Logowanie

Zarejestruj się

opłata jednodniowa ??

Dodaj odpowiedź

opłata jednodniowa ??  
  rookowa

Od: 2009-05-06

06 maja 2009 16:39  
Jestem zielony i potrzebuję pomocy. Mieszkam w woj. lubuskim, a na wakacje jadę do kolegi, który mieszka w Rybniku (woj. śląskie). Nie posiadam karty wędkarskiej. Słyszałem coś o opłatach jedno lub kilkudniowych. Czy to znaczy, że nie posiadając karty wędkarskiej, po wykupieniu takiego czegoś będę mógł tam legalnie łowić. Jeżeli tak, to czy mogę to wykupić tam na miejscu, bez zdawania żadnych testów etc? No i ile mniej więcej to będzie kosztowało. Bardzo proszę o pomoc. :)  

gustav665

Od: 2009-04-14

06 maja 2009 18:05  
rookowaJestem zielony i potrzebuję pomocy. Mieszkam w woj. lubuskim, a na wakacje jadę do kolegi, który mieszka w Rybniku (woj. śląskie). Nie posiadam karty wędkarskiej. Słyszałem coś o opłatach jedno lub kilkudniowych. Czy to znaczy, że nie posiadając karty wędkarskiej, po wykupieniu takiego czegoś będę mógł tam legalnie łowić. Jeżeli tak, to czy mogę to wykupić tam na miejscu, bez zdawania żadnych testów etc? No i ile mniej więcej to będzie kosztowało. Bardzo proszę o pomoc. :)

sa jednodniowe pozwolenia po 20-30zl : P
wiec taniej wyjdzie wyrobienie karty i oplacenie jej ( z oplaceniem to zalezy od kola)

rookowa

Od: 2009-05-06

06 maja 2009 19:02  
Ja słyszałem, że aby wykupić takie jednodniowe pozwolenie, to też trzeba kartę wędkarską. To prawda?  

gustav665

Od: 2009-04-14

06 maja 2009 19:12  
rookowaJa słyszałem, że aby wykupić takie jednodniowe pozwolenie, to też trzeba kartę wędkarską. To prawda?

poszperaj na forum - juz bylo takie zapytanie. nie pamietam odpowiedzi

mkdugi

Od: 2009-05-02

06 maja 2009 21:46  
A jak prowadzic rejestr zlowionych ryb jesli nie jestem czlonkiem juz bo nie zaplacilem karty a ją posiadam i zaplacilem te 30 zeta za wedkowanie dla niezrzeszonych ?  

tomaszokret

Od: 2009-02-03

07 maja 2009 09:52  
Do MKDUGI: Rejestr nie obowiązuje pozwoleń jednodniowych.  

tomaszokret

07 maja 2009 10:00  
Do ROOKOWA: Karta wędkarska jest podstawowym dokumentem upoważniającym do połowu ryb. Na wędkę, oczywiście. Nawet żeby sobie karasków u Wujka Zenka na stawie połapać powinieneś teoretycznie taką posiadać.
Kartę wędkarską wydaje właściwy starosta, na podstawie egzaminu przeprowadzonego w kole wędkarskim.
Z obowiązku posiadania Karty Wędkarskiej zwolnieni są obcokrajowcy.

proton

Od: 2009-02-07

09 maja 2009 11:27  
Tomaszu- Nie wymyślaj utrudnień!!!
tomaszokret Nawet żeby sobie karasków u Wujka Zenka na stawie połapać powinieneś teoretycznie taką posiadać.
<br>
Teoretycznie - łowiąc w wannie karpia świątecznego, czy we własnym akwarium też trzeba posiadać kartę? :)) Pozdrawiam.

Jerzy Kowalski

Od: 2008-11-20

09 maja 2009 21:46  
Panie Protonie, Tomasz niczego nie "utrudnia", tylko odczytuje to, co jest zapisane w ustawach. Wanna czy akwarium nie są "wodami" w rozumieniu Ustawy prawo wodne, natomiast staw - jest. Ustawa o rybactwie śródlądowym nie róznicuje miejsca wykonywania amatorskiego połowu ryb, jakim jest połow ryb na wędkę. Ustawa o rybactwie wskazuje tylko osoby, które uprawiają amatorski połów ryb, a które są zobowiązane do posiadania karty wędkarskiej , niezależnie od miejsca jego uprawiania.

Pozdrawiam serdecznie

Jerzy Kowalski

proton

10 maja 2009 09:52  
Panie Jerzy- karta wędkarska obowiązuje na wodach pańswowych i dzierżawionych od Państwa przez PZW. Na pozostałych karta i RAPR nie obowiązuje. Chyba, że właściciel lub inny gospodarz wody, który jest na niej decydentem będzie miał takie "widzimisię" i zażąda karty. Pozdrawiam.  

tomaszokret

10 maja 2009 11:47  
Do PROTON: No niestety, nie ma Pan racji... Ustawa o rybactwie śródlądowym głosi: Art. 7. 1. Za amatorski potów ryb uważa się pozyskiwanie ich wędką lub kuszą.
2. Amatorski połów ryb może uprawiać osoba posiadająca dokument uprawniający do takiego połowu, zwany dalej ,,kartą wędkarską" lub ,,kartą łowiectwa podwodnego", a jeżeli połów ryb odbywa się w wodach uprawnionego do rybactwa - posiadająca ponadto jego zezwolenie.

Co oznacza, że ustawa rozróżnia dwa rodzaje dokumentów - obligatoryjne (karta wędkarska) oraz nieobligatoryjne (zezwolenie uprawnionego do rybactwa). W naszym przypadku obowiązują oba dokumenty - karta wędkarska wydawana przez Starostę jako organ administracji oraz legitymacja wędkarska z wniesionymi składkami + rejestr połowu.

proton

12 maja 2009 12:26  
Ten "wujek Zenek od karasków" byłby wrednym i ponurym draniem, gdyby żądał od bratanka wyrabiania karty wędkarskiej. (Ustawa o rybactwie śródlądowym Art 7.4.)- dotyczy osoby fizycznej..... Swoją drogą nie spotkałem się nigdzie na wodach (nie będących we władaniu Państwa i PZW), gdzie odbywa się wędkowanie, nie tylko, odpłatnie - aby ktoś żądał karty wędkarskiej. Gospodarujący ustalają własne regulaminy. Na tych wodach obowiązek posiadania karty jest to "martwy przepis" i powinien być ustawowo usunięty. Nie powinniśmy być ślepo zapatrzeni w "literę prawa", które funkcjonuje tylko na papierze. Pozdrawiam.  

tomaszokret

12 maja 2009 12:57  
Do PROTON: He, no masz rację, Wujek Zenek nie był dobrym przykładem... :-P Chyba, że to naprawdę czarny charakter albo straszny formalista... :-p  

piotr_okrasa

Od: 2009-02-08

17 maja 2009 10:43  
do Proton Ten wujek jest takim samym formalistą jak tomaszokret, podając go za praykład. Nic ująć nic dodać,i tak się nie dogadasz bez papirku, łot cała biurokracja a gdzie tu łowić ryby.  

Dodaj odpowiedź

Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum

Ostatnio dodane wątki

Najnowsze posty

Najaktywniejsi