Projekt stanowiska wędkarskiego dla niepełnosprawnych ruchowo członków PZW na zalewie Murowaniec przy stanicy Koła

Aktualności | 2018-01-31 | Publikujący: Koło WSK Kalisz

Założeniem projektu jest stworzenie swobodnego dostępu do wody i ułatwienie wędkowania osobom niepełnosprawnym ruchowo (są inne rodzaje niepełnosprawności).

Stan obecny jest taki, że od strony Kalisza brzeg jest dość wysoki, a skarpy brzegowe są nierówne i podmywane przez fale (zrywają się), co tworzy zagrożenie dla osób niepełnosprawnych ruchowo. Zakaz ruchu dla pojazdów mechanicznych też nie ułatwia życia niepełnosprawnym - wędkowanie wymaga zabrania na łowisko dużego asortymentu wyposażenia, przynęt, zanęt, etc.

Narzucają się dwa rozwiązania. Jedno to zbudowanie pomostu, drugie to wykonanie nasypu i wyrównanie skarpy. Proponuje drugie rozwiązanie, które wyglądem jest naturalne, a dodatkowo zabezpiecza skarpę przed podmywaniem. Załączony rysunek wyczerpuję temat. Dodatkowo można wykonać różne uzgodnienia. Np. stolik obrotowy, podpórki do wędek, balustrada, itp.

Opracowanie zasad korzystania ze stanowiska dla pełnosprawnych członków PZW - mogli by korzystać ze stanowiska, ale z chwila pojawienia się osoby niepełnosprawnej, bezwzględnie musieli by je opuścić.

Dodatkowym elementem umocnienia skarpy jest o faszynowanie linii brzegowej na dł. 30m. Wiejące wiatry w większości w kierunku zachodnio - północnym rujnują linię brzegową.

Otrzymują:

WZMiUW Ostrów Wlkp.