| Wymiar i okres ochronny pstrąga. | ||||
jurasek15
Od: 2010-06-04 Posty: 1 |
04 czerwca 2010 11:55 | |||
| Na początku witam wszystkich wędkarzy.
No i od razu problem, który mnie nurtuje. Rzecz się ma do wymiaru pstrąga potokowego. W regulaminie pisze: a/ w rzece Wiśle i jej dopływach od jej źródeł do ujścia rzeki San oraz w rzece Odrze i jej dopływach do granicy państwowej z Republiką Czeską do ujścia rzeki Bystrzycy oraz w rzece Bystrzycy i jej dopływach - do 25 cm b/ w pozostałych wodach -do 30 cm, I tutaj pytam... Dlaczego tak jest? Ja rozumię to tak: W rzekach typowo górskich (czyli południe kraju) pstrąg nie osiąga tak imponujących rozmiarów jak np. na Pomorzu. Tutaj różnica w wymiarze ochronnym. I wszystko byłoby jasne gdyby nie... A co z rzekami, które są w zlewni czeskich rzek, np. Łaby? Na terenie Polski są to górne odcinki, niewielkie, piękne, a zarazem myślę, że w oczach wedkarzy i w regulaminie zapomniane. Pozdrawiam. |
||||
grzegorz75
Od: 2010-08-26 Posty: 25 |
26 sierpnia 2010 09:26 | |||
| Zdrowy rozsądek nakazuje chronić okazy duże,tarlaki najbardziej wartościowe z punktu widzenia natury.Wymiar ochronny powinien działac odwrotnie do formy dzisiejszej.Mała ryba i tak by ocalała z powodu małej atrakcyjności kulinarnej a duża miała jakiekolwiek szanse na przekazanie swoich genów następnym pokoleniom.Trzeba chronić największe okazy bo one są przyszłością one dają nam wędkarzą nadzieje na przyszłość. | ||||
Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum