| Wyrobienie karty poza miejscem stałego zameldowania! | ||||
drchemik
Od: 2010-05-24 Posty: 3 |
24 maja 2010 21:43 | |||
| Witam serdecznie!
Piszę ten post jako kompletny nowicjusz i z góry przepraszam jeżeli pytanie wydaje się głupię, ale mam pewien problem! Właśnie mam zamiar zostać wędkarzem czyli chcę zacząć od wyrobienia karty wędkarskiej aby wędkować legalnie no i właśnie tu powstaje pierwszy problem... Mieszkam i pracuje w Wrocławiu tymczasem zameldowany jestem na drugim końcu Polski, pytanie moje brzmi czy mogę w takim razie prosić o wydanie karty Urząd w Wrocławiu, niestety raczej na razie nie znajdę czasu na "wypad" do siebie w tygodniu aby zgłosić się do urzędu w miejscowości w której jestem zameldowany. Niby regulamin mówi że kartę wydaje urząd "wydaje, właściwy dla miejsca zamieszkania" a to nie jest tożsame z miejscem zameldowanie ale no własnie czy aby na pewno..? Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź czy mogę tą kartę wyrobić poza miejscem zameldowania... Pozdrawiam |
||||
|
arnie Od: 2008-09-24 Posty: 465 |
25 maja 2010 12:15 | |||
| problem rozwiązuje potwierdzenie czasowego zameldowania czy też zamieszkania | ||||
|
tomek_88 Od: 2009-02-17 Posty: 22 |
27 maja 2010 16:52 | |||
| Nie ma żadnego problemu z wydaniem karty wędkarskiej w Urzędzie we Wrocławiu, we wniosku o wydanie karty jest rubryka: miejsce zamieszkania a nie zameldowania. Z doświadczenia wiem że to wystarczy. | ||||
drchemik
29 maja 2010 21:59 | |||
| Dziękuje bardzo za odpowiedź! | ||||
charzewski
Od: 2010-05-30 Posty: 2 |
14 czerwca 2010 15:10 | |||
| A skąd można taki dokument uzyskac jeżeli można wiedzieć tzn. "czasowe miejsce zamieszkania" bo raczej jak wynajmuje mieszkanie to mnie nawet czasowo nikt nie zamelduje. Mam podobny problem byc moze nie mam daleko do miejsca zameldowania, ale mam niestety problemy z dogadaniem sie z wladzami kola na moim obszarze. | ||||
charzewski
Od: 2010-05-30 Posty: 2 |
14 czerwca 2010 15:43 | |||
| Mam jeszcze jedno pytanie czy istnieje ewentualnie mozliwośc zdania egzaminu w Warszawie i poźniej złożeia zaświadczenia w starostwie zależnym od mojego miejsca zameldowania?? Tak jak pisalem popzednio mam problem z dogadaniem sie z ludźmi zajmującymi sie egazminem w mojej okolicy.
Pozdawiam |
||||
drchemik
17 czerwca 2010 18:41 | |||
| Ja egzamin na kartę zdałem we Wrocławiu w kole do którego się zapisałem
a kartę wędkarską niestety muszę wyrobić w miejscu stałego zameldowania, na szczęście udało mi się to załatwić drogą pocztową. Egzamin na kartę zdajesz w kole do którego się zapisujesz miejsce zameldowania nie ma tu nic do rzeczy. Pozdrawiam |
||||
|
arnie Od: 2008-09-24 Posty: 465 |
18 czerwca 2010 08:19 | |||
| ogólnie warto zdawać egzamin w miejscu zameldowania ponieważ upraszcza to sprawę. ze swoich przykładów powiem tak: wyrabiając kartę w innym powiecie niż w tym co się zdawało egzamin czasami trzeba czekać az starostwo potwierdzi że dana komisja egzaminacyjna ma prawo egzaminować, ponadto raz mi się zdarzyło że starostwo odmówiło wydania karty ponieważ na jego terenie działały 4 komisje przy kołach terenowych a zgodnie z zapisem to własnie te komisje są uprawnione do egzaminowania w 1 kolejności. mało kto wie, ale dane o działających komisjach egzaminacyjnych, starostwa mają tylko w granicach swoich powiatów. Tak więc starostwo poznańskie nie zna komisji krakowskich i może kwestionowac taki egzamin. | ||||
Antoni Kustusz - rzecznik prasowy ZG PZW
Od: 2008-10-01 Posty: 785 |
18 czerwca 2010 09:56 | |||
| Istota sprawy nie polega na tym gdzie zdaje się egzamin, choć coraz więcej starostów domaga się by taki egzamin, który oni będą honorować był zdawany przed komisją na terenie powiatu właściwego dla miejsca zamieszkania. Istota tkwi w tym, że rejestr wydanych kart, zgodnie z przepisami prowadzi starosta właściwy dla miejsca zamieszkania. Więc inni starostowie nie mają właściwie prawa wpisywać takich ,,obcych\'\' do swojego rejestru, a co za tym idzie pobierać opłaty skarbowej itd. | ||||
Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum