Sprawozdanie z pracy z młodzieżą koło PZW w Tułowice za rok 2018

Aktualności | 2019-03-03 | Publikujący: Koło PZW Tułowice

W dniu 3 czerwca 2018 roku Koło PZW Tułowice zorganizowało wędkarski Dzień Dziecka, którego celem była zabawa i propagowanie wspólnego wypoczynku nad wodą. Na zbiórce w Tułowicach Małych pojawiło się 22 młodych wędkarzy wraz z opiekunami. Dzieci tym razem nie dzielono na kategorie dziewczynki  i chłopców ze szkoły podstawowej, gimnazjum czy przedszkola.  Dzięki sponsorom wszystkie dzieci otrzymały medal za uczestnictwo w zawodach i nagrody rzeczowe a najmłodsza uczestniczka 3 letnia Maja Szustak dodatkowo otrzymała pucharek prezesa okręgu opolskiego. Rywalizacja  wędkarska nie ustępowała wędkarskim wyjadaczom. Sędziowie sekcyjni skrupulatnie notowali każdą złowioną rybę, po czym każda wracała z powrotem wolna do stawu. Dzieci międzyczasie regenerowały siły słodyczami od sponsorów, miały również możliwość przejechania się na kucykach, które wraz z instruktorami  dostarczyła Stajnia TABALUGA z Malerzowic Wielkich. Niestety załamanie pogody przerwała nam zmagania wędkarskie. Catering i nagrody zostały rozdane w świetlicy  w Tułowicach Małych. Kolejną imprezę dla dzieci zorganizowaliśmy 19 sierpnia a był to II Rodzinny Piknik Wędkarski z udziałem najmłodszych mieszkańców Gminy Tułowice wraz z opiekunami. Celem zorganizowanego pikniku było po raz kolejny propagowanie zdrowego stylu życia w kontakcie z naturą poprzez promowanie wędkarstwa jako sportu, sposobu spędzania wolnego czasu oraz integrację więzów rodzinnych oraz wypromowanie zdrowego trybu wypoczynku bez alkoholu, wzmacniając więzi rodzinne kilku pokoleń.
  W programie była duża dawka wyśmienitej zabawy, przygotowane atrakcje dla dużych i małych. Punktualnie o 1400 przy pięknej wakacyjnej pogodzie na zbiórce stawiły się 24 rodzinne drużyny z całej gminy Tułowic. Po wpisaniu się na listę wszystkich startujących, głos zabrał Prezes koła i Instruktor  Wędkarstwa Młodzieżowego witając wszystkich przybyłych i przedstawiając przebieg imprezy i zasady zawodów. Bardzo ciekawym elementem pikniku był pokaz Jednostki Ratowniczo-Gaśniczej nr 3 Państwowej Straży Pożarnej z Niemodlina. Strażacy zaprezentowali sprzęt, jakim się posługują podczas akcji niesienia pomocy. Mogliśmy również zobaczyć jedną taką pozorowaną akcję ratowania człowieka, który tonie w stawie Hutnik a potem jego reanimacji. Cały przebieg był również relacjonowany, co w danej chwili wykonują strażacy. Każdy chętny mógł również spróbować na fantomie swoich sił i dzieci były w tym najodważniejsze. Niemałą atrakcją było też rozstawienie kurtyny wodnej.  Międzyczasie, jak panowie ze straży przygotowywali się do prezentacji, rozwiesiliśmy kolejne budki lęgowe, tym razem dla małych ptaków - sikorek. Budki lęgowe dla ptaków i nietoperzy zostały wykonane wspólnie z młodzieżą pod nadzorem instruktora z naszego koła według wzoru budek z poprzedniego roku rozwieszonych nad naszymi wodami. Nie wszystkie budki zostały jednak rozwieszone podczas tego pikniku w Tułowicach Małych część została rozwieszona nad wodami naszego okręgu.  W  rozwieszaniu ich brały udział dzieci jak i przedstawiciele z zarządu głównego PZW i okręgu Opole. Nie chcąc poprzestawać na tym zapraszamy do współpracy dzieci i młodzież ze szkółek wędkarskich naszego okręgu do rozwieszania takich budek nad wodami będącymi pod opieką ich kół. Co należy zrobić aby otrzymać budki ?  Zadzwonić i zgłosić chęć przystąpienia szkółki do kampanii  ratowania nietoperzy i ptaków poprzez stwarzanie im miejsc do lęgowania. Po zakończonej prezentacji Jednostki Ratowniczo-Gaśniczej nr 3 PSP z Niemodlina podziękowaliśmy strażakom oklaskami. Kolejnym punktem programu były zabawy dla dzieci i opiekunów, w których mogły:  porzucać wędką do tarczy a także piłeczkami tenisowymi obciążonymi imitującymi kule zanętowe czy postrzelać z procy kulkami zanętowymi , zapoznać się z gatunkami ryb występującymi w naszym stawie, ich wymiarami i okresem ochronnym. Dzieci otrzymywały również nagrody za poprawne odgadnięcie, co to za ryba. Po zakończeniu tej konkurencji drużyny rozeszły się na rozlosowane stanowiska z przydzielonymi sędziami . Dzieci, które nie posiadały własnych wędek mogły skorzystać z batów będących na wyposażeniu szkółki wędkarskiej . Przynęty i zanęty do wędkowania podarował sklep wędkarski  U Jarka z Opola. Po sygnale trąbki punktualnie o godz. 1600 rozpoczęło się wspólne rodzinne wędkowanie. Ryby tego dnia były łaskawe dla uczestników. Wspólne zawody upłynęły w świetnej rodzinnej  atmosferze międzyczasie wszystkie dzieci zostały obdarowane paczkami i upominkami. Wszystkie ryby były skrupulatnie odnotowywane przez pięciu sędziów sekcyjnych i od razu wracały do wody, by za rok na kolejnych rodzinnych zawodach wędkarskich mogły po raz kolejny uszczęśliwiać  uczestników. Po zakończeniu zmagań wędkarskich, w których nie było przegranych przeszliśmy do zmagań kulinarnych pysznej pizzy i smażenia kiełbaski na ognisku a Burmistrz Miasta Tułowic na zakończenie obdarował zebranych słodyczami.

Zawody Wędkarskie  II Piknik Rodzinny 2018r zorganizowały wspólnie: Polski Związek Wędkarski koło Tułowice, Gmina Tułowice oraz Instruktor Wędkarstwa Młodzieżowego z naszego koła, którzy byli też sponsorami tej imprezy. Po tak udanej imprezie zostało nam tylko w imieniu uczestników podziękować sponsorom imprezy, którzy tak hojnie dopisali i wszystkie drużyny do domu wróciły z upominkami  oraz w imieniu zarządu koła Tułowice zaprosić wszystkich zainteresowanych za rok. Pragniemy również podziękować wszystkim, którzy przyczynili się do sprawnego przebiegu tego pikniku a Jednostce Ratowniczo-Gaśniczej nr 3 PSP z Niemodlina za prezentacje.