| opłata 1-dniowa -jestem rozczarowany | ||||
shit
Od: 2011-06-12 Posty: 2 |
12 czerwca 2011 11:22 | |||
| Witam.Ponad 20lat regularnie opłacałem kartę wędkarską.Niestety dopadł mnie kryzys i z powodów finansowych w zeszłym i w tym roku nie mogłem sobie na to pozwolic,ale ciągnie wilka do lasu.Przeczytałem gdzieś ze opłata dla członków pzw za dzień łowienia wynosi 15 zł więc na kilka dni w roku mógłbym sobie pozwolic.Itu rozczarowanie pani z kasy poinformowała mnie że obowiązuje mnie opłata dla niezrzeszonych dwukrotnie większa!jak to jest-przecież nie wypisywałem się ze związku!Wychodzi na to że swoją książeczkę członkowską mogę najoględniej mówiąc wyrzucic do kibla! | ||||
|
pzwlipien Od: 2010-08-02 Posty: 50 |
12 czerwca 2011 13:10 | |||
| Witam, niestety zgodnie ze statutem PZW jednym z warunków które skutkują urtatę przywilejów członkowskich jak i samego członkostwa w PZW jest nie opłacenie składki członkowskiej na dany rok. Kolego popełniłeś błąd, jeżeli nie było ciebie stac na opłacenie wszystkich składek to wystarczyło opłacic samo członkowski. Pozostał byś członkiem PZW, mógłbys brać udział w zawodach i posiadał bys wszystkie prawa członka PZW z wyjatkiem uprawiania wedkarstwa.
Pozdrawiam |
||||
shit
Od: 2011-06-12 Posty: 2 |
12 czerwca 2011 18:41 | |||
| Czyli jest jak mówię legitymacja członkowska jest tylko kawałkiem makulatury.Gdzie tu sprawiedliwośc-po 20latach płacic tyle samo co ktoś kto nie wyłożył dotąd nawet złotówki!Inna sprawa to wysokośc opłaty większa niemal dwukrotnie jak na łowiskach komercyjnych.Szkoda nie ma na odcinkach rzek takich łowisk bo podziękował bym PZW. | ||||
acisek3
Od: 2011-03-28 Posty: 6 |
29 czerwca 2011 08:55 | |||
| Jestem zbulwersowany zbyt wysokimi opłatami okresowymi w ogóle, również dla członków PZW. Opłata za tydzień lub 2 tyg. wędkowania w obcym okręgu /np. w czasie urlopu/ na poziomie 50% rocznej opłaty okręgowej to zwykłe zdzierstwo i brak zdrowego rozsądku. Należy wziąć również pod uwagę fakt, że jeśli wędkuję tam, to nie wędkuję u siebie, czyli ponoszę zdublowane opłaty za ten sam okres.
Zubożenie społeczeństwa /a w zasadzie rozwarstwienie/ powoduje, że wielu wędkarzy z długoletnim stażem, którzy np. nagle trafili na głodowe swiadczenia przedemerytalne /obecnie ok. 650zł/ nawet nie stać na opłacanie podstawowych skladek a wnioski np. o przyznanie ulgowych składek dla takich wcześniejszych emerytów z przymusu, rozbijają się o mur obojętności lub niechęci Zarządu Krajowego i zarządów okręgowych. Fakty takie powodują, że wielu byłych wędkarzy decyduje się na łowienie bez zezwolenia, czyli de facto kłusownictwo, a zachłanne władze związku zamiast większych przychodów /na zarybienie, działalność, rozwój/ osiągają trudne do oszacowania straty. |
||||
|
tomjas78 Od: 2009-08-23 Posty: 689 |
29 czerwca 2011 10:20 | |||
| Jest to bardzo niewygodny temat dla PZW . ZG wie , ze za swoje decyzje wykazuje straty w kasie zwiazku , tylko problem polega na tym , że dopuki pewna grupa ludzi jednak będzie w jakis sposób lobbować o pozostawieniu takiego stanu rzeczy ( z korzyścia dla siebie ) , a we władzach beda siedzieć ludzie kompletnie nie przygotowani merytorycznie do sprawowania swoich funkcji , taka sytuacja bedzie trwała wiecznie . W związku nie potrzebujemy ludzi , którzy wiedzą jak sie ryby łowi , tylko menagera , który spojrzy na Zwiazek jak na firmę i będzie tak rządził , aby generować zyski. JAK ZAWSZE BĘDĘ POWTARZAŁ , ŻE SAM ZG JEST W TEJ CHWILI TYLKO FIGURANTEM W CAŁEJ TEJ MACHINIE , bez żadnej kontroli nad tym co robą OZW. Mechanizmy kształcenia finansowo- menagerskiego w Polsce sa tak wysokie , że możemy w fachowcach wybierać . W jednym z wątków opisałem bardzo prosty system opłat , gdzie relatywnie przy 1 zł za dzień wedkowania ( roczna 360zł ) w całym kraju równo , zwiazek zyskał by w oczach wędkarzy , zmniejszyło by to samodzielność podejmowania decyzji przez OZW i gwarantuje , że tych pieniedzy było by więcej . Tak jak kolega wyżej zauważył wielu wędkarzy nie stać poprostu w tej chwili na opłaty dodatkowe . Pewnie zaraz ktoś zada pytanie ," ale przecież 360 zł to wiecej niz płacę dotychczas ?" tak wiecej , ale jeżeli ten sam wedkarz łowi tylko 6 miesięcy w roku to zapłaci połowę , ale z możliwościa łowienia w całej Polsce .Jeżeli łowi tylko w wakacje to zapłaci 60zł , ale w całej Polsce. Osłabiło by to wpływy OZW , ale uwieżcie , że tylko by to wyszło na dobre wszystkim wędkarzom , jak całemu zwiazkowi. | ||||
Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum