Logowanie

Zarejestruj się

Podstawowe pytanie

Dodaj odpowiedź

Podstawowe pytanie  
  olczos

Od: 2009-06-14

14 czerwca 2009 11:46  
Witam Kolegów!

Mam podstawowe pytania i pewnie wydadzą Wam się śmieszne, ale jeśli znajdziecie czas proszę o odpowiedz. Otóż interesuje mnie skoro jestem od niedawna członkiem PZW okręg Kielce (opłacona składka członkoska i okręgowa) do połowu na jakich wodach oprócz okręgu Kieleckiego jestem upoważniony. Czy są jeszcze w Polsce łowiska PZW ogólnodostępne? I jak wygląda sprawa z wędkowaniem na rzekach np. Wisła. Czy też to jest jakoś podzielone na regiony? Ostatnie pytanie do Was. Interesuje mnie wyskoczyć na rybki w okolicach Krakowa. Czy muszę i jeśli tak jakie składki opłacić żeby można było powędkować na ich zbiornikach. Z góry dziękuje za odpowiedz na tak błache (jak dla Was) pytania.

Pozdrawiam
Jakub

tomaszokret

Od: 2009-02-03

14 czerwca 2009 12:11  
Do OLCZOS: Ile masz lat? To dość istotne..  

olczos

14 czerwca 2009 12:21  
25 :)  

olczos

14 czerwca 2009 19:01  
Do tomaszokret: Wiek napisałem czekam na odpowiedz :)

Pozdrawiam

dariuszkrystosiak

Od: 2008-11-24

14 czerwca 2009 21:36  
olczosDo tomaszokret: Wiek napisałem czekam na odpowiedz :)
<br />
<br />Pozdrawiam

Pewnie Tomkowi chodziło o to że jak masz już jakieś doświadczenia życiowe to i spokojnie w necie znajdziesz odpowiedzi na swoje pytania.Na tym portalu znajdziesz stronę okręgu który Ci interesuje i tam wszystko przeczytasz.A Wisłą jest podzielona i trzeba dobrze sprawdzić gdy się chce w Wiśle łowić bo np. może nie być porozumienia między sąsiadującymi okręgami.

Usunięty 15 czerwca 2009 07:26 przez: adminpzw  
  Krzysztof Stefan Latosiński

Od: 2008-12-08

14 czerwca 2009 22:51  
olczosWitam Kolegów!
<br />
<br />Mam podstawowe pytania i pewnie wydadzą Wam się śmieszne, ale jeśli znajdziecie czas proszę o odpowiedz. Otóż interesuje mnie skoro jestem od niedawna członkiem PZW okręg Kielce (opłacona składka członkoska i okręgowa) do połowu na jakich wodach oprócz okręgu Kieleckiego jestem upoważniony. Czy są jeszcze w Polsce łowiska PZW ogólnodostępne? I jak wygląda sprawa z wędkowaniem na rzekach np. Wisła. Czy też to jest jakoś podzielone na regiony? Ostatnie pytanie do Was. Interesuje mnie wyskoczyć na rybki w okolicach Krakowa. Czy muszę i jeśli tak jakie składki opłacić żeby można było powędkować na ich zbiornikach. Z góry dziękuje za odpowiedz na tak błache (jak dla Was) pytania.
<br />
<br />Pozdrawiam
<br />Jakub

Zapraszam kolegę na www.amur.kielce.pl tam w linkach Okręgi wszystkiego się dowiesz!

tomaszokret

15 czerwca 2009 08:32  
Do OLCZOS: Pytałem o wiek, żeby sprawdzić, czy nie jesteś jeszcze aby młodzieżowcem... :-P Dzieci mogą łowić na podstawie opłaty okręgowej na terenie całego kraju, na wszystkich wodach ogólnodostępnych (czyli nie podlegających dodatkowym opłatom). I to jest jedyny wyjątek, jeśli chodzi o "krajowość" opłat...

Wykaz porozumień Kielc znajdziesz tutaj: http://www.pzw.org.pl/26/cms/335/skladki_i_oplaty. Na samym dole stronki. Niestety, w porozumieniach nie figuruje Kraków - co oznacza, że powinieneś wykupić opłatę okresową na wody krakowskie. Dane do wykonania takiej opłaty znajdziesz tutaj: http://www.pzw.org.pl/29/wiadomosci/14943/63/wykaz_skladek_i_oplat_za_wedkowanie_w_okregu_pzw_krakow_w_roku_2.

Odnośnie Wisły: sprawdź dokładnie, do jakiego Okręgu należy odcinek,na którym planujesz łowić. Jeśli to będzie pod Wawelem, no to sprawa jest oczywista... :-P Ale ogólnie rzeka podzielona jest na obwody rybackie dzierżawione przez poszczególne Okręgi, a obwody te niekoniecznie pokrywają się z granicami województw czy Okręgów. W zależności od dzierżawcy uiszczaj opłaty w odpowiedniej wysokości na odpowiednie konto i przestrzegaj ustalonego Regulaminu,który może być różny dla różnych dzierżawców (Okręgów).

To tak ogólnie. Jeśli więcej szczegółów, to musisz zadać bardziej szczegółowe pytanie... :-P

olczos

15 czerwca 2009 19:34  
Dziekuje Tomku. Mam pytanie odnosnie jak sprawdzic do kogo nalezy dany odcinek rzeki Wisly? Czy sa jakies specjalne mapy do tego? Np. na stronie PZW oznaczone sa zbiorniki wspolnoty numerami 1, 2,3 ... skad sie bierze numeracja czy jest jakas ogolna mapa z oznakowaniem tych wod?

Pozdrawiam

tomaszokret

15 czerwca 2009 22:20  
Do OLCZOS: Jeśli chodzi o Wisłę to sprawa jest prosta, choć nieco pracochłonna... :-P Zobacz, przez jakie okręgi przepływa na interesującej cię długości, wejdź po kolei na strony tych okręgów i poszukaj w wykazie wód (taka zakładka po prawej stronie). Zwykle opisane jest to dokładnie (np. od mostu w X do ujścia rzeki Y). W ten sposób wyznaczane są granice obwodów - wszystkie obwody na stronie danego Okręgu do niego należą.

Trochę możesz mieć kłopot, jeśli szukasz konkretnej miejscowości nad Wisłą. Czasami wędkarze zapuszczają się w takie dziury, których na mapie nie ma! :-P Szukaj więc większych osad w okolicy... :-P

Zawsze, jeśli masz wątpliwości, możesz zadzwonić do danego Okręgu i zapytać. Na 90% uzyskasz odpowiedź. A jeszcze lepiej poszukaj na necie kontaktu z jakimś znajdującym się w okolicy kołem (zwykle są w każdej większej miejscowości), Przy odrobinie szczęścia uzyskasz nie tylko interesujące cię informacje, ale również przydatne porady :-P

Jerzy Kowalski

Od: 2008-11-20

16 czerwca 2009 08:53  
Można też sprawdzić na stronie RZGW w Krakowie, w spisie użytkowników obwodów rybackich, oraz w spisie obwodów wraz z ich opisami oraz z mapką.

http://www.krakow.rzgw.gov.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=243&Itemid=235

http://www.krakow.rzgw.gov.pl/download/Rozporzadzenie_Dyrektora_RZGW_Krakow_2_2006_31-05-2006.pdf

http://www.krakow.rzgw.gov.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=248&Itemid=234

Podobnie dla innych RZGW.

Potem warto sprawdzić na stronie odpowiedniego użytkownika rtybackiego szczegóły dotyczące korzystania z łowisk..

Pozdrawiam serdecznie

Jerzy Kowalski

PS. UWAGA: Plik Rozporządzenia ustanawiąjącego obwody rybackie (drugie łącze - skan w .pdf) jest duży (ok. 8,5 MB).

olczos

16 czerwca 2009 17:41  
Dziekuje za odpowiedz. O to mi wlasnie chodzilo

Pozdrawiam

Dodaj odpowiedź

Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum

Ostatnio dodane wątki

Najnowsze posty

Najaktywniejsi