| Karp w kanale | ||||
sikawka
Od: 2010-01-30 Posty: 68 |
23 czerwca 2010 11:47 | |||
| Kolejny wątek z RAPR: wymiar karpia w kanale. Czy kanał to rzeka czy zbiornik ? Chodzi mi o samo pojęcie słowa kanał bo kanał może być zarówno rzęką a równocześnie mieć np. 100 m i łączyć dwa zbiorniki (jeziora) lub doprowadzać wodę ze zbiornika do jakiegoś ujęcia czy przepompowni. Warto przypomnieć że niemiarowy karp w takich warunkach to nie wykroczenie a już przestępstwo podpadające pod paragraf. | ||||
sikawka
27 czerwca 2010 20:33 | |||
| <fieldset>Widzę, że trafiła kosa na kamień..... RAPR podaje tylko: "- karp do 30 cm / nie dotyczy rzek/" Więc czy kanał to rzeka czy zbiornik ? Dla zagmatwania dodam tylko pojęcie "kanał ulgi" np. w Raciborzu czy też Wrocławiu... </fieldset> | ||||
Antoni Kustusz - rzecznik prasowy ZG PZW
Od: 2008-10-01 Posty: 785 |
28 czerwca 2010 06:19 | |||
| Zgodnie z definicją, Kanał wodny to sztuczny ciek wodny, fragment drogi wodnej, którego celem jest połączenie istniejących naturalnych dróg wodnych. Tak powstałe drogi wodne znacznie ułatwiają żeglugę i wydatnie skracają czas podróży statków. Tak więc jest to pojęcie z dziedziny żeglugi, choc moga byc kanały melioracyjne, przemyslowe i energetyczne (Wikipedia). Dla gospodarki rybackiej jest to o tyle ważne, że w kanałach utrzymują sie ryby,. które żytja tam w specyficznych warunkach, wymagających właściwej dla tego środowiska reakcji ze strony rybackiego użytkowanika obwodu rybackiego, do którego ten kanał zaliczono. jesli więc trzeba będzie wprowadzić jakieś ograniczenia, lub specyficzne regulacje, to nie ma co dyskutować i trzeba je wprowadzić w imię realizacji zasady racjonalnej gospopdarki rybackiej | ||||
proton
Od: 2009-02-07 Posty: 399 |
28 czerwca 2010 11:29 | |||
| Kanał to ciek wodny - woda płynąca - czyli rzeka, nieważne czy naturalna, czy sztuczna. RAPR dotyczy rzeki. | ||||
|
arnie Od: 2008-09-24 Posty: 465 |
28 czerwca 2010 12:51 | |||
| Również bym interpretował na zasadzie podobieństwa, że kanał należy zaliczyc do rzeki.
Podobnie jak wedkowanie w nocy z łodzi - jest w okreslonych miesiącach dozwolone na jeziorach i zbiornikach zaporowych. A co ze stawami? Tutaj kazdy zakwalifikuje staw do pojęcia jakim jest jezioro. Tak samo kanał potraktowałbym jak rzekę. |
||||
sikawka
28 czerwca 2010 19:51 | |||
| Dobra, dobra...... podyskutować można ale tu na forum ale na łowisku to inna para kaloszy.
Potrzebna jest jasna definicja czy kanał to rzeka czy też nie. W sądzie udawadniać swoje to chyba nikogo nie przekonuje ? Jak wspomniałem chodzi o pojęcie prawne: wykroczenie/przestępstwo a to już nie przelewki gdy nawinie się nadgorliwy strażnik. Nawiasem dodam tylko, że ten problem nie dotyczy bezpośrednio mnie bo stosuję zasadę "NO KILL" ale jest szeroko poruszany wśród moich kolegów wędkarzy którzy nie chcą łowić ze strachem na twarzy.... |
||||
proton
29 czerwca 2010 08:27 | |||
| Kanał wodny śródlądowy łączący zbiorniki czy rzeki jest sztuczną rzeką . TO JEST RZEKA . | ||||
piotr_okrasa
Od: 2009-02-08 Posty: 605 |
30 czerwca 2010 19:24 | |||
| Szanowny panie Proton ,a ja mam w kranie Pilicę ,tylko nie wiem gdzie ona dalej wpada. Panie to dlaczego Kanał Bydgoski nie nazywa się Rzeką Bydgoską i tak z innymi kanałami począwszy. Rzeka może być nieuregulowana ,bądz uregulowana powstała siłą natury.Ta moja Pilica też sobie płynie w kanale w postaci rury. jaka jest teraz pańska opinia.Pozdrawiam | ||||
proton
01 lipca 2010 07:44 | |||
| Kol Piotrze - Jak się czuje wątróbka ?. Bo widzę że zaraz po imieninach bardzo Ci się pogorszyło.
A swoją drogą, chciałbym być tak szczęśliwym wędkarzem jakim jesteś Ty. Będąc w domu chciałbym siedząc na kibelku w łazięce pospinningować w Pilicy. Ty to masz dobrze- nawet nie musisz poddać się kontroli PSR , jeżeli nie będą mieli nakazu sądowego wejścia do Twojego domu. Tylko bądź etyczny i łów zgodnie z RAPR obowiązującym na rzece Pilicy. Jak się wcześniej pochwaliłeś - zdobyłeś w PZW wszystkie zaszczyty za pracę społeczną ( no - poza prezesurą w ZG ), to napewno odpowiesz na takie pytanie nurtujące wielu wędkarzy : Jak można odróżnić (podaj definicję ) - " Mokrą glebę po oddaniu moczu od kałuży, - kałużę od bajorka, - bajorko od stawu, - staw od jeziora, - jezioro od morza ?. :)). Pozdrawiam. |
||||
sikawka
01 lipca 2010 11:05 | |||
| I tu właśnie jest pies pogrzebany. Przepisy conajmnij niejasne (świadczą o tym dziesiątki postów na tym forum odnośnie RAPR) które są potem różnie interpretowane przez Straże i inne upoważnione podmioty, do tego wędkarze ciągną w swoją stronę szukając luk. "A miało być tak pięknie" Pozdrawiam. | ||||
Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum