SPRAWOZDANIE Z PRACY Z DZIEĆMI I MŁODZIEŻĄ W KOLE PZW AZOTY rok 2018

Praca z dziećmi w naszym Kole opiera się na kilku założeniach:
- ma być rodzinnie, nowocześnie i atrakcyjnie,
- każde dziecko ma swoje miejsce – jest potrzebne,
- wędkarstwo to przyjemność i rozrywka,
- uczymy się przez zabawę.
Powyższe determinanty stały się osnową roku pracy, który szczegółowo prześledzić można na konkretnych stronach internetowych: Szkółki Wędkarskiej REKINY DZIEWIĄTKI, Koła PZW Azoty, Sekcji Karpiowej Azoty i innych.

1. Szkółka Wędkarska REKINY DZIEWIĄTKI przez ostatnie 12 miesięcy spotkała się 26 razy na planowanych zajęciach, co daje ponad 60 przepracowanych godzin. Niektóre z zajęć były natomiast zdecydowanie dłuższe, często zajmujące cały dzień. Co zbliża ilość czasu przeznaczoną na dzieci w naszym kole do wielkości znacznie przekraczającej 200 godzin.

Dzieci ze Szkółki:

- zajęły się współpracą z Amnesty International (pisały listy w obronie praw człowieka);

- spotkały się z redaktorem z rozgłośni Antyradio z Katowic;

- wzięły udział w Akcji Zarybieniowej pn. DAĆ WOLNOŚĆ na łowisku MK wraz z 100-tką innych uczestników;

- miały swoje wigilijne spotkanie w pizzerii;

- w czasie ferii zimowych kształciły swoje umiejętności w działaniach wędkarskich (budowanie zestawów, przygotowanie zanęt, wykonywanie kulek proteinowych) ale też poznawały historię, technikę i prawo kanoniczne;

- gościły na swoich pokazowych zajęciach (28 stycznia) Komisję Edukacji Związku Miast Polskich tj. prezydentów, burmistrzów, dyrektorów i inne osoby z całej Polski odpowiedzialne za edukację dzieci (Rekiny zrobiły piorunujące wrażenie);

- przez szereg zajęć przygotowywały Dzień Otwarty z Rekinami (w tym multimedialne zaproszenia dla prezesów Zarządu Głównego PZW Teodora Rudnika i Zarządu Okręgu Wiesława Misia);

- uczestniczyły w zajęciach, które odbyły się w sklepie zoologiczno – wędkarskim Szczepana Kobiałki;

- przyłączyły się charytatywnej licytacji na rzecz ciężko chorej Oli;

- w czasie wędkarskich zajęć poznawały tajniki chemii, fizyki, matematyki, botaniki i innych nauk, a miało to miejsce podczas wycieczki edukacyjnej oraz w trakcie stacjonarnych zajęć edukacyjnych w siedzibie Koła;

- uczestniczyły w obchodach 50-lecia istnienia Publicznej Szkoły Podstawowej nr 9 z Kędzierzyna - Koźla;

- startowały w zawodach wędkarskich, sportowych (biegi uliczne), ale i innych umiejętności np. konkurs recytatorski;

- wzięły udział w obchodach Dnia Dziecka zorganizowanego przez nasze Koło;

- stały się uczestnikami nowatorskiego projektu, który jest od tego roku realizowany: „Wodne opowieści pana Czapli”;

- wraz z innymi dziećmi z całego okręgu wzięły udział w wycieczce do Tresnej;

- uczestniczyły w kolejnej edycji Szkółki Karpiowej z Rekinami;

- przeprowadziły przy współpracy z np. Sekcją Karpiową Azoty – Dzień Otwarty z Rekinami;

- drużyny ze Szkółki wystartowały w ogólnopolskich zawodach karpiowych „Rodzina to Drużyna” (jedna z nich zajęła II miejsce);

- szkolą się w zawiłościach kuchni polowej;

- uczestniczyły w zajęciach terenowych „Szlakiem bobra z Miejsca Kłodnickiego” (wraz z gośćmi z PSP nr1 z K-Koźla);

- były świadkami wyjątkowego zarybienia na Miejscu Kłodnickim (nagroda w ogólnopolskim plebiscycie na najpopularniejsze łowisko Złów i Wypuść, współpraca z Międzynarodowymi Targami Poznańskimi);

- uczestniczyły w wyjątkowych obchodach 100-lecia Odzyskania Niepodległości przez Polskę (wraz z harcerzami z VII szczepu „Zośka”);

- a ponadto łowiły, bawiły się, śmiały, grały w piłkę, poznawały nowych ludzi.

2. Dzień Dziecka

3 czerwca 2018 roku zbiornik Rogi. W corocznym przedsięwzięciu wzięło udział około 200 osób. Dzieci wystartowały w zawodach wędkarskich, tym razem przeprowadzonych w formule Big Fish, a zwycięzcą został: Oskar Bednarz – leszcz 28 cm, II miejsce zajął Jaś Doboszyński – leszcz 23 cm, III m. Dominik Skoberla – leszcz 22,5 cm i IV m – Anna Procyk – leszcz 22 cm. Był pyszny poczęstunek, zabawy sportowe, przejażdżka łodzią, spotkanie ze Strażakami, quiz wiedzy wędkarskiej, rywalizacja sportowa, malowanie twarzy, rzuty kobrą. Tegoroczne obchody wpisały się pomysłowością i rozmachem w tradycję istniejącą już od dawna w naszej społeczności.

Całość przeprowadzili członkowie Koła PZW Azoty: z Zarządu, z Sekcji Karpiowej AZOTY, ze Społecznej Straży Rybackiej, ze Szkółki Wędkarskiej REKINY DZIEWIĄTKI, ale najistotniejsze że udało się pozyskać do współpracy wielu wędkarzy i ludzi dobrej woli (wielkie podziękowania dla Piotra Doboszyńskiego) w tym rodziców, którzy w tym roku wystąpili w roli sędziów. Fundatorami nagród i upominków było Koło PZW Azoty, Zarząd Okręgu PZW w Opolu i Grupa „Azoty”. Całość koordynowali W. Czapla i A. Szkudlarek.

3. Szkółka Karpiowa z Rekinami – ogólnopolska działalność Koła w obszarze pracy z dziećmi

Pięć dni (27.06 – 01.07) nad zbiornikiem C&R Miejsce Kłodnickie w Kędzierzynie – Koźlu spędziło 10 rodzinnych drużyn z całej Polski (38 osób). 127 godzin wędkowania, edukacji, zabawy, a przede wszystkim ogromnej przyjemności z przebywania razem. Uczestnicy brali udział w rozlicznych zajęciach, które ściśle dotyczyły wszystkiego co związane z wodą: zarzucanie zestawu, budowa zestawu końcowego, produkcja kulek proteinowych i wiele innych. Dodać trzeba, że miało miejsce to, co najistotniejsze tj. brały ryby, którymi poszczycić się mogą wszystkie drużyny. Nie zabrakło również pięknych okazów, które wywoływały zachwyt np. podczas żywej lekcji ichtiologii.

SKzR była trzecią edycją projektu, przy którego realizacji rok rocznie angażuje się coraz więcej osób, którzy bezinteresownie wspierają jej dzieło. Przez pół roku napływały dary od wielu osób. W finale Szkółki trafiły one do jej uczestników, a jedna część została przekazana za pośrednictwem Poczty Polskiej do podopiecznych grupy o nazwie Uśmiech Młodego Karpiarza. Wszystkie upominki zostały oszacowane przez uczestników na wartość przekraczającą 10 000zł. Ilość otrzymanych darów jest wyrazem ogólnopolskiego poparcia dla wdrożonej koncepcji krzewienia umiłowania wędkarstwa, tu w jego karpiowej odmianie, która jest propagowana przez pomysłodawcę i realizatora – W. Czaplę i współdziałaczy.

Całość każdorazowo kończy się sukcesem dzięki współpracy z bardzo wieloma ludźmi i instytucjami.

4. Dzień Otwarty z Rekinami

Dzień Otwarty przygotowywany był pół roku. Do współpracy włączyło się wielu ludzi reprezentujących rozliczne instytucje, organizacje i hobbystyczne postawy.
Sobota (30 czerwca 2018) wypełniła się atrakcjami.

Były:
- warsztaty muszkarskie i pokaz połowu z belly boat w wykonaniu członków Klubu Muszkarskiego ALEKSANDRA,
- opowieść o tym, co drzemie w odmętach Miejsca Kłodnickiego, czyli warsztaty akwarystyczne, które brawurowo przeprowadził prezes Górnośląskiego Stowarzyszenia Akwarystów – Sebastian Josiek (członek naszego Koła),

- pokaz produkcji kulek proteinowych w warunkach polowych – popisywały się dzieci ze Szkółki „REKINY DZIEWIĄTKI”,

- opowieść i montaż budek lęgowych dla ptaków i nietoperzy. Wiedzą czarował strażnik SSR – Bogdan Wasilewski z Koła PZW z Tułowic.

Ponadto miało miejsce oficjalne otwarcie łowiska Złów i Wypuść – Miejsce Kłodnickie: był pyszny tort, przecięcie żyłki, a wydarzenie to upamiętnione zostało zawodami sportowymi tj. Biegiem Rekinów nad MK. W kategorii młodszej puchar z rąk prezesa Koła PZW Azoty Andrzeja Szkudlarka otrzymał Witold Mondry, a wśród dorosłych Krzysztof Hańcza.

W ten dzień przypadły również 5-te urodziny Szkółki Wędkarskiej „REKINY DZIEWIĄTKI”, a sympatycy naszej działalności – z Agnieszką Konowaluk – Wrotniak na czele – ufundowali kolejny, wyjątkowy tort.

Uczestnicy sobotniego happeningu spotkali się z zaproszonymi gośćmi: prezesem ZG PZW – Teodorem Rudnikiem, władzami Okręgu Opole: prezesami Wiesławem Misiem, Henrykiem Machem, Kazimierzem Kuprianem oraz Robertem Walczakiem, Tomaszem Idzikowskim, a także członkami Państwowej Straży Rybackiej z Opola. Niespodzianką dla wszystkich był przyjazd jednostki bojowej Ochotniczej Straży Pożarnej z Miejsca Kłodnickiego, a apogeum zaskoczenia był festiwal kolorów, w którym wzięły udział dzieci – te małe i te duże.

Na koniec znalazł się pyszny poczęstunek dla każdego gościa, a odwiedzili nas również np. członkowie Koła PZW KARAŚ z Olszanki, przygotowany przez właściciela restauracji KOSMOS.

Był też czas, aby podziękować tym, którzy „znoszą” pasje innych, a nawet zaczynają je podzielać. Przyznany został kolejny honorowy tytuł PRZYJACIEL REKINÓW – w tym roku przypadł on Kasi Czapli.

Dzień Otwarty z Rekinami był promocją nowoczesnego, rodzinnego wędkarstwa, przyjacielskich więzi i dowodem na stale istniejący rozwój tego obszaru w naszym Kole.

5. 100-lecie Odzyskania Niepodległości przez Polskę

Wspólne obchody – harcerzy z VII Szczep Harcerski "Zośka" Kędzierzyn-Koźle 17 Drużyny Starszoharcerskiej „Czarne Diabły” im. Stanisława Sieradzkiego ps. "Świst" oraz Rekinów Dziewiątki, członków Sekcji Karpiowej Azoty i zaproszonych gości - odbyły się 24 listopada nad zbiornikiem Miejsce Kłodnickie.

Uczestnicy napełnili kapsułę czasu tym, co dla nich jest ważne i identyfikujące, po czym ją zakopano z przekazem dla potomnych; zasadzili dąb niepodległości, któremu nadano imię Stanisław Sieradzki ps. „Świt”, który jest bohaterem harcerzy z naszego miasta – a za życia był nim naprawdę; w pozycji zasadniczej odśpiewali „Mazurek Dąbrowskiego”; było wspólne ognisko i pieczone kiełbaski i jak przystało na urodziny – tort! Ponadto harcerze i dzieci ze Szkółki Wędkarskiej, starsi i młodzi, rozwiązywali zagadki, działali „operacyjnie w wywiadzie”, nadawali alfabetem Morse’a, spotkali się z Szalonym Kapelusznikiem a wszystko po to, aby uwolnić Alicję – jednym słowem wzięli udział w harcerskiej grze terenowej.

6. Zawody wędkarskie

W zawodach organizowanych przez Koło startowali:

- dyscyplina gruntowa:

2 Ireneusz Werdin

3 Baron Mateusz

4 Nikodem Małek

Podkreślenia wymaga fakt, że z sezonu na sezon wzrasta ilość dziecięcych zawodników, którzy garną się do towarzyskiej rywalizacji sportowej. Dzięki temu możemy pewną dozą spokoju patrzeć w przyszłość.

7. Współpraca i wsparcie

W pracy z dziećmi wspierają nas i współpracują z nami: Portal Angloo.com, Restauracja Kosmos i Jarosław Skiba, Marcin Osmański, Magazyn Karp Max, Społeczna Straż Rybacka Okręgu PZW w Opolu i Tomasz Idzikowski, Łukasz Drubkowski i Sebastian Stolarski, Tomasz Kamiński, Krzysztof Iksu, Sekcja Wędkarska OKONIÓWKA i Bogdan Kornatowski, Mariusz Sułek, Dawid Kawa, Górnośląskie Stowarzyszenie Akwarystów i Sebastian Josiek, Dariusz Warzecha i Krzysztof Walkiewicz, Sklep wędkarski Szczepana Kobiałki, anonimowi darczyńcy, Sklep wędkarski Tanie Wędkowanie, pismo „Dzień Dobry Kędzierzyn – Koźle”, „Nowa Gazeta Lokalna”, Radio Park, Telewizja Miejska, TVP 3, Portal KK24, Okręgowa Komisja Ochrony Wód z Opola, rodzina Grzybowskich, OSP Miejsce Kłodnickie, PSR, Polska Federacja Wędkarstwa Karpiowego, Ośrodek Zarybieniowy Poliwoda i Jakub Roszuk, harcerze z VII Szczepu Harcerskiego "Zośka" z Kędzierzyna-Koźla, Publiczna Szkoła Podstawowa nr 9 z K-Koźla, Sekcja Karpiowa Azoty, nasze Koło PZW Azoty, Grupa Azoty S.A., Tomasz Kołodziej, Agnieszka Konowaluk – Wrotniak i wielka rzesza innych ludzi.

Ilość dzieci w omawianym roku wynosiła 266-oro, co stanowi 17,7% ogólnej liczby 1502 członków Koła.

Nasze Koło za pracę z dziećmi zostało w obecnym roku nagrodzone Nagrodą II-go stopnia, a jej koordynator otrzymał Srebrną Odznakę PZW za rozwój wędkarstwa w Polsce.

Za wszelką współpracę – DZIĘKUJĘ!

W. Czapla

Wiceprezes Koła PZW Azoty ds. pracy z dziećmi i młodzieżą