Logowanie

Zarejestruj się

Jedna opłata na wszystkie wody PZW w Polsce.

Dodaj odpowiedź

Jedna opłata na wszystkie wody PZW w Polsce.  
  maciej_szczupak

Od: 2009-10-12

15 października 2009 21:20  
Witam wszystkich serdecznie!

Chciałem spytać,czy istnieje możliwość wniesienia jednej opłaty,dzięki której mógłbym łowić na wszystkich wodach PZW w całym kraju?Czy choć jest takowa rozważana?

Dość często niespodziewanie jeżdżę to tu to tam i nie mam czasu za każdym razem opłacać jednodniowe pozwolenia,a jeśli nawet,to jest to bardzo niewygodne.Nawet jeśli byłaby ona wyraźnie wyższa od tej na mój region,to bardzo chętnie takową bym opłacił.

Z zaciekawieniem poczytałem w innym wątku o pomyśle płacenia przez SMS,to w jakiś sposób mogłoby rozwiązać sprawę,ale w moim przypadku wolałbym jednak raz zapłacić,a później już tylko łowić gdzie trafię... :)

edmund wronka

Od: 2009-01-21

18 października 2009 12:04  
Ja tez często jezdze po polsce i taka opłata to duże ułatwienie.
Edmund

Antoni Kustusz - rzecznik prasowy ZG PZW

Od: 2008-10-01

19 października 2009 11:19  
Zgodnie z dotychczasowymi przepisami składka okręgowa na ochronę i zagospodarowanie wod obowiązuje na terenie jednego okręgu lub okręgów, które podpisały ze sobą stosowne porozumienie. Wynika to z faktu, że okręgi są gospodarzami wod (rybackimi uzytkowanika obwodów rybackich) i tylko one (zgodnie z ustawą o rybactwie śródlądowym) mają prawo ustalania takich składek, które są jednoczesnie zezwoleniami na wędkowanie. Ustalenia składki ogólnokrajowej stanowi w świetle tych zapisów ingerencję w ich prawa, ale także ingerencją w warunki już zawartych umów na dzierżawę wod it. Myślę, że najlepiej bedzie w przyszlości posłużyć sie elektronicznymi metodami wnoszenia składek, które w sposób szybki i konkretny zapewnią (jakby w tle) wniesienie odpowiedniej składki na wody, na których będzie się chciało wędkować. problem ten był podnoszony w trakcie XXIX KZD i myslę, że przed nami jest jeszcze dyskusja w jaki sposób z tej różnorodności wyciągnąc to co ogólne i wspólne i tak załatwić, aby dobrze służyło wedkarzom  

Usunięty 21 października 2009 20:03 przez: adminpzw  
  tomasz_p

Od: 2009-02-02

20 października 2009 22:15  
:j_szczupak Witam wszystkich serdecznie!
<br />
<br />Chciałem spytać,czy istnieje możliwość wniesienia jednej opłaty,dzięki której mógłbym łowić na wszystkich wodach PZW w całym kraju?Czy choć jest takowa rozważana?
[quote]

To mogłoby dopiero wtedy zadziałać, jakbyś bilet na łowienie kupował na stacji benzynowej. W tych realiach to są 2 wyjścia: wprowadzą niedługo bilety po 100zł za dzień a okręgówka dla stowarzyszonych dalejj będzie 100zł, albo ta normalnośc przyjdzie ale za 50 lat....

Usunięty 21 października 2009 19:54 przez: adminpzw  
  maciej_szczupak

21 października 2009 19:11  
- rzecznik prasowy ZG PZW Antoni KustuszZgodnie z dotychczasowymi przepisami składka okręgowa na ochronę i zagospodarowanie wod obowiązuje na terenie jednego okręgu lub okręgów, które podpisały ze sobą stosowne porozumienie. Wynika to z faktu, że okręgi są gospodarzami wod (rybackimi uzytkowanika obwodów rybackich) i tylko one (zgodnie z ustawą o rybactwie śródlądowym) mają prawo ustalania takich składek, które są jednoczesnie zezwoleniami na wędkowanie. Ustalenia składki ogólnokrajowej stanowi w świetle tych zapisów ingerencję w ich prawa, ale także ingerencją w warunki już zawartych umów na dzierżawę wod it. Myślę, że najlepiej bedzie w przyszlości posłużyć sie elektronicznymi metodami wnoszenia składek, które w sposób szybki i konkretny zapewnią (jakby w tle) wniesienie odpowiedniej składki na wody, na których będzie się chciało wędkować. problem ten był podnoszony w trakcie XXIX KZD i myslę, że przed nami jest jeszcze dyskusja w jaki sposób z tej różnorodności wyciągnąc to co ogólne i wspólne i tak załatwić, aby dobrze służyło wedkarzom

Dziękuję za rzeczową i wyczerpującą odpowiedź.Jak rozumiem,nie ma szans na jedną opłatę,więc liczę na szybkie wprowadzenie opłat "elektronicznych" np. przez SMS.

Pozdrawiam!

maciej_szczupak

21 października 2009 19:20  
tomasz_p
maciej_szczupak Witam wszystkich serdecznie!
<br /><br />
<br /><br />Chciałem spytać,czy istnieje możliwość wniesienia jednej opłaty,dzięki której mógłbym łowić na wszystkich wodach PZW w całym kraju?Czy choć jest takowa rozważana?
<br />

<br />
<br />To mogłoby dopiero wtedy zadziałać, jakbyś bilet na łowienie kupował na stacji benzynowej. W tych realiach to są 2 wyjścia: wprowadzą niedługo bilety po 100zł za dzień a okręgówka dla stowarzyszonych dalejj będzie 100zł, albo ta normalnośc przyjdzie ale za 50 lat....

:)))
Niech będzie na stacji benzynowej,ale niech i cenówka będzie rozsądna... ;)
Mam nadzieję,że jednak ta normalność("łatwość")przyjdzie szybciej,bo za 50 lat to już dawno będę pożarty przez przynętę na Leszcza... ;)

Usunięty 21 października 2009 20:03 przez: adminpzw  
    Usunięty 21 października 2009 20:04 przez: adminpzw  
  p_kacper

Od: 2010-04-15

15 kwietnia 2010 12:06  
Ciekawe jakie to odpowiedzi Admini tak skrzętnie usuwają??  

Administrator

Od: 2009-01-16

15 kwietnia 2010 12:46  
p_kacperCiekawe jakie to odpowiedzi Admini tak skrzętnie usuwają??
... wyłącznie posty i wątki naruszające Regulamin forum

Szczepan Wodniok

Od: 2008-12-17

15 kwietnia 2010 18:58  
- rzecznik prasowy ZG PZW Antoni KustuszZgodnie z dotychczasowymi przepisami składka okręgowa na ochronę i zagospodarowanie wod obowiązuje na terenie jednego okręgu lub okręgów, które podpisały ze sobą stosowne porozumienie. Wynika to z faktu, że okręgi są gospodarzami wod (rybackimi uzytkowanika obwodów rybackich) i tylko one (zgodnie z ustawą o rybactwie śródlądowym) mają prawo ustalania takich składek, które są jednoczesnie zezwoleniami na wędkowanie. Ustalenia składki ogólnokrajowej stanowi w świetle tych zapisów ingerencję w ich prawa, ale także ingerencją w warunki już zawartych umów na dzierżawę wod it. Myślę, że najlepiej bedzie w przyszlości posłużyć sie elektronicznymi metodami wnoszenia składek, które w sposób szybki i konkretny zapewnią (jakby w tle) wniesienie odpowiedniej składki na wody, na których będzie się chciało wędkować. problem ten był podnoszony w trakcie XXIX KZD i myslę, że przed nami jest jeszcze dyskusja w jaki sposób z tej różnorodności wyciągnąc to co ogólne i wspólne i tak załatwić, aby dobrze służyło wedkarzom
 A może by nam pan przypomniał jak to dawniej funkcjonowała składka krajowa, że można było wędkować na wodach PZW na terenie całego kraju.

Dodaj odpowiedź

Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum

Ostatnio dodane wątki

Najnowsze posty

Najaktywniejsi