Logowanie

Zarejestruj się

Podwójne opłaty-Czy mogę opłacić składki 2x w jednym roku ?

Dodaj odpowiedź

Podwójne opłaty-Czy mogę opłacić składki 2x w jednym roku ?  
  Dawid Nekala

Od: 2011-05-16

22 lipca 2011 17:33  
Witam.
Zastanawiam się czy możliwe jest podwójne opłacenie składek członkowskich, i czy po takich opłatach będę miał możliwość zabrania z łowiska podwujnej ilości ryb ? 
Pozdrawiam  

Antoni Kustusz - rzecznik prasowy ZG PZW

Od: 2008-10-01

23 lipca 2011 05:57  
Nie bardzo rozumiem z czego wynika pytanie o podwójne składki? Składki w PZW opłaca się, jako składki roczne i są to zarówno składki członkowskie, organizacyjne, jak i składki okręgowe na ochronę i zagospodarowanie wód.  

Robcio

Od: 2010-08-28

25 lipca 2011 12:15  
Nekala DawidWitam.
Zastanawiam się czy możliwe jest podwujne opłacenie składek członkowskich, i czy po takich opłatach będę miał możliwość zabrania z łowiska podwujnej ilości ryb ? 
Pozdrawiam  
<fieldset> </fieldset><fieldset>Co do limitu , nie da sie go "kupic" . Limit bedzie taki jaki jest.</fieldset>

kamil03

Od: 2010-05-28

25 lipca 2011 13:58  
Wydaje mi się zę nie można opłacić 2 razy limitu . Na każdym kroku musiał byś łamać punkty regulaminu. A pozatym idąc twoim tokiem myślenia mógłbyś łapać na 4 wędki :] Nie realne wedlug mnie.  

Krzyś

Od: 2011-02-01

25 lipca 2011 14:19  
Co tu się rozpisywać . Jest to co najmniej błędny zamiar ! Jeżeli Ci Kolego tak zależy na rybie , to jedź na zbiorniki komercyjne . Poz :-((  

piotr_okrasa

Od: 2009-02-08

25 lipca 2011 16:48  
Panie Antoni co to są składki organizacyjne , rozumiem że bez KP  i na podreperowanie budżetu prezesa .  

Antoni Kustusz - rzecznik prasowy ZG PZW

Od: 2008-10-01

25 lipca 2011 17:30  
piotr_okrasaPanie Antoni co to są składki organizacyjne , rozumiem że bez KP  i na podreperowanie budżetu prezesa .

To Pan, Panie Piotrze, taki wybitny specjalista od finansów jeszcze tego nie zrozumiał? Więc przytaczam definicję zawartą w uchwale nr 53 ZG PZW z dnia 25 wrzesnia 2010 r.
,,Pojęcie składki członkowskiej w PZW obejmuje:
1)składkę członkowską ogólnozwiązkową uchwalaną na potrzeby finsnsowania zadań organizacyjnych i sportu wędkarskiego,
2) składkę uchwaloną na potrzeby zagospodarowania i ochrony wód, zwaną dalej składkę członkowską okręgową,
3) wpisowe członkowskie i wpisowe członka uczestnmika,
4) wpłaty za wydane legitymacje członkowskie\'\'

piotr_okrasa

Od: 2009-02-08

25 lipca 2011 18:10  
Panie Antoni myli pan pojęcia członkowska i okręgowa to są składki,natomiast za egzamin i legitymację wnosi się opłaty .a składka organizacyjna to wg Pana  to wszystko wrzucić do jednego wora.  

Piotr

Od: 2011-12-17

17 grudnia 2011 15:22  
Nawiązując do podwójnych składek mam pytanie.Opłacam składkę w O Mazowieckim w związku że mazowsze nie ma porozumienia z Piotrkowskim a chciał bym łowić i tu i tu czy mogę opłacić składkę dodatkową w  Piotrkowskim chodzi mi o całoroczną i czy w związku z tym ta druga składka może być z jakimś upustem, jak to z tym jest. Nie ma opład krajowych i tak naprawdę normalnej alternatywy, porozumienia są jakie są i musimy sobie jakoś radzić. Czy np mieszkając w Warszawie chcę połowić na rzece Drzewiczce muszę pojechać do Opoczna zapłacić czy mogę to zrobić przelewem lub w siedzibie ZGPZW w Warszawie.  

Aleksander Domański

Od: 2011-11-08

18 grudnia 2011 08:50  
Składka  uchwalona na potrzeby zagospodarowania i ochrony wód, zwaną dalej składkę członkowską okręgową, to składka za wydanie zezwolenia  na amatorski połów ryb w wodach uprawnionego do rybactwa. Można ją opłacać za okres całoroczny lub okresowo. Nic nie stoi na przeszkodzie wykupić składkę całoroczną w innym okręgu. Wysokość składki określa dany okręg. Na przykład w  Okręgu Poznańskim uchwalono
3. Umożliwić wędkowanie dla wędkarzy innych Okręgów:
Członek PZW, który wykupi składkę członkowską okręgową w macierzystym
Okręgu, może uzyskać zezwolenie na wędkowanie na wodach ogólnodostępnych
Okręgu PZW w Poznaniu po wykupieniu ulgowej składki członkowskiej
okręgowej Okręgu PZW w Poznaniu w wysokości 55 zł 
Jest to racjonalne działanie. Niestety nie wiem jak jest w Okręgu Piotrkowskim.
Niewątpliwie sprawę załatwiło by zezwolenie krajowe oparte na centralnej bazie wynikającej z rejestrów połowowych. Rejestr tak jest wymagana przez ustawodawcę w skali obwodu rybackiego. To sprawo przyszłości. Namawiam kolegów do lob bingu w  tej sprawie. Co zaś się tyczy sposobu wpłaty i uzyskania takiego zezwolenia to będę lobował za uproszczeniem do maksimum sposobu uzyskania takiego zezwolenia i jako przykład powinno posłużyć sposób wydawania zezwoleń przez  RZGW podany na stronie .
http://www.warszawa.rzgw.gov.pl/gorne_menu-obwody_rybackie-amatorski_polow_ryb.html

Aleksander Domański

18 grudnia 2011 09:00  
"Rejestr tak jest wymagana przez ustawodawcę w skali obwodu rybackiego."
Przepraszam powinno być
Rejestr taki jest wymagany przez ustawodawcę w skali obwodu rybackiego.

Piotr

Od: 2011-12-17

18 grudnia 2011 12:18  
Dzięki za odpowiedź, mam nadzieję że O.Piotrkowski w najbliższym czasie poda jakieś dane dotyczące opłat. Popieram lobbowanie za składkami krajowymi i chyba większość wędkarzy gotowa była by ponieść większe opłaty na żecz jednej krajowej składki.  

jaroslaw

Od: 2009-02-02

18 grudnia 2011 13:40  
PiotrDzięki za odpowiedź, mam nadzieję że O.Piotrkowski w najbliższym czasie poda jakieś dane dotyczące opłat. Popieram lobbowanie za składkami krajowymi i chyba większość wędkarzy gotowa była by ponieść większe opłaty na żecz jednej krajowej składki.
Za bardzo się nie ciesz jak opacisz samą skadkę. Ona jeszcze nie uprawnia do wedkowania. Do kompletu potrzebne jest jeszcze zezwolenie i rejestr danego okręgu, a to musisz odebrać osobiście i potwierdzić podpisem odbiór. No i nie zapomnij nad wodą długopisu i szczegółowo zapoznać się z regulaminem danej wody, bo są bardzo różne zmiany.

Aleksander Domański

18 grudnia 2011 14:55  
„Za bardzo się nie ciesz jak opacisz samą skadkę. Ona jeszcze nie uprawnia do wedkowania. Do kompletu potrzebne jest jeszcze zezwolenie i rejestr danego okręgu, a to musisz odebrać osobiście i potwierdzić podpisem odbiór. No i nie zapomnij nad wodą długopisu i szczegółowo zapoznać się z regulaminem danej wody, bo są bardzo różne zmiany.”
Składkę okręgową ustalają okręgi i co okręg to inne przepisy.
Prawnie nic nie stoi na przeszkodzie wydawania zezwoleń wraz z rejestrem drogą internetową. Dlatego podałem przykład RZGW w Warszawie. Drukujesz  a dowód wpłaty, przelewu jest potwierdzeniem ważności dokumentu.
 W sprawie sposobu  wydawania zezwoleń okręgowych powinny być wytyczne ZGPZW uwzględniające możliwości internetowe .

jaroslaw

18 grudnia 2011 21:48  
Domański Aleksander
Składkę okręgową ustalają okręgi i co okręg to inne przepisy.

Prawnie nic nie stoi na przeszkodzie wydawania zezwoleń wraz z rejestrem drogą internetową. Dlatego podałem przykład RZGW w Warszawie. Drukujesz  a dowód wpłaty, przelewu jest potwierdzeniem ważności dokumentu.
 W sprawie sposobu  wydawania zezwoleń okręgowych powinny być wytyczne ZGPZW uwzględniające możliwości internetowe .
 Ale mnie rozśmieszyłeś tymi wytycznymi ZG. Ponieważ okręgi mają teraz osobowość prawną to ZG ma jedyną odpowiedź na wszelkie pomysły koordynacji z tym zwiazanych :nam to wisi i nic nie obchodzi. I tak będzie do końca świata i jeden dzień dłużej. Problemy wędkarzy to problemy wędkarzy a nie ZG. Spróbuj wyjechać na wekend to nie połowisz, bo nie wykupisz zezwolenia w wolne dni, tylko cioraj tydzień wczwśniej 300km aby mieć przyjemniść uprawiania hobby. ZG Ci w tym nie pomoże, dla nich ważne jest 10 % i śmieją się zza firanki z durnych wedkarzy, bo oni maja odznaki z wieńcami i nie muszą nic wykupować.

Aleksander Domański

19 grudnia 2011 08:36  
Dla mnie sprawa jest prosta i logiczna. Nic tu do śmiechu. Wpłata na konto uprawnionego do rybactwa jest potwierdzeniem zawarcia umowy. Związek kombinuje ze znaczkami  itp. To archaizm. Nie znaczek jest zezwoleniem tylko dowód wpłaty i fakt zaistnienia odpowiedniej składki na koncie. Do takich zmian trzeba dojść drogą ewolucji.
Wszystkie instytucje  i spółdzielnie, likwidują kasy. Spróbujcie zapłacić składki w kasie ZUS. Zusowskie  dowody przelewów  są potwierdzeniem ubezpieczenia. Przelewy i wpłaty bankowe tną koszty i ograniczają możliwość nadużyć. To są argumenty merytoryczne.

jaroslaw

19 grudnia 2011 17:49  
Nie wziąłeś pod uwagę, że 70% wędkarzy nie ma pojęcia o przelewach i kontach. A poza tym znaczki mają hologramy, bo dopóki ich nie było to pojawiały się znaczki podrabiane, nie mówiąc o opłatach pocztowych. Polak potrafi.  

Aleksander Domański

19 grudnia 2011 21:09  
Dla tych 70% wędkarzy to wydruki zezwoleń i blankiety wpłat powinny być w kołach.
„A poza tym znaczki mają hologramy, bo dopóki ich nie było to pojawiały się znaczki podrabiane, nie mówiąc o opłatach pocztowych.”
Fałszerstwo i oszustwo to przestępstwa ścigane z urzędu do tego dojdzie wędkowanie bez zezwolenia i nawiązka dla PZW. W dobie telefonów komórkowych potwierdzenie uiszczenia opłaty to nie problem.

jaroslaw

19 grudnia 2011 21:50  
Domański AleksanderDla tych 70% wędkarzy to wydruki zezwoleń i blankiety wpłat powinny być w kołach.
„A poza tym znaczki mają hologramy, bo dopóki ich nie było to pojawiały się znaczki podrabiane, nie mówiąc o opłatach pocztowych.”
Fałszerstwo i oszustwo to przestępstwa ścigane z urzędu do tego dojdzie wędkowanie bez zezwolenia i nawiązka dla PZW. W dobie telefonów komórkowych potwierdzenie uiszczenia opłaty to nie problem.
 Po pierwsze nikt Ci w sobotę i niedzielę nie potwierdzi wpłaty, bo tylko policja ma taki drogi system a nawet w wolne dni nie wykupisz zezwolenia okresowego, ani nie zrobisz przelewu bo banki nie pracują, a nawet jak zrobisz wcześniej to nie dostaniesz zezwolenia i rejestru, bo i od kogo. Musieli by to robić strażnicy nad woda jak konduktorzy ale ich nima. Jesli o sam rejestr chodzi to jeszcze, jeszcze, chociaż to są druki ścisłego zarachowania aby ktoś nie miał kilka i mógł przekraczac limity, ale już zezwolenie to absolutnie nie można wydrukować i dopa. I tu ZG umył rączki, bo powołuje się na ustawę. W tym roku już nie będzie porozumień o wzajemnym honorowaniu składek tylko najwyżej porozumienia z 50% odpłatnością miedzy tymi okręgami które się dogadają. Jednodniówki będą takie drogie, że trzy będą tyle kosztować co roczne składki 50-cio %. Trzeba działać aby dostać odznaki z wieńcami albo kupić na giełdzie.:D

dariuszkrystosiak

Od: 2008-11-24

20 grudnia 2011 08:35  
Domański AleksanderDla mnie sprawa jest prosta i logiczna. Nic tu do śmiechu. Wpłata na konto uprawnionego do rybactwa jest potwierdzeniem zawarcia umowy. Związek kombinuje ze znaczkami  itp. To archaizm.
 Jarek ma racje, a niestety jak by Ci przyszło do głowy w piątek połowić w okręgu np. słupskim,chełmskim czy toruńskim to MUSISZ mieć zezwolenie z hologramem a takiego przez internet nie dostaniesz.
Sugerują przyjechać w godzinach pracy (pn-pt 07-15) okręgu po odbiór czyli np. bierzesz dzień urlopu,jedziesz np. do Torunia czy Chełma w środę lub czwartek żeby wrócić tam na weekend żeby połowić.No możesz sobie wziąć np. piatek wolny i łowić pt-nd,jest to jakieś rozwiązanie.
Live is brutal and full of zasadzkas ;-)))
W tym roku zrezygnowałem z wyjazdów na wody Torunia i Słupska,sugerowałem że zapłacę przez internet i sobie druknę ale w obydwu okręgach powiedziano mi że opłata nie daje prawa do łowienia o ile nie mam zezwolenia z hologramem. To jest jakaś głupota ale coś kol.Kustusz pisał że tego wymaga ustawa i PZW ma się do tego stosować.
To jest tak jak tygrysa j....ć-trochę śmieszno,trochę straszno.

Aleksander Domański

20 grudnia 2011 08:36  
„nie dostaniesz zezwolenia i rejestru, bo i od kogo”
Polecam wątek<a> http://www.warszawa.rzgw.gov.pl/gorne_menu-obwody_rybackie-amatorski_polow_ryb.html</a>

Aleksander Domański

21 grudnia 2011 08:49  
Cytat " To jest jakaś głupota ale coś kol.Kustusz pisał że tego wymaga ustawa i PZW ma się do tego stosować."
Instytucja odpowiedzialna za gospodarkę rybacką na wodach śródladowych jaką jest RZGW chyba wie co robi wydając zezwolenia drogą elektroniczną.
Wyobraźmy sobie ,że PZW tnie koszty i dopuszcza opłacanie składek  przelewem i wpłatą pocztową. 
Czy to jest logiczne i realne?

jaroslaw

21 grudnia 2011 17:52  
Domański Aleksander
Czy to jest logiczne i realne?
 Nie. Nie bo nie.

dvbs3

Od: 2011-11-26

23 grudnia 2011 19:38  
Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum - nie ma zapisu zobowiązującego uczestnika forum do akceptowania głupoty administratora. Gdyby głupota
miała skrzydła to admin by fruwał jak gołębica.

Grzegorz Kidawski musi odejść !!!
Precz z cenzurą !!!
Precz z reklamami i wyskakującym face !!!

Administrator odblokuj wszystkich uczestników forum !!! albo będzie powtórka z rozrywki

dvbs2 napisał ;
22 listopada 2011 11:03 Administrator - szukasz wrażeń ? - masz to załatwione - to teraz sobie posprzataj

maziet

Od: 2011-06-03

06 stycznia 2012 10:38  
Witam wszystkich,
Wczoraj chciałem opłacić na kolejny rok opłaty PZW, okazuje się niestety, że skarbnik przyjmuje interesantów tylko 2 x w tygodniu, w sumie się nie dziwię ale przez wymóg uzyskania znaczków i brak innych alternatyw musiałem zrezygnować z wędkowania. Komputery funkcjonują już w 80% polskich domów. To straszne że do dziś nie ma możliwości dokonania opłat przelewem. Czas na zmiany bo tak dalej być nie może. Rozumiem, że starsi koledzy mają więcej czasu, chodzi o będących na zasłużonej emeryturze - a takich osób jest najwięcej w składzie Zarządu PZW- w imieniu pozostałej części członków uprzejmie wnioskuję o zmiany form płatności i umożliwienie przelewów. Z wielką nadzieją. Marek Z. PZW Wyszków  

Wojciech Jachowicz

Od: 2011-03-18

02 marca 2012 22:05  
W poprzednich latach istniała taka możliwość, ale sprytni wędkarze wykorzystali pewien błąd Np. zmiana jednej cyfry w numerze konta niby zapłacone, co poświadcza dowód wpłaty Ale pieniądze nie dochodzą do właściciela.Natomiast wracają do wpłacającego na zwrotny adres.  Na łowisku taki wędkarz przy kontroli pokazuje dowód wpłaty, że opłacił, ale straż wędkarska nie wie czy przelew doszedł do właściciela wody. Ich jedynie interesuje czy opłata została uiszczona . Dlatego zrezygnowano z opłaty przelewem gdzie można  oszukać i to stało się powodem braku możliwości opłat przelewem na konto. Wystarczy wykorzystać pocztę lub punk pocztowy.  

dariuszkrystosiak

Od: 2008-11-24

02 marca 2012 22:44  
- rzecznik prasowy ZG PZW Antoni KustuszNie bardzo rozumiem z czego wynika pytanie o podwójne składki? Składki w PZW opłaca się, jako składki roczne i są to zarówno składki członkowskie, organizacyjne, jak i składki okręgowe na ochronę i zagospodarowanie wód.
 A co u rozumieć?Co ma zrobić mieszkaniec Mazowsza jeśli ma działkę np. w ok. Chełma albo gdzieś pod Włocławkiem? Jak sobie chce połowić normalnie na co dzień po pracy to musi należeć do okręgu mazowieckiego ale jeśli chce wędkować tam gdzie ma działkę na którą jeździ np. co 2 weekend i na 3 tygodnie urlopu to musi też mieć okręgową chełmską albo włocławską.

Dodaj odpowiedź

Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum

Ostatnio dodane wątki

Najnowsze posty

Najaktywniejsi