżonej sprawności ruchowej, kierująca pojazdem samochodowym oznaczonym kartą parkingową może nie stosować się do niektórych znaków drogowych dotyczących zakazu ruchu lub postoju, w zakresie określonym przepisami, o których mowa w art. 7 ust. 2. 2. Przepis ust. 1 stosuje się również do: 1) kierującego pojazdem przewożącego osobę o obniżonej sprawności ruchowej; 2) pracowników placówek zajmujących się opieką, rehabilitacją lub edukacją osób niepełnosprawnych pozostających pod opieką tych placówek. Znaki o których mowa to: „zakaz ruchu w obu kierunkach” (B-1), „zakaz wjazdu pojazdów silnikowych, z wyjątkiem motocykli jednośladowych” (B-3), „zakaz wjazdu autobusów” (B-3a), „zakaz wjazdu motocykli” (B-4), „zakaz wjazdu motorowerów” (B-10), „zakaz postoju" (B-35) - dopuszczalny czas postoju dłuższy niż 1 minuta jest wskazany na znaku albo na umieszczonej pod nim tabliczce, „zakaz postoju w dni nieparzyste” (B-37), „zakaz postoju w dni parzyste" (B-38), „strefa ograniczonego postoju” (B-39). (§33 ust. 2 rozporządzenia Ministrów Infrastruktury oraz MSWiA z dnia 31 lipca 2002r w sprawie znaków i sygnałów drogowych (Dz. U. Nr 170 poz. 1393)a z.s.d.). Dla przypomnienia KRD dotyczy dróg publicznych a nie leśnych Po2 pozwolę sobie na stwierdzenie - jest możliwośc uzyskania indywidualnego zezwolenia na opisny przejazd od służb leśnych np.: /na wjazd na Śnieżkę Dyrekcja Karkonoskiego Parku Narodowego wydaje indywidualne zezwolenia / problem polega na tym , ze takie zezwolenia są często po prostu nadużywane – wjazdy z cała rodziną + zwierzęta domowe lub cały autobus kolegów wędkarzy i tu jest problem pozdrawiam j.k |
||||
Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum