Oświadczenie Zarządu Głównego PZW w sprawie sytuacji w Okręgu PZW w Zielonej Górze

Aktualności | 2010-11-26 | Publikujący: Zarząd Główny PZW

W biurze Zarządu Okręgu PZW w Zielonej Górze doszło w ostatnim czasie do defraudacji środków finansowych Związku w wysokości ok. 350 tys. zł, o które podejrzewana jest dotychczasowa główna księgowa okręgu Sylwia B.. Zarząd Główny PZW z wielkim zaskoczeniem i rozgoryczeniem przyjął do wiadomości informację przekazaną przez ZO PZW w Zielonej Górze, a następnie doniesienia ,,Gazety Lubuskiej’’ oraz innych redakcji dotyczące nieprawidłowości w funkcjonowaniu księgowości Zarządu Okręgu PZW w Zielonej Górze, które ujawniono już po zgłoszeniu przez władze okręgu wniosków do prokuratury i policji o ściganie w/w księgowej.

W świetle powyższej sprawy Zarząd Główny PZW kategorycznie stwierdza i oświadcza, że w Polskim Związku Wędkarskim dochowuje się wszelkich procedur prawnych, które zabezpieczają majątek Związku oraz jego finanse. Wydane w tym celu instrukcje i uchwały wewnętrzne, jeśli są przestrzegane, gwarantują wędkarzom i Związkowi właściwą gospodarkę finansową oraz skuteczna kontrolę. Tym bardziej więc potępiamy działania osób w biurze Okręgu PZW w Zielonej Górze, które doprowadziły do powstania tej karygodnej sytuacji.

Zarząd Główny PZW podjął niezwłocznie wszelkie określone Statutem PZW kroki prawne zmierzające do wyjaśnienia okoliczności i winnych ujawnionych nadużyć. Zarząd Główny PZW wystąpił do ZO PZW w Zielonej Górze o natychmiastowe zawieszenie w obowiązkach dyrektora biura ZO PZW oraz zawnioskował o wszczęcie postępowania dyscyplinarnego wobec członków władz i organów Okręgu. W dążeniu do ustalenia przyczyn i skutków finansowych przestępczej działalności p. Sylwii B. ZG PZW liczy na ścisłą współpracę miejscowych działaczy PZW z organami prokuratury i Policją, a także miejscową prasą.

Antoni Kustusz
rzecznik prasowy ZG PZW

Warszawa 26.11.2010 r.

Wiadomości

Zebrania i spotkania

Kalendarz imprez

Forum - ostatnio dodane wątki

Członkowie PZW

Najaktywniejsi

Jaką metodę wędkowania preferujesz?
spławikową
gruntową