Kontynuacja tematu skuterów - stanowisko RZGW i Wydziału Ochrony Środowiska

Aktualności | 2013-05-20 | Publikujący: Lubań "Miasto"

W ubiegłym tygodniu w Gazecie Wojewódzkiej został poruszony temat używania jednostek napędzanych silnikami spalinowymi nad zbiornikami Złotnickim i Leśniańskim. Sprawą zainteresowała się Regionalna Dyrekcja Ochrony Środowiska we Wrocławiu. Prezentujemy także dokument wydany przez Regionalny Zarząd Gospodarki Wodnej z siedzibą we Wrocławiu.

W ubiegłym tygodniu w Gazecie Wojewódzkiej został poruszony temat używania jednostek napędzanych silnikami spalinowymi nad zbiornikami Złotnickim i Leśniańskim. Sprawą zainteresowała się Regionalna Dyrekcja Ochrony Środowiska we Wrocławiu. Prezentujemy także dokument wydany przez  Regionalny Zarząd Gospodarki Wodnej z siedzibą we Wrocławiu.

"Zbiorniki Złotnicki i Leśniański położone są na terenie Obszaru Chronionego Krajobrazu ustanowionego na mocy uchwał trzech gmin tj. Uchwały Nr XXXVII/339/93 Rady Miejskiej Gminy Leśna z dnia 29 czerwca 1993 r. w sprawie utworzenia obszaru chronionego krajobrazu na terenie gminy Leśna, Uchwały Nr LIII/291/94 Rady Miejskiej Gminy Gryfów Śląski z dnia 26 maja 1994 r. w sprawie wyznaczenia obszaru chronionego krajobrazu na terenie gminy Gryfów Śląski oraz Uchwały Nr XXXVI/195/94 Rady Gminy w Olszynie z dnia 25 maja 1994 r. w sprawie utworzenia obszaru chronionego krajobrazu na terenie gminy Olszyna. Obszar Chronionego Krajobrazu, stanowi część zalewu leśniańsko-złotnickiego, obejmującego najbliższe otoczenie najcenniejszych pod względem krajobrazowym i przyrodniczym terenów rzeki Kwisy.

W myśl § 2 pkt 10 cyt. wyżej uchwał w granicach Obszaru Chronionego Krajobrazu zabrania się używania łodzi motorowych i uprawiania sportów motorowych, za wyjątkiem łodzi patrolowych WOPR, Policji Państwowej i prowadzenia żeglugi pasażerskiej. Zatem uprawianie sportów motorowych na Zbiorniku Złotnickim i Leśniańskim będzie stanowiło naruszenie ww. zakazu.

Na mocy art. 21 ustawy z dnia 23 stycznia 2009 r. o zmianie niektórych ustaw w związku ze zmianami w organizacji i podziale zadań administracji publicznej w województwie (Dz. U. Nr 92, poz. 753, z późn. zm.) kompetencje w przedmiocie obszarów chronionego krajobrazu zostały przekazane sejmikowi województwa. W art. 35 ust. 1 cyt. ustawy, stanowiącym przepis przejściowy, wskazano natomiast, iż że do czasu wejścia w życie aktów prawa miejscowego wydanych na podstawie upoważnień zmienianych tą ustawą zachowują moc dotychczasowe akty prawa miejscowego, w tym akty dotyczące obszarów chronionego krajobrazu. Z uwagi na fakt, iż Sejmik Województwa Dolnośląskiego nie wydał dotychczas nowego aktu prawa miejscowego w sprawie przedmiotowego Obszaru Chronionego Krajobrazu – wydane przez gminy Leśna, Gryfów Śląski i Olszyna akty prawa miejscowego, w tym również określone w nich zakazy, zachowują moc prawną.

Biorąc pod uwagę powyższe uwarunkowania prawne problem łamania zakazów obowiązujących na terenie Obszaru Chronionego Krajobrazu należałoby zgłosić do poszczególnych organów gmin.

Z poważaniem,
Gabriela Kurowska