| Pytania... | ||||
squedi13
Od: 2008-09-07 Posty: 5 |
23 czerwca 2009 22:34 | |||
| Hej.
Takie mam pytania:]: Składka roczna podstawowa uczestnika(górska) (upoważnia do wędkowania w całej Polsce) Jak mam to zinterpretować?(To oznacza, że mogę wędkować we wszystkich stawach,rzekach, itp. w całej Polsce, czy tylko w swoim okręgu?) I jeszcze pytania o spinning: Jak to z nim jest?Czy ta opłata w ogóle jest?-widziałem w cennikach innych okręgów to była opłata, a w niektórych nie. Czy np. jeśli u mnie w składkach nie ma podanej dopłaty za spinning a chce na niego łowić w innym okręgu to muszę uiścić dopłatę za spinning? I czy to prawda, że żeby móc spinningować trzeba mieć skończone 16lat? Nagadali mi, że trzeba a w regulaminie RAPR nic o wieku niema.(wolę się upewnić:D) No to chyba wszystkie moje pytania. Pozdrawiam i proszę o szybką odpowiedź. |
||||
|
tomaszokret Od: 2009-02-03 Posty: 447 |
24 czerwca 2009 07:38 | |||
| Do SQEDI13: Możesz łowić na terenie całego kraju, na łowiskach ogólnodostępnych (czyli nie podlegających dodatkowym opłatom).
Spinnig Ci się należy, jak psu buda, nie ma limitów wiekowych. Niektóre Okręgi mają dodatkową opłatę na spinning, inne nie. Jeśli w twoim Okręgu taka opłata nie jest wymagana, wówczas łowisz na terenie Polski na spiner, gdzie ci się tylko podoba. Te wszystkie info powinieneś uzyskać w swoim Kole. Niestety - świadomość prawna wielu działaczy jest po prostu żenująca, jeśli nie dość, że nie potrafili ci wyjaśnić kilku rzeczy, to jeszcze wprowadzili w błąd... |
||||
squedi13
24 czerwca 2009 11:57 | |||
| Dziękuje za odpowiedź:D | ||||
squedi13
10 lipca 2009 21:23 | |||
| Jeszcze raz się pytam bo znów mi nagadali(bardzo przekonywająco).
Wybieram się nad morze i mam wykupioną składkę wody górskie. Czy na morzem będę mógł łowić w pobliskim jeziorze jeśli nie podlega ono dodatkowym opłatom? |
||||
|
13 lipca 2009 11:46 | |||
| Do SQEDI13: A co ci tak przekonująco nagadali i kto? :-P | ||||
squedi13
13 lipca 2009 13:37 | |||
| Eeee no wędkarze i członkowie mojego koła i z innych kół ludzie:D A tutaj jest link do jakiś składek http://www.pzw.org.pl/zgpzw/wiadomosci/13990/63/uchwala_zarzadu_glownego_pzw_w_sprawie_skladki_czlonkowskiej_na_ i pisze tylko okręg Przemyśl nie cała polska, a u jest link do tabeli z mojego koła: http://www.pzw.org.pl/674/wiadomosci/16581/63/skladki_i_oplaty_w_2009_r
Więc proszę o wytłumaczenie jak być powinni;P |
||||
squedi13
13 lipca 2009 13:40 | |||
| A ogólnie nagadali, że to tylko w swoim okręgu na tą składkę mogę łowić, i jeszcze parę osób, że to składka tylko na wody górskie nie na wody nizinne. | ||||
|
13 lipca 2009 16:11 | |||
| Do SQUEDI13: Pierwszy podany przez ciebie link nie wnosi nic do sprawy, gdyż nie dotyczy w ogóle Twojego problemu.
W drugim linku jest natomiast zapis: 1.Składka roczna podstawowa pełna - (górska) 140,- zł Upoważnia do wędkowania wszystkimi metodami dozwolonymi przez Regulamin Amatorskiego Połowu Ryb PZW na wszystkich wodach ogólnie dostępnych (również ze środków pływających) Okręgu przemyskiego oraz na zbiorniku w Hermanowicach do czasu rozpoczęcia rozbudowy - to chyba dość jasne stwierdzenie, że możesz łowić również na wodach nizinnych mając dokonaną opłatę na wody górskie, prawda? Jeśli zaś chodzi o "krajowość" składki dla młodzieży do 16 roku życia, to linka ci nie podam, bo nie ma... :-( O owej "krajowości" dla młodzieży mówi Uchwała nr 103 ZG PZW z dnia 27.09.2008 - uchwały tej jednak nie zamieszczono w necie z przyczyn tajemniczych... :-P Wiele Okręgów odwołuje się do niej określając w swoich tabelach składek podstawę do ustanowienia "krajowości". Skoro młodzież z innych Okręgów może łowić na terenie całego kraju, to Przemyśl ma być gorszy?! :-P Dobra rada - sprawdź, czy jezioro, na którym masz łowić jest rzeczywiście wodą PZW. Różnie z tym bywa na północy... |
||||
cialko
Od: 2009-07-20 Posty: 3 |
20 lipca 2009 21:17 | |||
| Witam chcialbym jutro wybrac sie na zalew w mnichowicach koło namysłowa ale moj kolega nie ma rejestru połowow na okreg opolski i jak mozna szybko załatwic taki rejestr albo zaplacic skladke na jeden dzien ? sa takie opcje ? | ||||
Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum