Sprawozdanie z pracy z młodzieżą za rok 2019

Aktualności | 2020-03-25 | Publikujący: Koło PZW Praszka

Dzień Dziecka nad wodą

Jak co roku duży nacisk kładziemy na pracę z młodzieżą, która coraz liczniej zasila szeregi naszego Koła. Cieszy nas bardzo że wśród naszej wędkarskiej braci, mamy wielu młodych adeptów tego pięknego sportu - hobby jakim jest wędkarstwo. Staramy się naszym młodzikom przekazywać naszą wiedzę i doświadczenie nie tylko z zakresu czysto wędkarskiego, ale również uczymy ich bezpiecznego zachowania nad wodą, oraz szacunku i dbałości o otaczającą nas przyrodę.

Cieszy nas bardzo że prawie w każdych zawodach wędkarskich mamy grupę młodzików, którzy choć w swojej kategorii, dzielnie rywalizują ze starszymi kolegami.

Również podczas organizowanie czynów społecznych pomaga nam wielu młodych adeptów wędkowania, którzy pod okiem swoich opiekunów nie tylko bierą czynny udział w porządkowaniu naszych wód, ale również uczą się szacunku do otaczającej nas przyrody.

Od wielu lat, każdego roku organizujemy również zawody dedykowane specjalnie naszym najmłodszym wędkarzom. Są to Dzień Dziecka nad wodą oraz Zakończenie Wakacji. Dzień Dziecka nad wodą to prawdziwy rodzinny festyn, gdzie oprócz zawodów wędkarskich, staramy się również zapewnić dzieciakom jak i ich opiekunom wiele atrakcji. Również zawody na zakończenie wakacji gromadzą nad woda dużą rzeszę naszych młodszych kolegów i koleżanek.

Cieszy nas bardzo że zdobytą przez lata dzięki naszej wędkarskiej pasji wiedzę, możemy przekazywać młodszym kolegom i koleżankom, cieszy nas również że nasi młodzicy potrafią tą wiedzę nie tylko przekuć na piękne osiągnięcia sportowe, ale również wykorzystać ją w życiu codziennym.