| Składki i ich wykorzystanie | ||||
ryba070
Od: 2009-07-01 Posty: 1 |
04 września 2009 20:41 | |||
| Od czterdziestu lat jestem członkiem PZW. Czterdzieści lat opłacam składki. Jestem na większości zebrań sprawozdawczych i sprawozdawczo - wyborczych w których biorą udział przedstawiciele władz Okręgu, jednak ani raz nie usłyszałem na co przeznaczane są moje pieniądze / i nie tylko moje, ale wszystkich członków/. Informacje na ten temat są tak skąpe, że nikt z tego nic nie wie. Chciałbym wiedzieć np. ile przeznacza się na utrzymanie pracowników, utrzymanie biur, delegacje, na zarybianie, zwalczanie kłusownictwa itp. Uważam, iż takie informacje przyczyniły by się do lepszej gospodarki w Okręgach. Wiadomości Wędkarskie też niewiele piszą na ten temat. Czy gospodarka finansowa w Okręgach jest tak dobra, że członkowie nie muszą być na ten temat informowani? A może by tak wprowadzić Statutowy obowiązek składania szczegółowych informacji na zebraniach w kołach PZW? Może to wpłynęłoby na większe zainteresowanie członków działalnością Zarządów Kół i Okręgów, a zarazem na wyższą frekwencję na zebraniach ? | ||||
|
tomjas78 Od: 2009-08-23 Posty: 689 |
05 września 2009 20:00 | |||
| do ryba 070 --------------- A od czego zależy wysokośc składek PZW w danym okręgu ?, że jedni płacą więcej inni mniej . Ja w okręgu bydgoskim powiedzmy ,że mam średnią , ale np w Gdańsku to bardzo dużo. | ||||
Antoni Kustusz - rzecznik prasowy ZG PZW
Od: 2008-10-01 Posty: 785 |
08 września 2009 07:29 | |||
| Skladki PZW są przeznaczone na cele, jakie określa statut. Składki członkowskie PZW, które są określane na tym samym poziomie w calym Związku przeznaczone są w 90 proc. na utrzymanie oikregów i kół, w tym na potrzeby sportu, pracę z młodzieżą. Składki okręgowe na ochronę i zagospodarowanie wód określane przez okręgi w oparciu o analize kosztów tej gospodarki rybackiej pozostają w okręgu i są przeznaczone zgodnie z potrzebami prowadzonej przez okręg gospodarki rybackij i wędkarskiej. Informacja o ich przeznaczeniu i wykorzystaniu znajduje się w każdym sprawozdaniu z działalności danego okręgu przedstawianego na zjeździe okręgowym. jeśli więc wędkarze, czlonkowie PZW chcą się czuć gospodarzami wód, na których ich macierzysty okręg prowadzi goispodarkę wędkarską, to powinni zapoznawać się z tymi sprawozdaniami, a one są dostępne na stronach okręgów PZW lub w biurach okręgów, a już muszą być dostępne poprzez delegatów macierzystego koła na okręgowym zjeździe delagatów. | ||||
tryt
Od: 2010-02-19 Posty: 16 |
25 lutego 2010 10:43 | |||
| Szukałem w internecie informacji na temat budżetu ZG i właściwie nic nie znalazłem. Znalazłem jedynie założenia budżetowe. Na rok 2009 było to sformułowane tak: "projekt (...) przewiduje po stronie przychodów 131.291 tys. zł, a po stronie kosztów – 128.526 tys.". Uchwała przyjęta jednogłośnie. Być może jestem naiwny, być może źle szukam, ale ciekawi mnie prosta informacja na zakończenie roku: tyle i tyle przeznaczono na to, tyle i tyle na siamto, tyle i tyle zostało lub brakło i dołożyliśmy z własnej kieszeni. Już powyższej informacji wynika, że przychodów jest więcej od kosztów o 2.765 tyś zł. Jeżeli założenia projektu się spełniły, to co z tymi pieniędzmi? Domyślam się, że są przeznaczane na działalność statutową, ale ciekawią mnie szczegóły, co się dzieje z moją (m.in.) składką. Może nie będzie tutaj zbytnio trafionym przykładem Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy, ale na jej stronie www znaleźć można bardzo dokładne rozliczenie finansowe za dany rok. Wydaje mi się, że dobrze byłoby, gdyby podobne rozliczenie ukazywało się na stronie PZW. A może jest tylko ja nie znalazłem? | ||||
|
robert_ciarka Od: 2010-02-17 Posty: 139 |
25 lutego 2010 13:05 | |||
| Szanowny kolego-członku rzeczniku PZW
Czyż nie jest ogromnym nieporozumieniem fakt, że sprawozdania z działalności Okręgu są jedynie dostępne dla delegatów na Zjad Okręgowy? Odsyłanie członka na strony www danych okręgów jest śmieszne, ponieważ rzecznik PZW wychodzi z założenia, że każdy ma dostęp do internetu, a jak nie ma, to powinien sobie wejść w kafejce internetowej. Poza tym nie wszystkie okręgi udzielają takiej informacji na stronach. Skorzystam z okazji, że taki wątek powstał i podpowiem jeśli mogę. Czy nie jest najwłasciwszy czas na to, żeby edukować 650 000 członków w jakim stowarzyszeniu są? W ciągu ostatnich kilku lat wprowadzono zminy w brmieniu Statutu, wprowadzono nowe Uchwały, które radykalnie zmieniają tytuł składki i nikt z władz ZG nie pomyślał o tym, aby informować o tych zmianach poprzez chociażby Walne Zebrania Kół. Ignorancja władz naczelnych w tym względzie jest ogromna, ponieważ wymagają od szeregowego członka aby ten sobie poszukał. Trzeba kolego rzeczniku PZW przyjąć, że internet jest tylko dodatkowym narzędziem do komunikacji pomiędzy członkami. Internet nie jest narzędziem, który ma wyręczać w tym względzie Zarządy Okręgów czy Zarząd Główny. Może też najwyższy czas, aby każdy członek otrzymał Statut PZW do ręki? Może przynajmniej zadbajmy o to, aby każdy nowy wstępujący członek taki Statut otrzymał. Bo do tej pory to wygląda tak, jakbyśmy brali kredyt w banku bez umowy, a później okazuje się, że są inne koszty niż przekazane ustnie. Sądzę, że Zarząd Główny powinien taki wniosek na Zjezdzie Delegatów przedstawić pod dyskusję, a mianowicie: - procedura przyjęcia nowego członka uwzględniająca zapoznanie się ze Statutem, przede wszystkim w zakresie jego uprawnień i obowiązków - sposób dystrybucji informacji dla każdego członka Stowarzyszenia od Władz Naczelnych i Władz Okręgowych Jeśli chcemy mieć członków świadomych i zaangażowanych, to należy wyjść im na przeciw, a nie stosować spychologię pt"Proszę sobie poszukać w sieci" Pozdrawiam serdecznie |
||||
tryt
25 lutego 2010 16:14 | |||
| Panie Robercie - jeżeli chce mnie Pan edukować poprzez wręczenie statutu PZW to spieszę wyjaśnić, że nie ma takiej potrzeby, ponieważ go znam i mam do niego dostęp właśnie chociażby przez internet, tak jak ogromna rzesza naszych kolegów. Znajomość statutu nie zmienia jednak mojej zapewne niezdrowej ciekawości w kwestii szczegółowego rozliczenia przychodów i kosztów w naszym związku. Na stronach okręgowych brak takowego, zresztą dlaczego miałby się tam znaleźć, skoro ZG również się do takiego rozliczenia nie kwapi. | ||||
|
25 lutego 2010 17:02 | |||
| Użytkowniku tryt
Sądzę, że nie doczytał się Pan w mojej wypowiedzi właściwej intencji, tym bardziej, że Pan nie jest adresatem mojej wypowiedzi. Napisałem o tym, że wymagamy "czegoś" od swoich członków, ograniczając im dostęp do "tego", czego wymagamy. W tym przypadku wiedza członka okręgu (nie mylić z Delegatem Koła na Zjazd Okręgowy) o sprawozdaniu finansowym zarządu okręgu, którego jest członkiem. Natomiast brak wiedzy członków w materii bycia członkiem stowarzyszenia i z czym to się wiąże, jest kluczem do tego, że mamy PZW jakie mamy. Gdyby 650000 członków otrzymywało na bierząco wszelkie zmiany i uchwały ze stosownym komentarzem, to proszę mi wierzyć, że zdziwił by się nie jeden co można dobrego uczynić w ramach tej organizacji. Proszę się niepotrzebnie nie niepokoić tym, że chcę Pana nadmiernie edukować, zwłaszcza tak, aby zamydlić Panu oczy. Pozdrawiam serdecznie |
||||
tryt
26 lutego 2010 13:37 | |||
| Wydaje się, że moje pytanie o rozliczenie budżetu jest jednak zdecydowanie za trudne. A może nie na miejscu? Naprawdę nikt z zarządu nie ma ochoty na wypowiedź w tym temacie? | ||||
|
26 lutego 2010 14:07 | |||
| Bo to jest bardzo celne pytanie kolego. Jedno z tych zagadnień, które nie jest własciwie realizowane w PZW, a przynajmniej podchodzi się do niego ze złego założenia. Dotyczy to właśnie dostępności kluczowych informacji dla szeregowego członka, do których ma prawo wglądu bez ograniczeń. To jedna z tych rzeczy, która prosi się o usprawnienie. | ||||
johny1502
Od: 2010-03-06 Posty: 1 |
15 marca 2010 19:05 | |||
| Jaki jest dokładnie całkowity koszt wyrobienia karty wędkarskiej ??? prosze o odpowiedz... z góry dziękuję... | ||||
Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum