| http://www.warszawa.rzgw.gov.pl/gorne_menu-obwody_rybackie-amatorski_polow_ryb.html | ||||
Aleksander Domański
Od: 2011-11-08 Posty: 226 |
09 grudnia 2011 22:39 | |||
| Odwiedzając stronę RZGW http://www.warszawa.rzgw.gov.pl/gorne_menu-obwody_rybackie-amatorski_polow_ryb.html natknąłem się na rozwiązanie wydawania zezwoleń na amatorski połów ryb w obwodach rybackich na których uprawnionym do rybactwa jest RZGW.
Polecam lekturę tej strony. Zarządzenie Nr 30/2011 Dyrektora RZGW w Warszawie z dnia 23 maja 2011r. w sprawie zasad sprzedaży zezwoleń za uprawianie amatorskiego połowu ryb w wodach obwodów rybackich, w których uprawnionym do rybactwa jest Dyrektor RZGW w Warszawie powinno być wzorem do wydawanych zezwoleń w PZW. Chyba instytucja odpowiedzialna za rybactwo wie co robi dopuszczając taką formę zezwolenia. |
||||
Aleksander Domański
09 grudnia 2011 23:09 | |||
| http://www.warszawa.rzgw.gov.pl/gorne_menu-obwody_rybackie-amatorski_polow_ryb.html | ||||
Aleksander Domański
09 grudnia 2011 23:19 | |||
Antoni Kustusz - rzecznik prasowy ZG PZW
Od: 2008-10-01 Posty: 785 |
10 grudnia 2011 07:20 | |||
| Owszem, jeśli chcemy stać się klientami, którzy zapłacą za miesiąc wędkowania tyle co członkowie PZW za cały rok, to jest dobrze. Nie zapominajmy, iż nasze zezwolenia, jak również uprawnienia stanowią nieodłączny składnik przynależności. Wszyscy pozostali mogą wnosić opłaty, tak jak by byli klientami RZGW, który zresztą zastosował do swoich obwodów takie same przepisy, jak w naszym RZGW. Tak więc przy analizie trzeba uwzględnić kilka czynników bazowych: co bedzie efektem przynależności, na jakim terenie i na jaki czas, z jakimi uprawnieniami i wg jakich reguł. Przy okazji zwrócę uwagę, że jak już w RZGW przepisywali zakres ulg do skladki z dokumentów PZW, to zapomnieli wykreślić żołnierzy służby zasadniczej, których już nie ma, bo wojsko mamy zawodowe. | ||||
Aleksander Domański
11 grudnia 2011 10:43 | |||
| Podając ten przykład wzoru zezwolenia chodziło mi głównie o sposób płatności i potwierdzenia ważności takiego zezwolenia. Czyli drukujemy sobie zezwolenie wypełniamy samodzielnie .Dowód wpłaty jest potwierdzeniem ważności
W PZW niektóre okręgi nie dopuszczają takiej formy sprzedaży zezwoleń okresowych przelewem, a wszystkie składki okręgowej . Forma zaproponowana przez RZGW jest wygodna dla chcących uzyskać zezwolenie okresowe i mniej kosztowna dla wydających zezwolenie. Najważniejszą sprawą takiej formy uzyskiwania zezwolenia zaproponowanej przez RZGW jest nieograniczona dostępność. Ps. RZGW w zezwoleniu nie wymienia obrębów rybackich.. |
||||
|
Kazimierz Wąsik Od: 2008-12-04 Posty: 153 |
12 grudnia 2011 14:15 | |||
| Jak jechałem w marcu na Regę to zapłacilem z iPKO i wydrukowałem sobie zezwolenie i było w porządku. A w mazowieckiem nadal śedniowiecze. | ||||
Aleksander Domański
18 grudnia 2011 15:13 | |||
| Jeśli RZGW wprowadził elektroniczny sposób wydawania zezwoleń, to
prawnie nic nie stoi na przeszkodzie wydawania zezwoleń wraz z rejestrem drogą internetową. Dlatego podałem przykład RZGW w Warszawie. Drukujesz a dowód wpłaty przelewu powinien być potwierdzeniem ważności dokumentu. Panie Antoni Czy ZGPZW w sprawie sposobu wydawania zezwoleń drogą elektroniczną nie powinien zająć stanowiska. Zawsze można zwrócić się do odpowiednich ministerstw o opinie w tej sprawie. |
||||
| Usunięty 20 grudnia 2011 21:22 przez: adminpzw | ||||
Piotr Krzemiński
Od: 2011-11-07 Posty: 24 |
20 grudnia 2011 18:34 | |||
| Panowie, o co wam chodzi? Przeczytajcie sobie artykół kolegi Pawła Grabowskiego "Jest dobrze, co będzie dalej?" w najnowszym numerze WW. W PZW jest super, więc o co wy się ciągle czepiacie? Jest dobrze tak jak jest, nie masz czasu jechać po pozwolenie przez pół kraju? Trudno, nie łowisz i koniec. | ||||
| Usunięty 20 grudnia 2011 21:22 przez: adminpzw | ||||
Aleksander Domański
21 grudnia 2011 08:19 | |||
| A co koledzy powiedza na temat takiego zapisu
W uchwale 109/Z.O./2011 Zarządu Okręgu ............. Paragraf 4 "Składek tych nie można uiszczać przelewem i przekazem pocztowym. |
||||
|
21 grudnia 2011 08:38 | |||
| Tylko jak to jest, że nie wolno, a Okręg Szczeciński czy Koszaliński się wyłamuje i u nich wolno, a na Mazowszu nie? | ||||
Aleksander Domański
03 stycznia 2012 20:08 | |||
| Panie Antoni
Składka okręgowa to indywidualna sprawa Okręgów . Jednak czy ZGPZW nie powinien doprowadzić do tego, aby we wszystkich Okręgach można było uzyskiwać zezwolenia okresowe drogą elektroniczna ? Proszę o stanowisko w tej sprawie. Drogą elektroniczną na byłem polisę AC i OC na samochód. Dostałem gotowca do wydruku . Wraz z wydrukiem z przelewu nie mam problemu z Policją. |
||||
|
04 stycznia 2012 09:29 | |||
| Okręg w Toruniu nawet nie wymaga przelewu, przysyłają internetem zezwolenie jak się zapłaci!!! | ||||
dariuszkrystosiak
Od: 2008-11-24 Posty: 566 |
04 stycznia 2012 10:19 | |||
| To znaczy że coś się zmieniło ponieważ w styczniu 2011 gdy chciałem jechać na weekend na lód na jedno z ich jezior w rejonie Rypina Pani z OT sugerowała mi żebym przyjechał i zapłacił w siedzibie okręgu ponieważ muszę odebrać zezwolenie z hologramem osobiście. Mówiłem że będę w takim razie w sobotę przed 06:00 ale oczywiście okazało się że taka opcja nie istnieje bo o tej porze i w sobotę siedziba okręgu będzie zamknięta. Zasugerował mi żebym wziął dzień urlopu w tygodniu,przyjechał do Torunia a później w weekend wróce sobie do nich na ryby,oczywiście że bzdurne rozwiązanie ale nie dla działaczy okręgu.Z tego co piszesz wygląda że jednak po roku rozwiązanie się znalazło i bardzo dobrze. | ||||
|
04 stycznia 2012 10:41 | |||
| W okręgu Toruń płaci się przelewem elektronicznym poprzez stronę Okręgu - zapłać za wędkowanie, potwierdzenie zapłaty e-Pay stanowi dla automatu podstawę wysyłki zezwolenia, które się drukuje. Tak było prawie cały ubiegły rok i jest nadal, w ubiegłym tygodniu tak zapłaciłem i byłem 1 stycznia na Drwęcy w Lubiczu (niestety bez widomego rezultatu w formie ryby - czytaj troci). :) | ||||
dariuszkrystosiak
04 stycznia 2012 10:47 | |||
| Ja się wybierałem bodajże na pierwszy czy drugi weekend stycznia więc był to sam początek bałaganu.
Może później coś zmienili. |
||||
|
04 stycznia 2012 12:01 | |||
| <fieldset>Też sięw ybierałem, ale z powodu tego zamieszania nie pojechaliśmy. :(</fieldset> | ||||
06 stycznia 2012 08:32 | |||
| W tyuch wszystkich decyzjach nt. elektronicznego pobierania opłat trzeba także uwzględnić to, że nie nier wszystkie okręgi znajdują się na takim poziomie obsługi elektronicznej, by podołac temu zadaniu. Dlatego właśnie ZG w uchwale nt. struktury składek okręgowych ustalił, iż to okręgi we własnym zakresie mają określić zasady i systemy operacyjne dotyczace obsługi elektrocznego pobierania opłat i wydwania zezwoleń na amatorski połów ryb. ZG służy oczywiście pomocą, wspiera takie działania, ale nie może wyręczać gospodarzy wód, ktorymi są okręgi. W tej sytuacji mamy już obecnie okręgi, które uporały się z tym problemem. System taki ma także GR PZW Suwałki. Niestety są także okręgi, które dotychczas nie znalazły sposobu na rozwiązanie tego problemu. Być może, jak się to uda załatwić powszechnie, to w ZG będzie łatwiej ustawić jakąś centralną platformę np. w oparciu o portal PZW, na której będzie można ustalić klucze do platform okręgowych i wówczas ułatwić wędkarzom możliwość wnoszenia opłat i uzyskiwania zezwoleń.Ale to jest proces, którego się nie przyspieszy decyzjami administracyjnymi. Tu decyduje język wzajemnych korzyści. | ||||
Aleksander Domański
06 stycznia 2012 09:35 | |||
| O korzyściach z utworzenia centralnej platformy, która to ułatwiła by wędkarzom możliwość
wnoszenia opłat i uzyskiwania zezwoleń nie trzeba przekonywać. Wyobraźmy sobie, że mamy wszystko w jednym miejscu. Logujemy się na takiej platformie. Klikamy na opłaty , otwiera nam się mapa Polski z obwodami rybackimi ,wybieramy obwód , ilość dni, płacimy i dostajemy zezwolenie do wydruku. Sprawą takiej platformy powinien zająć się Krajowy Zjazd Delegatów ,a nawet powinny ją powołać odpowiednie zapisy statutoe PZW w uprawnieniach członkowskich. |
||||
dariuszkrystosiak
27 stycznia 2012 14:03 | |||
| Na stronie okręgu mazowieckiego są miejsca gdzie można wykupiś opłaty okresowe:
1.kasa w siedzibie okręgu na ul.Twardej 2.ośrodek PZW w Wierzbicy 3.koło PZW w Błoniu Pytanie do rzecznika ZG ponieważ chyba rzecznik ZO tutaj nie ma wstępu albo nie chce odpowiadać nawet na stronie okręgu: Gdzie ma wykupić zezwolenie wędkarz z okręgu lubelskiego lub radomskiego jak go najdzie chęć połowić na mazowieckiej Wiśle? I niech taką decyzję podejmie w piątek w południe że na weekend jedzie nad Wisłę. Związek nie daję mu szansy na wykupienie takiego zezwolenia, jak powinien postąpić nie rezygnując z wędkowania? |
||||
28 stycznia 2012 08:23 | |||
| Odpowiedając ze szczebla ZG mogę przytoczyć zapis RAPR (rozdz, II pkt. 2), w który zapisano, że przed przystąpieniem do wędkowania wędkarz zbowiązany jest do ustalenia do kogo należy wybrane przez niego łowisko. Co oznacza, iż na takie pytania może udzielić odpowiedzi tylko Okręg Mazowiecki. Ja bym chciał, by we wszystkich okręgach sprawa elektronicznej lub pocztowej obsługi systemu opłat okresowych była już rozwiązana. Takie okręgi już funkcjonują, ale, niestety, nie wszystkie. Może i inne także wezmą się do pracy, bo przecież to nie jest wyprawa na Mont Everest, więc chyba można, ale poczekajmy. | ||||
dariuszkrystosiak
28 stycznia 2012 18:58 | |||
| <fieldset><legend>antoni</legend> Odpowiedając ze szczebla ZG mogę przytoczyć zapis RAPR (rozdz, II pkt.
2), w który zapisano, że przed przystąpieniem do wędkowania wędkarz zbowiązany jest do ustalenia do kogo należy wybrane przez niego łowisko. Co oznacza, iż na takie pytania może udzielić odpowiedzi tylko Okręg Mazowiecki. Ja bym chciał, by we wszystkich okręgach sprawa elektronicznej lub pocztowej obsługi systemu opłat okresowych była już rozwiązana. Takie okręgi już funkcjonują, ale, niestety, nie wszystkie. Może i inne także wezmą się do pracy, bo przecież to nie jest wyprawa na Mont Everest, więc chyba można, ale poczekajmy.[/quot<legend></legend></fieldset>Mnie chodzi o to że w/w wędkarz doskonale wie że wybiera się na wodę mazowiecką ale szans na legalny połów bez uprzedniej wizyty w W-wie albo Błoniu nie ma. Nie wiem jaka jest ilość wędkarzy w OM ale pewnie jest to jeden z liczniejszych okręgów, dlaczego działaczom OM trudniej jest wprowadzić takie rozwiązania zakupu zezwoleń jak w dużo mniejszych okręgach? Czy im się nie chce czy nie potrafią? Wiem że pytanie prowokujące i odpowiedzi od OM raczej się nie doczekam a kolega Antoni już odpowiedział ale o jest wkurzające. |
||||
Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum