Sprawozdanie z pracy z młodzieżą Koła PZW Tułowice za rok 2019

Aktualności | 2020-03-20 | Publikujący: Koło PZW Tułowice

W dniu 25 maja 2019 na stawie w Skarbiszowicach wspólnie z dziećmi wzięliśmy udział w akcji zainicjonowanej przez Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Andrzeja Dudę  #sadziMY  Posadziliśmy otrzymane od leśników drzewka sosny i dęba tam, gdzie mogliśmy i będziemy mogli się nimi opiekować, a one odwdzięczą się nam stukrotnie. Zadanie mieliśmy ułatwione, ponieważ zarząd koła PZW Tułowice  zadbał o to, by przygotować nam pas wzdłuż stawu,  gdzie mogliśmy dokonać nasadzenia. Po zakończeniu prac dzieci przeniosły się na stadion miejski, gdzie odbywały się zorganizowane dla nich imprezy z okazji dni Tułowic. https://www.youtube.com/watch…

W dniu 2 czerwca 2019 roku Koło PZW Tułowice zorganizowało wędkarski Dzień Dziecka, którego celem było po raz kolejny propagowanie zdrowego stylu życia w kontakcie z naturą poprzez promowanie wędkarstwa jako sportu, sposobu spędzania wolnego czasu oraz integrację więzów rodzinnych oraz wypromowanie zdrowego trybu wypoczynku bez alkoholu, wzmacniając więzi rodzinne kilku pokoleń.
W programie była duża dawka wyśmienitej zabawy, przygotowane atrakcje dla dużych i małych. Punktualnie o 1400 przy pięknej wakacyjnej pogodzie na zbiórce w Tułowicach Małych pojawiło się 40 młodych wędkarzy wraz z opiekunami. Po wpisaniu się na listę wszystkich startujących przywitał  Prezes koła i Instruktor Wędkarstwa Młodzieżowego witając wszystkich przybyłych i przedstawiając przebieg imprezy i zasady zawodów. Bardzo ciekawym elementem dnia dziecka  było zbijanie  przez dzieci budek lęgowych . Były to budki lęgowe, tym razem dla małych ptaków – sikorek, kowalików i nietoperzy.  Zostały one wykonane wspólnie z młodzieżą pod nadzorem instruktora z naszego koła podobnie jak poprzedniego roku rozwiesiliśmy je nad naszymi wodami. Część budek dzieci miały możliwość powiesić w swoich ogrodach a także na drzewach  przy miejscu swego zamieszkania. Część budek została przekazana do sąsiedniego koła PZW. Kolejnym punktem programu były zabawy dla dzieci i opiekunów, w których mogły:  porzucać wędką do tarczy a także piłeczkami tenisowymi obciążonymi imitującymi kule zanętowe czy postrzelać z procy kulkami zanętowymi , zapoznać się z gatunkami ryb występującymi w naszym stawie, ich wymiarami i okresem ochronnym. Dzieci otrzymywały również nagrody za poprawne odgadnięcie, co to za ryba. Po zakończeniu tej konkurencji przeszliśmy do zawodów dzieci i  tym razem nie dzielono na kategorie dziewczynki  i chłopców ze szkoły podstawowej, gimnazjum czy przedszkola. Rozlosowane drużyny rozeszły się na stanowiska z przydzielonymi sędziami . Sędziowie sekcyjni skrupulatnie notowali każdą złowioną rybę, po czym każda wracała z powrotem wolna do stawu. Dzieci międzyczasie regenerowały siły słodyczami od sponsorów. Miały również możliwość popływania łódką wraz z opiekunami po stawie hutnik.  Dzieci, które nie posiadały własnych wędek mogły skorzystać z batów będących na wyposażeniu szkółki wędkarskiej . Dzięki sponsorom wszystkie dzieci otrzymały medal za uczestnictwo w zawodach i nagrody rzeczowe. Przynęty i zanęty do wędkowania podarował sklep wędkarski  U Jarka z Opola. Ryby tego dnia były łaskawe dla uczestników. Wspólne zawody upłynęły w świetnej rodzinnej  atmosferze w międzyczasie wszystkie dzieci zostały obdarowane paczkami i upominkami. Po zakończeniu zmagań wędkarskich, w których nie było przegranych przeszliśmy do zmagań kulinarnych pysznej pizzy i smażenia kiełbaski na ognisku a Burmistrz Miasta Tułowic na zakończenie obdarował zebranych słodyczami. Po tak udanej imprezie zostało nam tylko w imieniu uczestników podziękować sponsorom imprezy, którzy tak hojnie dopisali i wszystkie dzieci do domu wróciły z upominkami  oraz w imieniu zarządu koła Tułowice zaprosić wszystkich zainteresowanych za rok. Pragniemy również podziękować wszystkim, którzy przyczynili się do sprawnego przebiegu tej imprezy. III Rodzinny Piknik Wędkarski z udziałem najmłodszych mieszkańców Gminy Tułowice wraz z opiekunami  z braku funduszy został odwołany.   Filmiki z przebiegu imprez na stronie Facebook Koło PZW Tułowice

Instruktor Wędkarstwa Młodzieżowego

Bogdan Wasilewski