Logowanie

Zarejestruj się

Dodaj odpowiedź

Silnik spalinowy - j. Czorsztyńskie  
  qzyn

Od: 2010-10-21

10 listopada 2010 17:01  
Witam Szanownych kolegów,
Mam pytanie a propos używania silnika spalinowego na jeziorze Czorsztyńskim.
Teoretycznie panuje tam strefa ciszy ale widziałem kilkukrotnie będąc i łowiąc, że parę łodzi wykorzystywało jako napęd właśnie silnik spalinowy.
Sam wykorzystuję elektryka ale wiem, że gdyby zaszła konieczność ucieczki przed zagrożeniem (wysoka fala, nagła burza) to nie miałbym szans.

Pytanie moje zatem brzmi:
1.       Czy można korzystać z silnika spalinowego na Czorsztynie?
2.       Jaki przepis to reguluje?
3.       Czy dopuszczalne jest wożenie silnika spalinowego i użycie w zagrożeniu życia ( chodzi mi o tą ew. ucieczkę przed burzą )
4.       Czy przewiduje się ponowne wprowadzenie możliwości korzystania z silnika spalinowego na Czorsztynie?

Pozdrawiam Serdecznie

arnie

Od: 2008-09-24

14 listopada 2010 15:37  
dokładnie nie wiem jak to jest w czortoszynie, ale uzywanie łodzi o napędzie spalinowym reguluje uchwała rady powiatu. To rada powiatu może zakazać używania silników spalinowych na jeziorach lub takie uzywanie ograniczyć.  

newrom

Od: 2012-05-25

25 maja 2012 00:52  
qzynWitam Szanownych kolegów,
Mam pytanie a propos używania silnika spalinowego na jeziorze Czorsztyńskim.
Teoretycznie panuje tam strefa ciszy ale widziałem kilkukrotnie będąc i łowiąc, że parę łodzi wykorzystywało jako napęd właśnie silnik spalinowy.
Sam wykorzystuję elektryka ale wiem, że gdyby zaszła konieczność ucieczki przed zagrożeniem (wysoka fala, nagła burza) to nie miałbym szans.

Pytanie moje zatem brzmi:
1.       Czy można korzystać z silnika spalinowego na Czorsztynie?
2.       Jaki przepis to reguluje?
3.       Czy dopuszczalne jest wożenie silnika spalinowego i użycie w zagrożeniu życia ( chodzi mi o tą ew. ucieczkę przed burzą )
4.       Czy przewiduje się ponowne wprowadzenie możliwości korzystania z silnika spalinowego na Czorsztynie?

Pozdrawiam Serdecznie

1. Można ale nie wolno
2. Uchwała nr 344/XXXIX/2009 Rady Powiatu Nowotarskiego z dnia 27 sierpnia 2009 roku
W sprawie wprowadzenia zakazu używania na obszarze zbiornika Czorsztyn- Niedzica jednostek płwających z napędem spalinowym, na podstawie art. 12 pkt. 11 , art 40 ust. w zwiazku z art. 42 ust. 1 - ustawy z dnia 5 czerwca 1988 roku, o samorządzie powiatowym (tekst jednolity: DZ.U. z 2001 roku, NR 142, poz. 1592 z późn. zm. ) art. 116 ust. 1 ustawy z dnia 27 kwietnia 2001 roku - Prawo ochrony środowiska (tekst jednolity: Dz. U. z 2008 roku, Nr 25, poz. 150 z późn. zm).
3. Wozić możesz, używanie w stanie wyższej konieczności jest tam częste i nie słyszałem by było ścigane. W razie gdybys trafił na debila, nie bierz mandatu, a w sądzie podeprzyj się art. 26 Kodeksu karnego "§ 1. Nie popełnia przestępstwa, kto działa w celu uchylenia bezpośredniego niebezpieczeństwa grożącego jakiemukolwiek dobru chronionemu prawem, jeżeli niebezpieczeństwa nie można inaczej uniknąć, a dobro poświęcone przedstawia wartość niższą od dobra ratowanego."
bo po pierwsze zdrowie i życie jest wartością chronioną prawem, a po drugie dobro poświęcane czyli przepis/cisza ma wartość niższą.
4. Nie sądze, lobby żeglarskie jest zbyt silne i lepiej zorganizowane niż wędkarskie :-/

Dodaj odpowiedź

Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum

Ostatnio dodane wątki

Najnowsze posty

Najaktywniejsi