Logowanie

Zarejestruj się

Składka członkowska dla niezrzeszonych

Dodaj odpowiedź

Składka członkowska dla niezrzeszonych  
  tomasz_p

Od: 2009-02-02

20 marca 2010 10:42  
Proszę zarząd PZW o wyjaśnienie, dlaczego osoba niezrzeszona wykupuje "składkę członkowską na zagospodarowanie wód" np. w okręgu Katowice. Czyżby to unikanie podatku? Dla mnie jest to ewidentne potwierdzenie, że wszystkie składki w PZW w rzeczywistości są opłatami za wędkowanie - taka jest intencja pobierających skłądki, jak i zresztą płacących. Wobec tego faktu, zachodzi pytanie, czy forma stowarzyszenia, działającego fikcyjnie, nie jest wymyślona tylko w celu uniknięcia podatków, łatwiejszego rozchodowania pieniędzy, uniknięcia ewentualnej odpowiedzialności przez osoby prowadzące tą FIRMĘ.   

szymon_2003

Od: 2009-01-07

20 marca 2010 22:16  
SzP .Tomaszu  nikt z ZO PZW Katowice nie odpowie na forum -  na tym portalu jeszcze sie nie zdarzyło zeby  ktos z działaczy z  Zarzadów Okręgów odpowiedział na jakiekolwiek pytanie . 
Wedlug Admina portalu PZW nikt nie ma takiego obowiązku i nie można tego wyegzekwować w trybie § 13 pkt. 3) kierować wnioski i skargi do właściwych władz i organów Związku oraz uzyskiwać
odpowiedzi w terminach ustawowych, właściwych dla postępowania
administracyjnego;
Moim zdaniem bezwzglednie  należy zmienic  istniejącą  sytuacje.  To sie nazywa arogancja władzy . Zarzady Okregów  jak widac w poważaniu maja  piszących na tym portalu  wnioski , uwagi , zadających pytania . Jeżeli sytuacja sie nie zmieni może trzeba będzie zwrócic sie do  użytkowników z apelem  o bojkot portalu PZW - innego rozwiazania może nie ma. 
ZG PZW powinien niezwłocznie zobowiązac Okregi PZW do udzielania na potralu PZW odpowiedzi na pytania  i wnioski dotyczace  działalności poszczegolnych Okregów
Głowny temat tego wątku  pozostawiam  póki co bez komentarza zobaczymy  co na to Rzecznik ZG PZW. 

W Okregu PZW Katowice  - Dokładnie to wyglada to tak :
Składki członkowskie na 2010 rok
Składki | 2010-01-04 | Publikujący: Okręg PZW w Katowicach
Składka członkowska
Podstawowa 60,00 zł
Ulgowa (50%): 30,00 zł
- młodzież szkolna, studenci wieku 16-24 lat,
- członkowie odznaczeni srebrną i złotą odznaką PZW,
- mężczyźni po ukończeniu 65 roku życia,
- kobiety po ukończeniu 60 roku życia.
Ulgowa (75%): 15,00 zł
- członkowie uczestnicy do lat 16,
- członkowie odznaczeni odznaką PZW złotą z wieńcami.
Wpisowe
Podstawowe 25,00 zł
Członka uczestnika 12,00 zł
Okręgowa składka członkowska (roczna) uprawnia do wędkowania na wodach okręgu Katowice
Podstawowa 100,00 zł
Ulgowa (20%): - odznaczeni „Odznaką Okręgową” 80,00 zł
Ulgowa (50%): 50,00 zł
- młodzież ucząca się w szkołach dziennych od 16 do 24 roku życia (decyduje rocznik),
- żołnierze zasadniczej służby wojskowej,
- odznaczeni srebrną i złotą odznaką PZW.
Ulgowa specjalna: - osoby powyżej 70 lat 35,00 zł
Ulgowa uczestnika (75%): - członek uczestnik do lat 16 25,00 zł
Niezrzeszeni 300,00 zł
składki okresowe - dla członków PZW
1 dzień 15,00 zł
3 dni 30,00 zł
7 dni 50,00 zł
Składki okresowe - dla niezrzeszonych
1 dzień 30,00 zł
3 dni 60,00 zł
7 dni 120,00 zł
Opłata egzaminacyjna
Podstawowa 30,00 zł
Młodzież ucząca się do lat 26 (decyduje rocznik) 20,00 zł
Dla młodzieży do lat 16-tu (członek uczestnik) zwolniony
Składka ubezpieczenia następstw nieszczęśliwych wypadków członków PZW
3,00 zł
Legitymacja członkowska
5,00 zł
Pozdrawiam 
jan kulczyński

Jerzy Kowalski

Od: 2008-11-20

20 marca 2010 22:21  
Drogi Tomaszu,

Nie wiem co tam sobie zapisaliście w Katowicach, albo kto coś dziwnie zapisał w czymś, co nie jest dokumentem prawnym, ale wiadomo co jest składką a co jest opłatą, co stanowi przychody statutowe, a co z działalności gospodarczej. Najłatwiej wydaje sie pochopne opinie na podstawie pozorów, budując na tym karkołomne teorie ... Zajrzyj w dokumenty i nie wprowadzaj zamieszania:
http://www.pzw.org.pl/pliki/prezentacje/3/wiadomosci/178/pliki/uch_zg__nr__2_dot_zal_do_budz_na_2006r.doc
5.   Przychody i koszty nie związane z działalnością, o których mowa w ust. 3 i 4, zaliczane są do
      działalności gospodarczej. Jednostki organizacyjne PZW powinny  między  innymi kwalifikować do tej działalności następujące zadania:
1)     pobierane opłaty za wędkowanie od osób niezrzeszonych i cudzoziemców, w tym za usługi z łowisk specjalnych,
2)     pobierane odpłatności za dzierżawę nieruchomości oraz za wynajem pomieszczeń, lokali  i sprzętu od osób fizycznych niebędących członkami PZW i innych podmiotów,
3)     prowadzenie placówek handlowych i wytwórczych oraz świadczenie różnych usług o charakterze komercyjnym,
4)     sprzedaż na zewnątrz wydawnictw PZW i reklam w tych wydawnictwach,
5)     dochody z odsetek od kapitalizacji środków pieniężnych oraz od dywidend i innych inwestycji finansowych.

Uzyskane dochody z działalności gospodarczej podlegają przeznaczeniu na  równoważenie ujemnego wyniku finansowego na działalności statutowej.

6. Pod pojęciem składki członkowskiej należy rozumieć wszystkie jej rodzaje oraz wpisowe      
    i  sprzedaż legitymacji członkowskich, corocznie uchwalane przez Zarząd Główny na 
    podstawie § 29 pkt 8 Statutu PZW oraz przez zarządy okręgów na podstawie § 45 pkt 8 tegoż
    Statutu, w zakresie ich wysokości.

Doskonale wiadmo, co jest składką, a co opłatą, co jest przychodem statutowym, a co z działalności gospodarzej, a co z rolniczej, które wydatki kwalifikuje się do odpowiednich kategorii kosztów itp. Jeśli znasz jakieś nieprawidowości w rzczywistych dokumentach księgowych, to zgłoś to do Komisji Rewizyjnej i do Urzędu Skarbowego. Nie twórz plotek i pomówień, opartych na wymysłach i na pozorach. Zajmuj się rzeczywistymi problemami.

Pozdrawiam serdecznie

Jerzy Kowalski

robert_ciarka

Od: 2010-02-17

21 marca 2010 20:26  
Pytanie do autora wątku. Czy na dokumencie wystawianym osobie niezrzeszonej widnieje wskazany przez Ciebie tytuł "opłata na ochronę i zagospodarowanie wód", czy opłata "za połów ryb"?
Jeśli to pierwsze, to ZO oszukuje Urząd Skarbowy, po prostu. Niezrzeszony płaci użytkownikowi rybackiemu wyłącznie za pozwolenie na połów ryb.

tomasz_p

22 marca 2010 18:24  
robert_ciarkaPytanie do autora wątku. Czy na dokumencie wystawianym osobie niezrzeszonej widnieje wskazany przez Ciebie tytuł "opłata na ochronę i zagospodarowanie wód", czy opłata "za połów ryb"?
Jeśli to pierwsze, to ZO oszukuje Urząd Skarbowy, po prostu. Niezrzeszony płaci użytkownikowi rybackiemu wyłącznie za pozwolenie na połów ryb.
 Nie wiem co jest na kwitku. Widzę co jest w tabeli opłat, a tam jak byk stoi "składka członkowska dla niezrzeszonych". Coś jak czarna biel, zimny wrzątek itp. To jest DOWÓD, że PZW nie rozróżnia opłaty od skłądki, że ten cały "wkład we wspólne przedsięwzięcie" to fikcja, stowarzyszenie to fikcja. Że od wszystkich pobierane są opłaty za połów ryb, a tylko z nazwy są składką. Dla mnie od dawna to pachnie przekrętem, aczkolwiek to jest przekręt "prawie doskonały", czyli firma prowadzona pod przykrywką stowarzyszenia, w celu m.in uniknięcia podatków i umożliwienia łatwiejszego pobierania przez działaczy nieopodatkowanych wynagrodzeń.

tomasz_p

22 marca 2010 18:48  
Kowalski JerzyDrogi Tomaszu,

Nie wiem co tam sobie zapisaliście w Katowicach, albo kto coś dziwnie zapisał w czymś, co nie jest dokumentem prawnym, ale wiadomo co jest składką a co jest opłatą, co stanowi przychody statutowe, a co z działalności gospodarczej. Doskonale wiadmo, co jest składką, a co opłatą, co jest przychodem statutowym, a co z działalności gospodarzej, a co z rolniczej, które wydatki kwalifikuje się do odpowiednich kategorii kosztów itp. Jeśli znasz jakieś nieprawidowości w rzczywistych dokumentach księgowych, to zgłoś to do Komisji Rewizyjnej i do Urzędu Skarbowego. Nie twórz plotek i pomówień, opartych na wymysłach i na pozorach. Zajmuj się rzeczywistymi problemami.

Pozdrawiam serdecznie

Jerzy Kowalski
 Nie wiem o co chodzi z hasłem "co wyście" - bo ja nie jestem w zarządzie okręgu Katowice, ba, nawet w zarządzie koła. A nawet (co i tak nie ma związku) nie wiadomo czy opłacę jakąkolwiek składkę w katowickim czy w innym okręgu.
Jeżeli zaś Pana zdaniem oferta w internecie nie jest z punktu widzenia prawa ważna, to się Pan mylisz. Tabela opłat jest tym samym co oferta towaru/usługi. To oficjalny cennik, czyli dokument "prawny" - i każdy sąd konsumencki by to panu wyjaśnił. Proszę nie insynuować plotek, bo ogłoszenie wisi na oficjalnej stronie PZW...
Skoro jest "składka członkowska okręgowa dla niezrzeszonych" to proszę odnosić się do tego tematu a nie tworzyć offtopów, czyli nie zbaczać z tematu, nie próbować go zastąpić innym. Udowadniam, że składki to fikcja, PZW samo to potwierdza je tylko w czynach ale i na piśmie. A co z tym zrobię, to moja sprawa, czy to zgłoszę czy nie i gdzie. Jako zaangazowany aktywista PZW powinien Pan napisac "dziekuję" że najpierw zgłosiłem tutaj, na portalu PZW, a nie gdzie indziej.

robert_ciarka

22 marca 2010 21:47  
Przedstawiona sytuacja dotyczy wielu okręgów, gdzie opłata za połów ryb dla osób niezrzeszonych w PZW wrzucona jest w system składek PZW, co oczywiście budzi, i słusznie, podejrzenia o uczciwość okręgów wobec Urzędów Skarbowych.
XXIX Krajowy Zjazd Delegatów o systemie składek uradził, że pozytywnie ocenia wdrażanie ujednolicania składek. Co za tym idzie, dostosowanie ich do obowiązującej, ustalonej przez ZG struktury. Już nie raz o tym pisałem, bez echa ze świata. Jak można napisać takie bzdury...
W Uchwale ZG nr103 opłata dla niezrzeszonych wyraźnie jest poza strukturą składek dla członka PZW, ale jak widać ZG w ogóle nie sprawdza okręgowych wykazów składkek i opłat. Może celowo...

tomasz_p

22 marca 2010 22:14  
robert_ciarkaPrzedstawiona sytuacja dotyczy wielu okręgów, gdzie opłata za połów ryb dla osób niezrzeszonych w PZW wrzucona jest w system składek PZW, co oczywiście budzi, i słusznie, podejrzenia o uczciwość okręgów wobec Urzędów Skarbowych.
XXIX Krajowy Zjazd Delegatów o systemie składek uradził, że pozytywnie ocenia wdrażanie ujednolicania składek. Co za tym idzie, dostosowanie ich do obowiązującej, ustalonej przez ZG struktury. Już nie raz o tym pisałem, bez echa ze świata. Jak można napisać takie bzdury...
W Uchwale ZG nr103 opłata dla niezrzeszonych wyraźnie jest poza strukturą składek dla członka PZW, ale jak widać ZG w ogóle nie sprawdza okręgowych wykazów składkek i opłat. Może celowo...
Tu nie chodzi o to co kto sprawdza. Tu chodzi o sposób myślenia, o mentaność i o nazwanie rzeczy po imieniu. Skoro nawet w rozumieniu władz PZW składki są zapłatą za zezwolenie na wędkowanie, to trudno tym bardziej rozliczać członków - klientów z działalności PZW. Całe to gadanie o stowarzyszeniu to bicie piany, bo nie ma związku z rzeczywistością. Skoro więc PZW to realnie jest firma a prowadzącymi działalność są działacze, a członkowie to klienci, to tak należy to traktować. Wychodząc z takiego realistycznego i prawidłowego myślenia, można zacząć w ogóle jakiekolwiek dalszą dyskusję, przedstawiać jakieś pomysły, rozliczać konkretne osoby z obecnego stanu rzeczy.

tomasz_p

22 marca 2010 23:33  
Kowalski JerzyDrogi Tomaszu,

Nie wiem co tam sobie zapisaliście w Katowicach,
 W uzupełnieniu mojej wczesniejszej odpowiedzi, a w odpowiedzi na powyższy cytat, proszę sobie poczytać to natworzyliście w Krośnie:
"Po wykorzystaniu składki rocznej wędkarz może wykupić składkę okresową 1-dniową.20.  Analogiczne zasady zostają wprowadzone dla składek rocznych wnoszonych przez wędkarzy nie zrzeszonych w PZW. "

arnie

Od: 2008-09-24

23 marca 2010 00:26  
dla zrzeszonych powinny byc składki a dla niezrzeszonych opłaty; składka - opłata, gra słów, nie wiem dlaczego o tak nie istotnym dla wędkarzy problemie tworzycie teorie spiskową dziejów?  

WEDKARZ WEDKARSKI

Od: 2009-06-19

23 marca 2010 10:13  
Rzeczywiście, problem nieistotny dla przeciętnego wedkarza. Podobnie nieistotne są wszystkie problemy dotyczące stowarzyszenia. Tutaj wskazane jest jedynie, że samo stowarzyszenie pobiera opłaty nazywając je składkami. Niezły orzech do zgryzienia dla tych co tutaj nam piszą długie posty o tym niby - stowarzyszeniu.  

tomasz_p

23 marca 2010 18:33  
arniedla zrzeszonych powinny byc składki a dla niezrzeszonych opłaty; składka - opłata, gra słów, nie wiem dlaczego o tak nie istotnym dla wędkarzy problemie tworzycie teorie spiskową dziejów?
 Udowadniam tylko że np. teorie pana Kowalskiego i mówienie o PZW jako o stowarzyszniu, że niby się skłądamy a nie płącimy, to fikcja.

robert_ciarka

24 marca 2010 08:02  
tomasz_p
arniedla zrzeszonych powinny byc składki a dla niezrzeszonych opłaty; składka - opłata, gra słów, nie wiem dlaczego o tak nie istotnym dla wędkarzy problemie tworzycie teorie spiskową dziejów?
  Udowadniam tylko że np. teorie pana Kowalskiego i mówienie o PZW jako o stowarzyszniu, że niby się skłądamy a nie płącimy, to fikcja.

Stowarzyszenie to piękna idea, tyle że kompletnie nie pasuje do formacji jaką jest obecny Związek.

Antoni Kustusz - rzecznik prasowy ZG PZW

Od: 2008-10-01

24 marca 2010 08:39  
Ludzie, co wy robicie! Przecież dla osob, którzy z boku dołączą do tej dyskusji to jest typowa woda z mózgu, a niby juz tyle razy wymienialismy poglądy, że chyba mam prawo oczekiwać zrozumienia istoty tej sprawy. Skladka, jak sama nazwa wskazuje, jest składaniem się na pokrycie kosztów utrzymania organizacji, a okręgowa, kosztów gospodarki rybacko-wedkarskiej. W zamian za dobrowolne partycypowanie w kosztach członek Związku otrzymuje na terenie okręgu prawo do wędkowania na zasadach określonych w przepisach PZW. Natomiast opłata jest ceną zezwolenia na wędkowania i wnosi ja osoba niezrzeszona na podstawie cennika. Opłata stanowi komercyjny dochód Stowarzyszenia i podlega opadatkowaniu, jak każda opłata za uslugę. Patrzmy na istotę tego zagadnienia, a nie mieszajmy Bogu ducha winnym ludziom w głowach.  

WEDKARZ WEDKARSKI

Od: 2009-06-19

24 marca 2010 10:03  
- rzecznik prasowy ZG PZW Antoni KustuszLudzie, co wy robicie! Przecież dla osob, którzy z boku dołączą do tej dyskusji to jest typowa woda z mózgu, a niby juz tyle razy wymienialismy poglądy, że chyba mam prawo oczekiwać zrozumienia istoty tej sprawy. Skladka, jak sama nazwa wskazuje, jest składaniem się na pokrycie kosztów utrzymania organizacji, a okręgowa, kosztów gospodarki rybacko-wedkarskiej. W zamian za dobrowolne partycypowanie w kosztach członek Związku otrzymuje na terenie okręgu prawo do wędkowania na zasadach określonych w przepisach PZW. Natomiast opłata jest ceną zezwolenia na wędkowania i wnosi ja osoba niezrzeszona na podstawie cennika. Opłata stanowi komercyjny dochód Stowarzyszenia i podlega opadatkowaniu, jak każda opłata za uslugę. Patrzmy na istotę tego zagadnienia, a nie mieszajmy Bogu ducha winnym ludziom w głowach.
Chyba o to chodzi że tak nie jest.  Autor wątku wykazał, że PZW pobiera "składkę" od niezrzeszonych. To rzeczywiście ciekawostka. Zadałem sobie trud i sprawdziłem, że wiele okręgów pobiera składkę od osób nie będących członkami PZW. Skoro mozna pobierać składkę od nierzeszonych, to można opłatę od członków - ja rozumiem że tu chodzi o to, jak samo PZW myli składki z opłatami, a WY wymagacie od członków jakiejś aktywności i pracy w sytuacji, gdy wszyscy przyzwyczailismy sie iść raz w roku do kasy i opłacić pozwolenie na wedkowanie. Obserwuję że jak wedkarze czegoś chcą od działaczy, to się na wszystkich wypinacie i mówicie "zrób to sam" przecież wpłaciłeś składkę. Ale jak statut mówi że członek który wniósł składkę ma prawo wedkować na wszystkich wodach PZW, to juz nie obowiązuje. Obowiązki tak, praw żadnych. Utrzymujecie wedkarzy w przekonaniu że składka członkowska jest na utrzymanie PZW, a na zagospodarowanie wód jest na ściśle strażników, zarybianie itp. Nie mówicie, ze z tej wiekszej składki też bierzecie pieniądze na telefony, wypłaty pracowników, diety itd. Wędkarze sa przekonani że z tych 60 zł (+ opłaty dodatkowe w każdym kole prawie) skłądki członkowskiej starcza na wasze utrzymanie, a tu gucio. Nawet połowa naszych składek nie idzie w wody, ryby, tylko w funkcjonowanie PZW nie związane z jakością łowisk.

tomasz_p

25 marca 2010 15:32  
- rzecznik prasowy ZG PZW Antoni KustuszLudzie, co wy robicie! Przecież dla osob, którzy z boku dołączą do tej dyskusji to jest typowa woda z mózgu, a niby juz tyle razy wymienialismy poglądy, że chyba mam prawo oczekiwać zrozumienia istoty tej sprawy. Skladka, jak sama nazwa wskazuje, jest składaniem się na pokrycie kosztów utrzymania organizacji, a okręgowa, kosztów gospodarki rybacko-wedkarskiej. W zamian za dobrowolne partycypowanie w kosztach członek Związku otrzymuje na terenie okręgu prawo do wędkowania na zasadach określonych w przepisach PZW. Natomiast opłata jest ceną zezwolenia na wędkowania i wnosi ja osoba niezrzeszona na podstawie cennika. Opłata stanowi komercyjny dochód Stowarzyszenia i podlega opadatkowaniu, jak każda opłata za uslugę. Patrzmy na istotę tego zagadnienia, a nie mieszajmy Bogu ducha winnym ludziom w głowach.
 Z całym szacunkiem, ale to PZW robi ludziom wodę z mózgu, nazywając opłaty od niezrzeszonych składkami. I czy od tych "składek dla niezrzeszonych" rzeczywiście odprowadza podatek? Skoro władze PZW nie rozróżniają składek od opłat, to kto ma to odróżnić - szeregowy członek PZW czy niezrzeszony? A może jednak potwierdza się opinia że składki są zwykłymi opłatami, pod kamuflarzem składek tylko? Jak dotychczas, cała działalność PZW wskazuje, że forma stowarzyszenia to tylko fikcja i papier.

arnie

Od: 2008-09-24

30 marca 2010 01:11  
[quote] Chyba o to chodzi że tak nie jest.  Autor wątku wykazał, że PZW pobiera "składkę" od niezrzeszonych. To rzeczywiście ciekawostka. Zadałem sobie trud i sprawdziłem, że wiele okręgów pobiera składkę od osób nie będących członkami PZW. Skoro mozna pobierać składkę od nierzeszonych, to można opłatę od członków - ja rozumiem że tu chodzi o to, jak samo PZW myli składki.[/quote]
Gra słów. Podpisuje się pod tym. Okręgi, Koła, Wedkarze mylą pojęcia, a w przeciwieństwie do wędkarzy, władze i biura zarządów nie powinny tego robić.

robert_ciarka

30 marca 2010 08:34  
arnie[quote] Chyba o to chodzi że tak nie jest.  Autor wątku wykazał, że PZW pobiera "składkę" od niezrzeszonych. To rzeczywiście ciekawostka. Zadałem sobie trud i sprawdziłem, że wiele okręgów pobiera składkę od osób nie będących członkami PZW. Skoro mozna pobierać składkę od nierzeszonych, to można opłatę od członków - ja rozumiem że tu chodzi o to, jak samo PZW myli składki.

Gra słów. Podpisuje się pod tym. Okręgi, Koła, Wedkarze mylą pojęcia, a w przeciwieństwie do wędkarzy, władze i biura zarządów nie powinny tego robić.[/quote]

Pytanie jest takie, czy tylko mamy doczynienia z grą słów? Gdyż sprzedaż pozwoleń na połów ryb osobom niezrzeszonym jest świadczeniem usług, czyli elementem prowadzonej działalności gospodarczej okręgu, więc zysk ze sprzedaży podlega opodatkowaniu, w przeciwieństwie do składki na ochronę i zagospodarowanie wód.

robert_ciarka

30 marca 2010 08:42  
W wielu okręgach opłata za połów ryb dla osób niezrzeszonych dopisana jest w cenniku składek członkowskich. Uważam, że nie jest to nieświadome działanie.
Natomiast jeśli jest nieświadome, to jedynie świadczyło by o tym jaki jest sposób myślenia aparatu władzy na szczeblach okręgowych i głównym, czyli brak myślenia i brak odpowiedzialności.

szymon_2003

Od: 2009-01-07

30 marca 2010 17:19  
kolejny przykład SKŁADEK DLA NIEZRZESZONYCH
http://ompzw.pl/okresowa,766.htm

Zezwolenia Okresowe
KATEGORIAUPRAWNIEŃ Wody nizinne i górskie
1 - dniowa 3 - dniowa 7 - dniowa 14 - dniowa
Członkowie PZW² 10 zł 25 zł 40 zł 60 zł
Niezrzeszeni
i obcokrajowcy 25 zł 60 zł 100 zł 150 zł
Składka okresowa ważna jest od godziny 00:00 pierwszego dnia do 24:00 ostatniego dnia wędkowania. Składki całoroczne i okresowe można wnosić w biurze Zarządu Okręgu Warszawa, ul. Twarda 42, oraz w siedzibach Kół.
Składki okresowe można wnosić przekazem bankowym na konto Okręgu Mazowieckiego PZW nr 11 1090 2574 0000 0006 4400 0281.
Blankiet przekazu musi zawierać wpis o treści: „składka za wędkowanie", imię i nazwisko oraz numer karty wędkarskiej wnoszącego opłatę, datę rozpoczęcia i zakończenia wędkowania na wodach OM PZW (w układzie: dzień. miesiąc. rok np. od 02.06.2010 do 04.06.2010), kwotę składki w złotych (np.25 zł).
² Składki okresowe dla zrzeszonych przysługują osobom, które posiadają legitymację członkowską PZW ze znaczkiem: składka członkowska 2010.
proponuje wpisać jako osoba niezrzeszona w PZW zamiast - „składka za wędkowanie" wpisać - OPŁATA ZA WĘDKOWANIE ,

NAJWYŻSZY czas żeby na ul, Twardej przestrzegano uchwały nr 103 ZG PZW.
COŚ JEST NA RZECZY ŻE RYBA TO SIĘ OD GŁOWY 
pozdrawiam j,k

Dodaj odpowiedź

Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum

Ostatnio dodane wątki

Najnowsze posty

Najaktywniejsi