Logowanie

Zarejestruj się

Nieporozumienie przy porozumieniach...

Dodaj odpowiedź

Nieporozumienie przy porozumieniach...  
  Marcin Pisarski

Od: 2009-05-14

12 czerwca 2011 15:06  
Witam!
Koledzy wędkarze. Planując swój wędkarski urlop, postanowiłem posiłkować się mapą porozumień dostępną na tym portalu. Należę do Okręgu PZW Katowice. Po otwarciu stosownego linku ujrzałem mapę. Wszystko ładnie-pięknie, ale... dojrzałem też zapis:
1. Członkowie kół okręgów, z którymi Okręg PZW Katowice podpisał
Porozumienie o wzajemnym honorowaniu składek członkowskich na
zagospodarowanie i ochronę wód są uprawnieni do wędkowania na otwartych
wodach Okręgu Katowice, jeżeli w tych okręgach są członkami kół minimum
4 lata przed zawarciem niniejszych Porozumień.
2. Takie same warunki obowiązują członków kół Okręgu Katowice,
jeżeli zamieszkują na terenie okręgów, z którymi podpisano niniejsze
Porozumienia o wzajemnym honorowaniu składek członkowskich na
zagospodarowanie i ochronę wód.

Czy ktoś mógłby mi to wytłumaczyć? Rozumiem, że niektóre porozumienia mojego Okręgu zostały zniesione, z uwagi na masowe "migracje" wędkarzy do Okręgów ościennych. Tym sposobem, ów wędkarze mogli wędkować na wodach Okręgu Katowickiego na mocy porozumienia z innym okręgiem, ponadto mieli do dyspozycji wiele innych wód w naszym kraju. W efekcie najczęściej i tak wędkowali na terenie OK, a składkę "na ochronę i zagospodarowanie" wnosili zupełnie gdzie indziej. Mało to uczciwe, raczej niegodne naśladowania, ale...
Z powyższego zapisu wynika jasno, że będąc członkiem PZW od roku 2009 nie mam prawa wędkować na wodach Okręgów, z którymi Katowice mają porozumienie. Zgadza się? Moim zdaniem tak.
Teraz pytam, dlaczego? Czemu wędkarz, wędkarzowi jest nierówny?
To, że jestem młodszy i do PZW zapisałem się niedawno, świadczy o tym, że jestem jakiś gorszy?
Zrzeszony w szeregach PZW jestem od 2009, od początku w jednym Okręgu, w jednym Kole. Więc pytam, czemu ktoś zakłada, że będę kombinował? Ja sobie poradzę, te 50zł tygodniówki mnie nie zbawi. Albo lepiej, udam się na łowisko komercyjne. Jak mam dopłacać do tego, do czego inni nie dopłacają to wolę jechać do prywaciarza, tam wszyscy są równi. Płacisz - łowisz, nie płacisz - wypad.
Problem - o ile istnieje i nie jest wynikiem błędnej interpretacji w/w zapisu - dotyka szczególnie wędkarzy młodych, osób niepracujących, którzy i tak ledwo wiążą koniec z końcem.
 Czy ktoś mógłby się do tego ustosunkować?
Pozdrawiam,
Marcin.

Marek Ginter

Od: 2011-07-16

03 września 2011 09:42  
Bardzo ciekawe ujęcie tematu.Ponieważ też od niedawna jestem wędkarzem a też chcialbym połowić na innych akwenach, również chciałbym wiedzziec jak to wygląda formalnie.  

okon60

Od: 2011-08-05

03 września 2011 17:01  
Podpisano Porozumienie z Okregami,ktore istnieja dluzej niz 4 lata oraz z kolami Okregow,ktore rowniez istnieja dluzej,anizeli 4 lata!  Zatem "co konia moze obchodzic,gdy sie woz wywroci"?!  

Marek Ginter

07 września 2011 21:44  
Mnie obchodzi i mam prawo tego nie wiedzieć.I wydaje mi się ,że właśnie po to jest to forum.A kolega niech sarkazm zostawi w domu i nie szafuje paragrafami, tylko jeżeli chce pomóc to odpowie jak to się ma do rzeczywistości, czyli jak taki laik jak ja, który od niedawna wędkuje ,ma zrobić.Bo ja jadę na ryby sam, dla relaksu a nie z adwokatem, który będzie mi tłumaczył czy według paragrafu b/przez coś tam mogę tu rzucić wędkę.  

Marek Ginter

07 września 2011 21:56  
Sorki ale ta odpowiedz miała dotyczyć innego tematu na forum(zawsze musę coś pomieszać).Jednak proszę jako niedoswiadczony wędkarz o info ,czymogę łowić na innych akwenach, ponieważ imo iż szukałem takich informacji, to jakoś nieznalazłem.  

Dodaj odpowiedź

Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum

Ostatnio dodane wątki

Najnowsze posty

Najaktywniejsi