SPRAWOZDANIE Z DZIAŁALNOŚCI SEKCJI KARPIOWEJ AZOTY ZA ROK 2018 r., czyli rok w pigułce ;)

1. Ilość członków na dzień 31.12.2018 wynosi 40 osób w tym 11 juniorów.

2. W okresie sprawozdawczym członkowie Sekcji zebrali się czterokrotnie (09.01, 04.04, 11.09, 30.11).

3. Zorganizowano i przeprowadzono 14 czynów na wyrobisku Miejsce Kłodnickie podczas których:
- usunięte zostały śmieci zalegające w krzakach,
- zabezpieczono drzewa przed bobrami,
- ustawione zostały 3 tablice z regulaminem łowiska,
- ustawiono markery, które wyznaczają strefy łowienia dla poszczególnych stanowisk,
- utworzono bezpieczne zejścia na stanowiska,
- przygotowano dwa nowe stanowiska oraz poprawiono istniejące,
- zredukowano nadmiar trzciny,
- wyremontowano istniejące pomosty i je zakonserwowano.
Przez cały rok - w każdym tygodniu dwukrotnie - społeczny Gospodarz Miejsca Kłodnickiego – Roman Listwan – prowadzi prace gospodarcze polegające na nadzorze i sprzątaniu.

4. Przeprowadzono 9 czynów na łowisku Rogi, podczas których :
- łowisko każdorazowo zostało posprzątane,
- zabezpieczono część drzew przed bobrami,
- częściowo zredukowano nadmiar trzciny,
- przygotowano łowisko do przeprowadzenia imprezy z okazji „Dnia Dziecka”.

5. Członkowie Sekcji brali udział w pracach na łowisku Kruszbet (3 razy), Łączki Kozielskie i w ogólnookręgowej akcji społecznej na zbiorniku Turawa.
Czyny odbyły się przy wsparciu członków naszego koła oraz sympatyków niezrzeszonych w kole.
Przepracowane przez samych członków Sekcji w roku 2018 zostało około 495 roboczogodzin, co przy minimalnej stawce daje oszczędność dla Koła około 6800 zł. Ponadto członkowie Sekcji przez pół roku wykonywali prace na zbiorniku Rogi zastępując Gospodarza Koła, którego to stanowisko i funkcja w rzeczonym okresie wakowało.

6. W terminie 19-22.04.2018 oraz 19-22.07.2018r. zorganizowano i przeprowadzono zawody karpiowe pt. 2x2, w których wystartowało 20 dwuosobowych drużyn. Ich zwycięzcami zostali Rafał Dąbek i Piotr Małycha, którzy reprezentowali Koło i Sekcję podczas Mistrzostw Polski w Wędkarstwie Karpiowym.
Ponadto przeprowadzone zostały zawody towarzyskie Rozpoczęcie i Zakończenie Sezonu SKA.

7. 3.06.2018 wspólnie z członkami zarządu koła zorganizowano i przeprowadzono imprezę wędkarską dla dzieci z okazji ich święta.

8. Członkowie sekcji przeprowadzili następujące zawody kołowe:
-15.04.2018 w metodzie gruntowej na łowisku Rogi,
-17.06.2018 w metodzie spławikowej na Kanale Gliwickim m. Ujazd,
-30.09.2018 w metodzie spławikowej na rzece Odrze.

9. Członkowie Sekcji w ciągu roku brali czynny udział w wielu zawodach zewnętrznych:
- Wielkopolski Puchar PFWK, łowisko Jerzyn – dwie drużyny (Marek i Filip Lubas, Zbigniew Procyk i Roman Listwan) – III miejsce i awans do PCM 2019 Marek i Filip Lubas,
- Potyczka Teamów Karpiowych, zbiornik Malina 2 – jedna czteroosobowa drużyna (Wojciech i Ignacy Czapla, Tomasz Kołodziej i Jerzy Wojciechowski) – VI miejsce,
- Puchar Jesieni Dębowa 2018 – dwie drużyny – Marek Jaszkowic i Piotr Kwieciński, Jacek Szolc i Krzysztof Winnik – II miejsce i awans do PCM 2019 Jacek Szolc i Krzysztof Winnik,
- Rodzina to Drużyna – Miejsce Kłodnickie i Szmaragdowy Staw – dwie drużyny: Wojciech, Ignacy, Kalina i Katarzyna Czapla, Filip i Marek Lubas – II miejsce rodzina Czapla i III miejsce rodzina Lubas,
- Zawody Karpiowe Opiekunów Łowisk Złów i Wypuść – Malina 2 – Wojciech Czapla, Jakub Bodziony, Tomasz i Klaudia Elias – II miejsce,
- Manewry Klubów Karpiowych – łowisko Staropolanka – Zbigniew Procyk i Roman Listwan,
- V Puchar Portalu Carppassion – Dobro Klasztorne – Wojciech Czapla i Tomasz Kołodziej,
- Puchar PFWK - zbiornik Nowaki – Jacek Szolc i Krzysztof Winnik,
- Puchar Szmaragdowego Stawu – Wojciech i Ignacy Czapla, zawody sędziował członek naszej Sekcji – Jan Chmielewski,
- IV Ogólnopolski Maraton Karpiowy Służby Więziennej – Uroczysko Karpiowego – dwie drużyny – Tomasz Kołodziej, Krzysztof Siromski i Piotr Małycha – III miejsce Krzysztof Siromski i Piotr Małycha.
- Winter Carp Gajdowe – łowisko Gajdowe – Wojciech Czapla i Norbert Gabryelczyk,
- Zawody Spinningowe z Łodzi – Dębowa – Mirosław Marczak – I miejsce,
- Mistrzostwa Polski w Wędkarstwie Karpiowym Polish Carp Masters 2018 – Wojciech Czapla i Tomasz Fleszer – zwycięstwo i tytuł Mistrzów Polski.

10. Współpraca z:
- PFWK przy realizacji ogólnopolskich zawodów karpiowych „Rodzina to Drużyna”;
- Szkółką Wędkarską „Rekiny Dziewiątki” przy przeprowadzeniu akcji zarybieniowej „Dać Wolność”, Szkółki Karpiowej z Rekinami oraz obchodów 100-lecia Odzyskania Niepodległości przez Polskę,
- Międzynarodowymi Targami Poznańskimi „Rybomania” przy ogólnopolskim plebiscycie na najpopularniejsze łowisko Złów i Wypuść, w którym MK zajęło III m oraz w akcji zarybieniowej zorganizowanej ze względu na ów fakt (łowisko wzbogaciło się o dwa ponad 10-kilogramowe karpie),
- Publiczną Szkołą Podstawową nr 1 oraz PSP nr 9 z K-Koźla przy realizacji zajęć terenowych pod nazwą Szlakiem Bobra z Miejsca Kłodnickiego,
- PSR, SSR powiatu kędzierzyńsko-kozielskiego, ZO w Opolu, ZG w Warszawie, Górnośląskim Stowarzyszeniem Akwarystów z Gliwic, Okręgową Komisją Ochrony Wód w Opolu, OSP z Miejsca Kłodnickiego przy realizacji Dnia Otwartego z Rekinami,
- Ośrodkiem Zarybieniowym Poliwoda oraz Gospodarstwem Rybackim Odolanów podczas zarybienia,
- mediami: Radio Park, Nowa Gazeta Lokalna, Portal Karpiowy Carppassion, TVP 3, Magazyn Karp Max, Lokalna24, KK24, Angloo.com.

11. Członkowie Sekcji (W. Czapla i Tomasz Kołodziej) brali udział w pracach grupy inicjatywnej złożonej z reprezentantów dwóch okręgów, której celem było wprowadzenie karpiowania, jako sportu kwalifikowanego do struktury sportowej w PZW.

Realizacja planu pracy została wykonana w stopniu, który znacząco przekroczył wstępne założenia np. czynności zaplanowane na dwa lata zostały ukończone w kilka miesięcy. Podejmowane działania przynoszą daleko idącą promocję Koła.

Liczebność Sekcji w ciągu roku wzrosła o 81%. Największym sukcesem jest uzyskanie tytułu Mistrza Polski przez naszego członka. Ponadto 5 naszych karpiarzy już w tym roku uzyskało awans do przyszłorocznych Mistrzostw Polski.

Rok zakończyliśmy współrealizacją kolejnej akcji zarybieniowej „Dać Wolność”.
ZAPRASZAMY DO NAS!