Aktualności - archiwum

Sprawozdanie z działalności Państwowej Straży Rybackiej

Witam serdecznie.

Posterunek PSR w Jeleniej Górze tj. Biuro Jelenia Góra, Biuro Wałbrzych oraz Biuro Doboszowice powoli kończy już swoje zadania w 2014 roku.

Strażnicy PSR składają wszystkim strażnikom Społecznej Straży Rybackie działających na terenie PSR Jelenia Góra życzenia Bożonarodzeniowe i Noworoczne na rok 2015. Dziękujemy za bardzo duże zaangażowanie i poświecenie swojego czasu prywatnego na ochronę wód. Większości z Was jest zapalonymi wędkarzami wiec życzę udanych połowów na naszych wodach a przy okazji rekordowych duuuuuuużych ryb.

Jak co roku przesyłamy do wiadomości dla szerszej grupy osób informacje o pracy wykonanej przez strażników PSR, którzy czasami twierdzą że strażników PSR nie ma nad wodą oraz nie eliminują kłusownictwa i wędkarzy niestosujących się do obowiązujących przepisów.

Państwowa Straż Rybacka Posterunek w Jeleniej Górze działa na terenie Okręgu PZW Jelenia Góra i Okręgu PZW Wałbrzych. Pod opieką posiadamy w przybliżeniu około 3 500 ha lustra wody, udostępnionych dla wędkarzy do amatorskiego połowu ryb.

W miarę możliwości i posiadanych środków przeznaczonych na zwalczanie kłusownictwa wędkarskiego (niestety z roku na rok tych środków jest mniej) oraz przy bardzo dużej współpracy ze społecznymi strażami, Posterunek PSR w Jeleniej Górze w roku 2014 przeprowadził 362 akcje kontrolnych w terenie, z czego 174 akcje kontrolne odbyły się przy dużym wsparciu społecznych strażników SSR działających w 12 powiatach oraz odbyło się 39 wspólnych akcji z Policją. Skontrolowano 3 596 osób dokonujących połowu ryb.

Ujawniono 924 przypadków naruszających przepisy ustawy o rybactwie śródlądowym, przepisów wydanych na jej podstawie oraz regulaminu amatorskiego połowu ryb przez osoby wędkujące.

Ujawniono 7 przestępstw i 917 wykroczeń. Zabezpieczono 15 kilogramów ryb złowionych z naruszeniem przepisów.  Strażnicy PSR z ujawnionych wykroczeń nałożyli 757 mandatów karnych na kwotę 77 630 zł.; oraz skierowali 131 wniosków o ukaranie do sądów rejonowych, gdzie w 95% jest to zasługa społecznych strażników SSR sporządzających zawiadomienia o wykroczenia do PSR. Udzielono również 29 pouczeń.

W swoich obowiązkach ustawowych PSR ma również prawo do kontroli uprawnionych do rybactwa a szczególności do kontroli przeprowadzonych zarybień i odłowów na swoich wodach oraz kontroli osób wprowadzających żywe ryby do obrotu handlowego - wykonano 73 kontrole.

Ujawniono 6 przypadków wykrywania źródeł ścieków i zanieczyszczeń wód.

Mam nadzieję że współpraca pomiędzy PSR i SSR na naszym terenie będzie wyglądała podobnie i wspólnymi siłami postaramy się o jeszcze lepszą ochronę wód i pożytków znajdujących się wodzie to stan naszych wód wzrośnie w liczebność ryby.

Życzę jeszcze raz wszystkiego najlepszego w Nowym Roku 2015 i dalszej tak udanej współpracy pomiędzy naszymi formacjami.

Mariusz Jasiński
Komendant Posterunku