| Oznakowanie obwodów rybackich. | ||||
Aleksander Domański
Od: 2011-11-08 Posty: 226 |
09 grudnia 2011 09:48 | |||
| Szanowni Koledzy.
Ciekawi mnie jak w waszych okregach zrealizowano Uchwałę Krajowego Zjazdu Delegatów PZW w sprawie oznakowania obwodów rybackich |
||||
dariuszkrystosiak
Od: 2008-11-24 Posty: 566 |
09 grudnia 2011 11:30 | |||
| Olek
Jeśli chodzi o wody płynące to z tego co się orientuje tylko okręg mazowiecki prowadzi odłowy gospodarcze bo ani Radom,ani Siedlce,ani Biała Podlaska,ani tym bardziej Chełm tego nie mają.To tak z najbliższej okolicy i wód gdzie zdarza mi się wędkować ale jak jest np. na Odrze czy Warcie to nie wiem. A na odpowiedź chyba będziesz musiał długo poczekać bo aktywność na tym portalu tak jakby się zmniejsza. |
||||
Aleksander Domański
09 grudnia 2011 12:09 | |||
| Darku.
Dla ustawodawcy wędkarz to też rybak tylko dokonujący połowu za pomocą wędki. Oznakowanie obwodów ma na celu upowszechnienie wiedzy o danym obwodzie rybacko -_wędkarskim. Nie wszystkie wody posiadają nazwy. Interpretacja w rzeczywistości definicji obwodu też jest skomplikowana i trudna . Na przykład: Obwód rybacki obejmuje wody rzeki Wisła na odcinku od ujścia rzeki Pilica do ujścia rzeki Narew, wraz z wodami jej dopływów oraz wody starorzeczy i innych zbiorników wodnych o ciągłym dopływie lub odpływie do wód tego odcinka, z wyłączeniem rzek: Pilica, Świder i Jeziorka. Głównie chodzi mi o" wraz z wodami jej dopływów oraz wody starorzeczy i innych zbiorników wodnych o ciągłym dopływie lub odpływie do wód tego odcinka "Teraz nawet chyba to się nawet zmieniło i dołączono wody o okresowym połączeniu. Jako ciekawostka polecam ci link do interpelacji w sprawie wód na terenie dzielnicy Praga Południe Warszawa. sprawie http://www.kamionek.waw.pl/content/view/495/55/ Odpowiedź Burmistrza na http://www.pragapld.waw.pl/assets/files/samorzady_osiedli_interpelacje/intodp_kamionek_22_2011.pdf#start |
||||
dariuszkrystosiak
Od: 2008-11-24 Posty: 566 |
09 grudnia 2011 12:30 | |||
Aleksander Domański
09 grudnia 2011 14:56 | |||
| OK. Chodzi o zaznaczenie wód gdzie jest prowadzona gospodarka rybacka za pomącą wędek bez użycia rybackich narzędzi połowowych . Jest to jakiś pomysł .Przynajmniej wędkarz który natknął by się na sieć w tym rejonie wiedział by o tym ,ze to kłusownik. Ja bym poszedł również w kierunku pokazania na mapie obszarów ochronnych. Jest to Twoja inicjatywa pisz do administratora strony MOPZW.
Co do mapy OMPZW to jest ostatni mój wpis w komentarzach . http://ompzw.pl/przewodnik_po_mazowieckich_akwenach_,news,269.html 2011-12-09 11:18:19 Dodany przez: Aleksander Domański Interaktywna mapa wód Okręgu Mazowieckiego to informacje które podlegają ciągle weryfikacji. Sam się o tym przekonałem dzwoniąc do Zarządu Zlewni Wisły Mazowieckiej. Dlatego uważam ,że należy zgłaszać problemy bezpośrednio do Administratora .Moje uwagi administrator uwzględnił. Uważam ,że mapa powinna być uzupełniona o wody okręgów z którymi Mazowsze ma podpisane porozumienia . Na przykład innym kolorem na mapie. |
||||
|
Andrzej Od: 2009-01-07 Posty: 1 |
12 grudnia 2011 21:35 | |||
| Nawet się ździwiłem, że ktoś o to pyta. Okolice Opola z rzeką odra oznaczeń żadnych. Jeziora już dużo lepiej. Nie wim jak w dalszych odcinkach odry. Odra jest lepiej uregulowaną rzeką w polsce dlatego lepiej jest się zorientować. Pozdrawiam Andrzej | ||||
Radosław Burchardt
Od: 2011-08-16 Posty: 1 |
19 grudnia 2011 12:21 | |||
| W okolicach Opola nie wiem, ale w okolicach Kędzierzyna i Zdzieszowic oznakowanie jest znikome.
W samej Krępnej gdzie jest 5 zbiorników, z czego część należy do jednego koła, a część do innego, oznakowany jest tylko jeden staw. Gdyby nie to, że od zawsze w rodzinie byli wędkarze, to dzisiaj nie wiedział bym na jakim stawie chcę łowić. No i w takim przypadku nie mógłbym wpisać w rejestr numeru wody, co uniemożliwiłoby mi całkowicie wędkowanie. Na innych zbiornikach, na które jeżdżę i są oznakowane, zastanawia mnie miejsce postawienia tablicy informacyjnej. W większości spotykam się z tym, że tablica jest w takim miejscu, że trzeba jej szukać i to na piechotę. Każdy ze zbiorników ma przynajmniej kilka dojazdów o wody i przy żadnym nie ma tablicy. A według mnie właśnie przy głównych dojazdach powinny stać tablice. |
||||
Uczestnik forum oświadcza, że zapoznał się i akceptuje Regulamin forum