| Toruń i Drwęca | ||||
Dariusz Dylewski
Od: 2007-11-14 Posty: 87 |
24 listopada 2009 14:58 | |||
| Czy wiadomo już jest coś gdzie będziemy musieli zrobić opłaty żeby rozpocząć sezon trociowy na Drwęcy w Lubiczu. Bo na Rybobraniu w artykule Toruński Okręg Polskiego Związku Wędkarskiego stracił prawie trzecią część swoich wód jest napisane że Toruń straci Drwęcę. Czy to już jest przesądzone i 2010 na Drwęcy zacznie sie pod nowymi rządami? | ||||
Dariusz Dylewski
26 listopada 2009 07:56 | |||
| 2 dni i brak odpowiedzi, oto jest podejście PZW do zwykłych wędkarzy. Po co jest ten portal i forum jeżeli pytania zostają bez odpowiedzi. Wiadomo że zbliża się już początek sezonu trociowego i trzeba szukać miejsca i załatwiać ewentualne noclegi bo przecież nie wszyscy mieszkają nad trociowymi rzekami. | ||||
dariuszkrystosiak
Od: 2008-11-24 Posty: 566 |
26 listopada 2009 08:13 | |||
|
Darek,no co Ty?Ja posta o Gnojnie napisałem 14.11 i co?ktoś się zainteresował? Reagujesz tak jakbyś wcześniej na swoje pytania uzyskiwał odpowedzi,poczekaj-odpowiedzą albo nie. |
||||
Dariusz Dylewski
26 listopada 2009 10:06 | |||
| Darek, postanowiłem sprawdzić to u źródeł, chodzi mi dokładnie o opłaty, i wysłałem maila do RZGW Gdańsk. Jeżeli będą działali tak jak RZGW Warszawa to odpowiedź powinna przyjść w okolicach czwartek - piątek w przyszłym tygodniu. | ||||
|
Kazimierz Wąsik Od: 2008-12-04 Posty: 153 |
26 listopada 2009 12:10 | |||
| Tu na razie o roku 2009.
http://www.rzgw.gda.pl/?mod=content&path=2,10,76 |
||||
Dariusz Dylewski
26 listopada 2009 12:25 | |||
|
Czytałem już to, Toruń miał Drwęcę jako wodę górską, a w tabeli RZGW Gdańsk wody górskiej nie widzę. Opłata specjalna jest opłata dla cudzoziemców. Z tabeli wychodziło by że za trzy dni teraz zapłacę tyle co za jeden dzień za panowania Torunia. |
||||
Dariusz Dylewski
26 listopada 2009 12:42 | |||
| A więc już wiadomo jakie opłaty - obowiązuja opłaty z zarządzenia znajdującego się pod tym linkiem - http://rzgw.gda.pl/cms/site.files/file/Zarzadzenia/zarz4409.pdf
PS. Żeby tak PZW chciało odpowiadać jak robi to RZGW. Dzisiaj wysłany mail i dzisiaj udzielona odpowiedź. |
||||
Dariusz Dylewski
26 listopada 2009 12:46 | |||
| A co do opłat elektronicznych to cytuję opis z maila który otrzymałem z RZGW w Gdańsku
Zgodnie z ww. zarządzeniem, jeśli przelew jest wykonywany drogą elektroniczną na potwierdzeniu dokonania przelewu – duplikacie dokonania przelewu – konieczny jest czytelny podpis dokonującego przelew wraz z adnotacją „potwierdzam dokonanie przelewu”. Potwierdzenie elektroniczne winno posiadać dane je identyfikujące, w tym numer konta nadawcy i odbiorcy, datę dokonania przelewu oraz numer referencyjny wykonanego przelewu. |
||||
|
27 listopada 2009 10:32 | |||
| Czy to oznacza, że aby można było łowić w Drwęcy poniżej Lubicza w dniu 1 stycznia 2010 r. trzeba przelać na konto RZGW Gdańsk 10 zł? Czy wydruk z ipko wystarczy (jak go podpiszę jak niżej)? | ||||
Dariusz Dylewski
27 listopada 2009 12:41 | |||
|
Z zarządzenia tak wynika, no i mam to potwierdzone w mailu. Właśnie ta informacja mnie najbardziej interesowała, bo też jeżeli dopisze aura wybieram się 1 stycznia do Lubicza. |
||||
Dariusz Dylewski
27 listopada 2009 12:42 | |||
| Aha i jeszcze jedno, dzięki wysokości opłat może nawet na 3 dni się wybiorę ;) | ||||
relax_relax
Od: 2009-11-25 Posty: 2 |
27 listopada 2009 18:16 | |||
| a ja słyszałem, że pan Prezes P. z cała elitą ukrywali fakt, iż jako okręg toruński straciliśmy Drwęce i część Wisły (III i IV). Czy może się ktos na te nteamt opowiedziec, co tam do cholery się dzieje!!!! | ||||
relax_relax
Od: 2009-11-25 Posty: 2 |
03 grudnia 2009 13:19 | |||
|
no i co nikt nic nie wie!!!! może to nie prawda!!!!! a możei prawda i nikt nie cche się w tym temacie wypowiadać!!!! |
||||
|
dionizy Od: 2009-01-31 Posty: 87 |
03 grudnia 2009 14:14 | |||
| ZASADY SPRZEDAŻY ZEZWOLEŃ I WARUNKI KORZYSTANIA Z ZEZWOLEŃ NA AMATORSKI POŁÓW RYB WĘDKĄ W OBWODACH RYBACKICH NIEPOSIADAJĄCYCH UŻYTKOWNIKÓW
Pełna treść zasad i warunków znajduje się w Zarządzeniu nr 44/2009 Dyrektora RZGW w Gdańsku z dnia 7 sierpnia 2009 r. w sprawie zasad sprzedaży zezwoleń i warunków korzystania z zezwoleń na amatorski połów ryb w obwodach rybackich nieposiadających użytkownika. W przypadku obwodu jeziora Sarąg należy się również zapoznać z ogłoszeniem w sprawie amatorskiego połowu ryb w obwodzie rybackim jeziora Sarąg na rzece Pasłęka nr 5. OGŁOSZENIE W związku z rozwiązaniem umów na użytkowanie obwodów rybackich rzek: Wisła nr 3, Wisła nr 4 oraz Drwęca nr 5 informuje się, iż zezwolenia na amatorski połów ryb, wykupione od Polskiego Związku Wędkarskiego w Toruniu przed dniem 9 listopada 2009 r., będą honorowane do końca roku 2009. Zezwolenia na amatorski połów ryb wędką, począwszy od dnia 10 listopada 2009 r., wydaje Dyrektor RZGW w Gdańsku, zgodnie z zasadami i stawką opłat określonymi poniżej. Powyższe Zarządzenie nie dotyczy obwodów rybackich: - rzeki Nogat, - jeziora Parszczenica na rzece Zbrzyca nr 5, - jeziora Bożęcin (Olchowo) na cieku bez nazwy w zlewni kanału Kanał Elbląski, - jeziora Złotna (Kalnicki Staw) na cieku bez nazwy w zlewni cieku Struga Miłakówka. http://www.rzgw.gda.pl/?mod=content&path=2,10,76 |
||||
|
23 grudnia 2009 14:57 | |||
| Jest taka "szkoła" która twierdzi, że Drwęca jest rezerwatem i troci i łososi ani żadnych innych ryb po odebraniu praw do Drwęcy okręgowi PZW w Toruniu łowić w Drwęcy na odcinku górskim (i nie tylko) od Lubicza do Złotorii nie wolno! | ||||
Dariusz Dylewski
27 grudnia 2009 09:50 | |||
| Na Drwęcy obowiązuje Zarządzenie Ministra Leśnictwa i Przemysłu Drzewnego z dnia 27 lipca 1961 r. w sprawie uznania za rezerwat przyrody rzeki Drwęcy i według niego zabroniony jest odłów troci, łososia i pstrąga na Drwęcy i jej dopływach. Zastanawiam się tylko dlaczego w okresie dzierżawy Drwęcy przez PZW można było łowić w obrębach ochronnych oraz zabierać złowione trocie i łososie. Przecież Zarządzenie Ministra Leśnictwa i Przemysłu Drzewnego jest ważniejsze jak wszystkie zarządzenia PZW i PZW nie może ich złagodzić a jedynie zaostrzyć. Nawet RZGW podpisując dzierżawę z PZW nie mogło na to pozwolić. Może był jakiś Akt Prawny wydany przez Ministra zezwalający na to, ale w żadnym z dzienników Ustaw ani Monitorów Polskich takiego nie znalazłem.
Przeglądając to Zarządzenie zrozumiałem je tak że dozwolone jest wędkowanie dla członków PZW od mostu kolejowego do mostu drogowego (autostradowego) oraz jest zakaz zabierania troci, łososia i pstrąga, czyli najkrócej jest to odcinek NoKill. Chyba że RZGW wprowadzi całkowity zakaz połowu, bo to może zrobić jako zaostrzenie Zarządzenia Ministra. |
||||
|
29 grudnia 2009 10:46 | |||
| RZGW w Gdańsku ma podobno do 1 stycznia opublikować przepisy o zasadach połowu i opłatach na górskim odcinku Drwęcy od Lubicza do Złotorii. | ||||
Dariusz Dylewski
30 grudnia 2009 20:57 | |||
| Dzisiaj dostałem taka odpowiedź na pytanie które jest pod kreską:
Dzień dobry, Zarządzenie Ministra Leśnictwa z 1961r zostało zamienione zasadami, wprost wynikającymi z ustawy z dnia 16 kwietnia 2004r. o ochronie przyrody (Dz.U. nr 92, poz. 880 ze zm.). Artykuł 15 w.cyt ustawy, w części dotyczącej amatorskiego połowu ryb, stanowi o zakazie amatorskiego połowu ryb, z wyjątkiem miejsc wyznaczonych w planie ochrony lub zadaniach ochronnych. Obecnie Regionalny Dyrektor Ochrony Środowiska w Bydgoszczy nie posiada planu ochrony czy zadań ochronnych, sporządzonych dla rezerwatu przyrody „Rzeka Drwęca”, jest on w opracowaniu. Do czasu sporządzenia planu ochrony dopuszcza się amatorski połów ryb, po sporządzeniu planu ochrony będą obowiązywały warunki w nim ustalone. Zasady połowu amatorskiego dla wszystkich obwodów rybackich, nieposiadających użytkownika – w tym obwodu rybackiego rzeki Drwęca nr 5, znajdują się na stronie internetowej www.rzgw.gda.pl, w zakładce „Obwody rybackie”, potem „Amatorski połów ryb”. Obecnie trwają prace nad aktualizacją zarządzenia w sprawie amatorskiego połowu ryb w obwodach bez użytkownika wyłonionego drogą konkursu ofert. Zarządzenie takie zostanie podane do publicznej wiadomości poprzez zamieszczenie na stronie <a href="http://www.rzgw.gda.pl/">www.rzgw.gda.pl, do końca roku 2009. O ile zostaną wprowadzone dodatkowe zakazy dotyczące połowu troci i łososia – będą one umieszczone w tym zarządzeniu.</a> Jednocześnie informuję, iż zgodnie z ustawą o rybactwie śródlądowym, zabroniony jest połów ryb w obrębach ochronnych, o wymiarach ochronnych oraz w okresach ochronnych. Ustanowione wcześniej obręby ochronne są obowiązujące. Anna Stróżyk-Kowalska Kierownik Zespołu ds. Gospodarki Rybackiej Regionalny Zarząd Gospodarki Wodnej w Gdańsku tel. 58/326-18-96 From: 1964 [mailto:1964@vp.pl] Sent: Monday, December 28, 2009 10:03 AM To: Anna Stróżyk-Kowalska Subject: Re: odp - Drwęca Nr 5 Witam Ostatnio na wędkarskich forach internetowych została zamieszczona informacja o umieszczeniu takich tablic http://i219.photobucket.com/albums/cc225/karpies/zakaz.jpg nad rzeką Drwęcą. Wiem że na Drwęcy jest rezerwat według Zarządzenia z 27 lipca 1961 roku - http://static1.money.pl/d/akty_prawne/pdf/MP/1961/71/MP19610710302.pdf . Do rozpoczęcia sezonu trociowego pozostały już tylko w zasadzie 4 dni i czy mogła by Pani podać przybliżoną datę zamieszczenia informacji czy Drwęca zostanie dopuszczona do łowienia i na jakich zasadach. Z poważaniem Dariusz Dylewski |
||||
grey57
Od: 2010-01-02 Posty: 1 |
02 stycznia 2010 12:05 | |||
| Co to ma za znaczenie czy Drweca bedzie rezerwatem czy nie jak i tak prawie wszystkie ryby są dokładnie skłusowane bądz w świetle prawa na przepławkach lub w okresie ochronnym .
Jak przychodzi sezon jesteśmy na tyle DURNI że płacimy składki i opłaty specjalne ( w tym roku i tak delikatnie bo tylko 10 zł za dzień ) na bandę wzajemnej adoracji za świeże powietrze i ładne widoki nad Drwęcą bo na złapanie trotki i tak nie ma szans. W każdym razie z roku na rok coraz mniejsze. W każdym razie w tym roku 1 stycznia w górnym odcinku ( plaża - most ) nie padła żadna ryba . Podobno ktoś dostał 90 cm w Złotorji. pozdrawiam |
||||
|
05 stycznia 2010 10:37 | |||
| Przez pierwsze trzy dni stycznia złowiono trzy ryby, dwie z nich można obejrzeć na forum www.fors.com.pl.
Tak złego rozpoczęcia roku jeszce na Drwęcy nie było. |
||||
Antoni Kustusz - rzecznik prasowy ZG PZW
Od: 2008-10-01 Posty: 785 |
11 stycznia 2010 07:59 | |||
| Proponuje wejśc na stronę RZGW w Gdańsku, gdzie przytoxczono tekst rozporządzenia nr 70/2009 w sprawie uzytkowania obwodów rybackich, które nie mają rybackiego uzytkownika. Tam jest wszystko, w tym także tabela opłat i obowiązki wędkarzy. No cóż, szkoda, ale ta sytuacja w tamtejszym RZGW jest dość powszechna skoro na liście takich obwodów znajduje się ponad 130 pozycji. | ||||
Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum