Logowanie

Zarejestruj się

OPŁATY W TARNOBRZESKIM

Dodaj odpowiedź

OPŁATY W TARNOBRZESKIM  
  tomaszokret

Od: 2009-02-03

19 maja 2009 20:18  
Informuję Kolegów, szczególnie nie będących członkami Okręgu Tarnobrzeg, że w okręgu tym NIE SĄ HONOROWANE OPŁATY WNOSZONE ZA POMOCĄ PRZELEWU INTERNETOWEGO!
Dotyczy to zarówno opłat okresowych ogólnych i na wody "specjalne", jak również składki rocznej. Nieuznawanie przelewów internetowych wprowadzone zostało na podstawie Uchwały Zarządu Okręgu.

Informację te uzyskałem dziś rano od Dyrektora p. Sławomira Figacza. Nie figuruje ona ani na stronie ZO Tarnobrzeg, ani na zg.pzw.
Dziękuję AQQ za zwrócenie uwagi na problem i "poruszenie kamyczka, za którym zeszła lawina".

iraira

Od: 2008-10-24

22 maja 2009 08:58  
O jakie "wody specjalne" tu chodzi? Przecież w Okręgu tarnobrzeskim nie ma łowisk specjalnych.

W jakim Okręgu honorują wpłaty internetowe?

Jak można sprawdzić czy dany wędkarz nie podrobił potwierdzenia wpłaty na konto?
W erze niesamowitych skanerów i drukarek można takie potwierdzenie bardzo łatwo sfałszować.

Pozdrawiam

tomaszokret

22 maja 2009 09:39  
Do IRARA: W dobie niesamowitych drukarek i skanerów, a także Photo Shopa, nie ma problemu z podrobieniem przekazu pocztowego... :-P
WSZYSCY i WSZĘDZIE honorują wydruk z konta, wykonany na zwykłej drukarce, jako potwierdzenie dokonania wpłaty. Banki, handlowcy, nawet komornik... Tylko jeden Okręg nie!
Piszę "jeden", ale nie wiem, nie spotkałem się nigdzie, by gdzieś jeszcze zastrzeżono podobnie. Do tej pory nie miałem nigdy problemów, a czasem opłacam w ten sposób.

Jak sprawdzić? Wysyłając notatkę do ZO z zapytaniem, czy taki to a taki obywatel dokonał w dniu tym i tym wpłaty kwoty takiej to a takiej. Owszem, to trwa, ale podobno Pan Bóg nierychliwy, ale sprawiedliwy... :-P (przepraszam, że wmieszałem Siłę Wyższą w nasze wędkarskie sprawy...). Nie zapłacił? No to chyba sprawa w kolegium raz, za łowienie bez wymaganych dokumentów a dwa za fałszowanie dokumentów... Ale to już przed prokuratorem...

tomaszokret

22 maja 2009 09:43  
Do IRARA: Pod pojęciem "wody specjalne" rozumiem łowiska dostępne dla wędkarzy za dodatkową opłatą. Czyli w Okręgu Tarnobrzeg w zasadzie wszystkie wody stojące z wyjątkiem starorzeczy...  

iraira

22 maja 2009 09:58  
Do Sz.P. tomaszokret.

tomaszokretDo IRARA: W dobie niesamowitych drukarek i skanerów, a także Photo Shopa, nie ma problemu z podrobieniem przekazu pocztowego... :-P
<br />WSZYSCY i WSZĘDZIE honorują wydruk z konta, wykonany na zwykłej drukarce, jako potwierdzenie dokonania wpłaty. Banki, handlowcy, nawet komornik... Tylko jeden Okręg nie!
<br />Piszę "jeden", ale nie wiem, nie spotkałem się nigdzie, by gdzieś jeszcze zastrzeżono podobnie. Do tej pory nie miałem nigdy problemów, a czasem opłacam w ten sposób.
<br />
<br />Jak sprawdzić? Wysyłając notatkę do ZO z zapytaniem, czy taki to a taki obywatel dokonał w dniu tym i tym wpłaty kwoty takiej to a takiej. Owszem, to trwa, ale podobno Pan Bóg nierychliwy, ale sprawiedliwy... :-P (przepraszam, że wmieszałem Siłę Wyższą w nasze wędkarskie sprawy...). Nie zapłacił? No to chyba sprawa w kolegium raz, za łowienie bez wymaganych dokumentów a dwa za fałszowanie dokumentów... Ale to już przed prokuratorem...

tomaszokretDo IRARA: Pod pojęciem "wody specjalne" rozumiem łowiska dostępne dla wędkarzy za dodatkową opłatą. Czyli w Okręgu Tarnobrzeg w zasadzie wszystkie wody stojące z wyjątkiem starorzeczy...

Rozumiem, że to nagonka na Okręg tarnobrzeski - Piszę "jeden", ale nie wiem.

Dla mnie wyjaśnianie czy składka jednodniowa np. za 20 zł. jest OK to strata pieniędzy, ponieważ ktoś musi się zająć tą sprawą i koszt jego pracy przekracza w/w składkę. Wynika z tego, że Okręgi powinny być sponsorowane przez Państwo, bo z takich składek nic nie uzyskają, a wręcz przeciwnie.
Dodam, że moim zdaniem Ochrona wód nie polega na sprawdzaniu przelewów internetowych.

Sz.P. tomaszokret mam prośbę dotyczącą zabierania głosu i niepisania prawdy (niedomówień) - zanim coś napiszesz upewnij się, że jest to prawdą i nie wprowadzaj ludzi w błąd ("wody specjalne").

Pozdro

piotr_okrasa

Od: 2009-02-08

22 maja 2009 13:55  
do Iraira tomaszokret wprowadził w bład niejednego internaurę.Swoją wiedzę o PZW prubuje studiować w necie jakby uczelnie do tego uprawnione zabroniły mu do uczeszczania na wykłady .Na wszystkim się zna kopjując teksty od wiele mądzrejszych od niego samego.W końcu o co tu chodzi o znajomośc przepisów ,monitorów, czy o miło spędzonego czasu na rybach.Tomaszokret chce zabłysnąc na forum ale jego błyski są czasami nieskuteczne i nikt na jego plewy się nie nabierze.  

tomaszokret

22 maja 2009 20:12  
Do IRARA: Łowisko specjalne - łowisko funkcjonujące na odrębnych zasadach od Regulaminu Amatorskiego Połowu Ryb PZW. Cechą takiego łowiska jest kilkakrotnie większe zarybianie, reglamentowany dostęp do łowiska, regulamin wprowadzający dodatkowe ograniczenia i obowiązki, oraz dodatkowe opłaty za zezwolenia na korzystanie z takiego łowiska. (za Wikipedią)
A więc powiadasz, że nie ma łowisk specjalnych w Tarnobrzeskiem? Ciekawe, ciekawe...

Łowię najczęściej na wodach tarnobrzeskich, szanuję gospodarzy, osobiście znam kilku prezesów kół, gospodarzy łowisk oraz członków i pracowników ZO, podoba mi się racjonalne podejście do wędkarstwa. A Ty już mi nagonkę zarzucasz... I kłamstwa!

A przy tym bardzo daleko uciekłeś od tematu - dlaczego Okręg podjął decyzję o niehonorowaniu POWSZECHNIE STOSOWANEGO SPOSOBU WNOSZENIA OPŁAT oraz dlaczego nie poinformował o tym wędkarzy, na przykład na stronie internetowej w zakładce "Opłaty"?

Nie przedstawiłeś się, Twój profil "wisi w próżni" nie przypisany do żadnego Koła ani Okręgu... Pozwolę sobie na ryzykowną być może tezę - czy masz może coś wspólnego z Zarządem Okręgu Tarnobrzeg, a może nawet z samą Tajną Uchwałą O Niehonorowaniu Przelewów Internetowych?

Antoni Kustusz - rzecznik prasowy ZG PZW

Od: 2008-10-01

23 maja 2009 08:24  
W całym sporze o te opłaty (składki) internetowe jest jeden najważniejszy element, otóż jak uzyskać wiarygodne potwierdzenie dokonanej wpłaty zgodnie z oczekiwaniami gospodarza wód. Przy wpłatach internetowych na konto bankowe uzyskuje sie potwierdzenie papierowe, ktore można wydrukować, ale czy jest ono do końca wiarygodne? Obecnie ZG PZW rozpoczął konsultację mozliwości wprowadzenia w PZW systemu elektronicznych płatności składek związkowych. Z powodów ekonomicznych chyba nie będzie możliwości wprowadzenia czytników, bo potrzebowali byśmy ich ok. 5 tys. szt. Chyba najbardziej skuteczne jest potwierdzanie wpłaty SMS-em na komórce. Są zresztą różne sposoby. ZG PZW zbiera takie propozycje do 25 maja, więc zachęcam do zgłaszania swoich wniosków i uwag.  

iraira

23 maja 2009 11:06  
Sz.P. tomaszokret

Jak wiadomo ta "afera" to pic na wodę fotomontarz :).
Jak mój przedmówca opisał tak ma się na chwilę obecna sytuacja w całej Polsce.
Czas przyniesie rozwiązania techniczne - może właśnie SMS-em sprawdzane będą przelewy internetowe. Kto to wie?

Tak nawiasem to w odniesieniu do PZW nalezy stosować nomenklaturę PZW a nie Wikipedii (patrz łowisko specjalne).

Pozdrawiam

------------------------------------------
Jak być mądrym to do końca
Można zostać też półgłówkiem
Mówisz prawdę lub półprawdę
Wybór należy do CIEBIE
-------------------------------------------

tomaszokret

23 maja 2009 20:15  
Do ANTONI KUSTUSZ: Fajnie byłoby, gdyby istniała możliwość opłaty za pomocą esemesa. Byłoby z pewnością szybciej. I dogodniej. Ale takiej możliwości w tej chwili nie ma i nie zanosi się, by była na przykład w roku przyszłym. Czy się mylę?

Najszybszą i dającą wędkarzowi najwięcej swobody metodą regulacji należności jest wniesienie opłat za pomocą przelewów internetowych.
W wyniku wykonania takiej operacji otrzymuje się wydruk, będący jej dowodem. Jaka jest wiarygodność takiego druku? Niewiele niższa, niż kwitka z poczty - różni je tylko istnienie pieczątki. Jeśli jednak ktoś dopuszcza możliwość podrobienia wydruku poświadczającego dokonanie przelewu, to chciałbym, aby dopuścił również możliwość podrobienia pieczątki pocztowej. Same druczki wpłaty można sobie legalnie ściągnąć i wydrukować ze strony Poczty Polskiej.

Co robi strażnik, jeśli podczas kontroli ma wątpliwość, czy wydruk jest prawdziwy?
A co robi strażnik, gdy podczas kontroli ma wątpliwości, czy opłata pocztowa jest prawdziwa? Albo czy aktualna - bo ktoś na przykład niezbyt kaligrafuje i nie wiadomo, czy data połowu to przeciągnięte 3, niedociągnięte 8, normalne 9, a może wyjątkowo kiepskiej jakości 4?
Co robi strażnik, gdy ma wątpliwość?

A teraz pytanie następne - czy PZW ogólnie nie honoruje wpłat poprzez przelew internetowy? A jeśli tak, to w którym miejscu zostało to ogłoszone i upublicznione? Na podstawie jakiej decyzji?

Będę zobowiązany za odpowiedź.

dariuszkrystosiak

Od: 2008-11-24

25 maja 2009 08:11  
tomaszokretNajszybszą i dającą wędkarzowi najwięcej swobody metodą regulacji należności jest wniesienie opłat za pomocą przelewów internetowych.

Tomek,masz rację ale wygląda na to co potwierdza post Antoniego że PZW zakłada że wędkarze będą nazwijmy to "kombinować". I obawiam się że Antonii też trochę racji w tym twierdzeniu ma.Nie jesteśmy społeczeństwem które z umiłowaniem przestrzega przepisów wystarczy popatrzeć nad Bugiem,Narwią (nad którymi bywam) a gdzie indziej pewnie lepiej nie jest. 3 wędki na człowieka,rozłożona podrywka,okonki typu frytka w wiadrze,sandacze łowione 2 tygodnie temu w Bugu (żeby nie było-PSR w Małkinii otrzymał info) czy w końcu dorsze w ilościach znacznie przekraczających limit 7 sztuk.
To czemu mieliby nie kombinować przy opłacie nawet jednodniowej co by zaoszczędzić 10 czy 15 plz?
Nie myslę już nawet o rocznych gdzie są okręgi które pobieraja po coś ok.200 plz.
Wyjściem byłaby sprzedaż zezwoleń (znaczków)w sklepach wędkarskich,na benzyniarniach,w sieci typu "Żabka" czy jakiejś innej.Jakieś nieśmiałe próby przynajmniej w W-wie były.Jeden ze sklepów wędkarskich zimą zamówił po 50 znaczków do opłaty okręgowej i członkowskiej,otrzymał 20 kompletów które sprzedał przez środę i czwartek więc wędkarze którzy mieli chęć jechać na lód na weekend musieli jechać do siedziby ZO.Właściciel sklepu wykazał się inicjatywą czego nie można powiedzieć o PZW.
Dlaczego nie dali gościowi 50 a nawet 100?

Dodaj odpowiedź

Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum

Ostatnio dodane wątki

Najnowsze posty

Najaktywniejsi