| karta wędkarska po 20 latach | ||||
Lechosław Linke
Od: 2010-02-08 Posty: 5 |
08 lutego 2010 17:26 | |||
| Dosłownie byłem wędkarzem z 20 lat (albo i więcej) temu
Miałem kartę wędkarską,uiszczałem opłaty,łowiłem ryby itp.Dosłownie jak kupiłem działkę to zaprzestałem połowu ryb i nie dokonywałem zadnych opłat. Teraz chcę wyjechać na wczasy nad jezioro Sulejowskie koło Łodzi a jest to jezioro PZW . Co zrobic aby zostać na nowo wędkarzem ,czyli dokąd się udac,ile ze soba wziać pieniedzy,czy musze na nowo składac egzamin,czy lepiej jakąś sezonową opłatę uiścić.Jestem z Warszawy dokłądniej Pragi-północ Jak pamiętam to wszystko kiedyś załatwiało sie na KRN W w Warszawie.Za odpowiedzi z góry dziękuję Lechlin |
||||
|
arnie Od: 2008-09-24 Posty: 265 |
09 lutego 2010 07:25 | |||
| Starą kartę wedkarską polecam wymienić w urzędzie miasta bo od tego czsu sie zmieniły wzory .
Potem udajemy sie do Koła wędkarskiego i płacimy składki. To wszystko. Nowy egzamin nie jest wymagany. |
||||
|
Jerzy Grajkowski Od: 2009-07-04 Posty: 2 |
09 lutego 2010 11:10 | |||
| Karta wędkarska jest dokumentem wydawanym jednorazowo i ma ważność
bezterminową. W ramach reformy administracyjnej kraju (1996- 1999) zmieniono zasady wyrabiania karty wędkarskiej. Kompetencje uprawnionego do wydawania kart przejął Urząd Wojewódzki, a później Starostwo Powiatowe. Jeśli ma Pan kartę wydaną przez PZW w okresie przed wejściem w życie Ustawy "o rybactwie śródlądowym" z 18 kwietnia 1985 r. (Dz. U. Nr 21 poz. 91) jest to ostatnia kartka ówczesnej legitymacji członka PZW - to niestety musi Pan teraz zdawać egzamin i przejść całą procedurę. Jeżeli ma Pan kartę wędkarską wydaną po tym okresie (w latach 1985 - 1996) i otrzymał Pan osobny dokument ,,karta wędkarska\'\' (biały kolor, tylko cztery strony - na drugiej stronie zdjęcie), do którego nie wklejało się żadnych znaczków, to może Pan się taką kartą nadal posługiwać . |
||||
|
10 lutego 2010 09:47 | |||
| teoretycznie jest ważna biała karta, lecz nie wszyscy o tym wiedzą i trzeba by wiele tłumaczyć się nad wodą. niestety. | ||||
|
Jerzy Grajkowski Od: 2009-07-04 Posty: 2 |
10 lutego 2010 10:14 | |||
| zgadzam się że nad wodą można spotkać urzędników źle interpretujących przepisy,zresztą nie tylko tam, ale narazie to oni muszą udowodnić że mają racje | ||||
Lechosław Linke
02 marca 2010 09:41 | |||
| Dziękuję za odpowiedzi
Jadę w lipcu nad jezioro Sulejowskie.Chciałem trochę powędkowac bo byc nad wodą i kija nie pomoczyć... Dowiedziałem się że opłata na tym akwenie to 30 zeta brzeg i 60 łódka dziennie dla niezrzeszonych Dla wędkarzy też są dopłaty . W sumie nie jest tanio.Zeby odpocząć z kijem musze dużo zapłacic i chyba zrezygnuję Jest opcja że zapłacę i wypłynę z miejscowym wędkarzem na rybki i będzie taniej ,lepiej itp Pozdrawiam Lechlin |
||||
Antoni Kustusz - rzecznik prasowy ZG PZW
Od: 2008-10-01 Posty: 179 |
14 marca 2010 07:40 | |||
| Nic z tego nie rozumiem. To może lepiej dalej uprawiać działkę i nie martwić się o wędkowanie? Przecież to jasne, że skoro się nie było w PZW przez 20 lat, to teraz trzeba wpłacić ponownie wpisowe oraz opłacić stosowne składki członkowskie (Związkową i okręgową). Oczywiście na taki jednorazowy wyjazd można wykupić okresową okręgową składkę np. na dwa tygodnie lub na miesiąc. To bedzie taniej, ale inaczej się nie da. | ||||
Lechosław Linke
23 marca 2010 10:56 | |||
| ale czy musze na nowo zdawac egzaminy.Zdania są podzielone i to pół na pół | ||||
jaro422
Od: 2009-03-23 Posty: 397 |
23 marca 2010 11:25 | |||
|
Bo nie napisał Pan jasno czy posiada Pan nadal Kartę Wędkarską , czy też figuruje ona tylko w Pana wspomnieniach sprzed 20 lat. Jeśli nadal jest ona w Pana posiadaniu, powinien Pan się udać do Starostwa w celu wymiany jej na obowiązującą. Jeśli jej Pan nie posiada to niestety należy ponownie uzyskać wynik pozytywny z Egzaminu na Kartę Wędkarską, chyba że posiada Pan jeszcze jakiś dokument potwierdzający uzyskanie takiego wyniku. Po uzyskaniu Karty Wędkarskiej w należy wnieść stosowne opłaty w Kole PZW jeśli wody na których zamierza Pan wędkować są pod jego jurysdykcją. |
||||
Lechosław Linke
24 marca 2010 20:46 | |||
| Juz pisze jak widze te karte
oprawa sztywna itroligatorska ,wytłoczonePZW a pod spodem ryba 2 strona-Uwaga zgodnie z par .17 Statutu PZW członek który nie opłaci składki członkowskiej,,,,..........podlega skreśleniu .Ponowne przyjęcie po opłaceniu wpisowego 3 strona.Moje zdjęcie jak byłem piękny i młody i jakieś pouczenia ...... 4 strona Nr.982 tłusty napis KARTA WĘDKARSKA wydana przez Prez.Powiatowej Rady Narodowej OB.Linke Lechosław członkowi PZW........ SA NA TEJ STRONIE DWIE CZERWONE PIĘCZĄTKI 4 strona przedłużenie ważności karty......i od 1977 do 1989 od 83 do 89 tylko składka a w 1989 też wpisowe i dosłownie nie ma miejsca koniec karty Już opisałem dokładnie i czy to jest jeszcze karta wędkarska bo juz sie dowiedziałem że musze to załatwiać czyli wymianę an Pl,Starynkiewicza w Warszawie Za odpowiedż wielkie dzięki |
||||
szymon_2003
Od: 2009-01-07 Posty: 120 |
25 marca 2010 05:16 | |||
| Ustawa z dnia 18 kwietnia 1985 r. o rybactwie śródlądowym.
Art.28.Wydane na podstawie dotychczasowych przepisów karty wędkarskie zachowują ważność do dnia 31 grudnia 1987 r. Osoby posiadające te karty, przy ich wymianie w terminie określonym w zdaniu poprzednim na karty wymagane według przepisów tej ustawy, są zwolnione z obowiązku składania egzaminu, o którym mowa w art. 7 ust. 4. Art. 7. 1. Za amatorski potów ryb uważa się pozyskiwanie ich wędką lub kuszą. 2. Amatorski potów ryb może uprawiać osoba posiadająca dokument uprawniający do takiego połowu, zwany dalej ,,kartą wędkarską" lub ,,kartą łowiectwa podwodnego", a jeżeli połów ryb odbywa się w wodach uprawnionego do rybactwa - posiadająca ponadto jego zezwolenie. 3. Z obowiązku posiadania karty wędkarskiej są zwolnione osoby do lat 14, z tym że mogą one uprawiać amatorski potów ryb wyłącznie pod opieką osoby pełnoletniej posiadającej taką kartę. 4.Z obowiązku posiadania karty wędkarskiej lub karty łowiectwa podwodnego są zwolnieni cudzoziemcy czasowo przebywający w Polsce, posiadający zezwolenie, o którym mowa w ust. 2. Z obowiązku tego zwolnione są także osoby uprawiające amatorski połów ryb w wodach uprawnionej do rybactwa osoby fizycznej, jeżeli uzyskały od niej zezwolenie na połów w tych wodach. 5. Kartę wędkarską lub kartę łowiectwa podwodnego wydaje starosta, po złożeniu przez osobę zainteresowaną egzaminu ze znajomości ochrony i połowu ryb przed komisją powołaną przez społeczną organizację amatorskiego połowu ryb; z obowiązku składania egzaminu są zwolnione osoby posiadające średnie lub wyższe wykształcenie rybackie. 6. Osoba wobec której orzeczono cofniecie karty wędkarskiej tub karty łowiectwa podwodnego, może przystąpić do powtórnego egzaminu najwcześniej po upływie terminu, o którym mowa w art. 27 ust 2 pkt 3. 7. Społeczna organizacja amatorskiego połowu ryb za przeprowadzenie egzaminu, o którym mowa w ust. 5, pobiera opłaty w wysokości przez siebie ustalonej. 8. Uprawniony do rybactwa za wydane zezwolenie na uprawianie amatorskiego połowu ryb może pobierać opłatę w wysokości przez siebie ustalonej. |
||||
|
30 marca 2010 01:14 | |||
| Kolego Szymonie, cytowana ustawa ma wiele zmian. I wytłuszczony artykuł o ile pamiętam jest zmieniony. Choć jego brzmienie jest podobne i wcześniej wydane karty sa ważne. | ||||
szymon_2003
Od: 2009-01-07 Posty: 120 |
30 marca 2010 22:25 | |||
| Szanowny Arnie trudno na forum zamieszczac obszerne cytaty ze wszystkich aków prawnych , ze były zmiany - masz racje w tekście jednolitym USTAWY z dnia 18 kwietnia 1985 r.o rybactwie śródlądowym stan prawny na dzien 16.07.2009 Art. 28. (pominięty). ponieważ jest nieaktualny. uwzględnione zostały zmiany - Opracowano na podstawie:
tj. Dz.U. z 1999 r. Nr 66, poz.750, z 2000 r. Nr 120,poz. 1268, z 2001 r.Nr 81, poz. 875, Nr110, poz.1189, Nr115, poz. 1229, z 2004r. Nr 92, poz. 880, z2005 r. Nr 130, poz.1087, Nr 175, poz.1462, z 2007 r. Nr 21,poz. 125, z 2009 r. Nr92, poz. 753. Natomiast wązność karty wędkarskiej wydanej na podstawie STARYCH przepisów aktualnie wygląda tak - USTAWA z dnia 29 grudnia 1998 r./ Dziennik Ustaw z 1998 r. Nr 162 poz. 1126/ o zmianie niektórych ustaw w związku z wdrożeniem reformy ustrojowej państwa. (Dz. U. z dnia 30 grudnia 1998 r.) Art. 32. Karty wędkarskie i karty łowiectwa podwodnego wydane na podstawie dotychczasowych przepisów zachowują swoją ważność. Ten zapis został zmieniony - OBWIESZCZENIE MINISTRA ROLNICTWA I GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ z dnia 26 kwietnia 1999 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy o rybactwie śródlądowym. 2. Podany w załączniku do niniejszego obwieszczenia jednolity tekst nie obejmuje: 1) art. 28 ustawy z dnia 18 kwietnia 1985 r. o rybactwie śródlądowym (Dz.U. Nr 21, poz. 91), który stanowi: „Art. 28. Wydane na podstawie dotychczasowych przepisów karty wędkarskie zachowują ważność do dnia 31 grudnia 1987 r. Osoby posiadające te karty, przy ich wymianie w terminie określonym w zdaniu poprzednim na karty wymagane według przepisów tej ustawy, są zwolnione z obowiązku składania egzaminu, o którym mowa w art. 7 ust. 4.”; 11) dodaje się art. 28a w brzmieniu: "Art. 28a. Karty wędkarskie wydane na podstawie dotychczasowych przepisów zachowują ważność do dnia 30 czerwca 1999 r.". czyli STARE Karty Wędkarskie zakonczyły definitywnie swój żywot 30.06 1999 pozdrawiam jan kulczyński |
||||
zupka66
Od: 2009-11-17 Posty: 4 |
30 marca 2010 23:10 | |||
| Prpopnuję udać się do koła PZW w którym opłacł pan ostati raz składkę członkowską , tam na podstawie posiadanaj starej karty koło powinno wydać bezpłatnie zaświadczenie , a właściwie jego duplikat , o zdanym egzaminie. Z tym zaświadczeniem oraz aktualnym zdjęciem należy udać się do starostwa powiatu zgodnego z aktualnym miejscem zameldowania gdzie otrzyma pan karte wędkarską. Napewno będzie opłata skarbowa , prawdopodobnie 10 zł. Potem znów do koła aby opłacić składki (wraz z wpisowym w wysokśći 25 zł). | ||||
Lechosław Linke
09 kwietnia 2010 11:34 | |||
| za odpowiedzi.
Widze że temat był konfliktowy Wczoraj zdałem egzamin,dokonałem opłat Z kieszeni ubyło 222 zeta ale na majówkę jadę na ryby ,już szykuję kije i to jest najważniejsze Piszę jak sprawa sie zakończyła że ten egzamin jednak musiałem zdać ,ale naprawdę trafiłem na miłego egzaminatora w PZW Warszawa ul,Twarda Na miłe panie w Starostwie na pl.Starynkiewicza i oczywiście przemiłe panie w PZW UL. Twarda Wszystkim więc dziękuję Wędkarzem byłem cały czas ale teraz to po prostu zalegalizowałem na papierze Pozdrawiam ,połamania kijów ,Lechlin |
||||
Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum