Zawody są rozgrywane na „żywej rybie" na matach (zawodnicy otrzymają maty na miejscu zawodów).Każdy zawodnik powinien posiadać siatkę do przechowywania ryb oraz powinien posiadać aparat fotograficzny do robienia zdjęć ryb.
Na zawodach obowiązują następujące wymiary ryb oraz punktacja:
-sum : za wymiar 700 pkt. i 70 pkt. za każdy centymetr
-szczupak i sandacz : za wymiar 750 pkt. i 50 pkt. za każdy centymetr
-boleń i brzana : za wymiar 400 pkt. i 50 pkt. za każdy centymetr
-jaź i kleń : za wymiar 150 pkt. i 35 pkt. za każdy centymetr
-okoń : za wymiar 50 pkt. i 20 pkt. za każdy centymetr
Kluby, które współtworzą Ligę Środkowej Odry :
1. RIVER - Wołów
2. Czakuszka - Leszno
3. Miedziana Ryba - Głogów
4. Potokowiec - Świerzawa
5. Spiner Barycz - Góra Śląska