| "Nielegalny" i barbarzyński połów szczupaków na wodzie "niczyjej". | ||||
|
Krzysztoff Tomkutowicz Od: 2009-03-29 Posty: 13 |
28 marca 2010 21:48 | |||
| Witam,
Dzisiaj byłem świadkiem czegoś co można swobodnie nazwać barbarzyństwem pseudowędkarzy. Wybrałem się na wiosenny rekonesans w okolicach miejscowości w której mieszkam na powyrobiskowe stawiki. Z tego co wiem należą lub należały do kopalni machnówka koło Krosna. Teraz już nikt tam nie wybiera żwiru a zalany teren nie jest przez nikogo nadzorowany. W dwóch stawach jest bardzo dużo szczupaków. W wiekszości są to 30-to centmetrowe ryby. Zdarzają się wieksze. Byłem dużym szoku widząc jak wiele osób tam dzisiaj wędkowało. W jeszcze wiekszym szoku znalazłem się kiedy spostrzegłem, że prawie każdy wedkujący ma zarzucony zestaw z żywcem. Cały kwiecień ochrony dla szczupaka jednak tam nie obowiązuje żadna zasada. Może jedna "złów i zabieraj wszystko co się uwiesi". Na własne oczy widziałem jak 30 cm szczupaczki dostawały w głowe i do wora. Kiedy zwóciłem uwagę jednemu z tych pseudowędkarzy zostałem wyśmiany i dodatkowo naraziłem się na obelgi kłusujących po drugiej stronie. Nie chcąc być utopionym w tym bajorku odjechałem. Po powrocie do domu wyszukałem nr tel do PSR. Jednak nikt nie odbierał. Co w takiej sytuacji powinienem zrobić? Zadzwonić na policję? Wiem, że wiekszość z tych osób nie ma nawet uprawnień do wędkowania gdyż należą do tzw żulików dla których opłata składek to za dużo piw do stracenia. Czy jeżeli nie ma właściciela danego terenu lub teren tych stawów nie podlega pod wykaz wód krośnieńskiego okregu dozwolone jest na nim łowienie przez wszystkich i wszystkiego niezależnie od wymiarów i limitów? Wydaje mi się że nie. W przyszły długi weeken szykuje się kolejny najazd. Proszę o podpowiedzi jak zapobiec temu procederowi. |
||||
|
tomasz_p Od: 2009-02-02 Posty: 173 |
28 marca 2010 22:10 | |||
| Na miejscowych forach dyskusyjnych zalogować się jako "wedkarz" i porobić wpisy: "koledzy uważajcie, jakiś baran doniósł na policję i na stawach będzie kontrol" | ||||
|
aras_as Od: 2010-01-02 Posty: 30 |
29 marca 2010 15:18 | |||
| Wymiar ochronny i okres ochronny określa przedewszystkim rozporządzeie ministra środowiska z 26.09.2001(niestety nie udało mi się znaleźć tekstu). Jeśli woda jest "niczyja" to i tak według ustawy niewymiarowe ryby powinny wrócić do wody, a ich mordowaniem powinna się zając policja i prokuratura. Trochę starań i moż przegnasz tych idiotów. Pozdrowienia dla normalnych wędkarzy. | ||||
luki0101
Od: 2010-03-21 Posty: 2 |
29 marca 2010 19:00 | |||
| http://209.85.129.132/search?q=cache:4GutgT0hPmYJ:www.lkw.freehost.pl/akty/Rozporzadzenie%2520Ministra%2520Rolnictwa%2520i%2520Rozwoju%2520Wsi%2520w%2520sprawie%2520polowu%2520ryb%2520oraz%2520warunkow%2520chowu.doc+rozporz%C4%85dzenie+ministra+w+sprawie+ochrony+ryb&cd=1&hl=pl&ct=clnk&gl=pl&client=firefox-a | ||||
Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum