SPRAWOZDANIE Z PRACY Z MŁODZIEŻĄ W 2018 r.

Aktualności | 2019-03-05 | Publikujący: Koło PZW Pokój

Koło Linek w Pokoju wraz z Klubem WKS Locus w 2018 roku z zaangażowaniem poświęciły czas na realizację zadań z dziećmi i młodzieżą. Ich celem było utrzymanie i   zwiększenie zainteresowania młodzieży już łowiącej i początkującej w sporcie wędkarskim.

Organizowanie i przeprowadzanie współzawodnictwa sportowego w dyscyplinach wędkarskich według wzorców stosowanych w polskich związkach sportowych na terenie Gminy Pokój w 2018 roku miało na celu doskonalenie umiejętności zawodników w  zakresie wędkarstwa sportowego, ponadto nawiązywanie i utrzymywanie kontaktów z innymi klubami i jednostkami organizacyjnymi PZW, a także czynny udział zawodników w zawodach na terenie kraju, tworzenie warunków do wymiany doświadczeń i wiedzy wędkarskiej oraz inspirowanie i podejmowanie działań na rzecz ochrony środowiska wodnego.

Jak co roku młodzież licznie brała udział w zawodach wędkarskich podnosząc tym swoje doświadczenie i umiejętności. Zawody rozgrywane były na zbiornikach zaporowych, rzekach oraz stawach w województwie Opolskim.

W 2018 r. młodzież uczestniczyła w poszczególnych zawodach w kategorii spławikowej, gruntowej oraz rzutowej w cyklu GPX organizowanych przez okręg PZW Opole.

Tradycyjnie największym wydarzeniem Koła Linek z Klubem WKS Locus była organizacja corocznej imprezy Wędkarskich Dnia Pokoju odbywającej się na naszych opiekuńczych wodach w miejscowości Zieleniec, na które zaprosiliśmy dzieci, młodzież i kobiety z innych partnerskich kół. W wydarzeniu uczestniczyło 50 dzieci i młodzież. Najmłodszy uczestnik miał 6 lat. Każdy zawodnik został nagrodzony, w tym Ci, którzy uzyskali najlepsze wyniki otrzymali puchary i nagrody rzeczowe. Zarząd Koła wraz Klubem zapewnili dla każdego uczestnika ciepły posiłek, napoje oraz atrakcje dla najmłodszych, którzy z niecierpliwością oczekują kolejnych zawodów.

Koło Linek wraz z Klubem LOCUS, na terenie Gminy Pokój, rozpowszechnił sport wędkarski, który przyniósł korzyści w postaci rosnącej liczby uczestników w imprezach, zawodach wędkarskich oraz ogromnego zainteresowania przez osoby chcące wstąpić w nasze szeregi. Zauważalna jest rosnąca liczba nowych członków Koła Polskiego Związku Wędkarskiego.

Zarząd Koła Linek w Pokoju