Logowanie

Zarejestruj się

Dodaj odpowiedź

Wybór okręgu  
  mario0704

Od: 2011-01-29

29 stycznia 2011 20:55  
Witam mieszkam w Łodzi i mam pytanie czy mogę wstąpić w szeregi innego okręgu i tam opłacać wszystkie składki. Jeszcze jedno pytanie te opłaty okresowe dla członków PZW to dotyczą członków innych okręgów niż macieżysty.  

rysio58

Od: 2010-12-28

30 stycznia 2011 09:29  
mario0704Witam mieszkam w Łodzi i mam pytanie czy mogę wstąpić w szeregi innego okręgu i tam opłacać wszystkie składki. Jeszcze jedno pytanie te opłaty okresowe dla członków PZW to dotyczą członków innych okręgów niż macieżysty.
 Żaden przepis Statutu PZW nie nakazuje przynależności do koła, w okręgu w którym się zamieszkuje.
Wyboru Koła a zarazem okręgu dokonuje tylko i wyłącznie członek PZW, natomiast Zarząd Koła podejmuje decyzje o przyjęciu do związku, § 10 Statutu PZW, natomiast § 11 ust. 1 Statutu PZW określa kiedy Zarząd Koła może odmówić przyjęcia do Koła. W przepisach tych nie ma nic zapisane o przynależności do Koła w okręgu zamieszkania.

Maciej Zagroba

Od: 2009-05-08

02 kwietnia 2011 10:10  
Hej!;)
A jak to wygląda w sytuacji, gdy chcęzmienić koło? Albo, czy mogę opłacać składkę członkowską w innym kole? Bo sytuacja jest taka, że należę do koła na terenie którego mieszkam... ale tu opłacam jedynie skł. członkowską a resztę opłacam w Gąbinie k. Płocka bo tam spędzam większość sezonu wędkarskiego;)
Z góry dziękuję za pomoc;)

tomjas78

Od: 2009-08-23

02 kwietnia 2011 10:40  
Statut , statutem . A życie pisze swoją historie . Już w innym watku na tym forum pisałem , że w tej chwili koła i okregi tak sa zaslepione na kase , ze nie wazne skad pochodzisz , możesz płacic gdzie chcesz . Oczywiście jest to niezgodne z przepisami , ale przepisy w tym przypadku łamia koła . Ja przez ostatnie 8 lat płaciłem juz w 3 kołach , nie było obrotu dokumentami i w kazdym kole mam kartoteke ( tak mi sie wydaje , bo wszędzie płacę i wszędzie moje dane maja ) To koła nie zgodnie z przepisami działaja . Tak że śmiało .  

aqq1

Od: 2009-01-10

02 kwietnia 2011 17:11  
mario0704Witam mieszkam w Łodzi i mam pytanie czy mogę wstąpić w szeregi innego okręgu i tam opłacać wszystkie składki. Jeszcze jedno pytanie te opłaty okresowe dla członków PZW to dotyczą członków innych okręgów niż macieżysty.

Możesz należeć do dowolnego koła PZW na terenie całego kraju.Nie jest tu istotny stały adres zamieszkania.Stały adres zamieszkania ważny jest tylko w wypadku gdy starasz się o kartę wędkarską.A to z tego powodu gdyż kartę wędkarską wydaje starosta właściwy do stałego adresu zameldowania.To samo ze składkami członkowskimi.Możesz płacić składkę członkowską tam gdzie aktualnie należysz do koła.Składkię na ochronę i zarybianie możesz wpłacić gdzie indziej.Najlepiej zrobić to przy kołach ZO .Dlaczego ,pominę milczeniem.Gdy chcesz płacić składki okresowe nie musisz być członkiem PZW.Musisz za to posiadać kartę wędkarską.Tylko że wtedy płacisz prawie trzykrotność składki .Okresówki jako członek PZW możesz również wykupić gdzie chcesz.Dziwnym jest tylko to co piszą koledzy.Bez kartoteki kandydata zmieniającego koło skarbnik w moim kole,a i okręgu również  nie ma prawa przyjąć od niego  skladek. 

tomjas78

Od: 2009-08-23

03 kwietnia 2011 10:17  
Do aqq1
Co innego przepisy , a co innego rzeczywistosc . płaciłem wszystko w 3 róznych kołach . Za każdą pierwszą wizyta zakładano mi kartotekę nową . teraz mam 3 i płacę wszystko gdzie chcę. Mam znajomych w każdym z tych kół . Kazde koło bije się o kazdego wędkarza . Jeżeli chodzi o okręg to ich to nie interesuje gdzie płacę , ważne zeby kasa w okręgu została . A najbardziej martwi w Polsce to , że powstaja koła tylko po to ( aby bez zadnej odpowiedzialności ) czerpać zyski .

Dodaj odpowiedź

Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum

Ostatnio dodane wątki

Najnowsze posty

Najaktywniejsi