SPRAWOZDANIE Z DZIAŁALNOŚCI MŁODZIEŻOWEJ SZKÓŁKI WĘDKARSKIEJ PRZY PZW OTMUCHÓW 2012

Aktualności | 2013-03-14 | Publikujący: Koło PZW Otmuchów

SPRAWOZDANIE  Z  DZIAŁALNOŚCI

MŁODZIEŻOWEJ SZKÓŁKI WĘDKARSKIEJ  PRZY  PZW  OTMUCHÓW

Za rok 2012

Szkółka działa od stycznia 2012 r. Jej organizatorem jest Stanisław Wieczorek, z którym ściśle współpracuje kol. Czesław Uszko. Sekcja w chwili obecnej koncentruje się na prowadzeniu  zajęć  z zakresu wędkarstwa rzutowego, oraz organizacji zawodów spławikowych dla dzieci i młodzieży, poczynając od reklamy, załatwienia sponsorów na nagrody, do bezpośredniego dopilnowania przebiegu zawodów.  W planach na rok 2013 zamierzamy  rozszerzyć działania na szkolenie z zakresu ekologii, etyki wędkarskiej oraz wiedzy o sprzęcie i technikach wędkowania. Zajęcia odbywają się raz w tygodniu, w porze zimowej w hali gimnazjum, a w pozostałych porach roku na boisku ORLIK. W zajęciach biorą udział dzieci i młodzież zrzeszona i nie zrzeszona w PZW. Działania takie mają na celu pozyskanie jak największej ilości młodzieży do przyszłej działalności i uczestnictwa w naszym kole. Czesław Uszko oraz Stanisław Wieczorek uczestniczyli w Ogólnopolskim Kursie Instruktorów Wędkarstwa Rzutowego i otrzymali uprawnienia instruktorskie i sędziowskie do prowadzenia  i sędziowania  sekcji  rzutowych. Koledzy  Stanisław Wieczorek  i  Czesław Uszko we własnym zakresie wykonali dwa komplety tarcz Arenberga oraz tarcz do multicelu (10 tarcz wraz z podstawami). Wykonali też specjalistyczne wędziska do dyscypliny rzutowej (11 sztuk). Zorganizowano trzy zawody spławikowe w dniach 3.06.2012 z okazji dnia dziecka w których wzięło udział 33 dzieci, 8.07.2012 na rozpoczęcie wakacji  - 20 uczestników oraz na zakończenie lata dnia 21.10.2012 z udziałem 21 uczestników. Zorganizowano również zawody rzutowe  w dniu 8.07.2012 z udziałem 12 uczestników. Nagrody dla każdego uczestnika zawodów ufundowane zostały przez Burmistrza Otmuchowa, sklep wędkarski „Mar-spin” w Otmuchowie, sklep wędkarski „Sandacz” w Nysie, Miejsko Gminny Dom Kultury w Otmuchowie oraz przez Zarząd Okręgu w Opolu w nagrodę za zauważenie pozytywnej działalności pracy z dziećmi i młodzieżą. Członkowie sekcji rzutowej brali też udział w trzech zawodach rzutowych w innych miejscowościach, a mianowicie: Okręgowe zawody rzutowe w Grodkowie na zasadzie obserwatorów oraz w Ogólnopolskich Zawodach Młodzieży w Wędkarstwie Rzutowym „Pierwszy Krok” w Krapkowicach w dniach 9-10.06.2012 oraz w Ogólnopolskich Zawodach Rzutowych ”Casting Cup Gobio Namysłów” w dniach 28-29 Lipca 2012. Opiekunem i trenerem był kol. Czesław Uszko. Przy organizacji zawodów aktywny udział wzięli koledzy: Stanisław Statkiewicz, Ryszard i Stanisław Pióreccy, Andrzej Pistor, Zbigniew Krajczyk, Czesław Uszko, Stanisław Wieczorek. Komisja ds. Młodzieży ZO PZW Opole zakwalifikowała nieodpłatnie na ogólnopolski obóz  wędkarski w Rymanowie Zdroju zawodnika naszej sekcji rzutowej Oskara Klementowskiego, na którym brał udział w szkoleniach wędkarskich prowadzonych przez Bogusława Bruda, wielokrotnego spławikowego mistrza i reprezentanta Polski, Marka Walczaka reprezentanta Polski w dyscyplinie muchowej oraz Zbigniewa Mośko trenera młodzieżowej reprezentacji Polski w dyscyplinie rzutowej.