Logowanie

Zarejestruj się

Skladki 2010 Kraków Prosba.

Dodaj odpowiedź

Skladki 2010 Kraków Prosba.  
  fyntkosz

Od: 2009-10-01

15 lutego 2010 08:40  
Witam! Mam prośbe. Zaczynam przygodę z wędkarstwem i chcialbym zakupic skladke roczna na wody nizinne niepełne. Nic nie rozumiem z tych tabelek i nie mam pojecia ile zaplace za wszystko i z tym pytaniem sie do was kieruje :) mam 29 lat i nie uczę sie. Dziękuję z góry!  

fyntkosz

Od: 2009-10-01

15 lutego 2010 08:41  
fyntkoszWitam! Mam prośbe. Zaczynam przygodę z wędkarstwem i chcialbym zakupic skladke roczna na wody nizinne niepełne. Nic nie rozumiem z tych tabelek i nie mam pojecia ile zaplace za wszystko i z tym pytaniem sie do was kieruje :) mam 19 lat i nie uczę sie. Dziękuję z góry!

robert_ciarka

Od: 2010-02-17

23 lutego 2010 11:49  
Nikt nie odpowie na twoje pytanie, ponieważ w strukturze składek PZW nie ma składeki niepełnej nizinnej. Pretensje do Zarządu Głównego w tej sprawie, za sławetną Uchwałę nr103. ZG dopuścił (zapewne pod naciskiem wpływowych delegatów okręgów) aby Okręgi oficjalnie zamieniły dopłaty za wędkowanie, które są nielegalne, na ulgi od składki na ochronę i zagospodarowanie wód.
Zarząd Główny bawi się pieniądzmi swoich członków, pozwalając aby Okręgi dawały zniżki wędkarzom czyniąc ich uprzywilejowanych w opłatach za ochronę i zagospodarowanie wód, co jest jawnym naruszeniem zasady, że składka musi być zbilansowana z uwzględnieniem specyfiki zagospodarowania poszczególnych wód.
XXIX Krajowy Zjazd Delegatów z sytuacji w okręgach sobie kpi, gdzie w Uchwale w sprawie kierunków działania PZW na lata 2009-2013 podaje:
V. Zjazd pozytywnie ocenia wdrożenie jednolitych zasad ustalania struktury składek okręgowych na ochronę i zagospodarowanie wód. Uznaje się jednocześnie różnorodność wysokości tych składek w poszczególnych okręgach uzasadnionych rachunkiem ekonomicznym.

VI. Zjazd uznaje, że w okręgu mogą wyłącznie występować dwie kategorie wód wędkarskich:
- wody ogólnodostępne - dostępne dla wszystkich wędkarzy zrzeszonych w PZW, na zasadach obowiazujących w tym okręgu
- łowiska specjalne
Oznacza to, że podział na wody górskie i nizinne jest podziałem umownym, gdyż wody Skarbu Państwa nie są dzielone na górskie i nizinne, są ogólnodostępne. Niebezpieczny natomiast w skutkach jest zapis po przecinku , na zasadach obowiązujących w tym okręgu. Szanowni Delegaci na Zjazd Krajowy, zasady połowu ryb określa Regulamin Amatorskiego Połowu Ryb, który określa dozwolone metody i sposoby połowu. Moim prawem jako członka PZW jest decydowanie, czy chcę z jakiejś metody skorzystać, czy nie. Okręg nie ma prawa zmieniać tych zasad, a Wy szanowni Delegaci na Zjazd Krajowy dajecie okręgom takie prawo. Dzięki temu zapisowi okręg żądać może ode mnie 40zł dopłaty za połów metodą spinningową, oraz 40zł dopłaty za połów ze środka pływającego. Składka podstawowa pełna, jest w tym przypadku składką obciążającą członka za metody połowu ryb, które są dozwolone, a za które nie wolno pobierać od wędkarza pieniędzy. Pozwolenie okręgom nazywać to zniżką od ochrony i zagospodarowania wód jest poważnym przekroczeniem kompetencji przy określaniu wysokości jednolitej składki na ochronę i zagospodarowanie wód. "Ulgi" tego rodzaju, nie wynikają z racjonalnych przesłanek ekonomicznych, ale sa skierowane na wyciąganie dodatkowych pieniędzy od określonej grupy członków. W tym przypadku tych, którzy chcą skorzystać z możliwości połowu ze srodka pływającego, jeśli jest dopuszczony taki połów na łowisku, oraz tych członków, którzy chcą łowić ryby drapieżne przy użyciu przynęt sztucznych tam, gdzie połów taki jest dozwolony.
Uchwał nr103 jest największym świństwem wobec członków PZW, jaki wyprodukował Zarząd Główny, przy akompaniamencie Delegatów na Zjazd Krajowy. Brawo towarzysze.

Dodaj odpowiedź

Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum

Ostatnio dodane wątki

Najnowsze posty

Najaktywniejsi