Logowanie

Zarejestruj się

80-cio latek w PZW... czy go dobić, czy potraktować jak seniora ?

Dodaj odpowiedź

80-cio latek w PZW... czy go dobić, czy potraktować jak seniora ?  
  Aleksander Kujawski

Od: 2012-01-19

19 stycznia 2012 22:52  
Mam 81 lat i  trzymam sie dobrze a nawet jeszcze mi się chce wędkować!
Chciałbym poznać opinie kolegów na temat ulg w opłatach członkowski PZWdla takiego dinozaura?

Antoni Kustusz - rzecznik prasowy ZG PZW

Od: 2008-10-01

20 stycznia 2012 08:19  
Pozdrawiam i życzę dalszych pieknych lat życia z wędką w ręku. Zgodnie z uchwała ZG PZW w sprawie składek członkowskich osoby w wieku: mężczyxni 65 lat i kobiety 60 lat, mają prawo do ulgi w składce w wysokości 50 proc. Ulgi w skladce okręgowej na ochronę i zagospodarowanie wód ustanawiają okręgi, i jak wiem, wiekszość z nich, przeniosła to uprawnienie także na system składek okręgowych.
Uchwała: http://www.pzw.org.pl/pliki/prezentacje/3/wiadomosci/52415/pliki/uch_zg__nr_109___dot__skl_czlonk_na_2012_i_zalaczniki.pdf

Aleksander Kujawski

20 stycznia 2012 17:40  
Po 65 latach !!!.... a po 80-ciu latach???..... jeżeli ten "dinozaur" jeszcze może się poruszać, to co ???
Czy traktowć go jako kuriozum, czy zjawisko godne zastanowienia się, czego on jeszcze chce ?..... i dla czego jeszcze mu się chce ??.... Dlaczego chce być jeszcze aktywny !! ??
Czy nie lepiej aby sobie siedziałby wygodnie w fotelu przed telewizorem i ogladał ciekawe programy.... a nie nad wodą uczył robaka pływać ???
I to jest właśnie pytanie !.... czy mu pomóc w przeżywaniu kontaktu z przyrodą, czy odstraszyć go wysokością składek i innych opłat oraz konsekwencji za brak tych wszyskich papierków ???
Ilu jest jeszcze takich "Dinozaurów" w PZW ???.... Czy nie warto ich traktować ze szczególną wyrozumiałoscią i życzliwością ?....

21 stycznia 2012 08:23  
W przepisach uchwały o składkach nie znajduję materii do kpin, a jedynie potwierdzenie, iż PZW uznaje potrzebę uwzględnienia czynników socjalnych przy ustanawianiu wysokości składek organizacyjnych oraz okręgowych. Dolna granica takich ulg nie oznacza przecież, że koła lub okręgi nie mogą wprowadzić własnych regulacji w tym zakresie, bowiem skutki finansowe tych ulg i tak odbiją się na ich budżecie przeznaczanym na ochronę i zagospodarowanie wód. Tak więc proponuję nie kpić, ale zastanowić się nad faktem, że organizacja, która z wlasnych składek musi pokryć koszty działalności rybackiej i wędkarskiej, podejmuje się także wprowadzenia ulg nazwijmy to ,,poza organizacyjnych\'\', socjalnych, co siłą rzeczy musi wpłynąć na zmniejszenie ilości tych środków. A pamietajmy, że z badań wynika, iż liczba osób w wieku emerytalnym będzie rosła, a nie malała, bo takie są socjalne trendy i trzeba się z tym pogodzić. Zamiast więc odpychać się od problemu ulgami w składkach, zajmijmy się,  na gruncie organizacyjnym, w kołach i w okręgach,  działalnością na rzecz osób wędkujących w podeszłym wieku. Dobrym przykładem jest działający od lat w Okręgu Mazowieckim Klub Seniora, który prowadzi b. aktywną działalność na rzecz kolegów, seniorów i wędkarzy. Warto skorzystać z tych doświadczeń.  

Aleksander Kujawski

21 stycznia 2012 17:38  
Szanowny Kolego Antoni !
Dlaczego doszukuje się Pan w moich wypowiedziach kpin?
Ja tylko zapytałem, czy jest tylko jedna dolna granica wieku podeszłego (60 kobiety i 65 - mężczyźni). Natomiast całkiem serio pytam nadal, czy nie warto się zastanowić nad rekordzistami wiekowymi PZW i  potraktować ich ze szczególną atencją.
Powiedział Pan, że z roku na rok przybywa emerytów w podeszłym wieku. W tym miejscu warto również dodać, że na skutek galopującej inflacji ich dochody ( renty i emerytury) relatywnie maleją .
Tutaj użyję pewnego powszechnego powiedzonka: "Starzy ludzie z wiekim dziecinnieją" , ergo czy nie warto ich potraktować tak jak młodzież 14-to letnią ? ...... Niech mają satysfakcję na te kilka ostatnich starych lat... i.... dostęp do swojego ulubionego chobbi za przysłowiowy grosz. W ten sposób będą docenieni a równocześnie dadzą zarobić sklepom wędkarskim..... Tam nie ma zniżek.
Ośmieliłem się poruszyć ten temat nie tylko w imieniu własnym, ale również w imieniu setek steranych życiem seniorów członków PZW.
Myślę, ze nie zrobiłem nic nagannego zadając takie pytanie na forum, a jeśli tak , to przepraszam.
Aleksander

22 stycznia 2012 07:43  
Oczywiście poszukiwanie rozwiązań jest najelepszą drogą do uzyskania potrzebnego skutku. Próby takie istnieją już w okręgach. Np. w Chełmie wprowadzono przepis, że
- Członkowie PZW po ukończeniu 70- tego roku życia, spełniający warunek minimum 15- to letniego stażu w Polskim Związku Wędkarskim zwolnieni są z opłacania składki okręgowej na podstawie wpisu do legitymacji członkowskiej.
Więc jeszcze raz stwierdzam, ze wszystko zależy od chęci i możliwości okręgu, jako rybackiego użytkowanika wod.

Dariusz Dylewski

Od: 2007-11-14

22 stycznia 2012 20:55  
- rzecznik prasowy ZG PZW Antoni KustuszOczywiście poszukiwanie rozwiązań jest najelepszą drogą do uzyskania potrzebnego skutku. Próby takie istnieją już w okręgach. Np. w Chełmie wprowadzono przepis, że
- Członkowie PZW po ukończeniu 70- tego roku życia, spełniający warunek minimum 15- to letniego stażu w Polskim Związku Wędkarskim zwolnieni są z opłacania składki okręgowej na podstawie wpisu do legitymacji członkowskiej.
Więc jeszcze raz stwierdzam, ze wszystko zależy od chęci i możliwości okręgu, jako rybackiego użytkowanika wod.

Według mnie powinna byc jakaś ulga, ale powinna być tez uwzględniana wysokość emerytury. Znam emerytów z ulgami którzy dostają 100% więcej emerytury jak ja wypłaty. 

Bogdan Pietrzak

Od: 2012-02-17

17 lutego 2012 17:29  
Ja też chciałbym dołączyć się do pytania kol. Olka i zapytać się czy
członek PZW odznaczony srebrną i (lub) złotą odznaką PZW mający już
znizkę 50% w składkach członkowisich, kończąc 65 lat życia będzie miał jakieś
dodatkowe zniżki? Wiem, że zniżka jest tylko za jedno odznaczenie,
oprócz odznaki "złotej z wieńcami", która upoważnia do zniżki (75%)
Pozdrawiam Bogdan.

22 lutego 2012 07:51  
Ale tu bardziej chodzi o charakter naszego Stowarzyszenia niż o skutki ekonomiczne. Ostatecznie każdy z nas może wędkować na podstawie uzyskanego zezwolenia i każdy także ma wplyw na wysokość zapłaty za to zezwolenie, np. poprzez wybór odpowiedniej opcji czy formę aktywności w PZW. Są to kryteria wewnątrz związkowe, zgodne z celami Związku i jego przeznaczeniem. Więc po co wprowadzać do naszych kryteriów nowe zasady, spoza Związku? Czy PZW jest elementem systemu opieki społecznej? Czy stanowi przybudowkę ZUS? Czy musi udostepniać swoje wody, utrzymywane ze składek, tym wszystkim, którzy się o to upomną z powodu kryteriów socjalnych, a nie związkowych? Oto są pytania, które musimy sobie zadawać przy takiej okazji. Oczywiście w okręgach, jeśli je na to stać, mogą zapadać takie socjalne decyzje, ale czy powinny być regułą? Związek już uległ takiemu podejściu wprowadzając ulgową skladkę dla osob uzyskujących wiek emerytalny. Czy mamy jeszcze więcej dawać? Kiedyś, jak ktoś szedł na emeryturę to dostawał wędkę, a dzisiaj wędkę już ma, ale domaga się ulg i przywilejów, by mógł łatwiej, a więc i taniej, wędkować. Takie podejście może związek po prostu zrujnować, a nie wiem czy o to chidzi, więc warto się zastanawiać i przeliczać kolejne wnioski o ulgi o charakterze socjalnym. Już przecież pojawiły sie ulgi dla osób niepełnosporawnych i rencistów, np. w Okręgu Mazowieckim, więc zapewne będzie ich więcej. Oczywiście nie chcę uchodzić tu za jakiegoś wroga emerytów, rencvistów itd. Nie, ale uważam, że PZW, jako organizacja utrzymywana ze składek swoich członków musi bardzo rozsądnie i ostrożnie decydować się na ulgi socjalne, które trzeba wyrównać nad wodą składkami na ochronę i zagospodarowanie wód wpłaconych przez  innych członków, zaś brak środków może spowodować odebranie nam tych wód.    

pirania2011

Od: 2011-01-14

22 lutego 2012 08:23  
- rzecznik prasowy ZG PZW Antoni KustuszAle tu bardziej chodzi o charakter naszego Stowarzyszenia niż o skutki ekonomiczne. Ostatecznie każdy z nas może wędkować na podstawie uzyskanego zezwolenia i każdy także ma wplyw na wysokość zapłaty za to zezwolenie, np. poprzez wybór odpowiedniej opcji czy formę aktywności w PZW. Są to kryteria wewnątrz związkowe, zgodne z celami Związku i jego przeznaczeniem. Więc po co wprowadzać do naszych kryteriów nowe zasady, spoza Związku? Czy PZW jest elementem systemu opieki społecznej? Czy stanowi przybudowkę ZUS? Czy musi udostepniać swoje wody, utrzymywane ze składek, tym wszystkim, którzy się o to upomną z powodu kryteriów socjalnych, a nie związkowych? Oto są pytania, które musimy sobie zadawać przy takiej okazji. Oczywiście w okręgach, jeśli je na to stać, mogą zapadać takie socjalne decyzje, ale czy powinny być regułą? Związek już uległ takiemu podejściu wprowadzając ulgową skladkę dla osob uzyskujących wiek emerytalny. Czy mamy jeszcze więcej dawać? Kiedyś, jak ktoś szedł na emeryturę to dostawał wędkę, a dzisiaj wędkę już ma, ale domaga się ulg i przywilejów, by mógł łatwiej, a więc i taniej, wędkować. Takie podejście może związek po prostu zrujnować, a nie wiem czy o to chidzi, więc warto się zastanawiać i przeliczać kolejne wnioski o ulgi o charakterze socjalnym. Już przecież pojawiły sie ulgi dla osób niepełnosporawnych i rencistów, np. w Okręgu Mazowieckim, więc zapewne będzie ich więcej. Oczywiście nie chcę uchodzić tu za jakiegoś wroga emerytów, rencvistów itd. Nie, ale uważam, że PZW, jako organizacja utrzymywana ze składek swoich członków musi bardzo rozsądnie i ostrożnie decydować się na ulgi socjalne, które trzeba wyrównać nad wodą składkami na ochronę i zagospodarowanie wód wpłaconych przez  innych członków, zaś brak środków może spowodować odebranie nam tych wód.  
Ma Pan rację Panie Antoni może chcieli by aby założyć Związki Zawodowe ,aby patrzyli na nasze ręce do tego nigdy nie dojdzie puki jesteśmy u władzy.Panie Antoni musimy się jakoś bronić przed zakusami odebrania nam władzy. Serdecznie pozdrawiam tak trzymać.

dariuszkrystosiak

Od: 2008-11-24

22 lutego 2012 08:39  
Dylewski DariuszWedług mnie powinna byc jakaś ulga, ale powinna być tez uwzględniana wysokość emerytury. Znam emerytów z ulgami którzy dostają 100% więcej emerytury jak ja wypłaty. 
Myślę że z tymi ulgami to już niekoniecznie,ulga za odznakę, ulga za 65 lat, a jeszcze pewnie jakbym pogrzebał to i aktywni działacze jakieś ulgi dla siebie znajdą. To jeszcze ulga dla tych co skończyli 80?a dlaczego nie 75 albo 77, dwie siódemki - ładny wiek. 
A tak jak Darek pisze są przecież osoby np. ze wojska czy policji których emerytura wynosi 5 czy więcej tysięcy, zresztą nietylko emerytowany sądzia czy prokurator też ma ok. dychy ale wprowadzenie wysokości składki za wędkowanie zależne od wysokości emerytury to już przesadny przyrost biurokracji.

pirania2011

22 lutego 2012 08:40  
Szanowni koledzy PZW to nie ochronka ani tani bar mleczny gdzie się za darmo posilicie trzeba zapitalać tak jak my w Kołach, ZO czy ZG PZW.Także zachęcam do roboty a na pewno będziecie odznaczonymi tzw medalami .. chlebowymi.. Serdecznie pozdrawiam  

Aleksander Kujawski

22 lutego 2012 12:26  
<!--[if gte mso 9]><xml> <w:WordDocument> <w:View>Normal</w:View> <w:Zoom>0</w:Zoom> <w:HyphenationZone>21</w:HyphenationZone> <w:PunctuationKerning /> <w:ValidateAgainstSchemas /> <w:SaveIfXMLInvalid>false</w:SaveIfXMLInvalid> <w:IgnoreMixedContent>false</w:IgnoreMixedContent> <w:AlwaysShowPlaceholderText>false</w:AlwaysShowPlaceholderText> <w:Compatibility> <w:BreakWrappedTables /> <w:SnapToGridInCell /> <w:WrapTextWithPunct /> <w:UseAsianBreakRules /> <w:DontGrowAutofit /> </w:Compatibility> <w:BrowserLevel>MicrosoftInternetExplorer4</w:BrowserLevel> </w:WordDocument> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 9]><xml> <w:LatentStyles DefLockedState="false" LatentStyleCount="156"> </w:LatentStyles> </xml><![endif]--><!--[if gte mso 10]>
<style>
/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:Standardowy;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-parent:"";
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:"Times New Roman";
mso-ansi-language:#0400;
mso-fareast-language:#0400;
mso-bidi-language:#0400;}
</style>
<![endif]--> Witam
Cię Kolego Antoni !

W
pierwszym zdaniu Twojej wypowiedzi jest zawarta kwintesencja całego tematu !

W
ślad za tym chciałbym zapytać ilu członków Kół wędkuje po przekroczeniu 80-tego
roku życia ?  Jeśli mogę w tym miejscu
zaryzykować, to powiem, że nie więcej jak kilku na Koło!

Stanowi
to zatem znikomy procent gremium.

Właśnie
w tym miejscu chcę podkreślić Twoje słowa: „bardziej chodzi o charakter niż o
skutki ekonomiczne” . Wydaje mi się, że ten cytat wyjaśnia w dużej mierze sens
naszej dyskusji.

Myślę,
że wręcz niesmaczne jest sugerowanie, ze PZW jest elementem opieki społecznej,
czy stanowi przybudówkę PZU?

Jest
to jednak Związek ludzi kochających wędkowanie i nikt w tym Związku nie podważa
ogólnie przyjętych zasad przynależności do niego i wynikających z tego powodu
określonych obowiązków nie tylko moralnych. Charakter Związku polega na
dobrowolnym zgromadzeniu ludzi zainteresowanych miłym spędzaniem czasu nad
brzegami rzek i jezior.

Jednak
szacunek do wieku jest w dużym stopniu moralnym obowiązkiem społecznym. Każdy
kiedyś będzie starym, ale nie każdy dożywa 80 lat. A jeśli dożywa, czy jest na
tyle sprawny by machać wędką? I w tym momencie chcę podkreślić, że za
przekroczenie tego wieku należy mu się jakiś „bonus” ze strony Związku w
postaci nie tylko szacunku do wieku starczego ale również określone wyróżnienie
w wymiernej postaci.

Uważam
również, że podobnie należy traktować niepełnosprawnych Członków PZW. To są
również znikome wyjątki w naszym Związku.

Zarówno
ludzie starsi jak i niepełnosprawni wstydzą się przyznać do swojego ubóstwa i
kalectwa. Nie mając odwagi wyznać prawdy, najczęściej rezygnują z tej
przyjemności i odchodzą ze Związku. Dodam w tym miejscu, że i tak muszą w ciągu
sezonu wydać poważne sumy na zakup przynęt i akcesoriów wędkarskich co stanowi
niebagatelny wyłom w budżecie domowym. Nie każdy emeryt otrzymuje emeryturę
mundurową.

Jestem
przekonany, że takie humanitarne podejście do tematu nie spowoduje bankructwa
naszego Związku ?

Na
zakończenie chcę poruszyć bardzo delikatną sprawę dostępu do wód PZW. W moim
województwie (Wielkopolska) większość atrakcyjnych jezior należy do Gospodarstw
Rybackich lub do prywatnych właścicieli. Za możliwość wrzucenia wędki do
takiego jeziora trzeba zapłacić od kilkunastu do kilkuset złotych za dzień!!!
Pozostaje więc dla biedniejszych wędkarzy odcinek Warty i kilka stawików
należących do PZW (patrz Wody PZW).

Pozdrawiam
i cieszę się, że poruszony przeze mnie tak nie popularny problem znalazł tylu
dyskutantów.

Olek

22 lutego 2012 13:04  
W pełni zgadzam się z tak postawionym poglądem na rolę PZW, bo na ten temat trzeba rozmawiać poważnie, bowiem sprawa dotyczy osob poważnych i zasłużonych. Dlatego nie rozumiem poczucia humoru kol. piranii, ale to chyba kwestia charakteru, a nie treści. Co do sprawy, to nie wiem czy racji nie mają koledzy z ZO PZW w Chełmie, którzy ulgę dla seniorów traktują jako swoisty rabat, ulgę w składce w zamian za długoletnie, co najmniej 15-letnie terminowe opłacanie pełnej skladki okręgowej na ochronę i zagospodarowanie wód.
Co by nie mówić w istocie chodzi o to, czy bardziej dbać o dobrostan wód i rybostanów, tak by nam nie zostały one odebrane, czy zapewniać wędkarzom ulgowe i korzystne warunki do wędkowania, nawet kosztem tych wód i rybostanów. Pierwszym kryterium do utraty wód będzie bowiem utrata zdolności ekonomicznej do wykonanania warunków operatów rybackich, a ta zdolność bierze się z opłaconych składek. Każdy to powinien rozstrzygać w swoim sumieniu zanim zglosi się do skarbnika.

Aleksander Kujawski

22 lutego 2012 13:39  
Witaj Kolego Antoni !
Dziękuję za poparcie i potrzebę pomocy tym naszym Członko, którzy na to zasługują!.Dziekuję również za opinię wypowiedzi kolego "Pirania 2011" Nie musiałem wysilać sie na odpowiedź do tak nie ciekawego dyskutanta.... Dziwny to musi być "działacz" , który zaleca trzymania się władzy za wszelka cenę i podziwiam go za"ciężkie zapitalanie" w Kołach, ZO czy ZG PZW. Ciekawe, gdzie taki dziwoląg egzystuje?
Pozdrawiam z uznaniem
Olek

pirania2011

23 lutego 2012 08:52  
Szanowny Panie Olku bardzo nie ładnie z Pana strony nazywać działaczy na szczeblu Koła ,Zo i Zg PZW dziwolągami. Takie niestety są wymogi aby działacze mieli czym gospodarować na zarybienia i racjonalną gospodarkę rybacką. Nie wiem czy Rzecznik Prasowy nie zgłosi Pana do Prezesa ZG PZW za naruszenie naszych dóbr osobistych.Pozdrawiam  

Aleksander Kujawski

23 lutego 2012 10:21  
Kolego "pirania 2011" !
"Nic tak nie hańbi mężczyznę jak pisanie", zwłaszcz takich postów jakie zamiescił Kolego w dniu 14 lutego !
Jeśli pan przeczyta analitycznie ich treść , to dojdzie pan do takiego samego wniosku.
Pozdrawiam uniżenie
Olek

pirania2011

23 lutego 2012 12:09  
Kolego Olku a jak u Ciebie z pamięcią .Nie wiesz czym ryzykujesz z chwilą nie wpisania daty w rejestr połowu. Dla przypomnienia chcę Cię powiadomić o utracie sprzętu wędkarskiego ,następnie sprawa sądowa a na koniec podanie Tojego przestępstwa do wiadomości publicznej ,chyba że wykupisz swój występek mandatem 200 zł. Twraz Cytuję słuszne słowa Kol. Antoniego Kustusza ,Twarde prawo ale prawo. Serdecznie pozdrawiam  

Aleksander Kujawski

23 lutego 2012 14:22  
pirania2011Kolego Olku a jak u Ciebie z pamięcią .Nie wiesz czym ryzykujesz z chwilą nie wpisania daty w rejestr połowu. Dla przypomnienia chcę Cię powiadomić o utracie sprzętu wędkarskiego ,następnie sprawa sądowa a na koniec podanie Tojego przestępstwa do wiadomości publicznej ,chyba że wykupisz swój występek mandatem 200 zł. Twraz Cytuję słuszne słowa Kol. Antoniego Kustusza ,Twarde prawo ale prawo. Serdecznie pozdrawiam
 Witam Cię Kolego "pirania2011"
Z pamięcią u mnie jestw porządku.
Np. pamietam, że w Wielkopolsce nie ma obowiazku prowadzenia rejestru połowu !!!
Cieszę się, że Kolega podbudowuje swoje wypowiedzi cytatami niepodważalnych Autorytetów!
Warto uczyć się od mądrzejszych !
Pozdrawiam z pokorą
Olek

pirania2011

23 lutego 2012 17:17  
Kolego Olku bardzo się cieszę że Ty nie musisz wypełniać rejestrów w twoim okręgu. Natomiast w innych okręgach nie ma takich szczęśliwców po 80-ce gdzie można na nich urządzać polowanie kiedy zapomną datę albo nieczytelnie wpiszą mając chorobę alzheimera . Tutaj przytoczę mądrzejszego ode mnie Pana Antoniego Kustusza Twarde prawo ale prawo - ganiać staruchów. Serdecznie pozdrawiam  

pirania2011

23 lutego 2012 17:30  
Panie Olku a z chorobą parkinsona to jak sobie poradzi staruszek z wpisem do rejestru ale twarde prawo ale prawo. Pozdrawiam  

Aleksander Kujawski

23 lutego 2012 17:59  
pirania2011Panie Olku a z chorobą parkinsona to jak sobie poradzi staruszek z wpisem do rejestru ale twarde prawo ale prawo. Pozdrawiam
 Miły Kolego "pirania2011" !
Nie wiem ile Pan ma lat,ale Pana wypowiedzi nie są wyważone, żeby nie powiedzieć dojrzałe.
Prowokuje mnie Pan, więc odpowiem , iż mam aktualnie 80 i pół roku. Nie mam choroby Parkinsona ani Alzheimera. Natomiast mam ważne badania lotniczo lekarskie, które muszę jako instruktor lotniczy przechodzić corocznie w Wojskowym Instytucie Medycyny Lotniczej w Warszawie.  Muszę rok rocznie przejść przez osiem gabinetów lekarzy specjalistów w tym i psychologa, aby otrzymać międzynarodowy certyfikat zdrowia (Medical Certyficate pertaining to fying crew licence) !(sic)
Tak więc znów Pan nie trafił w "dziesiątkę" . Od pierwszych Pańskich wypowiedzi byłem przekonany, że brakuje Panu podstawowych zasad dobrego wychowania i umiaru w korespondencji. Również to ostatnie Pana hasło "gonić staruchów" jest potwierdzeniem mojej oceny.
Przykre, że są między nami tacy ludzie, którzy nie szanują starości !
Przecież Pan też będzie stary !!! Chyba, że Pan Bóg nie da Panu dożyć do tego wieku..... w tedy nie będzie Pana nikt ganiał!!!
Na zakończenie przytoczę starą sentencję rzymską "VACUA VASA PLURIMAM SONANT".
Pozdrawiam uniżenie
Olek

Aleksander Kujawski

23 lutego 2012 18:03  
Informuję dodatkowo, że na moim zdjęciu jestem w kabinie szybowca .
Pozdrawiam
Olek

dariuszkrystosiak

23 lutego 2012 22:05  
<fieldset>Nie mam choroby Parkinsona ani Alzheimera<legend>olek2000</legend></fieldset> Szanowny Panie Aleksandrze
Pozostaje mi tylko pozazdrościć zdrowia, mogę sobie tylko marzyć że uda mi się dożyć tak pięknego wieku
ale na zdrowie to bym nie liczył. Do "latadła" bez silnika za Boga bym nie wsiadł chociaż jakby tak pomierzył to może ze 2x glob jako pasażer okrążyłem.
Pirania dobry chłopak jest ale niestety nie łapie Pan jego ukrytej ironii, trzeba gościa czytać między wierszami.
A\'propos wymienionych chorób o nie wiadomo co gorsze?
Przy Alhaimerze można zapomnieć wypić, przy Parkinsonie połowę się wylewa.

aqq1

Od: 2009-01-10

24 lutego 2012 08:11  
pirania2011Szanowny Panie Olku bardzo nie ładnie z Pana strony nazywać działaczy na szczeblu Koła ,Zo i Zg PZW dziwolągami. Takie niestety są wymogi aby działacze mieli czym gospodarować na zarybienia i racjonalną gospodarkę rybacką. Nie wiem czy Rzecznik Prasowy nie zgłosi Pana do Prezesa ZG PZW za naruszenie naszych dóbr osobistych.Pozdrawiam
 Ja osobiście to mam chęć do naruszenia nie tylko Twoich dóbr osobistych ale i cielesnych.
 A tak na marginesie ,kolego działaczu są  jeszcze w PZW środki na ochronę i sport.I na tenże  "sport"idzie  bardzo dużo  naszych skladek.

pirania2011Szanowni koledzy PZW to nie ochronka ani tani bar mleczny gdzie się za darmo posilicie trzeba zapitalać tak jak my w Kołach, ZO czy ZG PZW.Także zachęcam do roboty a na pewno będziecie odznaczonymi tzw medalami .. chlebowymi.. Serdecznie pozdrawiam

Szanowny kolego  pirania2011-do roboty to trzeba spodnie ściągać..i buty.Ty nie "zapitalasz"Ty bokami robisz.

Aleksander Kujawski

24 lutego 2012 08:37  
PS: Pierwszą kartę wedkarską otrzymałem jako student politechniki w Roku 1953.
Karta Wedkarska Nr 156/Cz. Wydana dnia 15 marca 1953r. przez Polski Zwiazek Wędkarski   Okręg  Stalinogród   Koło Częstochowa .
Dla niektórych naszych Członków może być zagadką dzie na mapie Polski był Stalinogród .
Pozdrawiam sentymentalnie
Olek

aqq1

24 lutego 2012 08:37  

Kujawski Aleksander
pirania2011Panie Olku a z chorobą parkinsona to jak sobie poradzi staruszek z wpisem do rejestru ale twarde prawo ale prawo. Pozdrawiam
  Miły Kolego "pirania2011" !

Nie wiem ile Pan ma lat,ale Pana wypowiedzi nie są wyważone, żeby nie powiedzieć dojrzałe.

Prowokuje mnie Pan, więc odpowiem , iż mam aktualnie 80 i pół roku. Nie mam choroby Parkinsona ani Alzheimera. Natomiast mam ważne badania lotniczo lekarskie, które muszę jako instruktor lotniczy przechodzić corocznie w Wojskowym Instytucie Medycyny Lotniczej w Warszawie.  Muszę rok rocznie przejść przez osiem gabinetów lekarzy specjalistów w tym i psychologa, aby otrzymać międzynarodowy certyfikat zdrowia (Medical Certyficate pertaining to fying crew licence) !(sic)

Tak więc znów Pan nie trafił w "dziesiątkę" . Od pierwszych Pańskich wypowiedzi byłem przekonany, że brakuje Panu podstawowych zasad dobrego wychowania i umiaru w korespondencji. Również to ostatnie Pana hasło "gonić staruchów" jest potwierdzeniem mojej oceny.

Przykre, że są między nami tacy ludzie, którzy nie szanują starości !

Przecież Pan też będzie stary !!! Chyba, że Pan Bóg nie da Panu dożyć do tego wieku..... w tedy nie będzie Pana nikt ganiał!!!

Na zakończenie przytoczę starą sentencję rzymską "VACUA VASA PLURIMAM SONANT".

Pozdrawiam uniżenie

Olek

Tak,to prawda że puste naczynia najgłośniej dżwięczą.Szanując Panski siwy włos odpowiem przysłowiem:przyganiał kocioł garnkowi.Obaj jesteście siebie warci. 

Dylewski Dariusz
- rzecznik prasowy ZG PZW Antoni KustuszOczywiście poszukiwanie rozwiązań jest najelepszą drogą do uzyskania potrzebnego skutku. Próby takie istnieją już w okręgach. Np. w Chełmie wprowadzono przepis, że

Według mnie powinna byc jakaś ulga, ale powinna być tez uwzględniana wysokość emerytury. Znam emerytów z ulgami którzy dostają 100% więcej emerytury jak ja wypłaty.

To powinno wystarczyć za odpowiedż.Żadnych zniżek.
[/b] A tak na marginesie ,kolego Aleksandrze.Co zrobiłeś dla związku przez te ....dziesiąt lat. Oprócz corocznej wizyty w kole w celu opłacenia składek.

dariuszkrystosiak

24 lutego 2012 08:48  
Kujawski Aleksander
Dla niektórych naszych Członków może być zagadką dzie na mapie Polski był Stalinogród .
 Podej

dariuszkrystosiak

24 lutego 2012 08:49  
[quote=]
Kujawski Aleksander
  Podejrzewam że dla wielu nawet tej nazwy nie słyszało. Jak sama nazwa wskazuje chodzi o Katowice.

aqq1

24 lutego 2012 08:52  
Kujawski AleksanderPS: Pierwszą kartę wedkarską otrzymałem jako student politechniki w Roku 1953.
Karta Wedkarska Nr 156/Cz. Wydana dnia 15 marca 1953r. przez Polski Zwiazek Wędkarski   Okręg  Stalinogród   Koło Częstochowa .
Pozdrawiam sentymentalnie
Olek

Nie jest istotnym staż członkowski w związku,ja mam o dwadzieścia lat krótszy niż Pański bo od  1973 r.Mam 1200 zl na miesiąc na dwie osoby lecz nie lamentuję.Te 270 zł na swoje ukochane hobby nie żal mi wydać.Wielu jest takich jak ja oraz młodych,bezrobotnych a jednak nie wyciągających ręki.Płacą gdyż kochają swoją pasję.Apetyt rośnie w miarę jedzenia-prawda czy fałsz? 

pirania2011

24 lutego 2012 09:31  
Do aqq1. Zaraz przyjdzie na forum Pan Antoni Kustusz i zrobi z tobą porządek oszolomów tu nie potrzeba  

pirania2011

24 lutego 2012 09:36  
Panie Olku ale nam się dostało ma pan rację puste naczynia najwięcej brzęczą .Serdecznie pozdrawiam i nie bujaj pan w obłokach jak ten frustrat agg1 bo w razie awarii zapomniał by otworzyć spadochron.  

aqq1

24 lutego 2012 09:57  
[quote=
][/quote] 
pirania2011Do aqq1. Zaraz przyjdzie na forum Pan Antoni Kustusz i zrobi z tobą porządek oszolomów tu nie potrzeba

Zaraz to jest taka wielka bakteria.  

pirania2011Panie Olku ale nam się dostało ma pan rację puste naczynia najwięcej brzęczą .Serdecznie pozdrawiam i nie bujaj pan w obłokach jak ten frustrat agg1 bo w razie awarii zapomniał by otworzyć spadochron.
  Oprócz obelg  i powtarzania cudzych słów potrafisz  jeszcze sklecić coś sensownego?tak od siebie.Szanuję Twoje zdanie oraz zdanie kol.Aleksandra.Szanuj więc moje i nie ubliżaj gdy argumentów Ci brak. Nie mam zamiaru z Tobą polemizować gdyż  w myśl powiedzenia:nie dyskutuj z ....itd stwierdzam że nie warto.Dalsze Twoje obelgi zgłoszę jako nadużycie.

pirania2011

24 lutego 2012 10:13  
Do aqq1 Aqq....mać podkabluj mnie oto adres Administrator główny portalu:

Grzegorz Kidawski

Biuro Zarządu Głównego

Polskiego Związku Wędkarskiego

e-mail: g.kidawski@zgpzw.pl

Aleksander Kujawski

24 lutego 2012 10:32  
Szanowni Koledzy !
Miło mi, że ten temat wywołał dyskusję na naszym Forum.
Moim wystąpieniem chciałbym tylko zwrócić uwagę na zjawisko bardzo dyskretne istnienia ludzi starszych i niepełnosprawnych w naszym życiu a konkretnie w naszym Związku.
Jak podkreśliłem w moich wypowiedziach ta grupa naszych Członków nie lubi chwalić się ani wiekiem ani swoim kalectwem.
Poruszyłem ten temat jako społecznik i wolontajusz PKPS (Polski Komitet Pomocy Społecznej), który ma na co dzień kontakt z bardzo biednymi ludźmi. Poznałem ich metalność i dumę.
Myślę, że nie zrobiłem nic złego dotykając tego tematu na naszym Forum. Zwróciłem tylko uwagę naszych Kolegów i tych szarych Członków Kół, jak również tych którzy są naszymi przedstawicielami we władzach Związku na istniejące obiektywnie zjawisko. Myślę, że warto zastanowić się nad tym marginalnym finansowo zjawiskiem. Jestem przekonany, że ten problem jest dość łatwy do załatwienia w Kołach, jak również na szczeblu Centralnym.
Pozdrawiam z szacunkiem dla dyskutantów
Olek

zuza1

Od: 2012-02-27

27 lutego 2012 11:47  
W naszym kole w tym wieku są zwolnieni z opłat. Zapraszam do naszego koła.  

Aleksander Kujawski

27 lutego 2012 11:54  
zuza1W naszym kole w tym wieku są zwolnieni z opłat. Zapraszam do naszego koła.
 Okazuje się, ze nie jest tak źle !
Dziękuję za pozytywną i merytoryczna informację
Olek

Dodaj odpowiedź

Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum

Ostatnio dodane wątki

Najnowsze posty

Najaktywniejsi