| Intrerpretacja zasad oplacania skladek??? Pomocy | ||||
Łukasz
Od: 2011-01-16 Posty: 2 |
16 stycznia 2011 23:48 | |||
| <P>Witam wszystkich forumowiczow.<BR><BR>Chcialem sie spytac o nurtujace mnie pytania odnosnie placenia skladek. Mianowicie w zeszlym roku wstapilem do kola wedkarskiego w okregu Zamojskim, jestem studentem i nieczesto mam czas jezdzic na ryby. W zasadzie przez pol roku bylem moze ze 20 razy w okresie wakacji w tym zabralem jedna rybe do domu. Mam nastepujace pytania:</P><P>1. a)Czy moge oplacic skladki w innym okregu np. Chelm, ktory ma porozumienie z Zamosciem (chodzi mi przede wszystkim o wysokosc skladki , ktora jest po prostu dla mnie za wysoka) i korzystac bez przeszkod z wod Zamojskich?</P><P>b) jesli tak ,to jesli wybiore okreg Kalisz, gdzie z mapki wynika ze ma on porozumienie z Zamosciem na wody nizinne i gorskie, ale w tabeli skladek w rubryce wod gorskich sa puste miejsca to czy rowniez moge korzystac w okregu Zamosc z wod gorskich po oplaceniu skladek w okreku Kalisz. </P><P>2. Jak to jest ze np. z mapki wynika ze Zamosc nie ma porozumienia z Kielcami ale... Kielce maja porozumienie z Zamosciem ?? O co w tym chodzi?? Z tego wynika ze to nie jest obustronne porozumienie. </P><P>Prosze o pomoc bo jest tu taki mix i tyle niejasnosci, ktorych z kazdym kliknieciem jest coraz wiecej:) ciezko to ogarnac</P><P>Z gory dziekuje i pozdrawiam wszystkich forumowiczow! </P> | ||||
|
Dyrekto Od: 2008-12-31 Posty: 136 |
17 stycznia 2011 19:17 | |||
| łukasz , sam widzisz jaki galimatias w tym naszym związku ... fakt u mnie porozumienie z twoim okręgiem daje mi możliwość wędkowania bez przeszkód na wodach zamojskiego i odwrotnie... a to, że porozumienia brak ze strony jak opisałeś jednego okręgu względem drugiego to moim zdaniem czyste zaniedbanie ... ten temat wałkowany jest tutaj co rusz . ale z doświadczenia podpowiem że lepiej jak zadzwonisz do okręgu i tam uzyskasz tak myślę informację.... (zazwyczaj ten okręg co niema porozumienia zaznaczonego ma rację ,lecz mogę się mylić) | ||||
Jerzy Kowalski
Od: 2008-11-20 Posty: 444 |
17 stycznia 2011 21:51 | |||
| Chciałbym zwrócić uwagę tym wszystkim, którzy z "dobrodziejstwa porozumień" chcą korzystać, oraz tym wszystkim, którzy te dziwne zasady dotyczące "zezwoleń" i "porozumień" wymyślili i wprowadzają, na zapis znowelizowanje Ustawy o rybactwie ...
„2a. Posiadanie zezwolenia, o którym mowa w ust. 2, potwierdza dokument wydawany przez uprawnionego do rybactwa w obwodzie rybackim Uprawnionym do rybactwa jest okręg, który dzierżawi konkretny obwód rybacki, w którym dokonywany jest amatorski połów ryb. Wędkarz właśnie od tego okręgu (reprezentowanego przez właściwych przedstawicieli) ma mieć zezwolenie i dokument potwierdzający to zezwolenie, a nie od kogoś innego, od innego uprawnioonego do rybactwa ale w innych obwodach rybackich, czyli np. od innego okręgu. Strażnik czy policjant ma zajmować się nadzorowaniem wykonania Ustawy, a nie jakiegoś "porozumienia". Ustawa jest w tym jednoznaczna. Podobnie jak Rozporządzenie Dyrektora RZGW, które określa granice pbwodu rybackiego, a także wynik postępowania w konkursie ofert, w wyniku którego została podpisana umowa z konkretnym dzierżawcą. I zezwolenia oraz dokumentu wydanego przez tego właśnie uprawnionego do rybactwa powinien wymagać od wędkującego. Ustawa ani Rozporządzenie nie przewiduje żadnego "porozumienia" ani "honorowania", a większośc umów dzierżawnych zakazuje dzierżawcom przekazywania uprawnień wynikających z umowy, w żadnym wypadku albo przynajmniej bez zgody RZGW. ;-) Pozdrawiam serdecznie Jerzy Kowalski |
||||
|
17 stycznia 2011 22:06 | |||
| panie Jerzy... nie wszystkie obwody wymagają dodatkowego odrębnego zezwolenia .... jest tylko kilka okręgów które to ustrojstwo respektują. i takie zezwolenia na mocy porozumień międzyokręgowych przyznają, dostarczają, dla członków okręgów którzy uiścili odpowiednie opłaty w swoich okręgach. nie jestem tylko pewny co do dostarczania ale z tego co słyszałem otrzymuje się je w momencie uiszczenia składek ... to wszystko
|
||||
Jerzy Kowalski
17 stycznia 2011 22:09 | |||
| Panie Piotrze,
A które obwody "nie wymagają odrębnego zezwolenia"? Pozdrawiam serdecznie Jerzy Kowalski |
||||
|
17 stycznia 2011 22:14 | |||
| okręg kalisz np. | ||||
Jerzy Kowalski
17 stycznia 2011 22:15 | |||
| ????
Co "okręg kalisz np."? |
||||
|
17 stycznia 2011 22:21 | |||
| w okręgu kaliskim nie ma obowiązku posiadania dodatkowego zezwolenia na wędkowanie . np. mając porozumienie z okręgiem poznańskim w jego obrębie wymagane jest dodatkowe zezwolenie o które trzeba wnioskować zapewne . czy o to panu chodzi? bo nie rozumiem ... | ||||
Jerzy Kowalski
17 stycznia 2011 22:34 | |||
| Takie też odniosłem wrażenie. ;-)
Proszę oderwać się od tego, co robią okręgi PZW. Całe zagadnienie dotyczy regulacji ustawowych. Wody są podzielone na obwody rybackie. Obwody rybackie są dzierżawione przez osoby fizyczne lub prawne. Tylko taka osoba (fizyczna lub prawna) może, według Ustawy, zezwolić na amatrorski połów ryb w obwodzie rybackim, który dzierżawi. W konkretnym, przywołanym przez Pana przykładzie, okręg kaliski jest dzierżawcą, jako osoba prawna, pewnej liczby obwodów rybackich. Podobnie okręg poznański. Każdy z nich ma prawo do zezwalania na amatorski połów ryb i do wystawiania dokumentów potwierdzających takie zezwolenie, wyłącznie w "swoich" obwodach rybackich. Nie ma prawa do zezwalania na połów w "cudzych" obwodach rybackich ani wystawiać dokumentów potwierdzających zezwolenie udzielone przez innego uprawnionego do rybactwa. Pozdrawiam serdecznie Jerzy Kowalski |
||||
|
17 stycznia 2011 22:43 | |||
| i już mam potwierdzenie , w momencie opłacenia składki -dek otrzymujemy już zezwolenia na wszystkie wody z zawartych porozumień (tam gdzie to wymagane )... ten kto opłaci po terminie będzie zmuszony do załatwienia owych wymaganych zezwoleń już samodzielnie... | ||||
|
17 stycznia 2011 22:47 | |||
| co tu dużo dyskutować Panie Jerzy , wystarczy wejść na gł. stronę i porozumienia z mapkami . tam w legendzie stoi : wymagane dodatkowe zezwolenie ... | ||||
Jerzy Kowalski
17 stycznia 2011 22:47 | |||
| Przez kogo te zezwolenia są wystawione? Przez każdego z użytkowników rybackich dla jego obwodów? Czy przez "macierzysty okręg" z adnotacją, że w ramach "porozumień" dotyczy też obwodów rybackich innych uprawnionych do rybactwa? Ile tych dokumentów potwierdzających zezwolenia otrzymuje wnoszący składki?
Pozdrawiam serdecznie Jerzy Kowalski |
||||
Jerzy Kowalski
17 stycznia 2011 22:49 | |||
| A jeśli "nie stoi"? :-))) | ||||
|
17 stycznia 2011 22:51 | |||
| hahahaha jak mam to rozumieć panie Jurku? :). ok to zazwyczaj wisi...hahaha pozdrawiam | ||||
|
17 stycznia 2011 22:53 | |||
| a to tak dla ścisłości :
Okręg PZW w Poznaniu - porozumienie na wody górskie i nizinneOdrębne zezwolenie, Bez rejestru |
||||
Jerzy Kowalski
17 stycznia 2011 23:05 | |||
| OK. A jeśli ani nie stoi ani nie wisi? Niemało będzie pewnie wiedzionych przywyczajeniami i skoro ma zezwolenie i "porozumienie" to zacznie łowić .. Na przykład widząc taką mapkę, nie drążąc głebiej ...
http://www.pzw.org.pl/home/mapa_porozumien/44 ... a nawet jeśli doczyta czy dowie się od skarbnika, to ilu będzie szukać miejsca do odebrania "bezpłatnego zezwolenia" w innym okręgu? Pozdrawiam serdecznie Jerzy Kowalski |
||||
|
17 stycznia 2011 23:13 | |||
| no ma pan rację ale czyż nie do nas należy dowiedzieć się co i jak ... dziękuję za niezłą pogaduchę . miłej nocy ...dobranoc | ||||
Jerzy Kowalski
17 stycznia 2011 23:40 | |||
| Tu njeszcze przydałoby się powazne traktowanie tego, że się uczestniczy w funkcjonowaniu i działaniu stowarzyszenia ... ;-)
Dobrej nocy! Jerzy Kowalski |
||||
Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum