Logowanie

Zarejestruj się

opłaty dla dziecka

Dodaj odpowiedź

opłaty dla dziecka  
  Krzysztof Podpora

Od: 2009-05-11

11 maja 2009 14:29  
Witam!
Mam pytanie. W zeszłym roku wyrobiłem i opłaciłem synowi (6lat) legitymacje członkowską. W tym roku w moim kole powiedzieli, że nie ma takiej możliwości. W regulaminie pisze, że młodzież zrzeszona do lat 14 może wędkować w obrębie swojego stanowiska i limitu. Zatem powinni w tym roku również przyjąć opłatę. Proszę o odpowiedź bo chciałbym z synem łapać legalnie.

Jerzy Kowalski

Od: 2008-11-20

11 maja 2009 17:47  
Panie Krzysztofie,

Rozumiem, że pod określeniem "wyrobiłem i opłaciłem synowi legitymację członkowską" należy rozumieć, że za Pana zgodą syn złożył deklarację członkowską i został członkiem - uczestnikiem PZW. Rozumiem też, że ciągłość tego członkostwa w postaci wniesienia składek w terminie została zachowana (przynajmniej w zamierzeniu), oraz, że nie zachodzą żadne inne okoliczności, która mogłyby wpływać na decyzję koła, a także, że deklaracja członkowska jest godziwa.

Wprawdzie dziś jest już po terminie wniesienia składek i syn musiałby złożyć deklarację ponownie, ale proszę zapytać w kole o interpretację Statutu PZW w par. 9 do 11, w których można przeczytać:

§ 9

2. Członkiem uczestnikiem Związku może być osoba fizyczna w wieku poniżej 16 lat, za
zgodą przedstawiciela ustawowego.

§ 10
1. O przyjęciu do Związku członków zwyczajnych i członków uczestników decyduje zarząd
koła.
3. Ewidencję członków prowadzi zarząd koła.

§ 11
1. Przyjęcia do Związku odmawia się osobie, która w ciągu ostatnich 2 lat była karana
za naruszenie prawa z zakresu rybactwa i ochrony przyrody lub była wydalona ze Związku
prawomocnym orzeczeniem sądu koleżeńskiego.
2. Od decyzji zarządu koła odmawiającej przyjęcia do Związku, przysługuje <b>prawo odwołania
do zarządu okręgu, którego decyzja jest ostateczna.</b>
3. Skreślenia członka Związku z ewidencji dokonuje zarząd koła po ustaniu członkostwa.

§ 12
Członkostwo w Związku ustaje wskutek:
1) zgonu;
2) rezygnacji zgłoszonej na piśmie zarządowi macierzystego koła;
<b>3) nieopłacenia składki rocznej w terminie, jeżeli zarząd koła uzna opóźnienie
za nieusprawiedliwione;</b>
4) wykluczenia na mocy prawomocnego orzeczenia sądu koleżeńskiego.

Jeżeli sytuacja Pana i Pańskiego syna nie pozostaje w sprzeczności z uregulowaniami Statutu, proszę ewentualnie wnioskować o uzasadnienie decyzji zarządu koła, oraz złożyć odwołanie do zarządu okręgu, stosownie do par. 11 pkt. 2.

Pozdrawiam serdecznie

Jerzy Kowalski

Dodaj odpowiedź

Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum

Ostatnio dodane wątki

Najnowsze posty

Najaktywniejsi