| opłaty dla dziecka | ||||
Krzysztof Podpora
Od: 2009-05-11 Posty: 1 |
11 maja 2009 14:29 | |||
| Witam!
Mam pytanie. W zeszłym roku wyrobiłem i opłaciłem synowi (6lat) legitymacje członkowską. W tym roku w moim kole powiedzieli, że nie ma takiej możliwości. W regulaminie pisze, że młodzież zrzeszona do lat 14 może wędkować w obrębie swojego stanowiska i limitu. Zatem powinni w tym roku również przyjąć opłatę. Proszę o odpowiedź bo chciałbym z synem łapać legalnie. |
||||
Jerzy Kowalski
Od: 2008-11-20 Posty: 444 |
11 maja 2009 17:47 | |||
| Panie Krzysztofie,
Rozumiem, że pod określeniem "wyrobiłem i opłaciłem synowi legitymację członkowską" należy rozumieć, że za Pana zgodą syn złożył deklarację członkowską i został członkiem - uczestnikiem PZW. Rozumiem też, że ciągłość tego członkostwa w postaci wniesienia składek w terminie została zachowana (przynajmniej w zamierzeniu), oraz, że nie zachodzą żadne inne okoliczności, która mogłyby wpływać na decyzję koła, a także, że deklaracja członkowska jest godziwa. Wprawdzie dziś jest już po terminie wniesienia składek i syn musiałby złożyć deklarację ponownie, ale proszę zapytać w kole o interpretację Statutu PZW w par. 9 do 11, w których można przeczytać: § 9 2. Członkiem uczestnikiem Związku może być osoba fizyczna w wieku poniżej 16 lat, za zgodą przedstawiciela ustawowego. § 10 1. O przyjęciu do Związku członków zwyczajnych i członków uczestników decyduje zarząd koła. 3. Ewidencję członków prowadzi zarząd koła. § 11 1. Przyjęcia do Związku odmawia się osobie, która w ciągu ostatnich 2 lat była karana za naruszenie prawa z zakresu rybactwa i ochrony przyrody lub była wydalona ze Związku prawomocnym orzeczeniem sądu koleżeńskiego. 2. Od decyzji zarządu koła odmawiającej przyjęcia do Związku, przysługuje <b>prawo odwołania do zarządu okręgu, którego decyzja jest ostateczna.</b> 3. Skreślenia członka Związku z ewidencji dokonuje zarząd koła po ustaniu członkostwa. § 12 Członkostwo w Związku ustaje wskutek: 1) zgonu; 2) rezygnacji zgłoszonej na piśmie zarządowi macierzystego koła; <b>3) nieopłacenia składki rocznej w terminie, jeżeli zarząd koła uzna opóźnienie za nieusprawiedliwione;</b> 4) wykluczenia na mocy prawomocnego orzeczenia sądu koleżeńskiego. Jeżeli sytuacja Pana i Pańskiego syna nie pozostaje w sprzeczności z uregulowaniami Statutu, proszę ewentualnie wnioskować o uzasadnienie decyzji zarządu koła, oraz złożyć odwołanie do zarządu okręgu, stosownie do par. 11 pkt. 2. Pozdrawiam serdecznie Jerzy Kowalski |
||||
Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum